بیماری ها و سلامت

علت خارش بدن | 18 بیماری که باعث خارش پوست می شوند

علت خارش بدن اغلب منشا حساسیت به عوامل بیرونی و خارجی دارد. اما این مسئله نباید خیال شما را راحت کند؛ چرا که ممکن است بیماری های داخلی داشته باشید و به صورت خارش بدن خود را نشان دهد.

برای مثال برخی از خانم ها وقتی دچار عفونت های زنانه می شوند بدون آن که نشانه های عفونت رحم یا لگن را نشان دهند قسمتی از بدنشان شروع به خارش و لکه افتادن می کند.

در نتیجه پیشنهاد می شود اگر دچار خارش بدن هستید ابتدا با دلایل خارش بدن کاملا آشنا شوید. سپس برای درمان و اطمینان پیدا کردن از سلامت خود نزد پزشک بروید.

آشنایی با علت خارش بدن

علت خارش بدن با حساسیت به غذا

1. حساسیت غذایی

یکی از متداول ترین علت خارش بدن حساسیت های غذایی است. زمانی که شما به خوراکی حساسیت داشته باشید در نرمال ترین حالت کل بدن یا قسمتی از بدنتان شروع به خارش می کند.

این مسئله یک واکنش طبیعی است؛ چرا که در این زمان میزان هیستامین بدن از سطح نرمال بیار بالاتر می رود. البته این را به خاطر داشته باشید همیشه حساسیت غذایی با خارش بدن تمام نمی شود؛ بلکه می تواند باعث تنگی نفس یا حتی مرگ شود.

2. علت خارش بدن و خشکی پوست

خشکی پوست یکی دیگر از علت خارش بدن است. زمانی که پوستتان خشک شود به دلیل کشش پوست حس خارش و سوزش را باهم احساس خواهید کرد.

مطلب پیشنهادی
بهترین ماسک صورت مردانه سال 2022

اگر خشکی پوست را درمان نکنید در ادامه باعث خواهد شد پوست بدنتان به حالت ورقه ورقه بلند می شود. همچنین شاهد ترک های پوستی ریز تا درشت خواهید بود.

البته افرادی که دارای پوست خشک هستند علاوه بر خارش پوست دچار قرمزی پوست در نواحی حساس بدن خود نیز خواهند شد. اما با کمی رسیدگی به پوست و درمان خیلی سریع شاهد برطرف شدن این مشکل پوستی خواهید بود.

3. بارداری و خارش پوست

از دیگر علت خارش بدن می تواند بارداری باشد. در این زمان به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است پوست واکنش هایی مانند خارش را از خود نشان دهد.

همچنین در ماه های آخر بارداری رحم بسیار بزرگ می شود و این مسئله باعث می شود شکم و سینه ها بزرگ تر شد و پوست دچار کشیدگی شود. این امر موجب خارش کم تا زیاد پوست خواهد شد.

4. حساسیت به پوشک

کودکان و برخی از بزرگسالان که اختیار ادرار ندارند و از پوشک استفاده می کنند می تواند باعث حساسیت پوستی آن ها شود. این واکنش آلرژیک یکی از علت خارش بدن است.

این نوع حساسیت خود را ابتدا خود را با قرمز شدن ناحیه ران و کشاله ران نشان می دهد. سپس این قرمزی ها بیشتر شده و به همراه آن قسمت آسیب دیده دچار خارش خواهد شد.

به این نکته باید توجه داشته باشید برای درمان این حساسیت باید نوع پوشک را عوض کنید و از طرفی برای درمان نزد یک پزشک بروید تا پوستتان را با کرم های موضعی درمان کند.

مطلب پیشنهادی
ترک پوست را با 10 راهکار خانگی بسیار موثر رفع کنید

5. حساسیت به پیرگیاه

پیرگیاه گونه ای گیاه علفی است که عمری بین 1 تا 2 سال دارد. نام دیگر این گیاه راگوید است. برخی از افراد به لمس کردن یا وجود این گیاه در مکانی که هستند حساسیت دارند.

