بیماری ها و سلامتسلامت زنان

کم خونی در بارداری چه عوارضی برای جنین و مادر دارد؟

کم خونی در بارداری یکی از عوارضی است که خانم ها در طول دوران بارداری و حتی بعد از زایمان به آن دچار می شوند.
کم خونی در دوران بارداری بسیار خطرناک است به اندازه ای که ممکن است جان مادر و جنین را به خطر بیندازد. در این مقاله درباره ی این مشکل صحبت به میان آورده ایم.؛ چرا که با دانستن عوارض کم خونی در دوران حاملگی این مشکل را جدی گرفته و برای برطرف کردن آن، سریعا اقدام خواهد شد.

انواع کم خونی در بارداری

در دوران بارداری خانم ها ممکن است دچار 3 نوع کم خونی شوند؛ هر کدام از این کم خونی ها به نوبه ی خود در دوران بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد.

1. فقر آهن و کم خونی در بارداری

شایع ترین عامل کم خونی در بارداری، فقر آهن می باشد. آهن ماده ی معدنی است که در تشکیل گلبول قرمز نقش بسزایی دارد. اغلب خانم ها به علت عادت های بد غذایی دچار کمبود آهن در بدن خود هستند.
اما زمانی که خانمی باردار می شود؛ جنین داخل رحم از بدن مادر آهن مورد نیازش را تغذیه می کند در نتیجه، این عامل به کاهش بیشتر آهن بدن مادر نیز اضافه می شود. 

گلبول قرمز وظیفه دارد اکسیژن را جذب خود کند و آن را به باقی قسمت های بدن برساند. همچنین با این کار انرژی لازم برای فعالیت روزانه مادر باردار را نیز تامین می کند. گلبول قرمز به عضلات کمک می کند تا اکسیژن را در خود ذخیره کرده و در زمان لازم از آن استفاده کنند.

نکته: اگر بارداری ها پشت سر هم باشد و یا جنین چند قلو باشد فقر آهن افزایش پیدا خواهد کرد.

2. کمبود ویتامین B12 در بارداری

ویتامین B12 ویتامینی است که تنها در معده تولید می شود و نقش بسیار مهمی در ساخت گلبول قرمز داخل بدن ایفا می کند. برخی از پزشکان بر این باور هستند که کمبود ویتامین B12 نقش اساسی تری در کم خونی بخصوص کم خونی در بارداری دارد.
اغلب خانم های باردار در طی بارداری دچار مشکلات معده مانند رفلاکس های صبحگاهی می شوند؛ این عامل باعث خواهد شد معده سریعا اولین کاری که انجام دهد ساخت ویتامین B12 را متوقف کند؛ در نتیجه کمبود این ویتامین در بدن، کم خونی را نیز به همراه خواهد بیاورد.

نکته: پزشکان اغلب مصرف ویتامین B12 را به صورت مکمل در دوران بارداری برای خانم ها تجویز می کند، اما ممکن است باز بدن خانم های باردار این ویتامین را جذب نکند.

3. کاهش فولات بدن در دوران بارداری

ویتامین فولات یکی از مشتقات اسید فولیک به حساب می آید. ویتامین فولات یک ویتامین محلول در آب است که در ساخت و مقام سازی سلول های عصبی جنین نقش بسزایی دارد.
اغلب پزشکان برای خانم های باردار مکمل های اسید فولیک را تجویز می کنند؛ اما این ویتامین مهم و ضروری را خانم ها می توانند از غلات و سبزی ها و غیره به بدن خود برسانند.

عوارض کم خونی در دوران بارداری

عوارض کم خونی در دوران بارداری
  • خستگی های مداوم و بی حالی 
  • رشد کم جنین و ضعیف بودن آن
  • کم وزنی بیش از حد در نوزاد
  • مشکلات عصبی در نوزاد 
  • رشد ناقص جنین 
  • در موارد حاد کم خونی باعث سقط جنین و یا مرگ جنین در رحم خواهد شد

در آخر

مطلب پیشنهادی
تالاسمی ؛ بررسی انواع آلفا و بتا (پیشگیری، تشخیص و درمان)

یکی از توصیه ی پزشکان این است که چند ماه قبل از بارداری خانم و آقا حتما تحت نظر پزشک قرار بگیرند تا کمبود مواد حیاتی بدنشان را با مواد غذایی و مکمل ها جبران کنند.
اما اگر زایمان بدون برنامه ریزی باشد ممکن است مادر دچار کمبود هایی از جمله کم خونی شود. همانطور که گفته شد کم خونی به شدت در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای جنین خطرناک است؛ بنابراین در صورت وجود این مشکل با دکتر متخصص خود مشورت کرده و رژیم غذایی را تغییر داده و در صورت نیاز از مکمل های تجویز شده استفاده کنید.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *