درمان لک صورت با 10 راهکار تایید شده (بررسی انواع لک)
درمان لک صورت با راهکارهای خانگی شدنی است اما کمی زمانبر است.
به هر نوع تغییر رنگ در سطح پوست لک گفته میشود.
لک ممکن است بر اثر عوامل مختلفی روی صورت ایجاد شود. از بین بردن و درمان آنها هم کمی زمانبر است. اما راهکارهای موثری برای رفع آنها وجود دارد که با انجام مداوم آنها میتوان پوستی شفاف و بدون لک داشت. با این مقاله همراه ما باشید تا راهکارهای موثری را برای درمان لک صورت بیان کنیم.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درمان لک صورت
علت لک صورت چیست؟
لک یا کک و مک روی صورت، نقاطی هستند که به رنگ قهوهای یا برنزه روی سطح پوست دیده میشوند. اغلب برجستگی ندارند و به دلیل تشکیل رنگدانه ملانونین در سلولهای پوستی ایجاد میشوند. لکها بی ضرر هستند ولی اکثر افراد تمایل ندارند آنها را روی پوست خود داشته باشند.
باید در نظر داشته باشید که هیچ کودکی با لک متولد نمیشود. با اینکه ممکن است لک ژنتیکی باشد. معمولا با قرار گرفتن در نور خورشید تحریک میشوند و ایجاد میشوند. از جمله عواملی که میتواند سبب بروز لک شوند، موارد زیر هستند:
- وراثت
- کم آبی
- سوء تغذیه
- نور خورشید
- جای جوش و آکنه
- ملاسما یا لک ناشی از بارداری
- لک ناشی از بالا رفتن سن و سال
- هایپرپیگمانتاسیون یا لکههای پوستی
راهنمای رنگ لک پوستی
معمولا برای درمان لک صورت به نوع آنها توجه میشود. لکها ممکن است به رنگ موارد زیر باشند:
لکهای قرمز میتوانند ناشی از موارد زیر باشند
آکنه
جوشها
واکنشهای آلرژیکی
تبخال
آکنه روزاسه
انواع خاصی از سرطان
لکهای قهوهای معمولا ناشی از موارد زیر هستند
خالهای مادرزادی
آفتاب
سرطان پوست
ملانوم بدخیم
ملاسما
لکهای مشکی روی سطح پوست بنا به دلایلی همچون موارد زیر ایجاد میشوند
معمولا ملانوم بدخیم به رنگ مشکی و قهوهای تیره ظاهر میشود
جوشهای سرسیاه که با هالهای قرمز احاطه شده باشند
لکهای سفید روی سطح پوست ممکن است شامل موارد زیر شوند
جوشهای سر سفید
انواع خاصی از عفونتهای قارچی
درمان لک صورت با راهکارهای موثر
راهکارهای متعدد و در دسترسی برای رفع لک صورت وجود دارد. در صورتی که لک یا کک و مک دارید، با این مقاله همراه باشید تا بهترین راهکارها برای رفع آن را برایتان مطرح کنیم.
1. استفاده از ضد آفتاب
استفاده از کرم ضد آفتاب راهکاری عالی برای رفع لک صورت است. ضد آفتابهای امروزی نه تنها از بروز لک صورت جلوگیری میکنند، بلکه به رفع آنها نیز منجر میشوند.
باید در طول کل سال از ضد آفتاب استفاده کرد. حتی در مواقعی که هوا ابری است هم باید ضد آفتاب روی پوست صورت بمالید. اما ضد آفتابی که انتخاب میکنید بهتر است ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- کرم ضد آفتاب باید SPF 30 یا بالاتر داشته باشد
- ضد آفتاب را باید حداقل 15 دقیقه قبل از بیرون رفتن از منزل به پوست تمیز مالید
- ضد آفتاب را باید هر دو ساعت یکبار تمدید کرد و بلافاصله بعد از شنا یا تعریق زیاد استفاده کرد
2. درمان لک صورت با لیزر
لیزر درمانی، به کمک پالسهای نوری شدید و متمرکز در قسمتهای آسیب دیده، انجام میشود. لیزر درمانی انواع مختلفی دارد. مطالعات انجام شده نشان دادهاند که انجام لیزر به رفع بیش از 60 درصد لکها کمک میکند.
لیزر درمانی کاملا بی خطر است و عوارضی را به همراه ندارد. به کار بردن لیزر برای درمان لک صورت، خطر ایجاد اسکار را به شدت کم میکند. اما ممکن است عوارض خفیف زیر را برای بعضی از افراد به همراه داشته باشد:
- التهاب گذرا
- خارش
- قرمزی خفیف
- پوسته پوسته شدن
- لایه برداری
- تغییر رنگ پوست
در مواردی که فرد سابقه، تبخال دهانی داشته باشد، ممکن است قبل از انجام لیزر، مصرف داروهای ضد ویروسی، توصیه شود. زیرا لیزر ممکن است سبب تشدید تبخال اطراف دهان شود.
سرویس دهندگان خدمات لیزر، ممکن است داروها یا کرمهای دیگری را قبل از انجام لیزر تجویز کنند. حتی باید از مصرف برخی از داروها قبل از لیزر خودداری کرد که آنها را معرفی میکنند.
در هر صورت باید قبل از انجام لیزر، در مورد هر نوع دارو یا کرمی که استفاده میشود، به پزشک اطلاع داد.
بهبودی بعد از لیزر درمانی ممکن است تا دو هفته به طول انجامد. در صورتی که نیاز باشد ممکن است تعداد جلسات بیشتری مراجعه کرد تا نتیجه مطلوبی کسب کرد.
3. کرایوسرجری یا سرمادرمانی
گاهی با استفاده از سرمای شدید به شکل نیتروژن مایع، برای منجمد کردن و از بین بردن سلولهای غیرعادی پوست استفاده میشود. سرمادرمانی یا کرایوسرجری روشی کاملا بیخطر است. این روش نیازی به بیهوشی ندارد و دوران نقاهت ندارد.
اما بعضی از عوارض احتمالی این روش را نیز باید در نظر داشته که به ندرت بروز داده میشوند:
- افت رنگدانه
- تاول
- خونریزی
- اسکار
4. کرمهای روشن کننده موضعی
کرمهای روشن کننده در حد به سزایی در رفع لکهای پوستی و درمان لک صورت موثر هستند. این گروه از کرمها بدون نسخه پزشک هم ارائه میشوند و میتوان آنها را از داروخانهها تهیه کرد.
البته خیلی از کرمهای روشن کننده، حاوی هیدروکینون هستند. این ماده تولید ملاتونین را سرکوب میکند و نواحی تیره پوست را روشن میکند.
البته کرمهایی که حاوی هیدروکینون هستند، ممکن است عوارض زیر را در پی داشته باشند:
- خشکی
- التهاب
- سوزش
- تاول
- تغییر رنگ پوست
5. کرم حاوی رتینوئید موضعی
کرمهای حاوی رتینوئید موضعی، یکی از ترکیبات ویتامین A هستند. این گروه از کرمها، برای بهبود پوستهای آسیب دیده در مقابل نور خورشید و روشن کردن لک، موثر هستند.
طبق منابع معتبر، رتینوئیدها ممکن است با جذب اشعه ماوراء بنفش، از پوست در مقابل آفتاب محافظت کنند. این موضوع به جلوگیری از تشدید لک نیز کمک میکند. البته کرمهای حاوی رتینوئید ممکن است عوارض زیر را در پی داشته باشند:
- سرخی
- خشکی
- حساس شدن پوست
- تحریک پوستی
- لایه برداری
6. لایه بردارهای شیمیایی
یکی دیگر از راهکارهای موثر برای درمان لک صورت استفاده از ترکیبات لایه بردار شیمیایی است. معمولا توصیه میشود این لایه بردارها، روی نواحی آسیب دیده پوست استفاده شوند.
برای لایه برداری پوست، گزینههایی که حاوی اسید گلیکولیک یا اسید تری کلرواستیک هستند توصیه میشود. این ترکیبات به لایههای میانی پوست نفوذ میکنند. بعد از حذف پوست آسیب دیده، پوست جدید تولید میشود. اما در نظر داشته باشید که لایه بردارهای شیمیایی ممکن است به طور موقت عوارض زیر را به همراه داشته باشند:
- سوزش پوست
- پوسته پوسته شدن
- تحریک
- قرمزی
- التهاب
لایه برداری در سطح متوسط، ممکن است تا دو هفته زمان نیاز داشته باشد. در چنین شرایطی باید روزانه پوست را مرطوب نگه داشت و آبرسانی کرد. این موارد بیشتر با راهکارهای موضعی قابل انجام هستند. همچنین باید تا دو هفته از قرار گرفتن در معرض آفتاب جلوگیری کنید تا مجدد لک ایجاد نشود.
7. درمان لک صورت با راهکارهای طبیعی
راهکارهای درمانی طبیعی متعددی برای لکهای صورت وجود دارد. اما هیچ کدام از راهکارهای طبیعی، به صورت علمی ثابت نشدهاند و از نظر تجربی کاربرد داشتند. از جمله این راهکارهای درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از آبلیمو
به کمک پنبه، آبلیموی تازه را به پوست خود بمالید و بعد از 3 الی 5 دقیقه آنرا بشویید.
- استفاده از عسل
عسل را به همراه نمک یا شکر ترکیب کنید و به عنوان اسکراب طبیعی روی پوست بمالید.
- دوغ برای درمان لک صورت
دوغ دارای لاکتیک اسید است که خاصیت روشن کنندگی بالایی دارد. آن را روی سطح پوست بمالید و 10 دقیقه روی پوست نگه دارید و سپس با آب ولرم بشوید.
- بلغور جو دوسر
دوغ را به همراه کمی بلغور جو دوسر ترکیب کنید و روی پوست بمالید. این ترکیب به لایه برداری و روشن شدن پوست کمک میکند.
- خامه ترش
خامه ترش حاوی اسید لاکتیک است. آن را روی پوست بمالید. بعد از 5 الی 10 دقیقه پوست را بشویید.
- ماست
ماست را روی پوست بمالید و 20 دقیقه صبر کنید. سپس آن را با آب ولرم بشویید.
- پیاز برای درمان لک صورت
پیاز یکی از لایه بردارهای طبیعی است که به روشن شدن پوست کمک میکند. آن را روی پوست بمالید و سپس با آب ولرم پوست را بشویید.
در صورت تحریک شدن پوست با هر یک از راهکارها، باید آن را متوقف کنید.
8. رژیم غذایی مناسب برای درمان لک صورت
تغذیه سالم روی ترمیم و بازسازی پوست تاثیر میگذارد. سعی کنید از ویتامین C بیشتری استفاده کنید تا به کلاژن سازی پوست کمک کرده باشید. نوشیدن آب کافی در طول شبانه روز به رفع لکها کمک میکند.
سیگار، قلیون، نوشیدنیهای حاوی الکل و هر نوع دودی میتواند پوست را مستعد ایجاد لک کند. پس بهتر است تا جای ممکن خود را از آنها دور نگه دارید.
9. محافظت در مقابل آفتاب
علاوه بر اینکه از کرمهای ضد آفتاب استفاده میکنید، باید عینک آفتابی و کلاه نیز به کار ببرید. زیرا وقتی راهکارهای درمانی لک صورت را پیش میگیرید، تا حد زیادی پوست مستعد لک میشود.
با استفاده از کلاه و عینک آفتابی میتوانید از تشدید لک و ایجاد مجدد آنها جلوگیری کنید و حتی به روند درمانی نیز کمک کنید.
10. عادات بهداشتی سالم
برای اینکه بتوانید در روند درمان لک صورت سرعت ایجاد کنید، باید بهداشت و مراقبتهای پوستی را به خوبی پیش ببرید.
همواره لازم است آلودگی و چربی را از روی سطح پوست پاک کنید. ولی در نظر داشته باشید که در پاکسازی پوست، زیاده روی نکنید. زیرا باعث تحریک بیشتر پوست میشود.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درمان لک صورت
جمعبندی
راهکارهای موثری برای درمان لک صورت وجود دارد.
راهکارهای خانگی کمی زمانبر هستند ولی راهکارهای درمانی که با دستگاه و امواج انجام میشوند، در مدت کوتاهتری نتیجه خواهند داد. در نظر داشته باشید که در طول روند درمانی، همواره باید از ضد آفتاب استفاده کنید که از تشدید لک جلوگیری شود.
منبع: healthline & healthline