خواص ریواس چیست و مواد مغذی آن کدام است؟
از خواص ریواس چه می دانید؟
خواص ریواس از گذشته برای انسان روشن بوده است و از آن استفاده های دارویی فراوانی می شده است. ریواس یک گیاه علفی یک ساله به رنگ قرمز است که مزه ترشی دارد. در اروپا و آمریکای شمالی از برگ های این گیاه برای تهیه سوپ و آش استفاده میشود ولی در آسیا این گیاه بیشتر خاصیت دارویی و درمانی دارد. در این مطلب قصد داریم به نکاتی در خصوص ریواس و خواص آن اشاره ای کنیم؛ با ما همراه باشد.
در آمریکا و اروپا ریواس به دلیل مزه ترشش معروف است و معمولا با شکر پخته میشود. رنگ گیاه ریواس از قرمز، صورتی و سبز کم رنگ وجود دارد و ساقه آن بسیار شبیه کرفس است. این گیاه برای رشد به هوای سرد احتیاج دارد به همین دلیل در مناطق شمال آسیا در مناطق کوهستانی دیده میشود و در کشورهای شمال آمریکا و شما اروپا پرورش داده می شود.
ریواس گیاه عجیبی است، مزه ترش و شیرین آن باعث می شود آن را با میوه اشتباه بگیرند. سازمان کشاورزی آمریکا به طور رسمی آن را جزء میوه های دست بندی کرده است. ریواس در این کشور بر خلاف ایران به صورت خام خورده نمی شود به دلیل مزه ترشی که دارد و بیشتر به صورت پخته شده و شیرین شده با شکر، مصرف می شود. تا پیش از قرن 18 میلادی که شکر ارزان شود، از ریواس تنها برای مصارف پزشکی استفاده می شد. ریواس در ایران با نام های ریواچ، رواش و اشکونج هم شناخته می شود.
ریواس شامل چه مواد مغذی می شود؟
ریواس از مواد مغذی سرشار نیست و کالری زیادی هم ندارد. البته منبع بسیار خوبی برای ویتامین K 1 است و هر 100 گرم ریواس بین 26 تا 37 درصد ارزش غذایی روزانه را تامین می کند. مانند دیگر میوه ها و سبزیجات فیبر فراوانی دارد و مقدار فیبر تولید شده آن مشابه پرتقال، سیب و کرفس است.
100 گرم ریواس پخته شده با شکر شامل 116 واحد کالری، 31.2 گرم کربن، 2 گرم فیبر، 0.4 گرم پروتئین، 26% ویتامین K، کلسیم 15%، 6% ویتامین C، پتاسیم 3% و فولات 1 % است. اگر چه ریواس سرشار از کلسیم به فرم کلسیم اگزالات است که بدن انسان قادر به جذب آن نیست. ریواس همچنین مقدار زیادی ویتامین C دارد.
چرا ریواس ترش است؟
ریواس احتمالا ترش ترین سبزیجاتی باشد که می شود یافت. اسیدیته ریواس به دلیل سطوح بالای مالیک اسید و اگزالیک اسید است. مالیک اسید یکی از فراوان ترین اسیدها در میوه ها و سبزیجات ترش است. شگفت انگیز اینجاست که گیاهانی که در تاریکی رشد می کنند ترشی کمتری داند و ترد تر هستند ولی ریواس که در بهار و اواخر زمستان رشد می کند ترشی زیادی دارد.
خواص ریواس برای سلامتی
مطالعات زیادی در زمینه خواص ریواس برای سلامتی انجام نشده است ولی خواص ریواس از دیرباز برای درمان امراض استفاده می شد.
ریواس می تواند کلسترول را پایین بیاورد
ریواس منبع مهمی برای فیبر است که میتواند بر روی کلسترول تاثیر بگذارد و به کاهش آن کمک کند. در یک مطالعه کنترل شده در بین مردان نشان داده است که مصرف 27 گرم فیبر ریواس در مدت یک ماه میتواند به کاهش 8 درصدی کلسترول و 9 درصدی کلسترول بد (LDL) می انجامد.
ریواس آنتی اکسیدان تولید میکند
آنتی اکسیدان یک منبع غنی از آنتی اکسیدان است. در یک تحقیق به تازگی کشف شده است که مقدار پلی فنول ریواس از کلم برگ هم بیشتر است. آنتی اکسیدان موجود در ریواس شامل آنتوسیانین ها است که رنگ قرمز ریواس هم از همین ماده نشات میگیرد. ریواس ها همچنین از پروآنتوسیانین ها ( تانین فشرده) سرشار هستند. این آنتی اکسیدان ها می توانند بر روی سلامت جسمی تاثیر بسزایی داشته باشند.
خواص ریواس و مبارزه با سرطان
به طور کلی مواد غذایی که شامل آنتی اکسیدان ها (قسمت های صورتی ریواس) هستند برای از بین بردن مولد های سرطان (رادیکال های آزاد) مفید هستند. از آنجایی هم که ریواس سرشار از آنتی اکسیدان است پس می تواند در درمان و بهبود سرطان موثر باشد ولی متاسفانه تاکنون تحقیقاتی در این زمینه صورت نگرفته است و اثبات این موضوع از نظر علمی نیازمند انجام مطالعات بیشتری بر روی انسان است.
خواص ریواس در تقویت بینایی
ریواس حاوی مقادیر زیادی از فلاونوئیدی مانند زئاگزانتین، بتاکاروتن و لوتئین است؛ انواع صورتی ریواس از انواع سبز آن مقادیر بیشتری از این مواد مغذی دارند که در بدن انسان به ویتامین A تبدیل می شود. مصرف ریواس میتواند در افزایش سطح بینایی موثر باشد.
آیا خواص ریواس شامل پیشگیری از آلزایمر می شود؟
یکی از دلایل بیماری های مغزی مانند آلزایمر، التهاب ایجاد شده توسط رادیکال های آزاد است. ریواس با دارا بودن مقادیر زیادی، آنتی اکسیدان به مبارزه با رادیکال های آزاد بپردازد و در نهایت منجر به کاهش علائم آلزایمر و یا پیشگیری از آن شود.
خواص ریواس و انعقاد خون
از آنجایی که ریواس حاوی مقادیر زیادی ویتامین K است و این ویتامین در انعقاد خون نقش زیادی دارد. بنابراین می توان گفت ریواس در انعقاد خون بسیار موثر است.
آیا ریواس موجب کاهش وزن میشود؟
از آنجایی که ریواس ملین است و برای کسانی که دچار یبوست هستند، مفید است. مصرف بیش از اندازه ریواس می تواند موجب بروز اسهال شود و از آنجایی که در اسهال آب بدن کاهش پیدا می کند؛ ممکن است به دلیل کاهش حجم آب، کاهش وزن هم مشاهده می شود. بنابراین می توان گفت که مصرف ریواس موجب لاغری نمی شود واز مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
آیا مصرف ریواس در بارداری بلامانع است؟
ریواس طبیعی سرد دارد و از آنجایی که ملین است میتواند برای رفع یبوستی که معمولا در دوران بارداری ایجاد می شود، مفید باشد ولی از مصرف بیش از اندازه آن خودداری شود. مصرف ریواس در دوران شیردهی به مقدار کم مانعی ندارد ولی ممکن است در نوزاد ایجاد اسهال کند لذا در مصرف آن احتیاط شود.
ریواس و سلامت قلب
همانطور که پیشتر ذکر شد؛ ریواس سبب پایین آمدن کلسترول بد خون میشود و پایین بودن گلسترول می تواند به سلامت قلب و عروق بیانجامد.
مضرات مصرف بیش از حد ریواس چیست؟
از آنجایی که ریواس سرشار از اگزالیک اسید است مصرف بیش از حد آن برای دستگاه گوارش مضر است و مانع جذب کلسیم و منیزیم می شود و احتمال پوکی استخوان را بالا می برد.
مصرف ریواس به بیماران کلیوی توصیه نمیشود زیرا این ماده سرشار از کلسیم اگزالات است. این ماده درواقع همان ماده تشکیل دهنده سنگ کلیه است.
خواص ریواس از منظر طب سنتی
ریواس طبعی سرد دارد، ملین و مقوی معده است. ریواس کرم معده و روده را از بین می برد و حرکات روده را تنظیم می کند، ترشح انسولین از لوزالمعده را افزایش می دهد و باعث کاهش قند خون می شود. بی اشتهایی را دفع می کند و بیماری های کبد را از بین می برد. سستی و خماری را برطرف می کند. برای بیماری های وبا و اسهال مفید است؛ خون را تصفیه می کند. برای از بین بردن جوش و لک از مخلوط ریواس و لیموی تازه بر روی محل استفاده کنید. اگر ریواس صورتی را با حنا مخلوط کنید رنگ مو را شرابی می کند.
مصارف غیرخوراکی ریواس
از ریواس برای از بین بردن آثار سوختگی روی ظروف استفاده می کنند؛ خاصیت اسیدی ریواس باعث از بین رفتن چربی های سوخته می شود.
ریواس میتواند رنگ مو را روشن کند، موی قهوه ای کم رنگ را طلایی می کند.
برگ ریواس خاصیت دفع کننده حشرات را دارد و می توان از آن به عنوان حشره کش استفاده کرد.
از ریواس می توان تا سه روز در یخچال نگهداری کرد و برای مدت طولانی تر هم می توان آن را در فریزر نگهداری کرد.