خواص دارچین و تاثیر این ادویه شگفت انگیز در درمان بیماری ها
دارچین در واقع ادویه ای است که از لایه داخلی تنه گیاه سیناموم تهیه می شود. در گذشته به ویژه در دوران مصر باستان از دارچین استفاده های زیادی می شد. این ادویه معمولا به عنوان هدیه به پادشاهان داده می شد. امروزه دارچین فراوان و ارزان است و در هر فروشگاه می توان آن را تهیه کرد.
دو گونه اصلی از دارچین موجود است که به نام های دارچین کاسیا (Cassia cinnamon) و دارچین سیلان (Ceylon cinnamon) معروف هستند. دارچین کاسیا در واقع همان دارچینی است که روزانه از آن استفاده می کنیم و دارچین سیلان نیز به نام دارچین واقعی (true) هم شناخته می شود.
خواص دارچین چیست؟
چوب دارچین یا قلم دارچین از لایه های چوبی درخت دارچین کنده می شود و سپس خشک می شود. چوب دارچین را می توان پودر کرد و از آن استفاده کرد. بوی دارچین از بخش روغنی گیاه دارچین نشات می گیرد که عامل آن سینامالدهید است. دانشمندان معتقدند، این ماده است که سبب خواص دارچین بر سلامتی و متابولیسم می شود. در ادامه به برخی از خواص دارچین اشاره ای خواهیم کرد.
دارچین پر از آنتی اکسیدان است
آنتی اکسیدان ها از آسیب های اکسیداتیو در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند و دارچین هم سرشار از آنتی اکسیدان های قوی مانند پلی فنول های است. در یک تحقیق در بین ادویه ها دارچین با اختلاف زیاد دارای بیشترین آنتی اکسیدان است؛ این ادویه حتی از سیر و آویشن هم آنتی اکسیدان بیشتری دارد. دارچین را می توان به عنوان یک ماده مغذی غذایی در نظر گرفت.
دارچین و خواص ضد التهابی
التهاب یک پدیده بسیار مهم است. دارچین به بدن کمک میکند تا با التهاب مبارزه کند و بافت های آسیب دیده را ترمیم کند. التهاب مزمن می تواند خطرناک باشد و به بافت های بدن آسیب برساند. در طی تحقیقاتی نشان داده شده است که خواص آنتی اکسیدانی دارچین می تواند ویژگی های ضد التهابی را تقویت کند و از بدن در برابر آنها محافظت کند.
خواص دارچین بر بهبود بیماری های قلبی
دارچین پیوند محکمی با بیماری های قلبی، بیشترین عامل مرگ و میر نابهنگام در جهان، دارد. در تحقیقی در رابطه با دارچین نشان داده شده است که در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2، مصرف یک قاشق چایخوری روزانه از دارچین، می تواند سطح قند خون را کنترل کند.
دارچین همچنین می تواند سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید را پایین بیاورد در حالی که کلسترول خوب ثابت است. در نتایجی تازه تر دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که مصرف روزانه 120 گرم دارچین می تواند باعث شود، سطح کلسترول خوب بالا هم برود.
علاوه بر این در آزمایشاتی بر روی حیوانات نشان داده شده است که دارچین می تواند فشار خون را نیز پایین بیاورد. با در نظر گرفتن تمام این عوامل که در بالا ذکر شد، می توان نتیجه گرفت که دارچین در کاهش بروز بیماری های قلبی موثر است.
دارچین و کنترل حساسیت به انسولین
انسولین یکی از هورمون های مهم بدن است که متابولیسم و انرژی را در بدن کنترل می کند. انسولین همچنین قند را از خون به سلول ها برای مصرف می برد. مشکل اینجاست که بدن برخی از مردم در اثر ترشح بیش از حد انسولین نسبت به آن مقاوم شده است.
این مشکل تحت عنوان مقاومت به انسولین هم شناخته می شود که همانند سندروم متابولیک و دیابت نوع 2 عمل می کند. خبر خوب این است که دارچین تا حد زیادی می تواند حساسیت به انسولین را کاهش دهد تا هورمون انسولین بتواند کار خود را انجام دهد.
خواص دارچین در کاهش سطح قند خون
خواص پایین آورنده قند خون دارچین بسیار شناخته شده است. دارچین علاوه بر کاهش حساسیت بدن به انسولین در کاهش سطح قند خون توسط مکانیسم های دیگری هم موثر است. نشان داده شده است که دارچین می تواند سطح گلوکز خون را بعد از صرف غذا کاهش دهد؛ این امر توسط همکاری دارچین با آنزیم های گوارش انجام می شود. دارچین با کاهش سرعت هضم کربوهیدرات ها باعث می شود، مقدار زیادی قند به طور ناگهانی وارد جریان خون نشود.
علاوه بر این یک ماده ای در دارچین وجود دارد که از انسولین تقلید می کند. به زبان ساده این ماده ادای انسولین را در می آورد. این کار باعث می شود جذب قند توسط سلول ها زیاد شود و این امر باعث می شود کاهش قند خون کندتر از وقتی که انسولین ترشح می شود، انجام شود که در نهایت باعث کاهش قند خون می شود.
تحقیقات زیادی در زمینه تاثیر دارچین بر روی قند خون انجام شده است که نشان می دهد، دارچین می تواند قند خون ناشتا را از 10 تا 29 درصد کاهش دهد. دوز مصرفی مناسب برای هر روز به مقدار 1/2 تا 2 قاشق چایخوری (1 تا 6 گرم) است.
تاثیر خواص دارچین بر بیماری های محدود کننده اعصاب
بیماری های محدود کننده اعصاب بیماری هایی هستند که در آن سلول های عصبی مغز رشد و پیشرفت کمی دارند. آلزایمر و پارکینسون جزء این بیماری ها هستند. تحقیقات نشان داده است که موادی در دارچین وجود دارد که مانع تولید پروتئین تائو در مغز می شود که یکی از عوامل ایجاد کننده آلزایمر است.
در یک مطالعه بر روی موش های با بیماری پارکینسون نشان داده شده که دارچین به نورون ها کمک می کند و به پایداری سطح نوروترانسمیتر کمک میکند و ویژگی های محرک آن را بهبود می بخشد، البته برای اثبات این ادعا نیاز به بررسی بیشتر بر روی انسان است.
خواص ضد سرطانی دارچین
سرطان یک بیماری ناشی از عدم کنترل بدن روی رشد سلول ها است. مطالعات زیادی بر روی تاثیر دارچین بر روی سرطان انجام شده است. البته هنوز آزمایشات بیشتری بر روی انسان و حیوان لازم است تا تاثیر این ادویه شگفت انگیز بر روی سرطان مشخص شود. دارچین می تواند سرعت رشد سلول های سرطانی را با کاهش خون رسانی به توده سرطانی کم کند؛ این فرایند به مرگ سلولی معروف است زیرا نشان داده است که دارچین برای سلول های سرطانی سمی محسوب می شود.
در یک آزمایش بر روی موش های مبتلا به سرطان کلن نشان داده است که دارچین یک فعال کننده و سم زدای قوی در کلن است که موجب کاهش رشد بیشتر تومور های سرطانی می شود. این نتایج با آزمایش دیگری هم بر روی سلول های سرطانی انسانی هم به دست آمد و بر فعالیت های آنتی اکسیدانی دارچین بر روی سلول های کلن تاکید داشته است.
تاثیر دارچین بر عفونت های قارچی و باکتریایی
سینامالدهید این ماده مغذی موجود در دارچین می تواند به از بین بردن عفونت ها کمک فراوانی کند. روغن دارچین تاثیر بسیار زیادی در بهبود عفونت های قارچی دارد همچنین می تواند رشد و تولید مثل باکتری هایی مانند لیستریا و سالمونلا را متوقف کند. علاوه بر این دارچین می تواند از خوردگی دندان پیشگیری کند و دهان را خوشبو کند.
دارچین و خواص آن بر ویروس اچ آی وی
ویروس اچ آی وی می تواند به صورت آهسته سیستم ایمنی بدن را مختل کند و اگر درمان نشود می تواند به ایدز منتهی شود. عصاره دارچین کاسیا می تواند در مبارزه با این ویروس خطرناک موثر باشد. در یک تحقیق نشان داده شده است که دارچین بیشترین تاثیر را بین 69 درمان گیاهی امتحان شده بر روی ویروس اچ آی وی دارد که البته انجام آزمایشات بیشتر بر روی انسان برای اثبات این ادعا نیاز است.
چرا استفاده از دارچین سیلان بهتر است؟
دارچین نوع کاسیا حاوی ماده ای به نام کومارین است که مقدار دوز مشخصی از آن می تواند برای انسان مضر باشد. در طی تحقیقات نشان داده شده است که مقادیر کمتری از این ماده (کومارین) در دارچین سیلان وجود دارد. اگر از دارچین کاسیا استفاده می کنید سعی کنید مقدار مصرفی خود را کاهش دهید.
خواص دارچین در طب سنتی
در کتب طب سنتی طبع دارچین را گرم خشک معرفی کرده اند. این ادویه پر خاصیت در هندوستان موارد مصرفی زیادی دارد. این ادویه مقوی قلب، کبد و معده است و برای دفع سموم معدنی، گیاهی و حیوانی به کار می رود و در درمان عفونت ها معجزه می کند. دارچین دفع کننده نفخ است و در درمان زکام (ترشحات بد بوی پشت حلق) و سینوزیت بسیار کارآمد است.
از آنجایی که دارچین دارای طبع گرم و خشک است در درمان سرماخوردگی بسیار موثر است. می توانید در زمان سرماخوردگی از ترکیب دارچین ولرم و عسل استفاده کنید که هم در درمان التهابات کمک کننده است و هم در کم شدن خلط گلو و سینوزیت مفید است.
از این ادویه پرخاصیت در درمان بیماری های روحی_روانی، تپش قلب، ترس، وسواس، جنون و همچنین برخی بیماری های ریوی و تنفسی مانند سرفه های مرطوب و خلط دار، تنگی نفس و گرفتگی صدا استفاده می شود.
سخن آخر
دارچین یک ادویه پر خاصیت و شگفت انگیز است که در درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد و این تاثیر ها توسط آزمایشات مختلفی نشان داده شده است. در آخر توصیه می شود از این ادویه در تهیه غذا و نوشیدنی های استفاده کنید تا از خواص بسیار آن محروم نمانید. بهترین کار در زمان بیمای مراجعه به پزشک است، البته می توانید در کنار درمان داروی از درمان های خانگی هم بهره ببرید.
منبع