فیتواستروژن | هر آنچه از فواید و مضرات استروژن گیاهی باید دانست
فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی هستند که در بدن مانند هورمون استروژن عمل می کنند و با مصرف آن ها می توان برخی از مشکلات هورمونی خانم ها را رفع کرد.
این استروژن گیاهی می تواند به خانم هایی که در سن پسا قاعدگی قرار گرفته اند کمک کند و عوارضی که در این دوره پیش می آید را کم کرده و مشکلات دوران پریود را کمتر می کند.
جالب است بدانید این ماده ی گیاهی در طیف گسترده ای از غذاهای گیاهی یافت می شوند یعنی اگر میوه، سبزیجات، حبوبات و مقداری غلات بخورید شما دارید از رژیم غذایی خود فیتواستروژن دریافت می کنید.
فیتواستروژن چیست؟
فیتواستروژن همان استروژن های غذایی هستند که به طور طبیعی در ترکیبات گیاهان یافت. قسمت خوب ماجرا این است که بیشتر غذاهای گیاهی که در وعده های اصلی آن ها را میل می کنیم حاوی این ماده ی حیاتی و ضروری است.
استروژن یک هورمون مهم است که در بدن خانم ها ترشح می شود و بیشترین نقش آن این است که چرخه ی پریود را در آن ها تنظیم می کند.
نکته: سیستم غدد درون ریز بدن وظیفه تولید هورمون استروژن را دارد.
نکته: در دوران نوجوانی استروژن در رشد سینه ها، موهای زیر بغل و موهای اندام جنسی نقش دارد. تا زمان یائسگی استروژن پریودهای زن را کنترل می کند.
در تحقیقات نشان داده شده است خانم هایی که غذاهای گیاهی حاوی فیتواستروژن میل می کنند در بدن آن ها تاثیرات مشابهی از تولید استروژن دیده شده است، به همین دلیل به آن نام استروژن گیاهی نیز داده اند.
عملکرد استروژن های گیاهی چگونه است؟
فیتواستروژن ها مشابه با استروژن ها عمل می کنند؛ چرا که ساختار شیمیایی آن ها بسیار مشابه با ساختار استروژن های ترشح شده در بدن است.
وقتی استروژن های گیاهی وارد بدن می شود گیرنده های استروژن در بدن با آن ها طوری رفتار می کند که گویی استروژن واقعی هستند. این ماده گیاهی درمانی برای اختلالات غدد درون ریز بدن است.
با این حال استروژن های گیاهی مانند استروژن های طبیعی بدن یا شیمیایی که از طریق مکمل وارد بدن می شود راحت به گیرنده های استروژن متصل نمی شوند؛ در نتیجه آن ها اثرات ضعیف تری خواهند داشت.
فیتواستروژن در سلامتی دقیقا چه نقشی ایفا می کند؟
فیتواستروژن ها به میزان اندک اما چشمگیری می تواند در درمان مشکلات هورمونی به خانم ها کمک کند. البته اگر می خواهید اثر مطلوبی از این استروژن گیاهی بگیرید بهتر است قبل از رسیدن به سن پسا قاعدگی رژیم غذایی خود را تغییر دهید و بیشتر مواد غذایی حاوی سبزیجات، میوه و حبوبات میل کنید.
1. درمان اختلالات پسا قاعدگی با مصرف فیتواستروژن
پسا قاعدگی یکی از دوران های زندگی خانم ها است که این مرحله از زندگی در خانم ها تقریبا خود را از سن 40 سالگی نشان می دهد.
در این دوره سطح هورمون های جنسی خانم ها به هم می ریزد و رفته رفته برخی از هورمون های منتسب خانم ها دیگر ترشح نمی شوند. یکی از این هورمون ها استروژن است. زمانی که این هورمون دیگر ترشح نشوند خانم ها کامل به دوران پسا قاعدگی رسیده اند.
این دوره برای خانم ها با علائم ناخوشایند زیادی همراه است که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گر گرفتگی
- نوسانات خلقی
- کاهش میل جنسی
- خشکی واژینال
در طی تحقیقات نشان داده شده است مصرف فیتواستروژن ها می تواند تا میزان زیادی گر گرفتگی را در خانم ها کم کند. البته اگر رژیم غذایی استروژن گیاهی همراه با مکمل های هورمونی در این دوره مصرف شود باعث خواهد شد این علائم تا میزان زیادی کاهش پیدا کنند.
2. پیشگیری از پوکی استخوان در خانم ها
در تحقیقات معتبر دیگر به این نتیجه رسیده اند فیتواستروژن ها می توانند از پوکی استخوان دوران پسا قاعدگی تا میزان قابل توجهی پیشگیری کنند. یکی از نقش هایی که استروژن در بدن ایفا می کند آن است که جذب کلسیم به استخوان را در خانم ها بالا می برد.
اما زمانی که این هورمون در بدن ترشح نشود تراکم استخوان ها به مرور کم می شود. هر میزان کلسیم مصرف کنید باز در خطر پوکی استخوان قرار گرفته اید؛ در نتیجه با یک رژیم غذایی حاوی استروژن های گیاهی شما می توانید جذب کلسیم استخوان را بالا ببرید و خود را خطر پوکی استخوان نجات دهید.
3. مسکن برای درد های دوران پریود
سطح استروژن در بدن خانم ها می تواند به دلایل مختلفی کم شود و در این زمان مشکلات زیادی را برای آن ها به همراه می آورد. مشکلاتی از قبیل بی نظمی در پریود و درد های شدید قاعدگی از مشکلات شایع کم شدن این هورمون است.
بررسی ها نشان داده است خانم هایی که از طریق رژیم غذایی گیاهی فیتواستروژن دریافت می کنند تا میزان زیادی مشکل اختلال در کمبود هورمون استروژن در آن ها جبران می شود.
4. درمان آکنه با استروژن های گیاهی
آندروژن ها هورمون های مردانه ای هستند که اگر در بدن یک خانم زیاد شود موجب جوش و آکنه در صورت و سطح پوست او می شوند. تا زمانی که استروژن به اندازه کافی در بدن خانم ها ترشح شود با این هورمون مردانه مقابله می کند.
برخی از تحقیقات و بررسی ها بر روی فیتواستروژن نشان داده است به خوبی می تواند برای درمان آکنه جایگزین استروژن شد. استروژن های گیاهی مشابه با استروژن عمل می کنند و قادر می باشند با آندروژن ها مقابله کنند؛ در نتیجه آکنه را تسکین داده یا از آن ایجاد مجدد آن جلوگیری می کنند.
آیا فیتواستروژن ها برای بدن عوارض دارند؟
در ابتدا این تصور به نظر می رسید فیتواستروژن ها برای بدن هیچ عوارضی ندارند؛ اما در تحقیقاتی که اخیرا انجام شده است به این نتیجه رسیده اند این استروژن گیاهی می تواند عوارض زیر را افزایش دهد:
- تغییرات در چرخه های هورمونی
- مشکلات شیردهی
- افزایش خطر سرطان سینه
- افزایش خطر آندومتریوز
- افزایش خطر سرطان آندومتر
- افزایش خطر ابتلا به هپاتیت سمی غیر ویروسی
- افزایش خطر فیبروم رحم
در آخر:
فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی هستند که از استروژن در بدن تقلید می کنند. مشخص شده است که آن ها برای مقابله با علائم و شرایط ناشی از کمبود استروژن مفید هستند.
ممکن است این ماده فوایدی برای سلامتی شما داشته باشد، اما آن ها را با احتیاط مصرف کنید. این امر خصوصاً در دوزهای طولانی مدت و زیاد اتفاق می افتد. گرچه ممکن است ایمن تر از استروژن مصنوعی باشند اما ممکن است به بدن آسیب هایی نیز برسانند.
قبل از مصرف مکمل گیاهی یا افزایش شدید فیتواستروژن روزانه با پزشک خود حتما صحبت کنید.
منبع:healthline
منبع:medicalnewstoday