روغن کانولا با 5 خاصیت باورنکردنی + نگهداری و مضرات احتمالی
روغن کانولا یکی از روغنهایِ خوراکیِ گیاهی است که در چند سال اخیر آشپزها و طرفداران بسیاری را به سمت خود جذب کرده است. از آن برای پخت و پز یا حتی سالاد میتوان استفاده کرد. بهتر است در این متن خواص آنرا مطالعه کنید تا به اعتدال در رژیم غذایی از آن استفاده کنید. البته عوارضی نیز در صورت عدم مصرف متعادل بروز داده خواهد شد که برایتان بیان خواهیم کرد.
همه چیز در مورد روغن کانولا
کانولا حاوی تعداد بیشماری کلزا است که با فشردن آنها روغن بسیاری میتوان استخراج کرد. دانههای روغنی کانولا سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده و امگا 3 هستند که از این نظر برای سلامتی قلب و عروق بسیار مفید عمل میکند. این دانهها اسید اوریک پایینی دارند که علاوه بر کودکان و جوانان، سالمندان نیز میتوانند از آن بهرهمند شوند.
جالب است بدانید گیاه کانولا با گلهای زرد رنگ طلایی، جزء دسته گیاه خردل محسوب میشود که در مقابل خشکسالی کاملا مقاوم است. از آنجایی که این گیاه و روغن آن خواص بیشماری به همراه دارد، با اعمال اصلاحات ژنتیکی رشد و تکثیر یافته است.
روغنی که از گیاه کانولا به دست میآید، روغنی بی طعم و متمایل به رنگ زرد است و کاملا سبک است. این روغن را در صنعت با روشهای سنتی و یا مدرن از دانههای کانولا میکشند. برای اولین بار در سال 1970 به شکل کاملا طبیعی آنرا تولید کردند.
بررسی مهمترین فواید روغن کانولا
روغن خوب و روغن بد از طریق مواد غذایی مختلف به بدن میرسند. همانقدری که روغن بدن برای بدن مضر است، روغن خوب برای پاکسازی عروق و سلامت بسیاری از اندامها لازم و ضروری است.
1. امگا 3 و امگا 6 برای سلامت قلب و عروق
روغن کانولا از جمله روغنهایی است که با کمی حرارت دیدن و شکستن به دست میآید. مزایای بسیاری برای سلامتی دارد و از این رو حاوی اسیدهای چرب ضروری، امگا 3 و امگا 6 است که از نظر سلامت تقریبا با روغن زیتون قابل رقابت است.
این روغن در مقایسه با سایر روغنهای خوراکی که برای آشپزی استفاده میشود، از اسید چرب کمتری برخوردار است. از همین نظر باعث بالا رفتن کلسترول بد بدن نمیشود و در نتیجه نه تنها سبب جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی خواهد شد بلکه برای درمان نیز بسیار مفید خواهد بود.
2. روغن کانولا موثر بر کلسترول خوب
کلسترول بالا یکی از مشکلاتی است که امروزه به دلیل کاهش کیفیت محصولات غذایی، کاهش تحرک و استفاده بیشتر از فست فود، ایجاد شده است و بسیاری از افراد را تحت تاثیر قرار داده است. مصرف متعادل از روغن کانولا با رساندن اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست، به کاهش کلسترول و تامین سلامت بدن منجر خواهد شد.
3. سلامت پوست و مو با ویتامین E کانولا
این روغن منبع بسیار خوبی از ویتامین E به شمار میرود که سلامت پوست و مو در کنار سلامت بسیاری از ارگانهای بدن با رسیدن این ویتامین تامین خواهد شد. با دریافت این ویتامین، بدن از خاصیت آنتی اکسیدانی روغن کانولا بهرهمند خواهد شد و از بروز بسیاری از بیماریهای ناشی از ضعف سیستم دفاعی بدن جلوگیری خواهد شد.
4. ویتامین و مواد معدنی در روغن کانولا
این موارد تنها فواید این روغن نیست. چربیها در بدن نقش به سزایی دارند که باید به اعتدال برای بدن تامین شوند. جذب ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A و ویتامین D و E، K در گرو مصرف چربی خوب است. پس بهتر است از مصرف این روغن کم رر به اعتدال غافل نشوید.
5. پیشگیری از بیماریها
تاثیر مثبت این روغن برای قلب میتواند با کاهش التهابات، تنظیم ضربان قلب و همینطور کاهش لختههای خونی همراه باشد. با مصرف متعادل از روغنهای مفید میتوان به پیشگیری از سکته قلبی پرداخت. فواید دیگری که روغن کانولا برای بدن به همراه دارد شامل موارد زیر میشود:
- پیشگیری از سرطان سینه
- پیشگیری از ابتلا به سرطان روده بزرگ
- کمک به بهبود سندروم متابولیک بدن
- کاهش چربی بد بدن
مضرات روغن کانولا برای بدن چیست؟
همه مواد غذایی با تمام خواص و فوایدی که دارند در صورتی که متعادل و به جا مصرف نشوند ممکن است آسیبهای جدی را در طولانی مدت برای هر فردی ایجاد کنند.
در بسیاری از موارد از آنجایی که این روغن با اصلاحاتی در ژنتیک تهیه میشود، ممکن است در بدن سمومی وارد کند که عوارضی از جمله ناراحتی کلیه و ریه را به همراه داشته باشد که این موارد بسیار نادر و کم است. با این حال رعایت اعتدال امری ضروری است.
در برخی موارد آفتکشهای شیمیایی برای از بین بردن آفات گیاه کانولا به کار برده میشود که ممکن است به عنوان کشندههای قوی به شمار روند. اما باید این نکته را در نظر داشت که این موضوع آسیب کمتری از روغنهای حیوانی به همراه دارد و اسیدهای چرب امگا 3 موجود در روغن کانولا فواید بیشتری به بدن میرساند تا آسیبهای احتمالی که برای بازار گرمی بسیاری از رقبا بیان میکنند.
مصرف روزانه روغن کانولا
تمام غذاهایی که تهیه میشوند نیاز به روغن برای خوشمزه شدن و پخت بهتر دارند. همانطور که اشاره شد، ویتامینهای محلول در چربی، برای اینکه در بدن جذب شوند نیاز به چربی خوب دارند. از این رو برای جذب ویتامین مورد نیاز روزانه باید مقدار متعادلی روغن به صورت روزانه مصرف شوند.
روغن کانولا یکی از روغنهای مفیدی به شمار میرود که میتوان روزانه از آن برای تهیه غذا استفاده کرد. برای تهیه انواع غذاهای سرخ کردنی و آبپز، برای تهیه سس و سالاد، انواع دسر، این روغن عالی است.
نگهداری از روغن کانولا
معمولا روغن کانولا را میتوان تا دمای 220 درجه سانتیگراد گرم کرد. این روغن را با اینکه میتوان برای سرخ کردنی داخل سرخ کن نیز استفاده کرد اما بهتر است روغنهای سرخ کردنی را پس از چند بار استفاده کردن عوض کرد.
شرایط سختی برای نگهداری از روغن کانولا لازم نیست حتی با نور مستقیم آفتاب نیز خواص آن از بین نمیرود اما برای ماندگاری بهتر و بیشتر تنها باید آنرا داخل کابینت قرار دهید تا نور خورشید مستقیم به آن نتابد. تا جایی که میتوانید آنرا در دمای خنکتر نگهداری کنید.
نکات تکمیلی
اینکه طعم مواد غذایی با سرخ شدن در روغن بهتر میشود، نکته انکار ناپذیری است. اما باید سلامتی بدن را نیز در نظر داشته باشید. تا جای ممکن روغنهایی را برای این منظور انتخاب و استفاده کنید که آسیب کمتری را برایتان به همراه داشته باشند. روغن کانولا کلزا یکی از انواع روغنهایی است که امروزه میتوان برای پخت بسیاری از غذاها به آن اعتماد کرد تا به محافظت از قلب کمک کند.