بیماری قلبیبیماری ها و سلامت

علائم سکته قلبی و عوامل ایجاد کننده آن کدام اند؟

علائم سکته قلبی که یکی از شایع ترین بیماری مربوط به دستگاه گردش خون است، در بین بیماران قلبی بسیار مورد توجه است. انفارکتوس حاد نام علمی سکته قلبی است و علائمی دارد. در این مقاله سعی داریم به بررسی و معرفی علائم سکته قلبی و عوامل ایجاد آن اشاره کنیم. با ما همراه باشید.

سکته قلبی چگونه ایجاد می شود؟

سکته قلبی در اثر نرسیدن ناگهانی خون به بافت قلب و در نتیجه آن ایجاد علائم سکته قلبی صورت می گیرد. نرسیدن خون به بافت قلب سبب مرگ سلولی آن ناحیه از قلب می شود که معمولا به دلیل گرفتگی در رگ های کرونری ایجاد می شود. گرفتگی می تواند به دلیل تجمع پلاک های خونی مانند کلسترول، چربی و مواد زائد به وجود آمده باشد.

علائم سکته قلبی کدام اند؟

در ادامه به بررسی و معرفی علائم سکته قلبی می پردازیم. اگر علائم زیر را در خود یا اطرافیانتان مشاهده کردید سریعا با اورژانس بگیرید و درخواست کمک کنید. نشانه های سکته قلبی در افراد مختلف متفاوت است و ممکن است برخی از علائم در برخی افراد دیده نشود. گاهی هم برخی افراد علائمی شبیه سرماخوردگی را پیش از سکته قلبی عنوان می کنند. در ادامه به برخی از شایع ترین این علائم اشاره می شود.

  • درد در قفسه سینه، پشت، فک و دیگر نواحی بالاتنه که بیشتر از چند دقیقه به طول بینجامد و یا رفت و برگشتی است.
  • احساس فشار و تنگی در قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • عرق کردن
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اضطراب
  • سرفه
  • سرگیجه
  • تپش قلب
  • درد فک
  • درد در بالاتنه پشت
  • احساس سبکی در سر
  • دلشوره
  • بالا آوردن

چه عواملی خطر سکته قلبی  و بروز علائم آن را افزایش می دهد؟

قلب در دستگاه گردش خون نقشی اساسی دارد و به خطر افتادن سلامت آن سلامت دستگاه گردش خون و تمام بدن را به خطر می اندازد. در ادامه به بررسی و معرفی عواملی که سلامت قلب را به خطر می اندازند، می پردازیم.

کلسترول بالا

کلسترول بد (LDL) یا کلسترول با چگالی پایین پروتئین (Low Density Lipoprotein) یکی از دلایل عمده بسته شدن رگ های کرونری هستند که در نهایت به سکته قلبی منجر می شوند. کلسترول ماده ای که بی رنگ است که در غذاهایی که می خوریم وجود دارد. کلسترول ها همگی بد نیستند ولی نوع بد آنها به دیواره رگ می چسبند و به مرور زمان به پلاک تبدیل می شوند. پلاک ها ماده های سختی هستند که جلوی جریان خون را در رگ های کرونری می گیرند و باعث بروز علائم سکته قلبی می شوند و در صورت عدم توجه به سکته قلبی و حتی مرگ منتهی می شوند.

اسید چرب اشباع

اسید چرب اشباع ماده ای است که در گوشت، محصولات لبنی مانند شیر، کره و خامه وجود دارد. این ماده به خودی خود باعث بسته شدن عروق کرونری نمی شود بلکه این ماده تجمع کلسترول بد را زیاد می کند و  کلسترول خوب را از بین می برد و احتمال بروز علائم سکته قلبی را افزایش می دهد.

اسید چرب ترانس بالا

این نوع از اسیده ای چرب هم در بسته شدن عروق خون رسان به قلب نقش دارند، اسید چرب ترانس بالا همان روغن های هیدروژنه هستند. روغن نباتی و کره های گیاهی و مارگارین حاوی اسیدهای چرب ترانس بالا هستند و در بسیاری از غذا های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس وجود دارند. این نوع اسید چرب هم باعث بروز علائم سکته قلبی در افراد می شود.

چه عواملی ریسک رویداد سکته قلبی را افزایش می دهند؟

بسیاری از عوامل در افزایش نرخ تجربه سکته قلبی و بروز علائم آن موثر هستند که فشار خون بالا، کلسترول بالا، تری گلیسیرید بالا، قند خون بالا، دیابت و چاقی از این عوامل هستند که در ادامه به صورت جزئی توضیحاتی درباره هر کدام ارائه خواهد شد.

فشار خون بالا

فشار خون نرمال برای یک فرد بالغ 12 روی 8 است. هرچه سن بالاتر می رود، فشار خون نیز افزایش پیدا می کند. با بالا رفتن فشار خون، فشار بیشتری به دیواره رگ های کرونری که قلب را تغذیه می کنند، وارد می شود؛ علاوه بر این فشار خون بالا باعث افزایش روند ساخته شدن پلاک ها در این رگ ها می شود که در نهایت می تواند در بروز علائم سکته قلبی تاثیر بسزایی داشته باشد.

کلسترول بالا

بالا بودن میزان کلسترول خون یکی از عوامل اصلی بروز علائم سکته قلبی است. افرادی که سطح کلسترول خون آنها بالاست باید تغییری اساسی در رژیم غذایی خود بدهند تا از سکته قلبی در آینده جلوگیری کنند.

تری گلیسیرید بالا

تری گلیسیرید ها در غذاهایی که می خوریم وجود دارد و وقتی وارد بدن می شود، پس از جذب از طریق دستگاه گوارش به جریان خون می رود و از آنجا در سلول های چربی ذخیره می شود. ممکن است مقداری از تری گلیسیرید ها در جریان خون باقی بمانند و سبب تشکیل پلاک ها در رگ های کرونری شوند که می تواند ریسک بروز علائم سکته قلبی را افزایش دهد.

قند خون بالا و دیابت

قند خون بالا و دیابت کنترل نشده یکی از عوامل ایجاد کننده سکته قلبی است. بالا بودن قند خون تاثیرات بدی روی رگ های خونی از جمله رگ های کرونری می گذارد. در بسیاری از افراد دیابت یکی از عوامل بروز علائم سکته قلبی است.

چاقی

یکی از عوامل عمده رویداد های قلبی مانند سکته قلبی را می توان چاقی دانست. اگر افراد دارای اضافه وزن باشند ناخودآگاه دارای فشار خون، قند خون، کلسترول و تری گلیسیرید بالایی هستند که این عوامل خود از عوامل اصلی بروز علائم سکته قلبی هستند. عواملی دیگری مانند سیگار کشیدن، کهولت سن و پیری و سابقه خانوادگی هم می تواند علاوه بر سایر عوامل سبب ایجاد نشانه ها سکته قلبی شود و فرد را در خطر مرگ قرار دهد.

سخن آخر

مطلب پیشنهادی
بارز ترین نشانه های آمبولی ریه + عوامل مهمی که باعث PE خواهند شد

در هنگامی که یکی از علائم سکته قلبی را در خود و یا اطافیان خود احساس کردید سریعا از اورژانس کمک بخواهید و اگر جز گروه های پر خطر به حساب می آیید با تغییر سبک زندگی خود به سلامت خود کمک کنید.

حمیرا باجلان

حمیرا باجلان هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *