طرز تهیه مربای کدو حوایی بدون شکرک در منزل با آب آهک
در نقاط مختلف کشور همانطور که غذاهای محلی مخصوص خود را دارند. مربا و دسرهای مخصوص به خود را نیز دارا می باشند. مربای کدو حلوایی یکی از مرباهای مخصوص شمال غرب کشور می باشد. در تبریز این مربا را یک مربای مجلسی می دانند و برای مهمانی ها از آن به عنوان دسر در کنار چای و یا عصرانه سرو می کنند.
طرز تهیه مربای کدو حلوایی
نحوه ی تهیه ی مربای کدو حلوایی بسیار آسان می باشد. تنها چیزی که ممکن است اذیت کننده باشد زمان بر بودن مدت درست کردن آن است. چرا که در تهیه آن از آب آهک باید استفاده کنیم.
مواد اولیه برای مربای کدو حلوایی
کدو حلوایی: یک عدد نسبتا بزرگ ( حدود شش کیلوگرم)
شکر: 5 کیلوگرم
آب: برای پخت حدود 3 الی 4 لیوان
آهک: یک لیوان
آبلیمو: یک قاشق غذاخوری
مراحل پخت مربای کدو حلوایی
1. ابتدا یک لیوان آهک را در یک لیتر آب می ریزیم، و آهک ها را کاملا در آب حل می کنیم. برای آن که بخشی از آهک که به صورت گلوله ای باقی مانده است را جدا کنیم؛ محلول آب و آهک را از یک صافی عبور می دهیم.
نکته آشپزی: هنگامی که آهک داخل آب ریخته می شود شروع به واکنش با ترکیبات آب خواهد کرد. به گونه ای که گرمای آن را حس خواهید کرد. بنابراین برای بهتر است برای هم زدن آن از یک قاشق چوبی استفاده کنید.
2. در این مرحله به سراغ کدو حلوایی می رویم. آن را مانند میوه هایی چون هندوانه و خربزه نصف می کنیم. هسته ی آن را جدا می کنیم. سپس قسمت نرم و گوشتی آن را برای زیبایی دادن به مربا، با قالب های متنوع برش می دهیم. البته برش دادن میوه ی کدو حلوایی دلخواه است و می توان آن را با چاقو تنها به قسمت های مربعی شکل در آورد. حتی اگر دوست داشته باشید می توان آن ها را به رنده ی درست به صورت خلالی در آورد.
3. پس آن که کدو ها به شکل دلخواه برش داده شدند. روی آن ها آب آهک می ریزیم و اجازه می دهیم به مدت 24 ساعت در آب آهک بماند.
4. پس از 24 ساعت، تکه های کدو را از داخل آب آهک در می آوریم و با آب خنک آبکش می کنیم. سپس به مدت 24 دیگر آن ها را در ظرفی حاوی آب تمیز قرار می دهیم تا آب آهک از آن کاملا خارج شود. این نکته را باید رعایت کرد که آب کدو تنبل ها را در 24 ساعت چندین مرتبه باید عوض کنیم کاملا از تمیز شدن آن مطمئن شویم.
نکته آشپزی: برای اطمینان حاصل کردن از خروج کامل آهک، کافی است یک تکه از آن را داخل دهان گذاشت. اگر دهان و زیان طعمی گس به خود گرفت یعنی آهک از آن کاملا خارج نشده است.
5. پس گذشت 24 ساعت دوم، کدو حلوایی ها را داخل یک ظرف می ریزیم و تا کمی بالای آن رویش آب می ریزیم. سپس به مدت 5 دقیقه باید بگذاریم کدو حلوایی ها داخل آب بجوشند. این کار علاوه بر آن که باعث خواهد شد کدو حلوایی ها پخته شوند باعث خواهد؛ باقی مانده ی آهک در میوه خارج شود. پس از 5 دقیقه کدو ها را آبکش می کنیم. این کار را چند بار تکرار می کنیم.
6. در این مرحله برای درست کردن شهد اقدام می کنیم. دو الی سه لیوان آب را همراه با شکر بر روی حرارت قرار می دهیم. اجازه می دهیم شکر کاملا داخل آب حل شود. به اندازه ای این محلول باید جوش بخورد که قوام بیاید.
نکته آشپزی: بهتر از شهد تهیه شده رقیق نباشد؛ چرا که هنگام پخت، کدو حلوایی خودش نیز آب خواهد انداخت.
7. زمانی که شهد شکر آماده شد، تکه های کدو حلوایی را به آن اضافه می کنیم و اجازه می دهیم به مدت نیم ساعت الی 40 دقیقه کدو ها داخل شهد جوش بخورند.
8. حدود 5 دقیقه مانده تا خاموش کردن مربای کدو حلوایی لازم است به آن یک قاشق غذاخوری آبلیمو اضافه کنیم.
9. پس از پخت کامل مربای کدو حلوایی و پس از آن که از روی حرارت برداشته شد، بهتر است روی ظرف را با پارچه ای بپوشانیم و اجازه دهیم در دمای آشپزخانه خنک شود.
نکته آشپزی: پوشاندن ظرف مربای کدو حلوایی با پارچه، باعث خواهد شد طی خنک شدن مربا شهد داخل کدو حلوایی بهتر نفوذ کند.
نکات طلایی برای جلوگیری از شکرک زدن مربا کدو حلوایی
- کدو حلوایی میوه ای است که خود دارای گلوکز فراوان می باشد. در نتیجه لازم است نسبت به کیلوگرم کدو حلوایی شکر ما یک کیلوگرم کمتر باشد.
- هنگامی که شهد شکر را آماده می کنیم، شکر به دیواره های ظرف ما احتمالا رسوب کند و در آخر باعث شکرک زدن مربای کدو حلوایی شود. برای رفع این مشکل بهتر است با قاشقی مویی شکل هنگام پخت این شکر های رسوب کرده را جدا کنیم.
- برای جلوگیری از شکرک زدن های احتمالی بهتر است، در آخر به آن خوراکی دارای خاصیت اسیدی مانند آبلیمو یا جوهر لیمو اضافه کنیم.