جراحی بینی لب شکری | رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام
رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام کمک میکند، تا ساختارهای غضروفی ضعیف بینی از طریق پیوند غضروف دندهای، استحکام پیدا کرده و فرم کلی بینی اصلاح شود. جراحی بینی لب شکری در دو مرحله انجام میشود.
شکاف کام یا شکاف لب یکی از مشکلات مادرزادی است، که به دلیل ابتلای مادر به بیماری یا سندرومهای ژنتیکی ایجاد میشود. افرادی که از این عارضه رنج میبرند؛ دچار دفرمیهای شدید در بینی و اطراف آن هستند. در واقع زمانی که ساختارهای صورت به خوبی شکل نگیرند؛ این نوع ناهنجاریهای ظاهری به وجود خواهند آمد. «لب شکری» یا «شکاف کام» به دلیل ضعف غضروفهای بینی ایجاد میشود. برای اصلاح فرم بینی در این بیماران نیاز به رینوپلاستی است.
رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام کمک میکند، تا ساختارهای غضروفی ضعیف بینی از طریق پیوند غضروف دندهای، استحکام پیدا کرده و فرم کلی بینی اصلاح شود. رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام در دو مرحله انجام میشود. در واقع دو نوع جراحی بینی لب شکری وجود دارد. جراحی اولیه در سنین پایین انجام میشود، تا رشد بعدی بافتها و غضروفها به شکل طبیعی ادامه پیدا کند. در این صورت به مرور لبههای شکاف کنار هم قرار میگیرند. جراحی ثانویه که پیچیدهتر از جراحی اولیه است؛ بعد از پایان سن بلوغ یعنی از سن ۱۶ سالگی به بعد انجام میشود، تا از این طریق بتوان مشکلاتی مانند انسداد بینی را کامل درمان کرد و کانتور مناسب را روی بینی ایجاد نمود.
در کل، جراحی ترمیم شکاف بینی که رینوپلاستی شکاف بینی نام دارد؛ نه تنها زیبایی بیمار را بهبود میبخشد، بلکه به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس بیمار نیز کمک میکند. در این مقاله ما در مورد جراحی بینی لب شکری، به صورت گسترده با شما صحبت خواهیم کرد. چگونگی روش درمان و نوع مراقبتهای بعد از جراحی، از دیگر موضوعات مهمی است که در این مقاله، به آن پرداخته شده است. برای افزایش آگاهی خود در این زمینه با ما تا انتهای مقاله بمانید.
مشکلات بینی در بیماران شکاف لب و کام
مشکلات مربوط به شکاف لب و کام، از همان ابتدا در نوزادی مشاهده میشوند. کودک هنگام خوردن شیر یا غذا، به دلیل سقف شکافته دهان دچار مشکل میشود و به سختی، غذا را قورت خواهد داد؛ اما این تنها مشکل در بیماران لب شکری نیست. این عارضه میتواند با دیگر مشکلات زیر نیز همراه باشد:
- سوء تغذیه ؛ از آنجا که خوردن غذا و قورت دادن آن، برای کودکان مبتلا به شکاف لب و کام سخت است؛ دچار مشکل در دریافت تغذیه صحیح شده و حتی، دچار سوء تغذیه میشوند؛ زیرا نمیتوانند همه مواد غذایی را به درستی قورت دهند.
- عفونت گوش؛ در اکثر نوزادانی که دچار لب شکری هستند؛ عفونت گوش دیده میشود. شکاف کام میتواند به عفونتهای مکرر گوش منجر شده و مشکلاتی را در لولههای استاش ایجاد کند. مسدود شدن لوله استاش، باعث تجمع مایع در گوش میانی و عفونت خواهد شد. در صورت عدم درمان، عفونت مزمن میتواند به پرده گوش آسیب جدیب وارد کند.
- کاهش شنوایی؛ وجود عفونتهای مکرر در گوش، میتواند باعث کاهش شنوایی کودکان شود.
- مشکلات دندانی؛ در کودکان مبتلا به شکاف کام، مشکلات دندانی مانند از دست دادن دندان دیده میشود. همچنین این کودکان ممکن است؛ دارای دندانهای اضافی باشند.
- سینوزیت مزمن؛ گزارشهایی مبنی بر فراوانی بالای سینوزیت مزمن، در بیماران مبتلا به شکاف کام و لب به خصوص کودکان وجود دارد، که این ممکن است با «هیپوپلازی فک بالا» و حجم پایین «سینوس ماگزیلاری» مربوط به شکاف ارتباط داشته باشد.
- مشکل در گفتار؛ یکی دیگر از اختلالاتی که به دلیل شکاف کام ایجاد میشود، تو دماغی حرف زدن بیمار و عدم تکلم صحیح است.
امروز به لطف توسعه علم پزشکی و رشد تکنیکهای جراحی، بسیاری از این مشکلات از طریق جراحی بینی لب شکری قابل درمان هستند.
روش جراحی بینی لب شکری چگونه است؟
جراحی بینی لب شکری یک جراحی زیبایی محسوب میشود، که هدف آن ترمیم شکافهای ایجاد شده در اطراف بینی و اتصال صحیح نقاط ناقص و باز روی بینی و اطراف دهان است. این جراحی، نه تنها به زیبایی بهتر بینی و صورت بیمار کمک میکند؛ بلکه عملکردهای طبیعی او را نیز بهبود خواهد بخشید.
تغییر شکل شکاف بینی، یک چالش پیچیده در جراحی پلاستیک و زیبایی است؛ زیرا همزمان پوست، غضروف، مخاط و ساختار اسکلتی بینی را درگیر میکند. قبل از انجام جراحی، باید ناهنجاریهای آناتومیک اندازه گیری شوند. درک آناتومی پاتولوژیک در شکاف یک طرفه و دو طرفه، برای دستیابی به نتایج زیبایی شناختی و عملکردی رضایتبخش ضروری است. جراحی بیماران شکاف لب و کام در دو مرحله به صورت زیر انجام میشود:
- جراحی بینی لب شکری اولیه؛ در عمل اولیه که در سنین کودکی انجام میشود؛ بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته تا شکاف لب ترمیم شود. معمولا از پیوند غضروف و استخوانی برای ترمیم شکاف لب استفاده میشود. هدف اصلی عمل بینی لب شکری اولیه این است، که لبههای شکاف به درستی کنار هم قرار گرفته و بینی به شکل متعادلی رشد پیدا کند. شکاف بینی باید تا ۵ سالگی ترمیم شود. این نوع جراحی علاوه بر بهبود زیبایی، به بهبود عملکرد بینی نیز کمک میکند. انجام جراحی در سنین پایین باعث میشود تا جای اسکار و زخم کمتری مشاهده شود.
- جراحی بینی لب شکری ثانویه؛ این نوع جراحی بسیار پیچیدهتر از جراحی اولیه است. در این مرحله از عمل بینی لب شکری بیمار نیز تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد. برش کوچکی در قاعده بینی ایجاد میشود، تا قسمتهایی که نیاز به اصلاح دارند، از طریق این برش اصلاح شوند. در این مرحله نیز ممکن است نیاز به برش غضروفی، پیوند غضروف یا گرافت باشد تا شکل بینی به صورت کامل و درست بازسازی شود. همچنین پیوند غضروفی برای اصلاح نوک بینی انجام خواهد شد. در انتها ممکن است پزشک از اسپلینتها برای حفظ کانتور بینی بعد از عمل استفاده نماید.
در کل رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام با هدف ایجاد تقارن بین سوراخهای بینی، ایجاد زاویه درست بین نوک بینی و لب فوقانی، شکل دادن کمانه کوپید(منحنی مرکز لب بالایی)، ترمیم پایه بینی و… انجام میشود.
زمان مناسب رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام
یکی از مهمترین نگرانیها و دغدغههای خانوادهها، دانستن زمان انجام جراحی بینی لب شکری است. بهترین زمان رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام، در دوران کودکی و نوزادی است. بهتر است جراحی اولیه تا قبل از سن ۵ سالگی انجام شود، تا رشد بعدی بافتهای بینی به صورت طبیعی ادامه پیدا کند.
جراحی ثانویه و اصلاحی، باید بعد از کامل شدن رشد اسکلتی و غضروفی بینی انجام شود. در واقع عمل بینی لب شکری اصلاحی، باید برای خانمها در بازه زمانی ۱۸ تا ۲۱ سال و برای آقایان، در بازه زمانی ۱۶ تا ۱۸ سال انجام شود. ممکن است از تکنیکهای مختلف پزشکی، برای عمل بینی لب شکری استفاده شود. «سپتوپلاستی»، «تیپ پلاستی» و «توربینوپلاستی» از مهمترین تکنیکهای کاربردی جراحی بینی لب شکری هستند.
مراقبتهای قبل و بعد از عمل بینی لب شکری
برای انجام رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام باید مراقبتهای قبل و بعد از انجام جراحی بینی لب شکری مورد توجه قرار گیرند. در ادامه به معرفی انواع روش های مراقبتی می پردازیم.
مراقبتهای قبل از عمل بینی لب شکری
- لیستی از داروهایی که کودک مصرف میکند را در اختیار پزشک قرار دهید.
- آزمایشات و معاینات فیزیکی قبل از جراحی انجام خواهند شد.
- چگونگی تغذیه و استفاده از مواد غذایی قبل از عمل توسط پزشک شرح داده میشود.
- کودک تا ۴ ساعت قبل از جراحی باید از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه نماید.
- کودک تا دو ساعت قبل از جراحی میتواند مایعات شفاف مصرف کند.
مراقبتهای بعد از جراحی بینی لب شکری
- از والدین خواسته میشود، تا در مورد صحیح خوابیدن کودک بعد از جراحی به او آموزش دهند. کودک نباید روی ناحیه آسیب دیده بخوابد.
- بعد از جراحی برخی محدودیتهای غذایی برای بیمار در نظر گرفته میشود. به عنوان مثال بیمار نباید غذاهای ترد، سفت، تند و… مصرف کند.
- محل بخیهها باید تمیز و ضدعفونی شوند.
- با استفاده از یک فنجان کوچک یا سرنگ باید به کودک غذا داد.
- باید مراقب بود و از وارد کردن قاشق و هر دماسنج و هر نوع وسیله خارجی به دهان کودک جلوگیری کرد.
- بعد از هر بار مصرف مواد غذایی باید خط بخیه و اطراف آن را تمیز نمود.
- باید مراقب آسیب یا هر نوع فشار اضافی به نواحی جراحی شده بود.
سخن پایانی در مورد جراحی بینی لب شکری
شکاف کام و لب یکی از مشکلات ژنتیکی است، که در همان بدو تولد باعث ناهنجاریهای شدید در بینی و اطراف آن میشود. این اختلال میتواند مشکلات متعددی مانند عفونت گوش، کاهش شنوایی، مشکلات دندانی، مشکل در گفتار و سینوزیت مزمن را برای فرد به همراه داشته باشد. جراحی در دو مرحله، با هدف تقویت غضروفهای ضعیف، بستن شکاف لب و شکلدهی مجدد بینی انجام میشود. بهترین زمان انجام جراحی اولیه، قبل از ۵ سالگی است. انجام جراحی اصلاحی بعد از سن بلوغ، یعنی بعد از ۱۶ سالگی توصیه میشود. رینوپلاستی بیماران شکاف لب و کام، زمانی نتایج عالی و موفقیت آمیز به همراه خواهد داشت که مراقبتهای قبل و بعد از جراحی به دقت رعایت شده و جراحی در کلینیکهای پیشرفته و مجهز انجام شود.