لمینت دندان (انواع) + آیا لمینت برای کودکان مناسب است؟
لمینت دندان از راهکار های زیبایی بخشیدن به دندان می باشد که امروزه بسیار برای خود طرفدار پیدا کرده است. بدون شک در فضای مجازی، رسانه ها و بیلبورد ها با تبلیغات زیادی درباره لمینت روبرو شده اید و شاید وسوسه شده باشید این دندان های زیبا را به خود هدیه دهید؛ اما ممکن است برایتان سوال هایی از این قبیل ایجاد شده باشد:
لمینت دندان چیست؟
چه انواعی دارد؟
چه عوارضی دارد؟ فواید آن چیست؟
آیا برای کودکان هم لمینت را می شود انجام داد؟
ما در این مقاله به تک تک این سوال ها پاسخ خواهیم داد
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان لایه ای نازک است که روی مینای دندان قرار می گیرد که باعث زیبایی و مرتب شدن دندان ها می شود؛ علاوه بر این رنگ دندان را نیز بسیار روشن می کند. لمینت ها چند نوع هستند که معروف ترین آن ها از جنس کامپوزیت و سرامیک است
نکته: لمینت با توجه به فرم دندان ها و فک هر شخص اندازه، شکل و رنگ متغیر دارد.
آشنایی با انواع لمینت
لمینت دندان دارای انواع مختلفی است که بسته به سلیقه و نوع کاربرد آن شخص یا دندانپزشک انتخاب می کند از چه نوع آن استفاده شود.
1. لمینت دندان با کامپوزیت
اگر به دنبال ارزان ترین راه برای زیبایی بخشیدن به لبخند خود هستید، استفاده از روش لمینت دندان با کامپوزیت یکی از موثرترین و کم خطرترین روش های زیبایی دندان به حساب می آید.
کامپوزیت نوعی از لمینت دندان است که جنس این نوع لمینت از پلیمر تشکیل داده است.
کامپوزیت کردن روشی است که کمترین تراشیدگی بر روی دندان اعمال می شود و در بعضی موارد حتی این تراشیدگی نیز انجام نمی شود؛ اما این نکته قابل ذکر این می باشد که در لمینت کامپوزیت رنگ، براقی و استحکام بسیار کمتر از نوع سرامیکی آن است.
چه زمانی از کامپوزیت استفاده می شود
- دندان هایی که سالم است و مقدار کمی کج و نامرتب هستند
- دندان هایی که احتیاج به تراشیدگی کمی دارند
- دندان هایی که فقط بین آن ها فاصله کمی وجود دارد
- دندان های لب پریده
مزایای استفاده از لمینت دندان با جنس کامپوزیت
- هزینه کم نسبت به نوع لمینت سرامیکی
- هزینه کم در زمان ترمیم یا نیاز به ترمیم
- تعداد جلسات درمان و درست کردن آن اغلب یک جلسه است
- ظاهری بسیار طبیعی دارد. به حدی که نمی توان رنگ آن را با دندان طبیعی تشخیص داد.
- در بیشتر موارد با روش کامپوزیت کردن، احتیاجی به تراشیدگی دندان نیست؛ اگر هم احتیاجی باشد تراشیدگی بسیار کم صورت می گیرد.
معایب کامپوزیت
- رنگ پذیری آن بالا است
- استحکام این روش کم است
- پلاک ها را راحت به خود جذب کرده و باعث تجمع آن ها می شود؛ این اتفاق باعث می شود لثه دچار التهاب و عفونت شود.
نکته: روشی دیگری در کامپوزیت وجود دارد که به آن ونیر می گویند. این روش نیز کاربرد زیبایی دارد و بیشتر روی دندان های قسمت جلو انجام می شود. این روش برای لب پریدگی های کم دندان و پوشاندن فاصله میان دندان استفاده می شود.
2. لمینت سرامیکی
لمینت سرامیکی همان طور که از نامش پیداست از نوعی سرامیک (پرسلن) تشکیل شده است. در این روش دندان ها تراشیده و مطابق با اندازه دندان و فک از آن ها قالب گیری می شود؛ در آخر قالب ها را بر روی دندان جای می دهند.
لمینت سرامیکی هزینه ی بسیار بالاتری نسبت به نوع کامپوزیتی آن دارد؛ اما در نظر داشته باشید جنس این نوع لمینت بهتر و مستحکم تر است و همچنین تنوع رنگی آن نیز بیشتر است.
برای چه افرادی از لمینت سرامیکی استفاده می کنند
- افرادی که دندان های بسیار نامرتب و کج دارند
- افرادی که دندان هایشان بسیار تیره یا زرد رنگ است
- زمانی که دندان دارای شکستگی زیادی است
- زمانی پیش می آید دندان دچار لکه هایی می شود که با کامپوزیت یا جرم گیری برطرف نمی شود؛ در این زمان از روش لمینت سرامیکی استفاده می شود.
فواید استفاده از لمینت دندان به روش سرامیکی
- در این روش دندان ها جلوه ای زیبا و خاص به خود می گیرند
- استحکام آن بسیار بالا است
- رنگ پذیری و تغییر رنگ در این نوع لمینت بسیار کم است. حتی می توان گفت در حد صفر است.
معایب استفاده از لمینت سرامیکی
- هزینه ی بالا
- اگر لمینت سرامیکی بعد از گذاشتن روی دندان دچار شکستگی یا مشکلی شود قابل ترمیم شدن نیست، آن را به کل باید عوض کرد
- در این روش دندان کاملا تراشیده می شود؛ در نتیجه برای همیشه لمینت را باید داشته باشید، چرا که بخش تراشیده شده قابل برگشت نیست.
- در این روش دندان های سالم نیز تراشیده می شود
نکته: زمانی که دندان بسیار تراشیده شود در پی آن استحکام و ماندگاری لمینت سرامیکی بر روی دندان نیز پایین خواهد آمد.
- تعداد جلسات آن نسبت به روش کامپوزیتی بیشتر است.
آیا لمینت دندان بدون تراشیدگی وجود دارد؟
شکی نیست این سوال خیلی از مخاطبان لمینت دندان است؛ چرا که کسی علاقه ای به تراشیدن دندان های خود ندارند. باید پاسخ داد بله. نوعی از لمینت وجود دارد که آن را بدون انجام تراشیدگی بر روی دندان قرار می گیرد.
همانطور که مشخص است تراشیدن دندان سالم به آن آسیب خواهد رساند و اذیت هایی را نیز به همراه خواهد داشت. نوعی از لمینت به نام لومینرز وجود دارد که بدون تراشیدگی دندان انجام می شود.
لمینت لومینرز باعث استحکام و زیبایی دندان ها خواهد شد و تمام مراحل انجام و مراقبت از آن ها شبیه به باقی لمینت ها است.
این نوع لمینت در مواردی که دندان دچار پریدگی های جزئی و کم باشد انجام می شود؛ همچنین در مواردی که دندان ها بسیار کم نامرتب باشند مورد استفاده قرار می گیرد.
چه افرادی نباید دندان های خود را لمینت کنند
- افرادی ممکن است عادت به فشردن دندان ها به یکدیگر را داشته باشند یا عادت به دندان قروچه دارند. این افراد به هیچ عنوان نباید لمینت بر روی دندان های خود بگذارند؛ چرا که با فشار دادن دندان ها بهم، باعث شکستگی لمینت می شوند.
- افرادی که بهداشت دهانی پایینی دارند. زمانی که دندان لمینت می شود پلاک ها را به خود جذب می کند. اگر بهداشت دندان رعایت نشود باعث بروز التهاب و چرکی شدن لثه خواهد شد.
- افرادی که ضخامت مینای دندان آن ها بسیار پایین است.
- افرادی که دندان هایشان ساییدگی و پرکردگی های بسیاری دارد.
- دندان هایی که پر کردگی های قدیمی دارند.
آشنایی با نحوه ی نگهداری از لمینت
شاید تصور بر این باشد که زمانی که لمینت روی دندان قرار گرفت، دندان ها در محافظت کامل به سر می برند؛ اما باید گفت کاملا این طرز تفکر اشتباه است. زمانی که بر روی دندان ها لمینت گذاشته می شود باید این را بدانید نه تنها مثل قبل بلکه بیشتر از قبل باید بهداشت دندان را رعایت کنید.
1. دندان ها را به صورت مرتب باید مسواک زد و خود را به استفاده همیشگی از نخ دندان باید عادت داد و همچنین تا حد ممکن باید از خوردن غذا های رنگی دوری کرد.
2. زمانی که لمینت بر دندان می آید به دمای خوراکی هایی که خورده می شود باید توجه کرد؛ چرا که سردی و داغی باعث می شود لمینت ها استحکام خود را از دست بدهند.
نکته: در این دوره برای چک کردن دندان ها بیشتر باید به پزشک مراجعه شود.
مراقبت های بعد از لمینت دندان
1. بعد از لمینت گذاری می توانید سریع خوراکی بخورید؛ اما یک هفته الی 10 روز باید غذاهای آبکی و نوشیدنی فقط میل کرد.
2. تا یک هفته از خوردن غذا های رنگی باید اجتناب کنید.
3. یک هفته پس از گذاشتن لمینت بر روی دندان باید برای چک کردن به دندانپزشکی مراجعه تا واکنش لثه به مواد لمینت را بررسی شود.
مراقب هایی وجود دارد که دیگر بعد از گذاشتن لمینت باید همیشه آن ها را رعایت کرد، مانند اجتناب از: نوشیدن قهوه و چای، خوردن مواد غذایی دارای رنگ مصنوعی، ادویه های رنگ دهنده مانند زردچوبه و سیگار کشیدن.
همچنین باید از خوردن غذا و خوراکی های سفت خودداری کرد؛ چرا که گاز زدن به آن ها ممکن است باعث شکستگی و پریدگی لمینت دندان شود.
طول عمر لمینت چقدر است
طول عمر لمینت کاملا نکاتی بستگی دارد که آن ها شامل موارد زیر می شود:
- نوع لمینت: لمینت سرامیکی طول عمر بیشتری نسبت به لمینت کامپوزیت دارد.
- نحوه ی نگهداری: اگر مواردی که در بالا گفته شد رعایت نشود بدون شک عمر ماندگاری لمینت پایین خواهد آمد.
- نحوه ی نصب شدن لمینت بر دندان: اگر دندانپزشکی که این کار را انجام می دهد تخصص کافی برای لمینت گذاری را نداشته باشد بدون شک چه لمینت کامپوزیت و چه سرامیکی، طول عمر کوتاهی خواهند داشت.
- جنس مواد استفاده شده: اگر جنس مواد لمینت مرغوب نباشد یا متوسط باشد طول عمر باز کوتاه خواهد شد.
تفاوت لمینت سرامیکی و لمینت کامپوزیتی
خیلی از افراد زمانی که به دندانپزشک مراجعه می کنند برایشان سوال ایجاد می شود که چه نوع لمینت برای آن ها مناسب است و یا تفاوت آن ها دقیقا در چه چیزی است. در زیر به مقایسه ی لمینت کامپوزیت و سرامیکی پرداخته ایم.
1. اولین تفاوتی که در این دو نوع به چشم می آید هزینه ی آن ها است. هزینه ی لمینت کامپوزیت نسبت به لمینت سرامیکی بسیار پایین تر است.
2. رنگ این دو لمینت با هم بسیار متفاوت است. در سرامیکی بسیار براق، سفید و جلوه ی ویژه ای دارد اما در کامپوزیتی رنگ آن شبیه به دندان است و اغلب تفاوتش با دندان بدون لمینت مشخص نخواهد شد.
3. این دو در استحکام و ماندگاری نیز با هم متفاوت هستند. ماندگاری لمینت سرامیکی بسیار بیشتر از کامپوزیتی است و همچنین شکنندگی آن کمتر از نوع کامپوزیتی آن است.
4. لمینت کامپوزیتی بسیار رنگ پذیر و قابل تغییر رنگ است در مقابل آن لمینت سرامیکی اصلا رنگ پذیر نمی باشد.
لمینت دندان برای کودکان
کودکان اغلب توجهی به رسیدگی برای دندان خود ندارند و همین امر باعث می شود دندان هایشان مستعد خراب شدن باشد، همچنین ممکن است دندان هایشان کج و نامرتب باشد. از آن جایی که کودکان برای درمان دندان هایشان اغلب نا آرام هستند باید به دنبال روشی بود که علاوه بر پیشگیری از پوسیدگی و مرتب نشان دادن دندان ها، سریع و بدون درد نیز باشد.
حال که در بالا از فواید و نقش لمینت در زیبایی صحبت کرده ایم بهترین خبری که به خانواده های دارای کودک می توان داد این است که، لمینت را بر روی دندان کودکان نیز گذاشته می شود، بدون آن که عوارضی برای آن ها داشته باشد.
یکی از مزیت های لمینت برای کودکان نسبت به ارتودنسی این است که این روش درمانی و زیبایی کاملا بدون درد است و طول درمان خیلی کمی دارد.
اما نکته قابل توجه این است که باید به کودکان خود آموزش دهید چگونه از لمینت های دندان خود مراقبت کنند؛ چرا که ممکن است با رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان هایشان باعث شوند لثه ها دچار عفونت شود.
نکته ی دیگری که باید در مورد لمینت کودکان به آن اشاره شود این است که لمینت روشی برای درمان پوسیدگی و یا راهی برای جلوگیری عفونت لثه نخواهد بود.
اگر کودک دچار دندان قروچه است بهتر است اول به دنبال درمان این مشکل عصبی در او باشید، سپس لمینت را انجام دهید.
اما بعضی از پزشکان لمینت کامپوزیت را برای درمان دندان قروچه به کار می گیرند. آن ها معتقد هستند با این کار جلوی ساییدن دندان ها را می شود گرفت. دندانپزشک با انجام لمینت و دادن یک محافظ بر روی دندان جلوی سایش آن ها را تا حد زیادی می گیرد؛ همچنین با این کار باعث می شود کودکان عادت به دندان قروچه را ترک کنند.
در آخر:
اگر قصد دارید برای زیبایی دندان خود اقدام به انجام لمینت دندان کنید، بهتر است قبل از آن مشاوره ی کامل را از پزشک متخصص خود بگیرید و با مشورت او نوع لمینت را انتخاب کنید.
همچنین قبل از انجام لمینت برای سلامت دندان های خود اقدامات لازم را انجام دهید. البته پزشکان متخصص و کاربلد خودشان این نکته ی مهم را قبل از انجام لمینت فراموش نخواهند کرد.