اگر علت خارش بدن حساسیت به این نوع باشد باید بدانید همراه خارش بدن، گلوی شما دچار خارش و زخم خواهد شد. از طرفی دیگر چشمتان دچار آبریزش می شود.

در مواردی که این حساسیت حاد تر باشد دچار آبریزش بینی، احساس خفگی یا عطسه های زیاد خواهید شد. این در حالی است که به سینوس های شما فشار زیادی وارد خواهد شد.

6. خارش بدن با بیماری ریوی

یکی از بیماری هایی که می تواند از علت خارش بدن باشد بیماری ریوی انسداد ریه است. البته این خارش بدن در مراحل آخریه بیماری خود را نشان خواهد داد.

بیماری انسداد ریه یک بیماری بسیار مزمن است که می توان آن را نوعی بیماری خود ایمنی دانست. این بیماری بخش های مختلفی از بدن را درگیر خواهد کرد.

متاسفانه بیماری انسداد ریه طیف گسترده ای از مشکلات و اختلالات پوستی و گوارشی را برای فرد بیمار رقم می زند. اگر این بیماری خود را با اختلالات پوستی نشان دهد فرد بیمار دچار خارش و زخم های شدید می شود که مشابه با بیماری پوستی پروانه ای است.

مطلب پیشنهادی
تفاوت لایه برداری پوست و اسکراب + انواع لایه بردارها

البته این بیماری ابتدا نشانه های بسیار سبک تری تنها مانند قرمزی و سوزش از خود نشان می دهد. همچنین اگر فرد بیمار در معرض نور خورشید قرار بگیرد این قرمزی و سوزش بیشتر خواهد شد و ممکن است دچار تاول شود.

7. خارش بدن با سیروز کبدی

از دیگر بیماری هایی که آن را می توان علت خارش بدن دانست بیماری سیروز کبد دانست. این بیماری اغلب به دلیل مصرف بیش از اندازه الکل رخ می دهد و کبد دچار التهابات شدید می شود. به گونه ای که عملکرد آن با اختلال روبرو می شود.

زمانی که فردی دچار این بیماری می شود کل دستگاه گوارش دچار اختلال می شود و این مسئله کدر فرد بیمار مشهود خواهد بود. همچنین پوست به اندازه ای نازک و آسیب پذیر می شود که می توانید حتی مویرگ های زیر پوست را به راحتی ببینید.

8. خارش پوست با لوپوس

خارش پوست با لوپوس

از دیگر بیماری های خود ایمنی که می تواند از علت خارش بدن باشد بیماری لوپوس است. متاسفانه این بیماری طیف بسیار گسترده ای از علائم بیماری زا در بدن از خود نشان می دهید.

شایع ترین اتفاقی که برای پوست در این بیماری رخ می دهد؛ ابتدا خارش و ایجاد لکه است. سپس به سرعت این زخم ها مخاطی شکل می شوند و مانند زخم های پروانه ای می شود.

مطلب پیشنهادی
8 ماسک ورقه ای کره ای محبوب منتخب سال 2022

نکته: اگر دچار لکه های پوستی ناشی از بیماری لوپوس شده اید این را به یاد داشته باشید نور خورشید باعث پیشرفت این لکه  زخم ها خواهد شد.

9. قارچ کاندیدا

به طور طبیعی روی بدن قارچ هایی زندگی می کنند که توسط باکتری های مفید فعالیت های آن ها کنترل می شد. زمانی که فعالیت این قارچ ها از کنترل خارج شود باعث بیماری های پوستی می شود که می تواند علت خارش بدن باشند.

نکته: این قارچ معمولا در حفره های زیر بغل، ران ها، زیر سینه ها، بین انگشتان دست و پا دیده می شود.

اگر شما به این بیماری پوستی مبتلا شوید ابتدا روی ناحیه آسیب دیده شاهد ضایعات مرطوب خواهید بود. این آسیب های پوستی موجب خارش و سوزش پوست می شود.

در مرحله بعدی این بیماری شما متوجه خواهید شد این اضافات پوستی شروع به ریزش می کنند و مانند ورقه های پوستی بلند می شوند.

نکته: این اضافات و ورقه خوردن پوست باعث ایجاد ترک های عمیق پوستی می شود و در نهایت جای آن زخم می شود و موجب بیماری های باکتریایی خواهد شد.

10. کهیر زدن

علت خارش بدن با کهیر زدن

کهیر یک ضایعه پوستی است که می تواند بر اثر حساسیت یا خوردن خوراکی هایی با طبع گرم ایجاد شود . کهیر اغلب التهابات پوستی و قرمز رنگ است که با خارش های شدید و سوزش همراه است. در نتیجه از دیگر علت خارش بدن را می توان کهیر دانست.

مطلب پیشنهادی
10 برس پاک کننده صورت که ارزش خرید دارند

11. اگزما

اگزما یکی دیگر از عارضه های پوستی است که بر اثر سیستم دفاعی پایین و حساسیت روی پوست ایجاد می شود. این عارضه یکی دیگر از علت خارش بدن است. 

اگزما اغلب با التهابات کوچک تا بزرگ روی هر قسمتی از بدن ممکن است ایجاد شود. این بیماری پوستی التهابات قرمز رنگی هستند که با خارش خود را نشان می دهند.

12. شپش بدن

شپش بدن از دیگر علت خارش بدن است. این نوع شپش با شپش هایی که روی سر ایجاد می شود کاملا فرق می کند. اگر دیر متوجه شپش بدن شوید تخم های این جانور روی لباس و بدن شما لانه گذاری می کنند.

پوست بدن به این جانور و تخم های آن اغلب واکنش آلرژیک نشان می دهد و اولین نشانه های خود را با پوسته دادن پوست و ایجاد راش های پوستی نشان می دهد.

این را به خاطر داشته باشید اگر پوست دچار عارضه ای شود سریع آب خود را از دست می دهد و خشک می شود. خشک شدن پوست با خارش، اگزما و زخم شدن همراه است.

13. شپش سر و خارش پوست سر

از دیگر علت خارش بدن در ناحیه سر وجود شپش سر است. این موجود بسیار ریز است و تولید مثل بسیار بالایی دارد. در نتیجه باید برای درمان آن سریع اقدام کنید.

این خارش ها به دلیل آن است که حشره شپش پوست سر را نیش می زند و بدن به آن واکنش آلرژیک نشان می دهد. خاراندن سر در این مواقع باعث زخم شدن و خارش بیشتر خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
7 ترفند طلایی برای از بین بردن پف چشم

14. حساسیت به لاتکس

لاتکس ها محصولاتی هستند که از پروتئین طبیعی درست می شوند. یکی از شایع ترن علت خارش بدن و خشکی لمس لاتکس با پوست است.

لاتکس می تواند باعث ایجاد راش های بسیار زیاد بر روی پوست شود. همچنین خشکی که لاتکس موجب آن است خارش های بسیار شدیدی را به همراه دارد. برای درمان این حساسیت حتما نزد یک پزشک باید رفت.

15. خارش پوست با بیماری گال

از دیگر بیماری هایی که می تواند باعث علت خارش بدن شود بیماری گال است. بیماری گال بر اثر ورود یک نوع باکتری به بدن ایجاد می شود.

از زمان آلوده شدن به گال تا نشان دادن علائم حداقل 4 هفته و حداکثر 6 هفته زمان می برد. زمانی که بیماری خود را نشان می دهد روی پوست التهاباتی شبیه جوش به طور خوشه ای و با وسعت زیاد پوست را در بر می گیرد.

همچنین راش های با عمق زیاد ایجاد می شود که باعث خواهد شد پوست زخم شود. همچنین در این بیماری پوست به صورت ورقه های ریز و زیاد بلند می شوند و دچار ریزش می شوند.

16. خارش پوست مقعد

یکی از شایع ترین علت خارش پوست مقعد وجود کرم های سوزنی است. این موجود سریع در مدفوع تخم گذاری می کند و باعث خارش و سوزش مقعد می شود. به گونه ای که فرد مبتلا نمی تواند بخوابد.

مطلب پیشنهادی
میخچه چیست؟ تفاوت آن با پینه + 4 راه درمان خانگی و موثر

اگر برای درمان این بیماری اقدامی نشود موجب التهابات بزرگ و دردناک در نواحی اطراف مقعد می شود. برای درمان آن پزشک چسب های مخصوصی را روی مقعد می گذارد و تخم های کرم را بر می دارد.

پس از این کار با آزمایش نوع این کرم ها را مشخص می کند و با توجه به آن برای درمان دارو تجویز می کند. تا زمان آمدن جواب آزمایش برای بیمار داروهایی را تجویز می کند تا بتواند این خارش و درد را تحمل کند.

17. بسته شدن مجاری صفرا

بسته شدن مجاری صفرا یکی از علت خارش بدن است که بسیار بیماری اورژانسی است. بسته شدن مجرای صفرا اغلب زمانی رخ می دهد که یک رسوب یا به اصطلاح سنگ راه آن را مسدود کرده باشد.  این اتفاق باعث عفونت های داخلی می شود و به کلیه ها و کبد نیز آسیب وارد می کند. 

این اتفاق باعث می شود پوست دچار لکه شود و این لکه ها با خارش بسیار شدید همراه هستند. اگر برای درمان این بیماری دیر اقدام کنید باعث ایجاد عفونت خواهد شد.

18. بیماری پوست بسیار حساس

بیماری پوست بسیار حساس یا درماتوگرافی یک نوع اختلال بسیار نادر و عجیب است که می تواند از علت خارش بدن آن را دانست. در این بیماری پوست به اندازه ای حساس است که با کوچکترین لمسی دچار خارش و زخم شدن می شود.

مطلب پیشنهادی
12 راه بی برگشت برای کاهش پیری و چین و چروک صورت

بخش بندی دلیل خارش بدن بر اساس نوع بیماری

دلیل خارش بدن بر اساس نوع بیماری

1. علت خارش بدن با بیماری داخلی

علت خارش بدن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. بیماری های داخلی بدون نشان دادن علائم شایع می تواند خود را با خارش پوست نشان دهند. این بیماری ها شامل موارد زیر است.

  • اختلالات کلیه
  • سنگ صفرا
  • آنمی
  • بیماری های تیروئیدی
  • سیروز
  • لوسمی
  • لنفوم

2. خارش پوست با بیماری های عفونتی

بیماری های عفونتی که می توانند علت خارش بدن باشند اغلب شامل بیماری های زیر هستند.

  • گال
  • آبله مرغان
  • کرم حلقوی
  • سرخک
  • شپش سر
  • شپش بدن
  • راش های قارچی

3. بیماری های پوستی و خارش

علت خارش بدن با بیماری های پوستی کاملا در ارتباط است. چرا که آن زمان پوست دچار آسیب می شود به همراه آن خارش و سوزش بسیار متداول است.

  • بیماری پوست بسیار حساس یا درماتوگرافی
  • اگزما
  • راش
  • پسوریازیس

در آخر:

خارش پوست اگر متداول باشد می تواند بسیار آزار دهنده باشد. علت خارش بدن را باید بسیار جدی گرفت. به این دلیل همانطور که در بالا به آن اشاره شد می تواند بیماری های داخلی خاموش بمانند و خود را با خارش نشان دهند اما علائم اصلی را تا زمان پیشرفت نشان ندهند.منبع:
healthline

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *