تغذیهمکمل و داروها

آسپارتام و حقایق ناگفته + تاثیرات و عملکرد آن در سلامت

آسپارتام در سال 1981 مورد تایید برای مصرف خوراکی قرار گرفت، از آن هنگام این موضوع بسیار بحث برانگیز شد. نگرانی از این که آسپارتام باعث سرطان می شود از دهه 80 وجود داشته و در اواسط دهه 90 پس از روی کار آمدن فضای مجازی شتاب بیشتری پیدا کرد.

بیشتر اطلاعاتی که در آن زمان به صورت آنلاین در گردش بود، حکایتی نادرست بوده است. اما تا امروز مردم هنوز نگران این هستند که آیا آسپارتام می تواند باعث سرطان شود یا خیر.

در حال حاضر شواهد متفاوتی در مورد آسپارتام و ارتباط احتمالی آن با سرطان وجود دارد، که در ادامه این مطلب قصد داریم آن را مورد بحث قرار دهیم.

آسپارتام دقیقاً چیست؟

آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است که از اسید آسپارتیک و فنیل آلانین ساخته شده است.

فرمول شیمیایی آسپارتام

آسپارتیک اسید یک اسید آمینه غیرضروری است که به طور طبیعی در بدن و در نیشکر یافت می شود. فنیل آلانین یک اسید آمینه اساسی است که انسان از منابعی مانند گوشت، لبنیات، آجیل و دانه ها آن را بدست می آورد. این دو ماده هنگام ترکیب 200 برابر شیرین تر از قند معمولی می شوند. اما مسئله مهم این می باشد که، دارای کالری بسیار کمی هستند.

مطلب پیشنهادی
قرص CLA چه تاثیری بر سلامتی بدن و لاغری دارد؟

آیا آسپارتام باعث سرطان می شود؟

آیا آسپارتام باعث سرطان می شود

همیشه برای یافتن آن که آیا ماده ای مانند آسپارتام و سایر مواد دیگر بیماری زا هستند یا خیر دو نوع بررسی و آزمایش را انجام می دهند که شامل مطالعات بر روی حیوانات و مطالعات انسانی می شود.

یادآوری این نکته حائز اهمیت است که معمولاً هیچ کدام از دو بررسی قادر به ارائه مدرک قطعی نیستند. این امر به آن دلیل است که نتایج مطالعات حیوانات همیشه در مورد انسان ها صدق نمی کند. از طرفی عوامل مختلفی می توانند مطالعات انسانی را برای تفسیر دشوار کنند. به همین دلیل است که محققان هم به مطالعه حیوانات و هم در مورد انسان نگاه می کنند.

نتایج بدست آمده از شیرین کننده مصنوعی بر روی حیوانات

نهادهای نظارتی مختلفی از جمله سازمان غذا و داروی (FDA)، اتحادیه اروپا برای ایمنی مواد غذایی و آژانس استاندارد مواد غذایی ایالات متحده دستور داده اند کیفیت، تجزیه و تحلیل و تفسیر مطالعه بر روی آسپارتام را مورد بررسی قرار دهند و نتایج بدست آمده تا به امروز شامل گزارش زیر می باشد.

مطلب پیشنهادی
برای کمبود ویتامین D چه بخوریم ؟ 11 منبع غذایی غنی

مطالعه ای که در سال 2006 در مجله Health Perspectives منتشر شد، نشان داد که دوزهای بسیار زیاد از آسپارتام خطر ابتلا به لوسمی، لنفوم و سایر انواع سرطان ها را در موش ها افزایش داده است. در این مطالعه مشخص شد که میزان آسیبی که به موش ها وارد می شود معادل 8 تا 2.083 قوطی نوشابه رژیم غذایی روزانه بوده است.
با این حال، هیچ یک از سازمان های نظارتی موضع خود را در مورد ایمنی آسپارتام تغییر ندادند و نتیجه نهایی را این گونه اعلام کردند که آسپارتام برای مصرف انسان بی خطر است.

همچنین یک بررسی متا آنالیستی که در سال 2013 انجام شد. نتیجه ی آن این گونه منتشر شد: 10 مطالعه قبلی در مورد آسپارتام که بر روی حیوانات انجام شد تا خطر ابتلا به سرطان را مورد بررسی قرار دهند. مشخص شد که مصرف این ماده شیرین کننده هیچ اثر سرطان زایی در جوندگان نداشته است.

مطلب پیشنهادی
پرفکتیل - 4 عملکرد آن برای سلامت پوست + مو + ناخن

نتایج بدست آمده از آسپارتام بر روی انسان

بررسی آسپارتام بر روی انسان ها خالی از خطر نبوده است. به گونه ای که در یک گزارش معتبر منتشر شده در سال 1996 اعلام شد که شیرین کننده های مصنوعی در ایالات متحده آمریکا خطر ابتلا به تومور مغزی را به طرز باورنکردنی افزایش داده است.

از طرفی دیگر به گفته منبع قابل اعتماد موسسه ملی سرطان (NCI)، افزایش تومورهای مغزی در واقع هشت سال قبل از تصویب آسپارتام شیوع پیدا کرده است. همچنین این نوع از سرطان در افراد 70 ساله و بالاتر شیوع پیدا کرده است؛ یعنی گروه سنی که در معرض دوزهای زیاد این ماده نبوده اند.

در سال 2012 یک مطالعه بر روی 125000 انسان نشان داد: مصرف آسپارتام خطر ابتلا به لنفوم، لوسمی و مولتیپل میلوما در آقایان را افزایش داده است، اما در خانم ها این گونه نبوده است.

نکته: با توجه به تاثیرات بدست آمده متناقض بر تمامی جنسیت ها، محققان نتیجه گرفتند که پیوندها را می توان به صورت اتفاقی توضیح داد. دانشمندانی که این تحقیق را انجام داده اند بعداً عذرخواهی کردند و این اطلاعات را ضعیف دانستند.

یکی از بزرگترین مطالعات در مورد ارتباط احتمالی آسپارتام و سرطان توسط محققان NCI انجام شد. آن ها 285،079 آقا و 188905 خانم بین رده سنی 50 تا 71 ساله را مورد بررسی قرار دادند که در مطالعه رژیم غذایی و بهداشت NIH-AARP شرکت کردند. محققان نتیجه گرفتند که آسپارتام با پیشرفت سرطان مغز، لوسمی یا لنفوم همراه نیست.

مطلب پیشنهادی
جامع‌ترین اطلاعات در مورد بیوتین یا ویتامین B7 برای بدن

در بررسی سال 2013 شواهد دیگر مطالعات در مورد مصرف آسپارتام و سرطان های مختلف نیز هیچ ارتباطی بین این ماده و خطر سرطان مشاهده نشد.
همچنین در یک بررسی منظم طی سال 2003 تا 2014 که بر روی ارتباط بین شیرین کننده های مصنوعی و سرطان در انسان انجام شد؛ نتیجه نهایی این بود که شواهد قطعی در رابطه با آسپارتام و سرطان ندارند.

خط آخر:

مصرف آسپارتام ایمن به حساب می آید و توسط تعدادی از آژانس های نظارتی از جمله FDA، سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل مورد تایید قرار گرفته است. همچنین انجمن قلب آمریکا، انجمن سرطان آمریکا و آکادمی تغذیه و رژیم غذایی نیز آن را تایید کرده اند.

البته نکته ی بسیار مهم که سلامتی افراد را تضمین می کند این می باشد که اگر سعی دارید نوشیدنی های حاوی شکر یا شیرین کننده ها را کم کنید، آب همیشه بهترین گزینه سالم می باشد.

مطلب پیشنهادی
کلاژن با 9 فایده + معرفی غذاهای مفید برای کلاژن سازی

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

    1. سلام همراه عزیز کوئیک فیت.
      از اون جایی که شما یک دوره ی 9 ماهه حساس رو قرار است پشت سر بذارید بهتره برای مصرف این شیرین کننده مصنوعی حتما از پزشک خودتون مشورت بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *