روغن نارگیل – 10 خاصیت پنهان و معجزه گر + مضرات
روغن نارگیل از روغن هایی می باشد که از قدیم تا به امروز از محبوبیت خاصی برخوردار است. با سرچی ساده متوجه تمام نظرات ضد و نقیض درباره ی این روغن خوشبو خواهید شد. به همین دلیل این امکان وجود دارد شما نیز دچار سردرگمی شوید.
اما در این مطلب اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار خواهد گرفت تا با تمامی فواید و مضرات آن طبق مقالات علمی اثبات شده آشنا شوید.
10 استفاده ی خلاقانه از روغن نارگیل
روغن نارگیل در بین مردم دارای طرفداران بسیاری می باشد. این روغن علاوه بر آن که طعمی دلنشین و بویی مطبوع دارد، در بهبود سلامت نیز فواید بسیاری را دارا می باشد. در این بخش درباره ی تعدادی از کاربرد های این روغن فوق العاده صحبت خواهیم کرد که اغلب با این خواص و فواید آشنایی وجود ندارند.
1. روغن نارگیل و محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش
اشعه ماوراء بنفش یا همان فرابنفش یکی از امواج ساطع شده در محیط می باشد که برای پوست بسیار خطرناک است. نور خورشید شامل 10 درصد از این اشعه می باشد. این اشعه می تواند پوست را دچار لکه یا کک و مک کند یا حتی عاملی برای سرطان پوست باشد.
میزان این اشعه شاید کم باشد اما باید در نظر داشت به دلیل سبک زندگی جدید بیشتر انسان ها در محیط بیرون از خانه قرار دارند و از طرفی نور خورشید لازمه بدن است؛ چرا که میزان بسیار زیادی از ویتامین D بدن را تامین خواهد کرد. تمام این ها باعث می شود از پوست در برابر این اشعه محافظت کنیم.
بررسی ها روی روغن نارگیل نشان داده است که این روغن خوش عطر می تواند 20 درصد از اشعه فرابنفش را منعکس کند و پوست را در برابر این اشعه حفظ کند. (منبع)
نکته: روغن نارگیل به عنوان یک ضد آفتاب به حساب نمی آید. بیشتر ضد آفتاب ها دارای SPF ی هستند که پوست را در برابر اشعه فرابنفش 90 درصد محافظت می کند.
نکته: روغن نارگیل دارای SPF پایین 7 درصد می باشد.
2. افزایش متابولیسم بدن با نارگیل و مشتقات آن
افزایش متابولیسم با همان سوخت و ساز بدن چیزی هست که اغلب افراد به دنبال آن هستند؛ چرا که با بالا رفتن متابولیسم تا حدود زیادی بدن به تعادل وزن و قند خواهد رسید و از طرفی انرژی لازم روزانه خود را دریافت خواهد کرد.
روغن نارگیل تشکیل شده از تری گلیسرید های زنجیره ای متوسط (MCTs) می باشد. این نوع تری گلیسیرید ها چربی های اشباع شده ای هستند که به سرعت توسط بدن جذب می شوند. همین عملکرد باعث می شود بدن در طی یک مکانیسم طبیعی شروع به سوزاندن کالری های اضافی در بدن کند؛ در نتیجه متابولیسم و سوخت و ساز بدن بالا خواهد رفت.
تحقیقات و بررسی ها بر روی روغن نارگیل نشان داده است به علت دارا بودن همین نوع تری گلیسیرید ها متابولیک بدن را به طور موقت تا اندازه ی بسیار زیادی بالا خواهد برد. (منبع)
نکته: برسی بر روی تری گلیسیرید های MCTs نشان داده است، میزان 15 الی 30 گرم از این ماده می تواند سوخت و ساز بدن را به اندازه ی 120 کالری (انرژی) بالا ببرد.
3.پخت و پز در دمای بالا
عمده ترین مشکلی که افراد هنگام سرخ کردن و پخت و پز با آن روبرو می شوند این می باشد که، از لحاظ سلامت روغن پس از دما دیدن ترکیباتش تغییر خواهد کرد. روغن های غیر گیاهی دیگر این مشکل را دارا نیستند اما مصرف آن ها برای بدن به شدت مضر می باشد.
اما روغن های گیاهی دیگر، پس از کمی حرارت ترکیباتشان به کل تغییر خواهد کرد تا جایی که ترکیبات مفید آن ها به ترکیبات سمی برای بدن تبدیل می شود. مانند روغن ذرت، روغن گلبرگ.
روغن نارگیل دارای چربی ها اشباع بسیاری در خود می باشد. دقیق تر اگر بخواهیم بگوییم این روغن 87 درصد از روغن اشباع تشکیل شده است. همین خاصیت باعث خواهد شد ترکیبات این روغن در دمای بالا به خصوص در سرخ کرد تغییر نکند؛ در نتیجه گزینه ی خوبی برای طبخ می باشد.
نکته: چربی های اشباع بر خلاف چربی های اشباع نشده در روغن های گیاهی، ساختار خود را در دمای بسیار بالا حفظ خواهند کرد.
4. بهبود سلامت دهان و دندان با استفاده از روغن نارگیل
دندان دارای باکتری های مضر به نام استرپتوکوکوس می باشد. این باکتری به قدری قدرتمند است که حتی باعث تجمع پلاک بر روی دندان و لثه خواهد شد. نتیجه ی این اتفاق پوسیدگی دندان و التهابات لثه خواهد شد.
در بازار دهانشویه و خمیر دندان های زیادی وجود دارد که این باکتری ها و پلاک ها را کاهش خواهند داد. اما اغلب این مواد بهداشتی، شیمیایی و گران قیمت است به همین علت تهیه آن برای همه مقدور نمی باشد.
روغن نارگیل دارای خواص فوق العاده ای می باشد که برای دهان و دندان بسیار مفید می باشد. این روغن شگفت انگیز مبارز بسیار عالی برای باکتری های دهان به حساب می آید.
در یک مطالعه و تحقیق این نشان داده شده است اگر به مدت 10 دقیقه دهان را با روغن نارگیل ماساژ داد، باکتری ها به اندازه ی قابل توجهی در دهان و لثه کم خواهد شد. همچنین این روغن به گونه ای است که التهابات را کاهش خواهد داد.
نکته: افرادی که مستعد التهابات و زخم لثه هستند با استفاده از روغن نارگیل شاهد بهبود سریع این التهابات آزاردهنده خواهند بود.
5. بهبود اگزما و پوست با ماساژ مشتقات نارگیل
اگزما یکی از عارضه های پوستی می باشد که عوامل مختلفی در پدید آمدن این بیماری نقش دارد. روغن نارگیل دارای خاصیت ضد التهابی و رطوبت رسانی خوبی می باشد. به دلیل دارا بودن همین دو خاصیت گزینه ی مناسبی برای درمان اگزمای پوست و خشکی آن می باشد.
طی بررسی ها نشان داده است 47 درصد از کودکانی که دچار اگزمای پوستی شده اند، هنگامی که تحت درمان با روغن نارگیل قرار گرفته اند، به اندازه ی قابل قبولی سلامتی پوستی به آن ها برگشته است.(منبع)
6. بهبود عملکرد مغز
روغن نارگیل سرشار از MCT می باشد. این ترکیب پس از مصرف شدن توسط کبد جذب می شود و به کتون تبدیل خواهد شد. کتون ها منبع خوبی برای تامین انرژی و بهبود عملکرد مغز می باشند.
طی تحقیقات نشان داده شده است، کتون ها خطر ابتلا به اختلالات مغز را کاهش خواهند داد. برخی از پزشکان برای پیشگیری از بیماری صرع و آلزایمر مصرف خوراکی های حاوی کتون را پیشنهاد می کنند.
7. تهیه سس مایونز سالم خانگی
سس مایونز یکی از سس های مورد علاقه ی بیشتر افراد می باشد که سالاد یا غذا را بسیار دلچسب و لذیذ خواهد کرد. اما مایونز بیشتر با روغن های حاوی سویا و شکر درست می شود. برای بهبود سلامت و استفاده از این سس بهتر است دستور درست کردن آن را با جستجویی ساده در اینترنت پیدا کرده و به جای روغن و شکر از روغن نارگیل در آن استفاده کرد.
8. برطرف کننده ترک های پوستی
روغن نارگیل یک رطوبت رسان بسیار خوب برای ترک های پوستی در قسمت آرنج و پاشنه ی پا محسوب می شود. کافی است برای مدتی به طور مداوم شب ها قسمت های ترک خورده آرنج یا پاشنه پا را با این روغن چرب کرد و با نایلونی روی آن را پوشاند. سپس بر روی آن پارچه ای بست یا جورابی پوشید. به مرور زمان ترک های پوستی کاملا برطرف خواهد شد.
9. ممکن است مبارزی باشد برای عفونت ها
روغن نارگیل خالص دارای خاصیت ضد باکتریایی می باشد که این امکان را می دهد با عفونت های بدن مبارزه کند. در روده باکتری هایی به نام کلستریدیوم دیفیسیل وجود دارد که اگر به هر دلیلی این باکتری ها فعالیت خود را انجام ندهند فرد دچار اسهال خواهد شد. برخی معتقد هستند روغن نارگیل به دلیل دارا بودن این خاصیت می تواند فعالیت باکتری های معده را متعادل کند.
نکته: تا به امروز اثباتی برای بر طرف کردن صددرصدی عفونت با روغن نارگیل در جایی به ثبت نرسیده است.
10. محافظت و سلامت مو
نشان داده است پس از شامپو زدن بسیاری از پروتئین های مهم و ضروری مو از بین خواهد رفت یا کاهش پیدا کرد. در میان روغن ها تنها روغن نارگیل این خاصیت را دارا دارد که پس از استفاده مواد مغذی مو را حفظ کند.
از طرفی بررسی های دیگر نشان داده است اسید اصلی این روغن -اسید لوریک- قادر می باشد تار های مو را شفاف کند. این خاصیتی می باشد که در کمتر روغنی دیده شده است.
مضرات مشتقات نارگیل و روغن آن
این روغن با آن که دارای فواید بسیار عالی برای سلامت می باشد؛ اما مانند هر ماده ی مفیدی می تواند مضراتی را همراه خود داشته باشد. در نتیجه در مصرف آن باید دقت لازم را به عمل آورد.
1. افرادی که دارای پوستی حساس هستند بهتر است از استفاده ی موضعی روغن نارگیل اجتناب کنند؛ چرا که تجربه ی این افراد نشان داده است می تواند باعث التهابات و خارش پوست شود.
2. روغن نارگیل تقریبا دیر جذب پوست می شود و از طرفی دارای چربی اشباع می باشد. افراد دارای پوست چرب تا جای ممکن از این روغن نباید استفاده کنند.
3. روغن نارگیل حاوی کلسترول خوب HDL می باشد. این ماده کلسترول خوبی برای بدن محسوب می شود، اما مانند هر کلسترول دیگری ازدیاد آن باعث چاقی خواهد شد.
4. استفاده ی نامتعادل از این روغن می تواند شخص را دچار اسهال کند.
5. روغن نارگیل طبع گرم را دارا می باشد. افرادی که دارای طبع گرم هستند پس از استفاده ی مداوم از این روغن به صورت موضعی و خوراکی ممکن است دچار آکنه و جوش شوند.
در آخر:
روغن نارگیل یکی از روغن هایی می باشد که مصرف آن در سال های اخیر به خصوص در سلامت و زیبایی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. با این که این روغن گیاهی می باشد اما بهتر است از آن به صورت متعادل استفاده کرد. همچنین لازم است مطمئن بود به این خوراکی خوش عطر و طعم حساسیت نداشته باشیم.