بیماری ها و سلامت

همه چیز در مورد بیماری آلزایمر

حتما برای همه شما پیش آمده است که تجربه‌های متفاوتی از فراموشی‌های روزمره و زودگذر را داشته باشید؛ اما آیا تا کنون به این موضوع فکر کرده‌اید که آلزایمر چه شکلی است و چگونه پدیدار می‌شود؟ قطعا آلزایمر نیز یکباره اتفاق نمی‌افتد و علائم و نشانه‌هایی دارد که اگر با آن آشنا باشید، می‌توانید با مراجعه به دکتر اعصاب و روان به کنترل این بیماری عصبی برسید. این بیماری که با مرگ سلول‌های مغزی ایجاد می‌شود، قابل پیشگیری نیست؛ اما دکتر اعصاب و روان با تسلط بر شرایط جسمی و روحی بیمار می‌تواند به شکل قابل ملاحظه‌ای از سرعت زوال سلول‌های مغزی بکاهد؛ بنابراین قبل از هر چیزی باید با روال ایجاد این بیماری و علائم اولیه آن آشنا شوید تا به موقع یک دکتر متخصص آلزایمر (فراموشی) را برای شروع پروسه درمان انتخاب کنید.

آلزایمر و فراموشی

قبل از هر چیزی باید یک تعریف دقیق از این بیماری داشته باشیم. بیماری آلزایمر در واقع یک بیماری عصبی است که در آن سلول‌های مغزی به مرور از بین می‌برند و بیمار حافظه خود را از دست می‌ دهد. این بیماری معمولا در سنین بالای ۶۵ سال رخ می‌دهد و علائم آن به مرور رخ داده و شدت می‌گیرد. این علائم با فراموشی‌های جزئی شروع شده و با علائمی تظیر رفتارهای غیر قابل پیش بینی، مشکلات زبانی و … ادامه می‌یابد تا جایی که زوال مغز به صورت کامل حافظه شناختی بیمار را از بین می‌برد. به این صورت که دیگر ارتباطی بین نورون‌های مغزی رخ نداده و مغز دچار درهم پیچیدگی می‌شود؛ بنابراین دیگر ارتباط صحیح بین مناطق مختلف مغز و اندام‌ها ایجاد نمی‌شود. به همین خاطر دکتر اعصاب و روان توصیه می‌کند که از بیماران آلزایمری به صورت تمام وقت مراقبت کنید.

علائم بیماری آلزایمر

این بیماری یکباره رخ نمی‌دهد؛ اما علائم آن پیشرونده بوده و به مرور بدتر می‌شود. شناخت این بیماری و تشخیص به موقع آن می‌تواند به کنترل بهتر آن کمک کند. برای همین باید با علائم آن آشنا شوید. آلزایمر با از دست دادن حافظه آغاز می‌شود. در مراحل ابتدایی افراد ممکن است وسایل خود را گم کنند، قرارهای ملاقات را فراموش کنند، دچار سرگردانی شوند، سوالات تکراری بپرسند و علائمی از این قبیل را نشان دهند‌. پس از آن بیمار با نقایص شناختی روبه‌رو شده و در تصمیم‌گیری، انجام امور چند مرحله‌ای، درک ایمنی و خطر و …. دچار مشکل شود. به همین خاطر دکتر اعصاب و روان در تست‌های خود از امور پیچیده استفاده می‌کند‌.

در مراحل بعدی بیمار با مشکلات تشخیصی مانند عدم تشخیص چهره، مشکلات آگاهی فضایی مانند: عدم داشتن تعادل حرکتی، مشکل در خواندن، نوشتن و صحبت کردن، بروز تغییرات آشکار در شخصیت و رفتار مانند: رفتار وسواسی، از دست دادن انگیزه و مواردی مانند آن مواجه می‌شود. روند پیشروی این مراحل بر اساس شدت اختلال در مغز متغیر است و تشخیص این مقیاس در عهده دکتر اعصاب و روان است.

