خواص زردچوبه و تاثیرات آن در درمان بیماری های مزمن
خواص زردچوبه و تاریخچه درمانی آن
زردچوبه برای درمان بیماری ها، کاهش درد، رفع عفونت چشم، پوست و بهبود زخم ها به کار می رود و خواص آن برای درمان این بیماری ها برای همگان مشخص است. این گیاه از قدیم در بین مردم هند و چین مورد استفاده فراوان بوده است. زردچوبه از خانواده زنجبیل است که توسط بازرگانان عرب به اروپا برده شده است و در آنجا تحت عنوان زعفران هندی از آن یاد می کردند.
در اروپا از زردچوبه برای درمان امراض کبدی و روده ای استفاده می کردند. از خواص زردچوبه در درمان بسیاری از بیماری ها در سال های اخیر بسیار گفته می شود. در کشور های اروپایی و آمریکایی از آن برای درمان بیماری های قلبی، مغزی و التهابات و حتی افسردگی نیز استفاده میشود. از عصاره این گیاه پرخاصیت در تهیه داروهای این بیماری ها هم استفاده های زیادی شده است.
موارد مصرف زردچوبه
در زبان فارسی (Curcumin) و (Turmeric) هر دو زردچوبه ترجمه شده اند. ولی این دو با هم تفاوت دارند، کورکمین 2-8 % ماده درون زردچوبه را تشکیل میدهد و رنگ زرد آن به دلیل وجود این ماده است. ترمریک واژه ای است که به زردچوبه به صورت ادویه گفته میشود. این گیاه معمولا به صورت پودر زردچوبه، عصاره زردچوبه، کپسول یا قرص زردچوبه، صابون زردچوبه و چای زردچوبه مصرف میشود.
در کشور هند از زردچوبه برای درمان بیماری های دستگاه گوارش، پوستی، مفصلی و تسکین درد به روش های سنتی استفاده میشود. تحقیقات زیادی در زمینه خواص زردچوبه برای سلامتی انجام شده است. از این تحقیقات برآمده است که زردچوبه در درمان بیماری های التهاب مفاصل، سرطان، افسردگی، چاقی، بیماری های قلبی و کبدی موثر است و خاصیت آنتی باکتریایی و ضد قارچی این ماده در این تحقیقات به اثبات رسیده است. در ادامه درباره خواص زردچوبه و تاثیرات آن در بدن توضیحاتی ارائه می شود که امیدوارم مفید واقع شود.
زردچوبه و خواص آن در درمان آرتریت (التهاب مفاصل)
آرتریت یا التهاب مفاصل به مجموعه بیماری های درگیر کننده مفاصل و بافت های همبند آن گفته میشود. آرتریت حدود 200 نوع بیماری را شامل می شود که شایع ترین آنها آرتروز است. از دیگر بیماری های التهاب مفاصل می توان به روماتوئید، روماتیسم و لوپوس اشاره کرد. برای درمان بیماری های التهاب مفاصل درمان های مختلف دارویی، ورزشی و جراحی وجود دارد. این بیماری معمولا در سنین 65 به بالا شایع است ولی ممکن است در کودکان نیز دیده شود.
اما زردچوبه در درمان التهاب مفصل چه تاثیری دارد؟ زردچوبه یا در واقع کورکمین موجود در آن ماده ای است که در زمینه بالا بردن تاثیر داروهای ضد التهابی نقش به سزایی دارد. از طرفی عوارض جانبی نیز ندارد. فعالیت کورکمین به صورت خلاصه در سلول ها به این صورت است که عملکرد مولکول های NF-KB را که در هسته سلول ها روی ژن های مرتبط با التهاب تاثیر میگذارند را محدود میکند. این مولکول ها نقش مهمی در بیماری های التهابی دارند. بدون اینکه وارد جزئیات شویم، کورکمین در واقع با التهاب در سطح مولکولی مبارزه می کند. در نتیجه از این تحقیق اینگونه بر می آید که خواص زردچوبه در درمان التهابات مفصلی بسیار است.
زردچوبه و خاصیت آنتی اکسیدانی
امروزه بحث های زیادی درباره آنتی اکسیدان ها و اهمیت آنها برای مبارزه با رادیکال های آزاد، وجود دارد. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که الکترون جفت نشده دارند و روی مولکول های دیگر مثل چربی ها، پروتئین ها و دی ان ای ها تاثیرات مخربی دارند. رادیکال های آزاد در اثر شرایطی که به آن استرس اکسیداتیو می گویند، خطرناک توصیف می شوند. شرایط استرس اکسیداتیو به بهم خوردن تعادل بین مقدار یا تعداد رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها گفته میشود. حفظ این تعادل در بدن خیلی مهم است و اگر این تعادل برقرار نباشد، احتمال ابتلا به بیماری های خطرناک همچون سرطان زیاد می شود.
کورکمین موجود در زردچوبه یک آنتی اکسیدان قوی است که اثر رادیکال های آزاد را در بدن خنثی میکند. علاوه بر این کورکمین فعالیت آنتی اکسیدان های بدن را هم بالا می برد. بنابراین فعالیت های کورکمین در رابطه با رادیکال های آزاد یک تیر و دونشان است؛ کورکمین رادیکال های آزاد را خنثی می کند و از طرفی هم آنتی اکسیدان های بدن را برمی انگیزد.
زردچوبه و خواص آن برای بیماری های مغزی
در گذشته تصور می شد پس از دوران کودکی، مغز توانایی تولید سلول های عصبی را از دست می دهد ولی امروزه ثابت شده است که تولید و افزایش پیوند بین سلول های مغز (نورون) تا آخر عمر ادامه دارد. می دانیم که هورمون های زیادی از مغز ترشح می شوند که یکی از مهمترین آنها فاکتور نوروتروفیک ترشح شده از مغز (BDNF) است که نوعی هورمون رشد است که تاثیر مستقیم آن بر مغز است. بسیاری از بیماری های مغزی مثل افسردگی و آلزایمر به کمبود این هورمون مربوط میشود.
به طور معجزه آسایی کورمین موجود در زردچوبه، ترشح این هورمون لازم و ضروری را افزایش می دهد. کورومین موجب می شود بیماری های مغزی و بیماری های مرتبط با پیری به تاخیر بیفتند یا ظهور نکنند. همچنین کورمین حافظه را بهبود میبخشد و هوش را افزایش میدهد که با اثراتی که بر هورمون ترشح شده از مغز میگذارد، منطقی به نظر میرسد. آزمایش های بیشتر در آینده بر روی انسان می تواند، این امر را به اثبات برساند.
زردچوبه و کاهش خطرات بیماری های قلبی
بیشترین عامل مرگ و میر انسان ها در جهان بیماری های قلبی است. سالهاست که دانشمندان درباره بیماری های قلبی تحقیق میکنند، چون بیماری های قلبی تنوع زیادی دارند و عوامل زیادی نیز بر آنها تاثیر گذار است.
لایه ای به نام اندوتلیال متشکل از روکش نازکی از سلول های ویژه ای است که سطح داخلی قلب، رگ های خونی و لنفاوی را پوشش می دهد. عدم توانایی این لایه داخلی رگ ها و قلب به بیماری هایی مانند فشار خون و انعقاد خون مربوط میشود.
تحقیقات بسیاری نشان داده اند که کورکمین موجود در زردچوبه به بهبود عملکرد این لایه داخلی کمک زیادی می کند. یک تحقیق به تازگی نشان داده است که تاثیر کورکمین بر لایه داخلی همانند ورزش است و به اندازه داروی اتروواستاتین (Atorvastatin) در بهبود عملکرد لایه داخلی موثر است.
زردچوبه و خواص آن در پیشگیری و درمان سرطان
سرطان بیماری وحشتناکی است که توسط رشد بیش از حد سلول ها ایجاد میشود. سرطان انواع مختلفی دارد که همگی در یک چیز با هم مشترک هستند که آن هم تاثیر کورکمین موجود در زردچوبه است. کورکمین ماده ای است که در درمان سرطان در سطح مولکولی موثر واقع شده است. تحقیقات نشان داده اند که کورکمین موجود در زردچوبه باعث مرگ سلول های سرطان می شود و رشد عروق خونی را در توده های سرطانی کاهش میدهد و از گسترش سرطان در بدن جلوگیری می کند.
تحقیقات متعدد در آزمایشگاه ها نشان داده است که کورکمین رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهد و در آزمایشات بر روی حیوانات نیز نشان داده است که باعث جلوگیری از رشد تومور می شود. با این وجود کاهش رشد تومور های سرطانی در انسان در اثر کورکمین نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. اگرچه تحقیقات بر روی 44 نفر که مبتلا به زخم روده هستند در مدت سی روز نشان داده است، مصرف 4 گرم کورکمین در روز، 40 درصد این زخم ها را کاهش داده است. لازم به ذکر است که احتمال سرطانی شدن زخم های روده ای وجود دارد. با این حال هنوز برای تایید تاثیر زردچوبه و کورکمین موجود در آن بر بهبود و پیشگیری از سرطان کمی زود است و این امر مستلزم تحقیقات بیشتر است.
زردچوبه و آلزایمر
جمله معروف پیشگیری بهتر از درمان است برای بیماری آلزایمر بسیار صادق است زیرا تاکنون درمانی برای بیماری آلزایمر پیدا نشده است و تنها راه حل درمان، پیشگیری از آن است. تحقیقات نشان داده است که التهاب و آسیب های اکسیداتیو در ابتلا به بیماری آلزایمر نقش اساس را بازی میکند. کورکمین موجود در زردچوبه تاثیرات بسیار خوبی در هر دو مورد دارد.
عوارض مهم بیماری آلزایمر از ساخته شدن پروتئینی به نام پلاک آمیلوئید نشات میگیرد که کورکمین تاثیر زیادی در از بین رفتن این پلاک ها دارد. هنوز تاثیر زردچوبه در درمان و پیشگیری بیماری آلزایمر قطعی نیست و نیازمند تحقیقات بیشتری است.
زردچوبه و خواص آن بر افسردگی
دانشمندان برای بررسی تاثیر کورکمین موجود در زردچوبه بر افسردگی آزمایشی را طراحی کردند. در این آزمایش سه گروه 20 نفره از افرادی که مبتلا به افسردگی هستند را انتخاب کردند. به گروه اول از این افراد کورکمین، به گروه دوم پروزاک و به گروه سوم از کورکمین و پروزاک داده شده است. پس از شش هفته مشاهده شده است که تاثیر کورکومین همانند تاثیر پروزاک است و کسانی که از هر دو استفاده کرده بودند، به بهبودی بیشتری دست یافته بودند.
افسردگی با فاکتور نوروتروفیک ترشح شده از مغز و انقباض هیپوکامپوس (بخشی از مغز که به حافظه و یادگیری ارتباط دارد) ارتباط تنگاتنگی دارد. کورکمین با بالا بردن سطح فاکتور نوروتروفیک به طور طبیعی از افسردگی پیشگیری میکند و علائم آن را کاهش میدهد. بسیاری از شواهد نشان می دهد کورکمین میتواند سروتونین و دوپامین را نیز افزایش دهد.
زردچوبه و خواص آن برای پوست
امروزه با گسترش روزافزون استفاده از ماسک های زیبایی برای پوست و وجود موادی در زردچوبه که خاصیت ضد التهابی دارند، مردم را به استفاده از زردچوبه و مشتقات آن در درست کردن انواع ماسک پوست، ترغیب کرده است، لذا در این قسمت به تاثیرات زردچوبه در زیبایی پوست اشاره ای میکنیم.
بارزترین عارضه پوستی جوش است که در واقع یک التهاب ایجاد شده توسط باکتری های موجود در سبوم ریشه مو است. زردچوبه به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی برای رفع التهاب ناشی از جوش می تواند در درمان آن مفید باشد. علاوه بر این چون التهاب باعث بیماری میشود و بیماری از هر نوعی که باشد باعث پیری و از کار افتادگی بدن میشود، این گیاه معجزه گر به دلیل داشتن خاصیت ضد التهاب در نهایت باعث کاهش روند پیری می شود.
آفتاب سوخته شدن پوست نیز از بیماری های شایع پوست است که در ابتدا با قرمزی و خارش نمود پیدا میکند و در ادامه نیز درد ظاهر میشود. چون سوختگی پوست نیز نوعی التهاب است و زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد، می توان گفت که استفاده از آن در درمان آفتاب سوختگی موثر است.
زردچوبه را نیز میتوان برای درمان اگزما (التهاب پوست) که خارش، سوزش و جوش های ریز آبدار از علائم آن است، به دلیل خاصیت ضد التهاب آن مفید فایده دانست.
زردچوبه و درمان خانگی بیماری ها
امروزه با زیاد شدن استفاده از درمان های خانگی در بین مردم، استفاده از ماسک، پماد و محلول های خانگی نیز رایج شده است. به طور کلی زردچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد، برای درمان انواع عفونت ها و التهاب ها مفید است.
درمان برفک دهان با زردچوبه
برفک دهان یک بیماری قارچی است که با از بین رفتن باکتری های مفید دهان و با پیشروی قارچ کاندیدا آلبیکانس در مخاط دهان به وجود می آید، در اثر این بیماری در مخاط دهان و زبان گره های سفید رنگ ایجاد میشود که با کندن این گره ها، خونریزی به وجود می آید.
مخلوط زردچوبه و شیر و غرغره کردن آن و نگه داشتن این مخلوط برای چند دقیقه در دهان، به بهبود علائم این بیماری کمک می کند.
درمان زانو درد با زردچوبه
زانو درد در بسیاری از موارد به دلیل التهاب مفصل زانو میباشد که برای درمان سریع این بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای تسکین درد زانو بهتر است از ضماد پودر زردچوبه، زنجبیل و عسل استفاده کنید. به این صورت که از مخلوط این سه را به محل درد بمالید و با پارچه تمیز ببندید و یک روز بعد با آب ولرم بشویید.
زردچوبه و خواص آن در درمان سرماخوردگی
زردچوبه به دلیل خاصیت ضد التهابی در درمان التهابات باکتری و ویروسی های سرماخوردگی بسیار موثر است. به طور کلی زردچوبه برای درمان التهابات ایجاد شده در اثر آسم، سرفه، سرماخوردگی و ورم لوزه موثر است و باعث کاهش علائم این بیماری ها می شود. استفاده از چای زردچوبه و مخلوط زردچوبه و عسل برای این بیماری ها می تواند موثر واقع شود.
به طور کلی پماد زردچوبه در درمان بیماری هایی مانند زخم بستر، هموروئید، کهیر و سلولیت نیز می تواند موثر باشد.
سخن آخر
زردچوبه گیاه پر خاصیت و پر کاربردی است که در طول سال ها در سفره ایرانی ها جای دارد، این گیاه علاوه بر طعم و رنگ فوق العاده، خواص زیادی نیز دارد که برای بسیاری از بیماری ها مفید است و از دیرباز از آن برای درمان بیماری های چشمی، التهابی و زخم های مختلف استفاده می شود. مصرف این گیاه را در وعده های غذایی به همگان توصیه می کنیم.
مقاله بسیار جالبی بود…
برای دسترسی به مقالات جامع تر در این باره می توانید به پیج زیر هم مراجعه کنید.
[لینک حذف شده]
تندیس عزیز
ما بسیار خوشحال میشویم که مطالب خوب و جامع تر در مورد مطالب سایت رو به کاربران معرفی کنید
ولی مطلبی که شما لینک کردید هیچ موضوعیتی با مطلب ما نداشت و ناچار به حذف لینک شدیم.