سرطان کلیه – 6 نشانه و زنگ خطر از سرطان و شناخت آن
سرطان کلیه یکی از سرطان های شایع در میان تمامی جنسیت ها است. سرطان کلیه نیز مانند بیشتر سرطان ها تا زمان پیشرفت قادر می باشد که نشانه ای از خود بروز ندهد، اما در زمان نشان دادن خود، علائم مشترکی بین تمامی افراد بیمار داشته است.
در این مطلب با توجه به مطالعات علمی علائم این نوع از سرطان را مورد صحبت قرار داده ایم.
کلیتی از کلیه ها
کلیه ها دو عضو شبیه به لوبیا هستند که اندازه ی آن ها به اندازه مشت دست می باشد. کلیه ها در پشت و زیر قفس سینه و دنده ها قرار دارند. سلامت این عضو از بدن نقش مهمی در سلامت و بهبود عملکرد باقی اعضا ایفا می کند.
خلاصه ای از نقش کلیه در بدن شامل موارد زیر می شود:
- سموم موجود در خون را تصفیه می کند
- ادرار ایجاد می کند
- فشار خون را کنترل می کند
- در تولید گلبول های قرمز نقش اساسی ایفا می کند
نکته: بدن می تواند فقط با یک کلیه عملکرد طبیعی داشته باشد.
علائم و نشانه های سرطان کلیه را بشناسیم
سرطان کلیه که به آن کارسینوم سلول کلیوی نیز گفته می شود (RCC) یکی از 10 سرطان شایع در میان مردان و زنان رده بندی شده است. اما علائم این نوع از سرطان اغلب تا مراحل پیشرفت یا بزرگ شدن تومور ظاهر نمی شوند.
همچنین سرطان کلیه در افراد بالای 60 سال بیشتر دیده شده است. هنگامی که تومور های سرطانی در کلیه شروع به رشد می کنند کم کم قادر می باشند عملکرد کلیه را با اختلال روبرو کنند.
نکته: علائم سرطان کلیه در مکان هایی مانند مجاری ادرار یا کمر فرد مبتلا ظاهر می شود. نوع علائم بیشتر مربوط به عملکرد کلیه و رشد تومور در فرد است.
1.سرطان کلیه و خون در ادرار
هماچوری یا خون در ادرار یکی از شایع ترین علائم سرطان کلیه است. طبق گزارش انجمن سرطان کلیه، این نشانه در 40 تا 50 درصد از مبتلایان به این نوع از سرطان مشاهده شده است. این نکته قابل اهمیت است که مقدار کمی خون نیز می تواند باعث تغییر رنگ ادرار شود. این طیف رنگ بین صورتی، قهوه ای یا کاملا قرمز است.
نکته: سایر دلایل شایع تر خون در ادرار شامل عفونت مثانه یا کلیه، سنگ کلیه، کیست یا آسیب دیدگی به کلیه است.
2. درد در ناحیه پایین کمر
کمردرد در افراد بالای 40 سال شایع می باشد. این معمولاً به دلیل آسیب دیدگی اسکلتی عضلانی یا دژنراسیون دیسک است. درد در ناحیه کمر افراد مبتلا به سرطان کلیه بسیار کم دیده می شود اما، حدود 41 درصد از افراد مبتلا به RCC درد کمر را تجربه کرده اند.
نکته: اکثر افراد تا مراحل پیشرفت سرطان کلیه دچار کمردرد نمی شوند.
3. توده در اطراف شکم
توده یا التهابات در ناحیه شکم، پهلو یا پشت نیز می تواند نشانه ای از سرطان کلیه باشد. شکل آن می تواند مانند یک ضخامت سخت یا گلوله ای زیر پوست باشد.
اما این توده به خصوص در مراحل اولیه، به سختی حس می شود و علت آن به این دلیل است که کلیه ها در اعماق شکم قرار دارند؛ حتی ممکن است با بزرگ شدن تومور، توده باز خود را با لمس شدن نشان ندهد.
نکته: حدود 45 درصد از افراد مبتلا به RCC دارای توده شکمی هستند.
اگر توده ای کشف شود، پزشک احتمالاً آزمایشات لازم برای تشخیص نوع توده را تجویز می کند. این آزمایش ها معمولاً شامل سونوگرافی یا سی تی اسکن می باشد. این ها ممکن است به تعیین علت این توده کمک کند. در بیشتر موارد برای تایید تشخیص پزشک نیاز به بیوپسی وجود دارد.
نکته: به خاطر داشته باشید که همه برآمدگی ها سرطان نیستند. اگر نگران توده شکم خود هستید، با پزشک خود مشورت کنید.
5. ارتباط سرطان کلیه با کم خونی و خستگی
خستگی یکی از شایع ترین علائم هر نوع سرطان به ویژه در طول درمان است. حدود 70 تا 100 درصد افرادی که تحت درمان سرطان قرار دارند، خستگی و ضعف مداوم را از حال خود اعلام کرده اند.
خستگی ناشی از سرطان متفاوت از احساس خستگی ناشی از کمبود خواب است. خستگی ناشی از سرطان مداوم است و در فعالیت های روزانه تداخل ایجاد می کند و همچنین می تواند با گذشت زمان بیشتر شود.
حدود 21 درصد از مبتلایان به سرطان کلیه دچار کم خونی هستند. به طور معمول کلیه ها بدن را برای ساختن گلبول های قرمز تحریک می کنند. بدن فرد مبتلا به این نوع از سرطان می تواند در سیگنال تولید گلبول قرمز اختلال ایجاد کند. کم خونی همچنین می تواند باعث بدتر شدن خستگی، تنگی نفس،سرگیجه و رنگ پریدگی شود.
6. کاهش وزن غیر طبیعی
حدود 28 درصد از مبتلایان به سرطان کلیه از کاهش وزن غیر طبیعی با پزشک خود صحبت کرده اند. این اتفاق معمولا به سرعت اتفاق می افتد، چرا که تومور به سرعت در اندام های دیگر سرایت می کند و فرد مبتلا ممکن است به طور ناگهانی علاقه به خوردن هر نوع خوراکی را از دست بدهد.
در آخر:
سرطان کلیه اغلب تا مراحل پیشرفت هیچ علامتی را نشان نمی دهد، بنابراین مهم است که به محض کوچک ترین علائمی به پزشک مراجعه کرد و همچنین با تشخیص سریع می توان شانس درمان موفقیت آمیز فرد بیمار را افزایش داد.