مراحل بیماری آلزایمر

مراحل این بیماری بر اساس علائم آن از خفیف تا شدید دسته‌بندی می‌شود. در آلزایمر خفیف بیمار دچار مشکلات شناختی شده و با علائمی مانند تغییر رفتار، سرگردانی یا گم شدن، به طول انجامیدن امور روزمره و … مواجه می‌شود. در آلزایمر متوسط بخش‌های بیشتری از مغز آسیب دیده و بیمار در تشخیص چهره، یادگیری چیزهای جدید، انجام امور پیچیده و چند مرحله‌ای، تطبیق با شرایط جدید و … دچار مشکل شده و به توهم، هذیان گویی و رفتار تکانشی دچار می‌شود. در آلزایمر شدید نیز بافت مغز به شکل قابل ملاحظه‌ای تحلیل رفته و کوچک می‌شود و بیمار در این شرایط به دیگران وابسته شده و در برقراری ارتباط دچار مشکل می‌شود. کنترل این بیماری توسط دکتر اعصاب و روان بیشتر از هر چیزی به تشخیص به موقع آن بستگی دارد.

بیماری آلزایمر

عوامل خطر در بیماری آلزایمر

همانطور که گفتیم این بیماری معمولا در افراد بالای ۶۵ سال رخ می‌دهد؛ اما عواملی همچپن افزایش سن، وراثت و سابقه خانوادگی، جنسیت زن، سابقه ضربه به سر، اختلالات شناختی خفیف و سبک زندگی ناسالم، خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهند‌. به این صورت که افراد بالای ۸۰ سال، بانوان، افرادی که در خانواده یا فامیل بیمار آلزایمری دارند، افرادی که مشکل حافظه دارند، افرادی که دچار ضربه شدید به سر شده‌اند، افرادی که زندگی ناسالمی دارند، دخانیات استعمال می‌کنند، ورزش و تحرک ندارند، به بیماری دیابت، کسترول و فشار خون مبتلا هستند، رژیم غذایی مناسبی ندارند و افرادی از این دست بیشتر در معرض ابتلا به دیابت هستند.

چه زمانی به دکتر اعصاب و روان مراجعه کنیم؟

اگر به دنبال جستجوی علت اختلال حواس یا کمبود حافظه در خود یا عضوی از خانواده خود هستید، می‌توانید یک قرار ملاقات با دکتر اعصاب و روان (روانپزشک) ترتیب دهید و راجع به مشکل خود با بیمار مشورت کنید. دکتر متخصص آلزایمر بر اساس اظهارات شما و علائمی که دارید و همچنین بر اساس مستندات حاصل از یک سری آزمایش، شدت بیماری را تشخیص می‌دهد‌. آلزایمر نوعی از اختلال مغزی است و پزشک برای تشخیص این بیماری و تمییز کردن آن از سایر اختلالات مغزی از آزمایش‌های جسمی و نورولوژیمی، بررسی وضعیت ذهنی، آزمایشات عصبی، تصویربرداری از مغز، تست‌های تشخیصی و … استفاده می‌کند.

درمان بیماری آلزایمر

آلزایمر درمان قطعی ندارد، اما دکتر اعصاب و روان با استفاده از درمان‌های دارویی، کمک به تغییر شیوه زندگی بیمار، تغذیه و درمان‌های مکمل، ورزش و سایر توصیه‌ها روند رشد این بیماری را کنترل کرده و وابستگی بیمار به دیگران را حداقل می‌رساند‌. علاوه بر درمان‌های دارویی و خدمات پزشکی، همراهی خانواده و دوستان بیمار نیز نقش بسیار مهمی در کنترل این بیماری در افراد دارد. در این راستا انتخاب بهترین دکتر متخصص اعصاب و روان نیز اهمیت بسیاری می‌یابد.

جمع‌بندی

در این مطلب به معرفی بیماری آلزایمر، علائم و نشانه‌های آن پرداختیم و مراحل بیماری را مورد بررسی قرار دادیم. آلزایمر یک بیماری عصبی است که با زوال مغز همراه است و متأسفانه درمان قطعی ندارد، اما یک دکتر اعصاب و روان متخصص و حرفه‌ای می‌تواند ضمن تشخیص سریع و صحیح با استفاده از درمان‌های مختلف این بیماری را کنترل کرده و از سرعت پیشروی آن بکاهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *