آشنایی با خواص عرق بیدمشک و دمنوش های آن
از گیاه بیدمشک چه می دانید؟
خواص عرق بیدمشک بر کسی پوشیده نیست، از گذشته های دور از عرق بیدمشک برای درمان بیماری ها و همینطور به عنوان عطر استفاده می شد. گیاه بیدمشک از خانواده بید ها به حساب می آید که بومی منطقه اروپا و آسیای غربی و مرکزی است.
بیدمشک یک درختچه یا درخت کوچک از خانواده بید است. معمولا حداکثر رشد آن به 10 متر می رسد. رنگ شاخه ها به خاکستری می زند و تنه بیشتر به رنگ زرد تا قرمز است.
برگ های بزرگ و سبز رنگی دارد و در اوایل بهار پیش از آنکه برگ ها رشد کنند، شکوفه ها رشد می کنند. شکوفه ها به رنگ نقره ای هستند و نر و ماده آن بر روی درخت های جداگانه می روید. بعد از گلدهی، برگچه های ماده میوه ای قرمز مایل به خاکستری که پرز های زیاد و دانه های فراوان دارد؛ تولید می کند.
بیدمشک درختچه ای است برگدار که در مناطق کاملا سایه رشد نمی کند و حاشیه جنگل ها و جنگل های خلوت را ترجیح می دهد. بیدمشک منطقه کاملا سایه را تحمل نمی کند و اغلب در زمین های باز، در حاشیه های جنگل یا جنگل های خلوت و در امتداد سواحل، رودخانه ها، دریاچه ها و جاده ها رشد می کند.
مواد مغذی موجود در بیدمشک کدام است؟
پوست تازه درخت بیدمشک حاوی سالیسیلات، به مقدار 0.5 درصد و تانن است. برگ های بیدمشک هم دارای فلاونوئید هایی مانند روتین، سینارو زوید، کورستین و لووتولین است.
از سالیسیلات موجود در پوست تازه درخت بیدمشک، سالیکین تولید می شود که در جریان خون وارد می شود و در کبد به اسید سالیسیلیک اکسید تبدیل می شود. این ماده تحت عنوان آسپرین هم شناخته می شود.
از خواص عرق بیدمشک چه می دانیم؟
بیدمشک و بیماری های التهابی
از آنجایی که بیدمشک حاوی مقادیر بالایی از اسید سالیسیلیک است. از عرق بیدمشک و جوشانده بیدمشک برای درمان تب استفاده می شود. همچنین از خواص عرق بیدمشک می توان به خاصیت ضد التهابی و ضد دردی آن اشاره کرد که برای درمان بیماری های التهابی مانند رماتیسم، از آن استفاده های بسیار می شود. با توجه به اینکه بیدمشک یک منبع طبیعی از اسید سالیسیلیک است برای درمان انواع آرتروز مانند آرتروز زانو، کمر و لگن مفید است.
از دیگر بیماری های التهابی میتوان به عفونت های سرماخوردگی، سردرد و تب اشاره کرد که در درمان آنها می توان از خواص عرق بیدمشک بهره برد.
خواص عرق بیدمشک به جای آسپرین
آسپرین یکی از دارو های رقیق کننده خون است که در بهبود علائم بسیاری از بیماری ها نقش به سزایی دارد ولی عوارضی هم در پی دارد. کسانی که آسپرین مصرف می کنند از ناراحتی های معده شکایت دارند. اگر از عرق بیدمشک به جای آسپرین استفاده شود عوارض ناشی از آن را ندارد و باعث تحریک معده نمی شود.
چای پوست درخت بیدمشک هم خواص مانند آسپرین دارد ولی اثر دارویی آن کندتر است اما ماندگاری طولانی تری دارد. اثرات بیدمشک قابل پیش بینی نیست و به فلور روده ای بستگی دارد لذا برای هر فرد متغیر است.
بیدمشک و تقویت دستگاه گوارش
از خواص عرق بیدمشک و چای پوست بیدمشک می توان به درمان سوزش سر دل و بهبود بیماری های معده مانند مسمومیت های غذایی و دفع انگل و کرم معده اشاره کرد. همچنین عرق بیدمشک اشتها را زیاد می کند و باعث تقویت دستگاه گوارش می شود. استفاده طولانی مدت از بیدمشک می تواند باعث تحریک دستگاه گوارش شود و موجب حالت تهوع یا یبوست شود.
خواص بیدمشک در دیابت
بیدمشک دارای مواد ضد التهابی است، دیابت هم به بیماری التهاب الوز المعده معروف است. مصرف بیدمشک بدون شیرین کننده ای مصنوعی می تواند در پایین آوردن قند خون بسیار موثر باشد.
خواص عرق بیدمشک در تقویت اعصاب
مواد موجود در بیدمشک مانند ژرانیون سالیسین و تانن به بیدمشک خواص آرامبخش می دهد که در تسکین درد هم موثر است. از این گیاه برای تقویت اعصاب و بهبود علائم بیماری های اعصاب استفاده می شود. برای بهره بیشتر از خواص این گیاه پرخاصیت بهتر است از عرق آن استفاده کنید؛ همچنین می توانید از جوشانده برگ این گیاه همراه با عسل برای تقویت اعصاب مرکزی استفاده کنید ولی در مصرف آن زیاده روی نکنید.
خواص عرق بیدمشک در درمان جوش صورت
همانطور که پیشتر عنوان شد مواد موجود در بیدمشک خاصیت ضد التهابی دارند و باعث بهبود بیماری های التهابی در بدن می شوند. یکی از بیماری های التهابی را می توان آکنه یا جوش صورت عنوان کرد که در اثر التهاب بخش بالایی پوست توسط باکتری ها به وجود می آید. استفاده از عرق بیدمشک چه به صورت خوراکی و چه به صورت موضعی در درمان و بهبود علائم التهابات پوستی موثر است.
دیگر خواص عرق بیدمشک
این گیاه پرفایده به ویژه عرق آن در درمان عرق های شبانه که ممکن است به دلیل غلظت خون باشد، مفید است و همینطور در بهبود علائم یائسگی مانند گرگرفتگی بسیار موثر است ولی در مصرف آن باید جانب احتیاط را رعایت کرد.
خواص عرق بیدمشک در طب سنتی
در طب سنتی بیدمشک دارای طبیعت سرد متمایل به معتدل است و در تقویت قلب، رفع خفقان و گرفتگی قلب و تقویت عمومی بدن می شود. استفاده از عرق بیدمشک در جوانی باعث عدم بروز فشار خون در پیری می شود. بیدمشک ملین است و باعث تقویت معده و دستگاه گوارش می شود. همچنین مصرف عرق بیدمشک باعث از بین رفتن عوارض پوستی مانند جوش می شود.
چه کسانی از عرق بیدمشک استفاده نکنند؟
با این که خواص عرق بیدمشک بسیار است ولی در مواردی هم زیان هایی دارد. از آنجایی که عرق بیدمشک باعث کاهش قند خون می شود بنابراین کسانی که افت قند خون دارند از این گیاه و مشتقات آن استفاده نکنند. همینطور کودکان زیر دو سال و زنان باردار و شیرده هم در استفاده از این گیاه محتاط باشند و زیر نظر پزشک آن را مصرف کنند. همینطور کسانی که دچار زخم معده هستند هم نباید از عرق بیدمشک و دمنوش های آن استفاده کنند.