خوراکی هایی که فشار خون را بالا می برد
همانطور که میدانید تغذیه یکی از مهمترین فاکتورها در تغییر سطح فشار خون است. خوراکیهایی هستند که فشار خون را بالا و پایین میکنند. به عنوان کسی که به فشار خون بالا مبتلا است باید غذاهای بالا برندهی فشار را بشناسید و از خوردنشان اجتناب کرده یا با احتیاط و مشورت پزشک مصرف کنید. در ادامه قصد داریم لیستی از خوراکی هایی که فشار خون را بالا می برد به شما ارائه کنیم پس با ما همراه باشید.
نمک، دشمن شماره یک
با این مادهی غذایی به ظاهر بیآزار آشنا شوید. نمک دشمن شمارهی یک فشار خون است و اگر به این عارضه مبتلا هستید باید به طور کلی مصرف نمک خود را به حداقل کاهش داده و بسیاری از مواد غذای را بدون نمک مصرف کنید. اگرچه به نظر میرسد غذای به نمک طعم و مزهی خوبی نداشته باشد اما به مرور و با اصلاح سبک زندگی خود به آن عادت میکنید. البته که منظور ما تنها نمک سر سفره نیست. بسیاری از غذاهای آمادهای که مصرف میکنید مانند انواع اسنک، چیپس و پفک و فست فودها نمک افزوده دارند که باید نسبت به آنها هوشیار باشید. همچنین انواع چاشنیها مانند سس و ربهای بازاری نیز نمک زیادی دارند که باید در نظر داشته باشید.
غذاهای چرب را حذف کنید
دومین گزینه که حتماً از آن اطلاع دارید غذاهای چرب هستند. چربی غذاها در رگها تهنشین شده و با تنگ کردن رگها منجر به افزایش فشار خون در گردش در بدن میشوند. همانند نمک، روغن نیز لزوماً قرار نیست توسط شما به غذا افزوده شود. بسیاری از غذاهای آماده، اسنکها، کنسروها، فستفودها و …. دارای روغن زیادی هستند. همچنین انواع کیک و شیرینی نیز با روغن زیاد تهیه میشوند. به جز این بعضی مواد به طور طبیعی چربی زیادی در خود دارند مانند گوشتها که باید از خوردن آنها نیز اجتناب شود.
بهتر است در راستای اصلاح سبک تغذیهای خود، از سرخ کردن غذاها خودداری کرده و در عوض روشهای طبخ سالمتری مانند کباب کردن، بخارپز کردن، آبپز کردن، گریل کردن و … را استفاده کنید. بسیاری از غذاهای سرخ کردنی به شیوههای دیگر و بدون روغن نیز تهیه میشوند. کاهش روغن مصرفی نه تنها خطر فشار خون را کاهش میدهد بلکه با کاهش وزن میتواند به عملکرد بهتر قلب نیز کمک کند.
فست فودها چرب و پرنمک
نقطهی اشتراک دو گزینهی بالا، فست فودها هستند. در تهیهی این مواد از چربی و نمک زیادی استفاده میشود. مجدداً بعضی از آنها برای سرو سرخ میشوند یا با افزودنیهای چربتری مانند پنیر پیتزا سرو میشوند که خطر آن را برای افراد مبتلا به فشار خون چند برابر میکند. بهتر است مصرف این غذاها را از برنامهی غذایی خود به طور کامل کنار بگذارید زیرا نه تنها هیچ خاصیتی برای بدن ندارند بلکه منجر به اضافه وزن و بسیاری از بیماریهای دیگر مانند فشار خون بالا میشوند. گوشتهای دودی و فرایند شده مانند ماهی شور، انواع سوسیس وکالباس و… نیز حاوی میزان زیادی نمک هستند که نباید مصرف شوند.
کافئین، آرامش بخش اما خطرناک
کافئین همان بخش لذتبخش موجود در چای و قهوه است که منجر به آرامش شما میشود. اما باید بدانید این یکی از موادی است که میتواند فشار خون را بالا ببرد. در تحقیقات انجام شده مشخص شده است که کافئین میتواند باعث افزایش کوتاه اما چشمگیر فشار خون شود، حتی اگر فشار خون بالا نداشته باشید. البته هنوز مشخص نیست چه چیزی باعث این افزایش فشار خون میشود و همچنین پاسخ فشار خون به کافئین در افراد مختلف متفاوت است. با این حال به عنوان فردی که به فشار خون بالا مبتلا است بهتر است مصرف آن را به حداقل کاهش دهید. چای کمرنگ بخورید یا از قهوه بدون کافئین استفاده کنید.
نوشابه و نوشیدنیهای قند دار
نوشابهها خود حاوی مقادیر متفاوتی کافئین هستند که در بالا توضیح دادیم برای فشار خون خطرناکاند. بعلاوه نوشیدنیهای شیرین مانند نوشابهها منبع اصلی قند افزوده هستند. شکر افزوده منجر به افزایش وزن میشود که خود کنترل فشار در سطح نرمال را دشوار میکند.سعی کنید به جای آن از نوشیدنیهای طبیعی که خودتان در خانه میگیرید استفاده کنید. اما باید به یاد داشته باشید نمیتوانید از هر میوهای برای این کار استفاده کنید!
میوههای خطرناک برای فشار خون
سخت است باور کنید که وقتی به فشار خون مبتلا باشید حتی خوردن بعضی از میوهها نیز میتواند خطرناک باشد. ما همیشه عادت داریم که میوهها و سبزیجات را به عنوان سالمترین غذاها بدانیم اما باید بدانید آنها نیز اگر در شرایط خاصی استفاده شوند میتوانند خطرساز باشند. اما کدام میوه ها فشار خون را بالا می برد؟ میوههای حاوی فولات میتوانند فشار خون را افزایش دهند. میوههایی مانند لیمو ترش، گریپ فروت و پرتقال.
در مورد گریپ فروت باید هوشیارتر هم باشید. زیرا گریپ فروت حاوی ترکیباتی است که ممکن است در نحوه جذب برخی داروها از جمله برخی داروهای فشار خون توسط بدن شما اختلال ایجاد کند. این میتواند مقدار زیادی یا خیلی کم دارو را در جریان خون شما باقی بگذارد که ممکن است خطرناک باشد. بهتر است از پزشک یا داروساز خود بپرسید که آیا گریپ فروت میتواند بر دارویی که مصرف میکنید تأثیر بگذارد یا خیر.
با این حال به عنوان یک نکته باید بدانید که میوهها نسبت به مواد غذایی که در بالا اشاره کردیم تاثیر کمقدرتتری در بالا بردن فشار خون دارند. مگر اینکه در حجم زیاد و پرتکرر خورده شوند یا مثلاً با نمک مصرف شوند.
شیرینی و نانهای قنادی
فقط مواد شور نیستند که فشار را بالا میبرند. بعضی مواد شیرین هم این تاثیر را دارند. بسیاری از محصولات قنادی مانند کلوچه، کراکر و دوناتها سرشار از چربیهای اشباع شده و ترانس هستند. این چربیهای ناسالم میتوانند به فشار خون بالا کمک کنند. بنابراین مهم است که جایگزینهای کمچرب را انتخاب کنید و از خوردن غذاهایی که روی برچسب آنها هیدروژنه یا نیمه هیدروژنه نوشته شده است، اجتناب کنید. همچنین تاثیر غیرمستقیم قند در فشار خون که در بالا نیز به آن اشاره شد افزایش وزن فرد است که میتواند در روند درمان این عارضه یا کنترل فشار خون در سطح طبیعی مشکل ایجاد کند.