بیماری ها و سلامتتغذیه

غذاهای حساسیت زا – معرفی 8 غذای حساسیت زا شایع

غذاهای حساسیت زا از جمله مواردی هستند که باعث می شوند مردم زیادی در دنیا واکنش های آلرژیک به آن ها نشان بدهند. البته غذاهای زیادی وجود دارد که افراد کمی به آن ها حساسیت نشان می دهند. اما در مقابل آن ها خوراکی هایی وجود دارد که طی بررسی ها نشان داده است که بیشتر مردم به آن ها حساسیت های کم تا حاد نشان داده اند.

خوراکی هایی که بیشتر افراد در دنیا به آن ها به هر نوعی حساسیت آلرژیک نشان داده اند را به عنوان خوراکی های حساسیت زا می شناسند که 8 تا از غذاها جزو رایج ترین آن ها هستند که در این مطلب به آن ها پرداخته ایم.

تعریف کلی از غذاهای حساسیت زا

غذاهای حساسیت زا مجموعه ای از غذاهای خاص هستند که پس از مصرف باعث می شود بدن شما واکنش ایمنی غیر طبیعی را از خود نشان بدهند. این بدان معنا است که بدن به اشتباه برخی از پروتئین های حیاتی داخل غذا را مضر تلقی می کند و طبق ساختار خود در این مواقع شروع به ترشح کردن هیستامین می کند.

مطلب پیشنهادی
میان وعده رژیمی - 5 عصرانه مغذی برای کاهش وزن سریع

نکته: ترشح هیستامین در بدن باعث التهاباتی در بدن می شود که این اتفاق خود به نوعی محافظت از بدن است.

برای افرادی که حساسیت غذایی دارند حتی قرار گرفتن در معرض مقادیر بسیار کم از آن مواد غذایی می تواند مشکل ساز و برای آن ها مضر باشد. علائم واکنش آلرژیک می تواند چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض غذا خود را بروز دهد یا حتی بعد از چند ساعت خود را نشان دهد.

علائم واکنش آلرژیک به غذا می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تورم زبان
  • آفت های دهانی
  • تورم صورت
  • تنفس دشوار
  • فشار خون نامنظم
  • استفراغ
  • اسهال
  • التهابات جوش مانند
  • اگزما
  • خارش پوست
  • در موارد شدید تر آلرژی غذایی می تواند باعث آنافیلاکسی یا کما شود.

معرفی 8 غذای شایع حساسیت زا

 شیر اصلی ترین غذای حساسیت زا

1. شیر اصلی ترین غذای حساسیت زا

شیر یک نوشیدنی مفیدی است که بدن همه ی ما از کودکی تا بزرگسالی به آن نیاز داریم. اما شیر از حیوانات مختلفی گرفته می شود که شیر گاو جزو بالاترین غذاهای حساسیت زا قرار می گیرد.

مطلب پیشنهادی
5 سوپرفود عالی برای کاهش وزن سریعتر را بشناسید

حساسیت به شیر گاو بیشتر در نوزادان مشاهده شده است. به نوعی که این واکنش آلرژیک را رایج ترین حساسیت در بین نوزادان می دانند.

نکته: 90 درصد از کودکان تا سن 3 سالگی به شیر گاو حساسیت آلرژیک شان می دهند و در بزرگسالی این واکنش بسیار کمتر خواهد شد.

اگر حساسیت شما به شیر گاو تایید شود تنها درمانی که برای آن وجود دارد این است که از خوردن این ماده غذایی و مشتقات آن دوری کنید. این مشتقات شامل موارد زیر می شود.

  • شیر
  • پودر شیر
  • پنیر
  • کره
  • مارگارین
  • ماست
  • کرم کارامل
  • بستنی

2. حساسیت غذایی به تخم مرغ

حساسیت غذایی به تخم مرغ

تخم مرغ جزو دومین غذاهای حساسیت زا در دنیا شناخته شده است. طی تحقیقات نشان داده است این حساسیت باز در میان کودکان بیشتر از بزرگسالان است و طی همین بررسی ها نشان داده شده است پس از سن نوجوانی کم کم این واکنش آلرژیک غذایی کم یا از بین می رود.

مطلب پیشنهادی
7 تا از بدترین عادات غذایی که بلای جان هستند!

علائم حساسیت غذایی به تخم مرغ خود را به شکل های زیر نشان می دهد:

  • اختلالات گوارشی مانند معده درد
  • خارش پوست
  • اگزما
  • پوسته پوسته شدن پوست
  • مشکلات تنفسی
  • التهابات

درباره حساسیت غذایی تخم مرغ جالب اینجا است که برخی از افراد به سفیده خالی آن و برخی دیگر تنها به زرده آن حساسیت دارند. و این به خاطر آن است که پروتئین این دو ماده با یک دیگر متفاوت هستند که اغلب افراد در تحقیقات نشان داده شده است به سفیده تخم مرغ بیشتر حساسیت داشته اند.

نکته: تخم مرغ پخته شده در خوراکی هایی مانند بیسکویت پس از حرارت دیدن شکل پروتئین آن ها تغییر می کند و باعث می شود اغلب افراد دیگر به آن حساسیت نشان ندهند.

3. آجیل های درختی

حساسیت غذایی به  آجیل های درختی

آجیل های درختی را نیز می توان از غذاهای حساسیت زا دانست. البته این نکته قابل اهمیت است که حساسیت به این نوع از آجیل ها بسیار در میان مردم رایج است. این آجیل ها شامل موارد زیر می باشد.

  • آجیل برزیلی
  • بادام ها
  • کاشو بادام هندی
  • آجیل ماکادمیا
  • پسته
  • آجیل کاج
  • گردو
مطلب پیشنهادی
کندر در بارداری مفید است یا مضر؟ کودکی باهوش یا بیش فعال؟

افرادی که به آجیل های درختی حساسیت دارند این را باید بدانند نسبت به محصولات دیگر این مواد خوراکی نیز حساسیت دارند. برای مثال آن ها نمی توانند از کره گردو یا روغن های آن نیز استفاده کنند.

4. واکنش آلرژیک به بادام زمینی

واکنش آلرژیک به بادام زمینی

بادام زمینی را می توان در غذاهای حساسیت زا شایع دسته بندی کرد؛ چرا که بررسی ها نشان داده است بسیاری از افراد در دنیا به این بادام به نوعی حساسیت نشان داده اند. افرادی که به این نوع بادام حساسیت دارند اغلب به بادام های درختی نیز حساسیت دارند.

حساسیت به بادام زمینی بسیار خطرناک است و تقریبا واکنش نشان دادن بدن به آن برای تمام عمر است و باید آن را بسیار جدی گرفت. چرا که در بسیاری از مواقع باعث خفگی فرد بیمار شده است.

5.صدف

صدف و غذاهای حساسیت زا

انواع صدف ها نیز جزو غذاهای حساسیت زا به حساب می آید. چرا که نوع پروتئین های صدف ها با بدن بسیار متفاوت است به همین دلیل بدن واکنش بیشتری نسبت به آن ها نشان می دهد. صدف های حساسیت زا شامل موارد زیر می شوند:

  • میگو
  • شاه میگو
  • لابستر
  • خرچنگ
  • ماهی مرکب
  • اسکالوپ
مطلب پیشنهادی
چرا ایستاده غذا خوردن بد است؟ 6 دلیل که حتما باید بدانید

6. حساسیت غذایی به گندم

حساسیت غذایی به گندم

از غذاهای حساسیت زا می توان به گندم و مشتقات آن اشاره کرد؛ چرا که در گندم پروتئینی وجود دارد که بیشترین واکنش آلرژیک را نسبت به خود ایجاد می کند. البته این حساسیت بیشتر در کودکان زیر 10 سال دیده می شود

7. سویا

حساسیت به سویا

از غذاهای حساسیت زا می توان به سویا اشاره کرد. آلرژی به سویا توسط پروتئین های موجود در این غذا ایجاد می شود . همچنین محصولاتی که از این ماده غذایی درست شده باشد فرد را دچار واکنش های آلرژیک خواهد کرد. 

البته نکته قابل اهمیت این است که در تحقیقات به این نتیجه رسیدند 99 درصد افرادی که به سویا حساسیت دارند به شیر گاو نیز واکنش آلرژیک نشان داده اند.

8. ماهی و حساسیت غذایی

حساسیت غذایی به ماهی

از شایع ترین غذاهای حساسیت زا ماهی است که بیشتر بزرگسالان نیز واکنش آلرژیک به آن نشان می دهند. علائم حساسیت به ماهی خود را با اسهال و استفراغ می دهد و اغلب آن را با ورود یک باکتری و ویروس به بدن اشتباه می گیرند.

مطلب پیشنهادی
کمبود پتاسیم با 5 نشانه واضح + منابع طبیعی حاوی پتاسیم

در آخر:

بیشترین غذاهای حساسیت زا شامل 8 ماده غذایی است که شامل شیرگاو، تخم مرغ، آجیل درختی، بادام زمینی، صدف، ماهی سویا و گندم است.

البته خوراکی های دیگری هستند که میزان کمی از افراد به آن ها واکنش آلرژیک نشان می دهد. اما این را باید در نظر داشته باشید اگر به خوراکی حساسیت دارید باید برای همیشه آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید و جایگزین آن با مشورت یک پزشک متخصص تغذیه، خوراکی های دیگر را جای دهید.

منبع: healthline

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *