بیماری ها و سلامتسلامت زنان

بارداری پوچ چه علائمی دارد + آشنایی با راه های درمان

بارداری پوچ یکی از عارضه هایی است که برخی از خانم ها و افراد دارای رحم در هنگام تشکیل نطفه در رحم یا زمان آزاد سازی تخمک در بدن گرفتار آن شوند.

این عارضه می تواند فرد را دچار مشکلات زیادی از جمله احتمال مثبت بودن کاذب جواب بارداری کند. در این مطلب درباره ی این بیماری نادر اما خطرناک به طور کامل صحبت خواهیم کرد.

حاملگی پوچ به زبان ساده

حاملگی پوچ (هیداتیفرم) نوعی از حاملگی است که تخمک بارور شده به دیواره ی رحم می چسبد؛ همچنین ممکن است تخمک آزاد شده دور خود دارای کیسه ای باشد و بدون بارور شدن به دیواره های رحم چسبیده و علائمی کاملا شبیه علائم بارداری را از خود بروز دهد.

پزشکان این نوع بارداری را نوعی تومور غیر سرطانی می دانند که کاملا شبیه به بارداری عمل می کند. در حاملگی پوچ زمانی که تخمک بارور به دیواره ی رحم می چسبد، رشد سرطان گونه ای دارد؛ یعنی جنین در این نوع بارداری اصلا رشد نمی کند، فقط بافت های چسبیده شده به رحم شروع به تکثیر غیر طبیعی خود می کنند.

در حاملگی پوچ از آن جایی که بدن فکر می کند رحم واقعا درون خود جنینی در حال رشد دارد؛ هورمون گنادوتروپین کوریونیک ترشح می کند.
این هورمون ها باعث می شود تا بدن علائم حاملگی را از خود بروز دهد؛ علائمی مانند: سفت شدن سینه ها، حالت تهوع، درد های شکمی و دیگر نشانه های بارداری؛ همچنین به علت بالا رفتن همین هورمون در خون باعث می شود تست بارداری (آزمایش خون و بیبی چک) نتیجه ی مثبت را نشان دهد.

علائم و نشانه های بارداری پوچ

علائم و نشانه های بارداری پوچ

همانطور که گفته شد، علائم حاملگی پوچ کاملا شبیه به حاملگی عادی و سالم است؛ اما نکته ی قابل ذکر این است که اغلب این حاملگی دوران بسیار کوتاهی دارد، به طوری که بسیاری از خانم ها قبل از آن که متوجه شوند دچار حاملگی پوچ شده اند، بافت تشکیل شده در رحم از بدن خارج می شود.

علائم خارج شدن بافت از رحم کامل شبیه به سقط جنین می باشد و علائم زیر از متداول ترین های حاملگی پوچ است:

  • در طی سه هفته اول بارداری پوچ خونریزی های واژینال اتفاق خواهد افتاد؛ که اغلب حالت لکه بینی هستند. رنگ خون از قهوه ای تیره تا قرمز روشن می تواند باشد. (با رنگ خون دوران قاعدگی متفاوت است).
  • یکی دیگر از علائمی که در بارداری پوچ دیده می شود خارج شدن کیست های خوشه ای از بدن است.
  • برخی از خانم های که دچار حاملگی پوچ شده اند دچار درد های لگنی نیز می شود؛ اما درصد آن بسیار کم است.
  • احساس حالت تهوع و استفراغ متوسط تا شدید در فرد.
  • بارزترین نشانه حاملگی پوچ بالا رفتن فشار خون به طور غیر طبیعی است.
  • در حاملگی پوچ رحم رشد بسیار سریعی نسبت به دوران بارداری سالم دارد.

نکته: از آن جایی که علائم بارداری پوچ تقریبا شبیه به بارداری خارج از رحم و عفونت رحم است بهتر است برای مطمئن شدن از آن حتما به یک دکتر متخصص مراجعه شود.

چه عواملی باعث حاملگی پوچ می شود؟

دکتران و متخصصان بر این عقیده هستند که بعد از رفع شدن حاملگی پوچ، بافت های جدا شده باید مورد بررسی و آنالیز قرار بگیرد تا علت اصلی این نوع بارداری در فرد مشخص شود اما موارد زیر تاثیر بسزایی در این نوع بارداری دارد:

مطلب پیشنهادی
4 عامل اصلی در تنگی نفس + تنگی نفس در دوران بارداری

1 . خانم هایی که در سن بالا باردار می شوند، ریسک بارداری پوچ در آن ها بسیار بیشتر از بقیه است. البته به تازگی تحقیقات نشان می دهد سن بالای آقایان در این نوع بارداری نیز تاثیر بسزایی دارد.

2 . خانم هایی که سابقه این نوع بارداری را دارند، 28 درصد نسبت به خانم های دیگر ممکن است مجدد به این بارداری دچار شوند.

3 . مبتلا بودن به برخی از بیماری ها خطر ایجاد حاملگی پوچ را افزایش می دهد؛ برای مثال: خانم هایی که بیماری دیابت دارند، دچار کمبود ید هستند یا دچار مشکلات تیروئیدی می باشند، نسبت به خانم های دیگر بیشتر دچار این نوع حاملگی می شوند.

4 . بررسی بر روی خانم هایی که دچار حاملگی پوچ می شوند نشان داده است، افرادی که دچار مشکلات رحم و دهانه ی رحم هستند، اغلب دچار این نوع بارداری می شوند.

5 . برخی آزمایشات مانند آمنیوسنتز و بیوپسی کوریون می تواند عاملی برای حاملگی پوچ باشد؛ اما نکته ی قابل ذکر این است این آزمایش ها با درصد بسیار کم باعث بارداری پوچ می شود.

6 . مصرف طولانی مدت الکل، مواد مخدر و سیگار در خانم ها احتمال ریسک حاملگی پوچ را بسیار بالا می برد.

7 . مردانی که دارای اسپرم هایی ضعیف هستند در این بارداری ناقص نقش شایانی دارند؛ در نتیجه مصرف الکل، مواد مخدر یا هر چیزی که باعث شود اسپرم ها قدرت لازم را برای باروری از دست دهند، ریسک حاملگی پوچ را در خانم ها بالا خواهد برد.

8 . خانم هایی که در سنین کم سقط جنین مکرر داشته اند ممکن است در بارداری های بعدی خود دچار بارداری پوچ شوند.

راه های درمان حاملگی پوچ

حاملگی پوچ زمان طولانی ندارد و در اغلب موارد جفت یا بافت های تشکیل شده به صورت خود به خودی از بدن کنده شده و خارج می شوند. اما این برای زمانی است که خانم ها متوجه بارداری خود نشده اند.
زمانی که فرد متوجه بارداری خود می شود متخصص متوجه حاملگی پوچ بشودف روش هایی را برای درمان و خارج نموندن بافت در نظر می گیرد.

خارج شدن طبیعی بافت در بارداری پوچ

پزشکان اولین راهی را که برای درمان این نوع از حاملگی در نظر می گیرند، گذر زمان و خارج شدن خود به خودی بافت از بدن است.
این اتفاق باید در سه ماه اول بارداری اتفاق بیفتد؛ خارج شدن کامل این بافت حدود 2 هفته طول خواهد کشید، بنابراین خانمی که دچار حاملگی پوچ شده است تنها باید مانند زمان سقط جنین به صورت طبیعی فقط صبر داشته باشد.

نکته: 80 درصد این بافت ها به صورت طبیعی از بدن خارج می شود.

استفاده از دارو

زمانی که این بافت پوچ به حالت طبیعی از بدن خارج نشود، پزشکان برای بیمار استفاده از داروهای خوراکی یا واژینال را تجویز خواهد کرد.
در این دوره باز هم مدت زمانی طول خواهد کشید تا جفت از بدن کامل خارج شود، تا زمان بیرون رفتن کامل این بافت ها از بدن اغلب فرد دچار خونریزی های شدید، درد های مزمن شکمی و لگنی، گرفتگی عضلات، تهوع و اسهال می شود.

تورم و کورتاژ

در برخی موارد که بافت بسیار در رحم رشد کرده است و دکتر دیگر مجبور است از جراحی تورم و کورتاژ استفاده کند. در این جراحی دکتر دیواره های رحم را از بافت های اضافی می تراشد تا به مرور زمان با خونریزی این ضایعه از بدن کامل خارج شود.
این جراحی ممکن است عوارضی چون عفونت های رحم، آسیب رسیدن به رحم، ضعیف شدن و زخم رحم را به همراه داشته باشد؛ همچنین به علت آسیب هایی که به رحم رسیده، ممکن است ریسک بارداری پوچ را نیز افزایش دهد؛ علاوه بر آن این جراحی با خون ریزی بسیار زیادی نسبت به باقی روش ها همراه است.

در آخر:

مطلب پیشنهادی
آندومتریوز دقیقا چیست؟ (آیا این بیماری قابل درمان است؟)

در بارداری پوچ بسیار مهم است که برای خارج کردن بافت چسبیده به دیوار رحم سریعا اقدام شود؛ چرا که ممکن است این بافت بسیار رشد کند و سطح وسیعی از رحم را در بر گیرد. در این مرحله دیگر دکتر متخصص مجبور است برای سلامت بیمار رحم را کاملا از بدن خارج سازد.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *