خواص زرشک

وقتی حرف از زرشک می شود، ناخودآگاه ذهن ایرانی ها به سمت زرشک پلو با مرغ منحرف می شود. این غذای لذیذ ایرانی یکی از مصارف زرشک است. در این مطلب قصد داریم به بیان خواص بی نظیر زرشک اشاره کنیم و از تاثیر آن در بهبود علائم بیماری ها صحبت کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

زرشک حاوی چه موادی است؟

زرشک حاوی ترکیباتی مانند بربرین، اکسیاکانتین و بربامین است. این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارند و از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند. در 28 گرم زرشک، 1 گرم پروتئین، 1 گرم چربی، 18 گرم کربوهیدرات، 3 گرم فیبر و مقدار زیادی ویتامین C و آهن وجود دارد؛ همچنین در این خوراکی پر خاصیت 89 کالری وجود دارد که آن برای کسانی که به دنبال لاغر شدن هستند یک خوراکی مفید می کند.

علاوه بر این زرشک حاوی مقادیری روی، منگنز و مس است که نقش مهمی را در تقویت سیستم ایمنی بدن ایفا می کند. رنگ قرمز آن ناشی از اکسیاکانتین موجود در آن است که در تقویت مغز و قلب تاثیر زیادی دارد.

خواص زرشک چیست؟

زرشک یک چاشنی و خوراکی پر خاصیت است که در سفره ایرانی ها جایگاه ویژه ای دارد. این میوه کوچک اما پر فایده علاوه بر داشتن خواص آنتی اکسیدانی، در کنترل و کاهش قند و کلسترول خون تاثیر زیادی دارد و می تواند باعث کند شدن رشد تومور های سرطانی و گسترش سرطان در بدن شود. زرشک خاصیت ضد التهابی بالایی هم دارد.

کنترل قند خون با زرشک

زرشک به ویژه محتوای بربرین آنها نقش پررنگی را در کنترل قند خون و کاهش آن بازی می کند. قند خون بالا می تواند ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت و نارسایی کلیه و آسیب به اندام های داخلی را به همراه داشته باشد. بربرین موجود در زرشک در واقع بر روی نحوه پاسخگویی سلول های بدن به هورمون انسولین تاثیر می گذارد و مقدار قند خون را تنظیم می کند و در نتیجه قند خون را کاهش می دهد.

در تحقیقات زیادی که بر روی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است؛ مشاهده شده است که مصرف زرشک یا فرآورده های آن موجب کاهش هورمون A1c در خون شده است. این هورمون شاخصی برای مقدار میانگین قند خون است. 

خواص زرشک در درمان اسهال

زرشک یکی از درمان های قدیمی اسهال است که قرن ها سابقه دارد. محتوای بربرین زرشک باعث می شود حرکات روده کند شوند و هضم دیرتر صورت گیرد. در پی کند شدن سرعت عبور غذا از روده ها جذب آب در آنها بیشتر می شود و اسهال کم می شود. در یک تحقیق نشان داده شده است که مصرف زرشک در درمان اسهال های باکتریای هم موثر است.

درمان حمله های اسهالی در بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر

در یک مطالعه بر روی 196 فرد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر اسهالی نشان داده شده است که مصرف 800 میلی گرم زرشک در هر روز باعث می شود حمله های اسهالی و نیاز ضروری به دفع در آنها کاهش پیدا کند.

خواص زرشک در درمان سندروم متابولیک

مصرف زرشک می تواند به کاهش احتمال ابتلا به سندروم متابولیک که از عوامل ایجاد قند خون، کلسترول و فشار خون بالا است، منجر شود. در یک تحقیق 8 هفته ای بر روی افرادی که به دیابت نوع 2 مبتلا بودند، نشان داد که مصرف 200 میلی لیتر آب زرشک در روز به کاهش میزان قند خون، کلسترول خون، تری گلیسیرید و فشار خون کمک می کند. همچنین زرشک به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی به بهبود شرایط اکسیداتیو در بدن و کم کردن رادیکال های آزاد کمک زیادی می کند.

خواص زرشک در سلامت دهان و دندان

خواص ضد التهابی زرشک می تواند برای سلامت دهان و دندان مفید باشد و برای درمان بیماری هایی مانند التهاب لثه که عوارضی مانند ایجاد پلاک، آسیب لثه و تورم دارد، موثر واقع شود. در یک تحقیق بر روی 46 پسر 11 تا 12 سال در طی 21 روز مصرف دهانشویه های زرشک، کاهش قابل توجهی در تولید پلاک و ابتلا به بیماری های لثه و دهان مشاهده شد.

خواص زرشک در درمان آکنه

آکنه یکی از بیماری های التهابی پوست به شمار می آید که بسیار آزار دهنده است و درمان سختی دارد ولی کشنده نیست. زرشک خاصیت ضد التهابی و محتوای ویتامین C زیاد می تواند در درمان آکنه موثر باشد. در یک تحقیق که بر روی نوجوانان صورت گرفته است نشان داده شده است که مصرف زرشک خشک به صورت روزانه به مقدار 600 میلی گرم برای یک ماه  در کاهش التهابات پوستی و آکنه موثر بوده است و تعداد آکنه پس از مصرف زرشک کاهش پیدا کرده است.

خواص ضد سرطانی زرشک

زرشک به دو دلیل خاصیت ضد سرطانی دارد. همانطور گفته شد، زرشک به دلیل وجود بربرین در آن خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد و می تواند از رشد و گسترش  سلول های سرطانی پیشگیری کند. همچنین این ماده مغذی در زرشک می تواند از رشد تومور های سرطانی با ایجاد مرگ سلولی در آنها، جلوگیری کند.

در بسیاری از تحقیقات بر روی افراد مبتلا به سرطان های پروستات، کبد، استخوان و سینه نشان داده شده است که زرشک می تواند از رشد تومور پیشگیری کند و از روند گسترش سرطان را در بدن کم یا متوقف کند.

سخن آخر

در این مطلب آموختیم که زرشک حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و می تواند از بدن انسان در برابر بیماری های مزمن مانند دیابت و سرطان محافظت کند. زرشک در درمان آکنه و بهبود تورم لثه در کودکان و نوجوانان موثر است و مصرف آن می تواند به کاهش حملات سندروم روده تحریک پذیر اسهالی منجر شود. به یاد داشته باشید که بهترین راه برای درمان بیماری ها مراجعه فوری به پزشک است.

مطلب پیشنهادی
10 خواص بی نظیر زغال اخته + ارزش غذایی و کالری

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید