با خواص چای سبز آشنا شویم + موارد منع مصرف و مضرات
خواص چای سبز به اندازه ای زیاد می باشد که بهتر است آن را بالاتر از یک چای معمولی دانست، در حالی که این نوشیدنی از همان برگ چای ساده تهیه می شود. با دانستن فواید بی نظیر این نوشیدنی گرم پی خواهید برد به چه دلیل امروزه اکثریت افراد آن را جزو نوشیدنی های محبوب خود قرار داده اند.
در این مقاله به خاصیت بی نظیر و اثبات شده ی آن و همچنین به مضرات چای سبز نیز پرداخته ایم.
10 خواص چای سبز برای بدن
1. افزایش چربی سوزی از خواص چای سبز
اگر لیست رژیم غذایی لاغری افراد مختلف را نگاه کرده باشید، متوجه خواهید شد در اکثر این رژیم ها یک مورد مشابه وجود دارد و آن وجود چای سبز است.
خواص چای سبز در کاهش وزن باعث شده است یکی از ترکیبات اصلی در مکمل های لاغری باشد. یکی دیگر از خواص این نوشیدنی گرم افزایش چربی سوزی و بالا بردن متابولیسم بدن است؛ در طی تحقیقات نشان داده شده است که چای سبز 4 درصد در روز میزان انرژی لازم برای سوزاندن چربی را بیشتر خواهد کرد.
چای سبز قادر است در مدت زمان کوتاهی میزان متابولیسم بدن را افزایش دهد؛ در نتیجه این عمل باعث خواهد شد چربی های بدن به اندازه ی چشمگیری از بین بروند. خوبی این نوشیدنی آن است که که بررسی ها نشان می دهد، چای سبز بیشتر بر روی سوزاندن چربی های شکم تمرکز دارد.
نکته: مطالعات نشان می دهد چای سبز هیچ افزایش متابولیکی را از خود بروز نمی دهد، بنابراین نتیجه گرفته شد این است که، این اثرگذاری کاملا به سیستم بدنی افراد بستگی دارد.
2. بهبود سلامت بدن
یکی از خواص بی نظیر چای سبز این می باشد که سلامت بدن را تا میزان زیادی تضمین خواهد کرد. یکی از دلایل آن این است که، چای سبز دارای ترکیبات فعال زیستی است.
همچنین چای سبز سرشار از ماده ای به نام فنول می باشد، این ماده دارای خاصیت ضد التهابی در خود است؛ فنول موجود در چای سبز کمک بسیاری به مبارزه بدن با سلول های سرطانی خواهد کرد.
از خواص چای سبز این است که مقادیر زیادی کاتچین ( EGCG) را دارا است. این ماده یکی از ترکیبات قدرتمند در چای سبز به حساب می آید.
طی نتیجه تحقیقات مختلف بر روی چای سبز به اثبات رسیده است، یکی از اصلی ترین دلایلی که این چای دارای خواص دارویی است وجود همان کاتچین می باشد.
کاتچین ها دارای خاصیت آنتی اکسیدانی طبیعی و بسیار قوی می باشند، به همین دلیل از آسیب های سلولی جلوگیری می کنند. علاوه بر آن، این ماده تشکیل رادیکال آزاد را در بدن بسیار کاهش خواهد داد و در نتیجه سلول ها را از آسیب احتمالی سرطانی شدن محافظت خواهد کرد.
نکته: رادیکال های آزاد در بدن باعث ایجاد بیماری های مختلف شده، به خصوص در کهنسالی بیشتر خود را بروز خواهند داد.
3. چای سبز و بهبود عملکرد مغز
از خواص چای سبز بالا بردن عملکرد مغز و تقویت حافظه می باشد. ترکیبات موجود در این چای علاوه بر آن که باعث خواهد شد خواب آلودگی برطرف شود، تمرکز را نیز افزایش خواهد داد.
یکی از ترکیبات تشکیل دهنده چای سبز، کافئین می باشد. کافئین یک ماده ی بسیار محرک است و عملکرد کافئین این گونه می باشد که فعالیت یک انتقال دهنده ی عصبی به نام آدنوزین را کاهش می دهد؛ به این ترتیب فعالیت نورون ها و غلظت انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین و نوراپی را افزایش خواهد داد.
همچنین طی مطالعات انجام شده بر روی کافئین، نشان داده شده است مصرف مداوم این ماده باعث تقویت عملکرد مغز خواهد شد، از جمله باعث بالا بردن خلق و خو، هوشیاری و حافظه نیز می شود.
چای سبز علاوه بر داشتن کافئین دارای L-theanine است. این اسید آمینه قادر است از سد خونی مغز عبور کند، بنابراین L-theanine فعالیت انتقال دهنده عصبی GABA را افزایش می دهد؛ این عمل باعث کاهش استرس و اضطراب خواهد شد، همچنین باعث افزایش ترشح دوپامین و تولید امواج آلفا در مغز می شود.
کافئین و اسید آمینه L-theanine با یک دیگر تعامل و هم سازی بسیار خوبی دارند؛ در نتیجه ی این عمل، مصرف چای سبز تقویت کننده چند برابری برای مغز را دارا می باشد. طی تحقیقات انجام شده، نشان داده شده است، اکثریت اظهار داشته اند زمانی که چای سبز نوشیده اند، انرژی پایدار و بسیار مفیدتری در مقایسه با قهوه داشته اند.
4. بالا بردن توانایی و عملکرد بدن
کافئین موجود در چای سبز اسید های چرب را از بافت های بدن خارج کرده و آن ها را برای افزایش انرژی می سوزاند؛ در نتیجه ی آن توانایی و عملکرد بافت و اعضای بدن بهتر از قبل خواهد بود.
نکته: تحقیقات نشان می دهد که کافئین به طور متوسط 11 تا 12 درصد عملکرد بدنی را افزایش می دهد.
5. کاهش ابتلا به سرطان
سرطان یکی از بیشترین عوامل مرگ و میر در دنیای امروز محسوب می شود. این بیماری در اثر رشد کنترل نشده سلول ها ایجاد می شود، بنابراین باید پیشگیری های لازم قبل از ابتلا به آن را رعایت کرد.
بررسی ها نشان داده است به دلیل وجود آنتی اکسیدان های قوی و ترکیبات خاص در چای سبز، نوشیدن آن می تواند به اندازه ی چشمگیری این بیماری را کاهش می دهد.
نکته: آسیب اکسیداتیو به پیشرفت سرطان کمک می کند و آنتی اکسیدان ها ممکن است اثر محافظتی داشته باشند.
یک باور اشتباه وجود دارد که اگر چای سبز را با شیر دم شود خاصیت آن بیشتر می شود، اما کاملا این باور غلط است؛ این ترکیب خاصیت آنتی اکسیدانی را بسیار کاهش می دهد.
6. کاهش آلزایمر و پارکینسون
بیماری آلزایمر یکی از شایع ترین بیماری های عصبی در انسان است و عامل اصلی زوال عقل می باشد. یکی از خواص چای سبز این است که می توان با مصرف آن از حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت محافظت کرد.
بیماری پارکینسون دومین بیماری شایع عصبی در دنیا است. در این بیماری، نورون های تولید کننده دوپامین در مغز شروع به نابود شدن می کنند. مطالعات متعدد نشان می دهد که ترکیبات کاتچین موجود در چای سبز می تواند اثرات محافظتی زیادی بر روی نورون ها داشته باشد؛ در نتیجه به طور بالقوه خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش می دهد.
7. سلامت و بهداشت دهان و دندان
چای سبز دارای این خاصیت است که توانایی از بین بردن باکتری ها را در خود دارد؛ در نتیجه این چای می تواند باکتری های مضر دهان و دندان را از بین برد و خطر ابتلا به عفونت های دهانی را کاهش دهد. Streptococcus mutans باکتری مضر و عامل مهم در پوسیدگی دندان به حساب می آید؛ این باکتری باعث تجمع پلاک بر روی دندان و لثه می شود، در نتیجه این عمل باعث ایجاد حفره در دندان ها و خرابی آن ها خواهد شد.
مطالعات نشان می دهد که کاتچین موجود در چای سبز می تواند رشد این باکتری مضر را در دهان مهار کند، بنابراین می توان گفت مصرف چای سبز بهبود سلامت دندان را همراه دارد و ریسک پوسیدگی دندان را پایین می آورد.
نکته: از دیگر خواص چای سبز این است که بوی بد دهان را به اندازه ی شایانی کاهش می دهد و استفاده ی مداوم از آن بوی دهان را کاملا از بین خواهد برد.
8. مبارزه با آنفولانزا
خواص چای سبز شامل موارد مهم دیگری نیز می باشد و یکی از مهمترین آن ها مبارزه و پیشگیری از انواع ویروس های آنفولانزا است.
کاتچین موجود در چای سبز اثرات بیولوژیکی دیگری نیز دارد، برخی مطالعات نشان می دهد که این ماده می تواند باکتری ها را از بین ببرد و فعالیت ویروس هایی مانند ویروس آنفولانزا را مهار کند، به طور بالقوه خطر عفونت در بدن را کاهش دهد.
9. کنترل دیابت نوع 2
مصرف چای سبز در کاهش ابتلا به دیابت نوع 2 نقش بسزایی دارد. در چند دهه گذشته دیابت نوع 2 رو به افزایش است به طوری که اکنون حدود 400 میلیون نفر در سراسر جهان از این بیماری رنج می برند.
در این بیماری سطح قند خون در مقابل انسولین موجود در بدن مقاومت می کند یا بدن توانایی لازم برای ترشح انسولین را ندارد.
مطالعات نشان داده است که چای سبز می تواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد و قند خون را به طور چشمگیری کاهش دهد.
10. کاهش بیماری های قلب و عروق
چای سبز این خاصیت را دارا است که خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهد. بررسی و تحقیقات در زمینه ی خواص چای سبز نشان می دهد که چای سبز می تواند برخی از عوامل اصلی خطر این بیماری ها را بهبود بخشد. چای سبز، کلسترول LDL و تری گلیسیریدهای را بسیار کم خواهد کرد.
چای سبز همچنین ظرفیت آنتی اکسیدانی خون را به طرز چشمگیری افزایش می دهد؛ این عامل باعث می شود ذرات LDL از اکسیداسیون (که در بخشی از مسیر بیماری های قلبی وجود دارد) محافظت کند.
با توجه به تاثیرات مبارزه بسیار مفید بر روی عوامل خطرآفرین قلب و عروق، جای تعجب باقی نمی گذارد افرادی که چای سبز مصرف می کنند تا 31 درصد خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را در خود پایین می آورند.
مضرات مصرف چای سبز
- خانم های باردار و شیرده بهتر است در این دوره چای سبز مصرف نکنند، چرا که باعث خواهد شد ضربان قلب آن ها دچار اختلال شود.
- مصرف زیاد چای سبز باعث خواهد شد مواد مفید مانند آهن، کلسیم، روی و غیره جذب بدن نشود.
- افرادی که فشار پایین دارند بهتر است از این چایی مصرف نکنند؛ چرا که چای سبز فشار را پایین می آورد.
در آخر
چای سبز داری خواص بی نظیری است که سلامت بدن را به نوعی تضمین خواهد کرد. اینگونه میتوان نتیجه گرفت زمانی که سلامت بدن تضمین شود طول عمر مفیدی را می توان سپری کرد.
اما این را باید در نظر داشت در مصرف این چای نیز نباید زیاده روی کرد؛ چرا که هر ماده و خوراکی علاوه بر داشتن خواص مفید می تواند آسیب رسان نیز باشند.