تغذیهغذاهای سالم

نمک پتاسیم – هر آنچه از فواید و مضرات آن باید دانست

پتاسیم کلراید که عموم آن را با نام نمک پتاسیم می شناسند، در سال های اخیر بین افراد مختلف طرفداران بسیاری پیدا کرده است، اغلب با مضرات نمک معمولی (سدیم کلراید) آشنا شده اند در نتیجه تا جای ممکن به دنبال جایگزین برای آن هستند.
نکته قابل اهمیت آن می باشد که سدیم و پتاسیم در یک ردیف از جدول تناوبی قرار دارند اما کاملا می توانند دو نقش متفاوت در سلامتی ایفا کنند. در این مقاله با توجه به بررسی های اثبات شده در باب خواص این نمک، به طور کامل پرداخته ایم.

فواید نمک پتاسیم برای سلامت

فواید و مضرات نمک پتاسیم

1. تنظیم فشار خون با نمک پتاسیم

فشار خون یکی از شایع ترین بیماری ها در سنین بالا و میانسالی محسوب می شود. طی تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیده اند، نمک معمولی اصلی ترین عامل در فشار خون بالا بوده است. میزان بالای سدیم در بدن باعث فشار به سرخرگ ها می شود و از طرفی احتباس آب در بافت ها را به همراه دارد؛ بنابراین این دو عامل فشار خون در فرد را بالا خواهد برد.
مصرف متعادل از نمک پتاسیم به جای نمک معمولی، فشار خون را تا سطح قابل توجهی پایین می آورد.

مطلب پیشنهادی
خواص نمک دریا و حمام نمک: زیبایی پوست و بهداشت دهان

2. جلوگیری از سکته قلبی و سکته مغزی

افرادی که سدیم بسیاری در وعده های غذایی خود دریافت می کنند دچار بالا رفتن فشار خون و گرفتگی رگ ها می شوند، همین عامل سلامتی مغز و قلب را در این افراد به خطر می اندازد؛ در نتیجه برای جلوگیری از خطر سکته مغزی و سکته قلبی باید فشار خون را پایین آورد.
همانطور که در بالا گفته شد یکی از عوامل مهم در فشار خون بالا نمک معمولی می باشد، می توان با مصرف نمک پتاسیم فشار خون را کاهش داد، در نتیجه ی این عملکرد فشار از روی مویرگ های قلبی و مغزی برداشته خواهد شد.

3. درمان فقر پتاسیم در بدن

پتاسیم از مواد معدنی می باشد که کمبود آن در بدن باعث بیماری هایی نظیر هیپوکالمی می شود. متخصصان برای جبران فقر پتاسیم در بدن و کمک به درمان بیماری هیپوکالمی، برای دوره ای مشخص مصرف نمک پتاسیم را جایگزین نمک معمولی فرد بیمار می کنند. 

مطلب پیشنهادی
نمک سیاه - آشنایی با فواید آن برای سلامت + زیبایی پوست و مو

نکته: برخی از دارو ها نیز باعث خواهند شد پتاسیم استاندار سطح بدن پایین بیاید.

موارد منع مصرف و مضرات پتاسیم کلراید

  • افرادی که دارای مشکلات کلیوی هستند. مصرف نمک پتاسیم نه تنها به آن ها کمکی نخواهد کرد بلکه تاثیرش برای آن ها کاملا مشابه با نمک معمولی می باشد. اگر به جدول تناوبی عناصر نگاهی بیندازیم، سدیم و پتاسیم از یک خانواده می باشند و در برخی مواقع عملکرد مشابهی به هم دارند؛ نمک پتاسیم مانند نمک معمولی از کلیه دفع می شود و این قابلیت را دارد که کلیه را دچار نارسایی کند.
  • افزایش پتاسیم در بدن باعث خواهد شد فشار اسمزی درون سلولی بالا برود، در نتیجه آب در فضای بین سلول ها افزایش پیدا می کند، این اتفاق نتایج خطرناکی را برای فرد به همراه خواهد داشت.
  • برخی افراد این تصور اشتباه را دارند که مصرف نامتعادل و زیاد از نمک پتاسیم هیچ ضرری را به همراه نخواهد داشت، اما کمترین ضرر آن این می باشد که مزاج شخص را به شوری عادت می دهد و این خود سلامتی فرد را به خطر خواهد انداخت.
  • افراد عادی نباید این نمک را جایگزین نمک معمولی (سدیم کلراید) کنند؛ چرا که همان اندازه که بدن به مواد دیگر احتیاج دارد به سدیم هم به اندازه متعادل برای مکانیسم خود احتیاج دارد
    با مصرف خودسرانه ی نمک پتاسیم باعث کاهش سدیم در بدن می شوند، در نتیجه خطر بیماری هایی نظیر هیپوناترمی، نارسایی قلبی و حملات ناشی از بیماری دیابت را افزایش خواهند داد.
مطلب پیشنهادی
زاج سفید با 7 تاثیر باورنکردنی + مهمترین موارد کاربرد

نکته: سدیم بیشتر در نمک خوراکی وجود دارد و برای حفظ تعادل آن در بدن نباید به کل مصرف نمک معمولی را قطع کرد.

نکته: پتاسیم مورد نیاز بدن را می توان با خوردن میوه نیز تامین کرد.

در آخر:

نمک پتاسیم برای بدن، بخصوص کنترل فشار خون مفید می باشد؛ اما باید در نظر داشت اگر سطح سدیم و پتاسیم بدن در حالت متعادل باشد، بدون شک مصرف این نمک تعادل مکانیسم بدن را بهم خواهد زد و مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *