کیست درموئید چیست؟ 5 نوع شایع آن + راههای درمان
کیست درموئید از جمله شایعترین انواع تودههایی است که افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. کیست مویی با اینکه توموری خوشخیم است اما احتمال بدخیم شدن آنها وجود دارد و بهتر است علائم آنرا تشخیص داد تا سریعتر راهکارهای درمانی را بتوان پیش گرفت. در ادامه به بررسی هر آنچه که به این تومورها مربوط میشود خواهیم پرداخت.
کیست درموئید چیست؟
کیست درموئید که برخی آنرا با اسم کیست مویی نیز میشناسند ممکن است حاوی مو یا بافتهای دیگری از بدن از جمله چربی، غضروف، استخوان و حتی غددی از جمله تیروئید را شامل شود. با رشد آنها ممکن است مشکلات متعددی بری فرد ایجاد شود.
سرعت رشد کیست درموئید بسیار آرام است و در بسیاری از موارد بدون هیچ نشانهای ایجاد میشود. این کیستها ممکن است در قسمتهای مختلفی از بن از جمله در ناحیه جمجمه، کمر و حتی رحم زنان ایجاد شود.
کیست درموئید زمانی ایجاد میشود که بافتهای پوست به صورت ناهماهنگ شروع به رشد کرده که در نتیجه در لایه اپیتلیوم بخشی مانند کیسه ایجاد میشود که سلولهای پوستی در آن گیر میکنند. از آنجایی که ساختار خارجی پوست از مو، چربی غدد تعریق و… تشکیل شده است ممکن است در این سلولهای پوستی به دام افتاده و سبب التهاب، قرمزی و به دنبال آن عوارض دیگری را ایجاد کند.
کیست درموئید برای نواحی مختلف
این کیستها ممکن است در قسمتهای مختلفی ایجاد شود و بدون اینکه عفونتی را برای فرد به همراه داشته باشد، در شکلهای خوشخیم و یا بدخیم بروز داده شود.
کیست درموئید در تخمدان
کیست درموئید تخمدان از جمله شایعترین انواع آن است که اغلب برای خانمهای جوان اتفاق میافتد. این کیست ممکن است یک و یا هر دو تخمدان فرد را درگیر کند. در صورت عدم درمان به موقع ممکن است موجب چرخش تخمدان، عفونت رحم، پارگی و حتی سرطان رحم را به دنبال داشته باشد.
علائم کیست درموئید تخمدان
معمولا بدون هیچ نشانهای ایجاد میشود اما در برخی موارد با گسترش یافتن آن ممکن است مواردی از جمله گزینههای زیر بروز داده شوند:
- بروز دردهای شکمی
- خونریزی غیرطبیعی از واژن
- افزایش وزن غیرطبیعی
- رابطه جنسی دردناک
- قاعدگی نامنظم
- ایجاد التهاب و بزرگی شکم
راه درمان کیست درموئید تخمدان چیست؟
معمولا برای تشخیص درست پزشک پس از معاینه لگن برای تشخیص دقیقتر، آزمایشات سونوگرافی فرد را بررسی خواهد کرد. گزینهای که برای درمان این کیست وجود دارد، جراحی است. چند روش برای جراحی رفع این کیستها وجود دارد که معمولا پزشک بنا به شدت درگیری و نیاز یکی از آنها را تجویز خواهد کرد:
- سیستکتومی: به روش باز یا لاپاراسکوپی انجام خواهد شد که سعی پزشک بر این است که به رحم هیچ آسیبی وارد نشود و دست نخورده باشد.
- اوفورکتومی: در این روش یک و یا هر دو تخمدان خارج شده و در صورتی تجویز خواهد شد که به رحم آسیب جدی وارد شده باشد.
کیست درموئید در جمجمه
این نوع از کیست نادر است و در صورتی که ایجاد شود متخصصان در این زمینه با انجام عمل جراحی آنرا رفع خواهند کرد. تشخیص وجود این کیستها از طریق عکسبرداری از مغز و جمجمه انجام خواهد شد.
کیست درموئید در نخاع یا ستون فقرات
خوشبختانه این نوع از تومور خوشخیمتر از سایر انواع است و اغلب علائمی را به همراه نخواهد داشت. در مواردی که سبب ایجاد فشار بر مهرههای کمر شود ممکن است جراحی برای رفع آن تجویز میشود. نشانههایی که با این ناراحتی همراه خواهد بود شامل مشکل در راه رفتن، احساس ضعف و درد در ناحیه دست و پاها شود.
کیست درموئید در سینوس بینی
تعداد انگشتشماری در طول سال به این نوع از کیست دچار میشوند. اغلب بر اثر وجود اختلالات مادرزادی برای فرد همراه است و به منظور رفع آنها نیاز به انجام راهکارهای پیچیدهای است.
کیست درموئید چشمی
این نوع از کیست در انتهای ابروها ایجاد میشوند. در مواردی که در بدو تولد تشکیل شده باشند، نشانهای را به همراه نخواهند داشت و حتی ممکن است پس از چند سال به شکل التهاب، قرمزی و کمی درد بروز داده شوند. به دلیل نزدیکی به چشمها احتمال از بین رفتن بینایی فرد خواهد شد که در اولین فرصت باید اقدام به رفع آن با عمل جراحی باید کرد.
نکات تکمیلی
در این متن به بررسی کیست درموئید به ویژه در ناحیه تخمدان پرداختیم. اغلب برای پیشگیری توصیه میشود که در سنین بالا 20 سال سالی 1 مرتبه با انجام سونوگرافی وضعیت لگنی و شکمی بررسی شده تا از وجود کیست درموئید تخمدانی مطلع شده و راهکار درمانی مناسب پیش گرفته شود.