مربای توت فرنگی – طرز تهیه با عسل و ساده (ارزش غذایی)
مربای توت فرنگی مانند میوه آن بسیار محبوب می باشد. این مربا به علت داشتن ظاهری زیبا و وسوسه انگیز در مهمانی ها می تواند زینت بخش سفره صبحانه یا عصرانه باشد.
البته باید در نظر داشت این مربا و میوه ی خوش رنگ و خوش طعم داری طبعی سرد و تر می باشد و افرادی که دارای مزاج سرد هستند بهتر است با خوراکی های گرم این سردی را خنثی کنند.
طرز تهیه مربای توت فرنگی
1. ابتدا توت فرنگی های ریز و بوته ای تهیه می کنیم و آن ها را به خوبی می شوییم و اجازه می دهیم داخل یک آبکش کاملا خشک شوند، سپس برگ های سبز را از آن توت فرنگی جدا می کنیم.
2. یک ظرف لعابی که 3 برابر توت فرنگی ها گنجایش دارد را بر داشته و آن ها را داخل ظرف می ریزیم. برای آن که مربای توت فرنگی ما شیرینی مناسب به خود را بگیرد و از طرفی له نشود، لازم است شکر را قبل از پختن به آن اضافه کرد.
3. در طی 2 تا 3 بار توت فرنگی ها را داخل شکر می خوابانیم تا شیرینی کاملا به خورد توت فرنگی ها رود. در طی این کار هر بار اجازه می دهیم توت فرنگی ها یک ساعت در یخچال بمانند.
4. آخرین باری که توت فرنگی ها را داخل شکر می گذاریم به آن نصف لیوان آب اضافه می کنیم و آن را به مدت 12 ساعت در یخچال قرار می دهیم تا به طور کامل شیرینی شکر به خورد توت فرنگی ها برود.
5. پس از گذشت 12 ساعت توت فرنگی هایی که شکر در آن ها حل شده است را بر روی حرارت قرار می دهیم تا مواد داخل ظرف لعابی کاملا جوش بیاید.
6. مدت زمان نیم ساعت لازم است مربای توت فرنگی، با حرارت بالا داخل ظرف بجوشد تا پخته شود.
هنگامی که با این حرارت مربا در حال جوشیدن است امکان دارد از داخل ظرف سر ریز شود؛ برای جلوگیری از این اتفاق کافی است هنگام جوشیدن با احتیاط به گونه ای که توت فرنگی ها له نشوند، مربا را مرتب هم زد.
7. در آخر پخت به آن کمی آب لیمو اضافه می کنیم و اجازه می دهیم مربای توت فرنگی با آبلیمو حدود 5 دقیقه جوش بخورد.
8. برای آن که از پخت مربای توت فرنگی مطمئن شویم کافی است غلظت آن را با انگشت خود تست کنید. اگر کاملا غلیظ باشد مربا کاملا پخته شده است.
9. باید اجازه دهیم مربای توت فرنگی داخل ظرف پخته شده در دمای آشپزخانه کاملا خنک شود و سپس آن را به ظرف های شیشه ای منتقل کنیم و در دمای خنک از آن ها نگهداری کنیم.
راهکار هایی برای داشتن مربای توت فرنگی شفاف
1. در هنگام پخت مربای توت فرنگی روی آن بسیار کف جمع می شود لازم است در حین پخت کف آن را با قاشقی مرتب جدا کنیم.
2. در پخت مربای توت فرنگی می توان از هر ظرفی استفاده کرد؛ اما اگر به دنبال داشتن مربایی شفاف و خوش رنگ هستید، بهتر است مربای توت فرنگی را در ظرف لعابی بپزید.
3. برای داشتن مربای توت فرنگی خوش رنگ و شفاف لازم است هنگام پخت درب ظرف را نبندیم.
4. بدون شک داشتن مربایی شفاف، از نظر بصری بسیار به زیبایی آن می افزاید و برای سرو کردن آن بسیار لذیذ تر جلوه خواهد کرد؛ برای این کار لازم است حتما در آخر یک قاشق غذاخوری آب لیمو به آن اضافه کنیم.
نکات داشتن مربا توت فرنگی بدون شکرک و کپک
1. مقدار شکر استفاده شده برای تهیه مربای توت فرنگی با میزان توت فرنگی ها کاملا باید برابر باشد.
تنها در زمانی به اندازه ی نصف پیمانه شکر به آن اضافه می کنیم که توت فرنگی ها کمی ملس و کامل شیرین نباشند.
2. هنگام پخت، به خصوص در زمان جوشیدن روی مربا کف جمع می شد، برای جلوگیری از شکرک این کف ها باید به طور مداوم جدا شوند.
3. باید مدت زمان مناسبی را بگذاریم تا آب توت فرنگی ها کاملا پس از شستن کاملا خشک شود؛ چرا که آب مانده در توت فرنگی باعث خواهد شد مربای توت فرنگی کپک بزند.
4. اگر شکر استفاده شده برای تهیه مربای توت فرنگی کم باشد باعث خواهد شد هنگام پختن شیره ی داخل مربا کاملا قوام نیاید؛ در نتیجه همین عامل باعث کپک زدن مربا خواهد شد.
5. هنگام سرو کردن مربای توت فرنگی باید دقت داشت قاشق خیس را داخل ظرف آن نبریم، چرا که با اضافه شدن آب به مربای پخته شده باعث می شود پس از مدتی مربای ما کپک بزند.
6. اگر توت فرنگی ها طعمی ملس داشته باشند یا گلخانه ای باشند و شیرینی مطلوبی نداشته باشند اگر بخواهیم شکر بیشتری به آن اضافه کنیم بدون شک مربای توت فرنگی شکرک خواهد زد.
برای رفع این مشکل می توانیم به جای استفاده از شکر از قند یا شربت اینورت در تهیه آن استفاده کنیم.
7. توت فرنگی های له شده و شل علاوه بر آن که باعث خواهند شد مربای توت فرنگی ظاهر جذاب خود را از دست بدهد، باعث خواهند شد مربای ما پس از مدت کوتاهی کپک بزند.
8. برای به قوام آمدن مربا ممکن است آن را بیش از اندازه روی حرارت قرار دهیم تا مطمئن شویم آب اضافی آن کاملا گرفته شده است، اما همین عامل باعث خواهد شد مربای توت فرنگی ما شفافیت خود را از دست بدهد و تیره رنگ شود.
9. هر مربایی اگر مدت زمانی بماند بدون شک یا شکرک می زند یا کپک رو ی آن را می گیرد. برای جلوگیری از این اتفاق تنها کافی است مربا را در یک ظرف شیشه ای ریخته و آن را کاملا پر کنید و درب آن را محکم ببندید؛ سپس ظرف شیشه ای را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب جوش قرار دهید.
پس از آن اجازه دهید مربای توت فرنگی در دمای اتاق خنک شود و در آخر آن را در محیطی خنک نگهداری کنید. با این روش مربا به مدت طولانی تری سالم می ماند.
طرز تهیه مربا توت فرنگی با عسل
تهیه توت فرنگی با عسل علاوه بر آن که بسیار آسان می باشد ارزش غذایی بالاتری را نیز دارد.
1. ابتدا توت فرنگی های بوته ای را تهیه می کنیم و آن ها را کاملا می شوییم و اجازه می دهیم آب آن ها کاملا خشک شود. سپس از آن برگ های سبز توت فرنگی را از آن جدا می کنیم.
2. در این مرحله به صورت لایه لایه در ظرفی لعابی توت فرنگی ها را به عسل آغشته می کنیم و اجازه می دهیم به مدت 8 تا 9 ساعت در یخچال باقی بماند تا به اصطلاح روی توت فرنگی ها آب بیندازد و از طرفی عسل ها کاملا به خورد توت فرنگی ها برود.
3. پس از آن که روی توت فرنگی ها آب انداخت، میوه ها برای پخت مربای توت فرنگی آماده هستند. در این هنگام ظرف حاوی توت فرنگی و عسل را بر روی حرارت قرار می دهیم و کم کم با قوام آمدن تبدیل به شیره می شوند.
4. به مدت نیم ساعت اجازه می دهیم مربای توت فرنگی ما کاملا جوش بخورد. در این زمان روی مربای ما کف جمع می شود که برای جلوگیری از شکرک زدن و برای روشن شدن مربای توت فرنگی، این کف ها را به طور مداوم از سطح مربا جدا می کنیم.
5. پس از آن که مربای توت فرنگی ما به غلظت کافی رسید، حرارت را قطع می کنیم و اجازه می دهیم در دمای اتاق کاملا خنک شود. سپس آن ها را داخل ظرف های شیشه ای می ریزیم و نگهداری می کنیم.
نکته آشپزی: برای تهیه توت فرنگی با عسل برای آن که عطر این مربای خوش رنگ و خوش طعم را بهتر کنیم می توانیم در آخر پخت به آن کمی وانیل اضافه کنیم.
فواید مربا و میوه ی توت فرنگی
- کمک به کاهش آکنه و جوش
- شفاف کردن پوست صورت
- کمک به کلاژن سازی و جوانسازی پوست
- کمک به درمان ریزش مو
- ماسک این میوه را می توان برای کاهش سیاهی و پف زیر چشم استفاده کرد
- مصرف مربای توت فرنگی از زایمان زودرس در خانم های باردار جلوگیری می کند
- باعث شکل گیری مناسب لوله های عصبی جنین خواهد شد
- مربای توت فرنگی و مشتقات آن سرشار از آهن می باشد که می تواند کمک خوبی برای کاهش فقر آن در بدن باشد
- وجود ویتامین C در این میوه و مربای آن باعث افزایش تولید اسپرم در آقایان می شود
- توت فرنگی خام دارای اسید مالیک می باشد. این ماده کمک بسیاری برای سفید شدن دندان ها می کند
- مربای توت فرنگی و مشتقات آن حاوی آب و فیبر فراوان می باشد؛ همین عامل کمک بسیاری در رفع یبوست خواهد کرد.
مضرات و منع مصرف توت فرنگی و مربای آن
- مربای توت فرنگی و مشتقات آن حاوی مقادیر زیادی پتاسیم می باشند. پتاسیم برای افرادی که دارای مشکلات کلیوی هستند بسیار خطرناک می باشد.
- توت فرنگی باعث خواهد شد بدن، گلبول های سفید و پادتن های فراوانی را ترشح کند. همیشه این عامل اتفاق خوبی نیست. زمانی که میزان این دو ماده در بدن از اندازه ی متعادل خارج شود؛ باعث نشان دادن واکنش های آلرژیک می شود.
- مربا توت فرنگی و میوه آن نقش اساسی در رقیق کردن خون دارد. به همین علت افرادی که دارای بیماری هایی نظیر هموفیلی هستند از مصرف آن باید خودداری کنند. علاوه بر آن این مربا و میوه برای افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنند بسیار خطرناک می باشد؛ چرا که ترکیبات آن ها با یکدیگر واکنش خطرناک خواهد داد.
کالری و ارزش غذایی مربای توت فرنگی
تشکیل دهنده اصلی مربای توت فرنگی | مقدار در100 گرم |
---|---|
کالری | 120 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 30.81 گرم |
پروتئین | 0.19 گرم |
چربی | 0.09 گرم |
آب | 26.30 گرم |
فیبر | 0.57 گرم |
قند | 29.96 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 4.87 میلی گرم |
آهن | 0.13 میلی گرم |
منیزیم | 3.72 میلی گرم |
فسفر | 6.86 میلی گرم |
پتاسیم | 44.29 میلی گرم |
سدیم | 0.58 میلی گرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 0.29 میکروگرم |
ویتامین D | 0.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.08 میلی گرم |
ویتامین K | 0.63 میکروگرم |
ویتامین C | 16.80 میلی گرم |
خانواده ویتامین B | 1.81 میلی گرم |