بیماری قلبیبیماری ها و سلامتفشار خون

فشار خون بالا چیست؟ علائم و پیشگیری از این بیماری

فشار خون بالا برای بسیاری از افراد اتفاق می‌افتد. برای پیشگیری و درمان آن راهکارهای کارآمد و در دسترسی وجود دارد که در ادامه این مطلب می‌توان به تمام نکات ریز مربوط به آن پی برد. در ابتدا بهتر است تعریفی در مورد اینکه چه هنگامی فرد به فشار خون بالا مبتلا است، دانست.

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا این روزها جزء بیماری هایی شناخته می شود که اکثر افراد به دلیل سبک زندگی کم تحرک و همچنین پیروی از رژیم غذایی نامناسب با آن دست و پنجه نرم می کنند.

این بیماری که از آن به عنوان یک کشنده خاموش نیز یاد می شود یک نوع اختلال عروقی قلبی بوده که اگر به موقع تشخیص داده نشود و مورد درمان قرار نگیرد، عوارض بسیار جدی را برای افراد به دنبال خواهد داشت همچنین طی برآوردهای صورت گرفته چیزی حدود 78 درصد مردم جهان به این بیماری مبتلا هستند.

از همین رو در این مقاله در نظر داریم با بیان علائم آن و همچنین راه های درمان، اطلاعات بیشتری را در اختیار افراد قرار دهیم تا با آگاهی بیشتری به جنگ با آن بروند.

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا یا همان پرفشاری خون، یک نوع از بیماری های مزمن بوده که همواره چند علامت را از خود بروز می دهد همچنین میتواند گاهی بدون هیچ نشانه ای سال ها در بدن فرد وجود داشته باشد.

فشار خون بالا چیست

البته نکته اینجاست که این اتفاق زمانی رخ می دهد که فرد تحت مراقبت های ویژه قرار داشته باشد. اما نکته اینجاست که اگر این بیماری کنترل نشود، آسیب بسیار جدی به سرخرگ ها وارد می شود که خطر بروز سکته قلبی، مغزی و بیماری های قلبی و عروقی را با خود به دنبال دارد.

مطلب پیشنهادی
علائم کم خونی ؛ بررسی 14 نشانه اصلی و تغذیه مناسب برای درمان

از جمله شایع ترین علائمی که این بیماری با خود به همراه دارد، سرگیجه، سردرد و خونریزی بینی می باشد.

کسانی که با بیماری فشار خون بالا دست و پنجه نرم می کنند اغلب به دو دسته تقسیم می شوند:

  • پرفشاری خون ثانویه
  • پرفشاری خون اولیه

پرفشاری خون ثانویه اغلب به دلیل وجود یک بیماری دیگر رخ می دهد و پرفشاری خون اولیه به بیماری گفته می شود که از یک بیماری دیگر نشات نمیگیرد اما با گذشت زمان و همچنین عامل وراثت در بدن شکل میگیرد.

تنها راهی که برای تشخیص این بیماری میتوان از آن استفاده کرد و به عقیده پزشکان مطمئن ترین راه تشخیص نیز شناخته شده، آزمایش خون می باشد.

دلایل ابتلا به فشار خون بالا چیست؟

همانطور که گفته شد فشار خون بالا از جمله بیماری هایی است که این روزها اکثر مردم با آن دست و پنجه نرم می‌کنند از همین رو آگاهی از دلایل آن میتواند منجر به پیشگیری از آن نیز شود:

  • اکثرا افراد بالای 60 سال به این بیماری مبتلا می‌شوند
  • کسانی که از استرس، عصبانیت و یا خشونت زیاد رنج می برند در خطر ابتلا به فشار خون بالا هستند
  • چاقی و یا اضافه وزن زیاد میتواند منجر به بروز این بیماری شود
  • علاوه بر محصولات دخانیات، داشتن رژیم غذایی دارایی درصد چربی اشباع شده زیاد می‌باشد
  • نوشیدن بیش از حد الکل و مصرف سیگار
  • خوردن غذاهایی مملو از سدیم
  • داشتن دیابت
  • داشتن سبک زندگی بی تحرک
مطلب پیشنهادی
علائم ناراحتی قلبی کدامند؟ کدام درد قلب را جدی بگیریم؟

راه هایی برای درمان فشار خون بالا

ما امروزه در دنیای پیشرفته ای زندگی می کنیم که هر روز راه هایی جدید و روش های درمانی بسیار متنوعی برای درمان انواع بیماری ها در آن کشف می شود که فشار خون بالا نیز از این قاعده مستثنی نیست که از جمله آن میتوان به ایجاد تغییر در سبک زندگی افراد و کاهش وزن و درمان های دارویی پزشکان اشاره کرد.

  • تغییر در رژیم غذایی

یکی از موثرترین راه هایی که برای کاهش فشار خون میتوانید در پیش بگیرید، تغذیه سالم می باشد. این دسته از افراد باید غذاهایی را مورد مصرف قرار دهند که حاوی مقادیر کمتری نمک و سدیم بوده و پتاسیم بیشتری را در خود جای داده است.

تغذیه برای فشار خون بالا

این روش درمانی که از آن با عنوان روشی برای توقف فشار خون یاد می کنند و با کلمه اختصاری DASH نیز نامیده می شود روش بسیار مناسبی برای کاهش فشار خون است.

مطلب پیشنهادی
پلاویکس برای چیست؟ (عوارض + مصرف با آسپرین)

در این رژیم غذایی، افراد با مصرف انواع میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار در تلاش هستند تا میزان سدیم مصرفی خود را پایین آورند و نقش مهمی در سلامتی خود ایفا کنند.

  • ورزش

ورزش از جمله مهم ترین تغییراتی است که میتواند سلامتی را برای شما به ارمغان آورد. افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند باید انجام ورزش هایی مانند هوازی را به مدت چند بار در هفته در برنامه روزانه خود قرار دهند تا قلبی با عملکردی بسیار خوب را برای خود فراهم آورند.

همچنین ورزش کردن این امکان را برای آنها به وجود می آورد تا به مدیریت وزن خود بپردازند و کلسترول موجود در بدن را به مقدار قابل توجهی کاهش دهند که همگی آنها بر درمان فشار خون بالای آنها موثر خواهد بود.

افرادی که به این بیماری مبتلا هستند به خوبی میدانند که استرس یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد فشار خون بالا می باشد.

از همین رو باید از بروز آن جلوگیری کنند و در این راه ورزش، تمرکز ذهن و موسیقی میتواند به آنها کمک کند. این راه ها از جمله مفیدترین راه هایی است که میتواند بر روی سلامتی آنها تاثیر داشته باشد.

  • درمان دارویی

آخرین اقدامی که افراد مبتلا به فشار خون بالا برای درمان این بیماری در پیش میگیرند درمان دارویی می باشد. در واقع زمانی که تغییر در سبک زندگی هیچ فایده ای را برای آنها به همراه نداشته باشد، روی آوردن به داروهای مختلف عاقلانه ترین کاری است که افراد باید انجام دهند. در اکثر موارد پزشکان بیش از دو دارو را برای درمان این بیماری تجویز می کنند.

  • داروهای مُدر، که وظیفه خارج کردن سدیم های اضافی بدن را بر عهده دارند. این داروها معمولا به همراه قرص های دیگری مورد استفاده قرار میگیرند.
  • مسدود کننده های گیرنده آدرنریک بتا، که باعث کند شدن ضربان قلب شده و در نتیجه جریان خون را در شریان ها کاهش می دهد.
  • بازدارنده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین که از تنگ شدن شریان ها جلوگیری می کند
  • مسدود کننده های آلفا، از تنگ شدن شریان ها جلوگیری می کند و شرایطی را فراهم می آورد تا خون آزادانه جریان داشته باشد.
  • مسدود کننده های آلفا به علاوه بتا، کارکردهای مشابهی را از خود نشان داده اند که تاثیر بسیار زیادی بر کند شدن ضربان قلب دارد.
مطلب پیشنهادی
کاهش کلسترول خون با 9 راهکار بسیار موثر و راحت

غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کرد

اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که از فشار خون بالا رنج می برید هر گاه که برای خرید به فروشگاه مراجعه می کنید از خرید محصولاتی که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم پرهیز کنید.

مطمئنا این دسته از غذاها بسیار دوست داشتنی هستند اما خوردن آنها میتواند تاثیر بسیار زیادی در بالا رفتن فشار خون شما داشته باشد و سلامتی شما را به خطر بیاندازد.

  • کالباس و سوسیس

به طور کلی گوشت های فرآوری شده از مقدار زیادی نمک بهره مند می باشند. در واقع نمک بخشی از فرآیند آماده سازی این محصولات بوده به طوریکه برای تهیه 28 گرم کالباس بیش از 300 میلی گرم سدیم استفاده می شود که این میزان از سدیم میتواند منجر به فشار خون بالا در افراد شود.

  • پیتزا

برای تهیه پیتزا از مقدار زیادی پنیر، گوشت های فرآوری شده و همچنین سس گوجه فرنگی استفاده می شود که هر کدام از این محصولات از مقدار زیادی نمک تهیه شده است که تاثیر بسیار بالایی بر افزایش فشار خون افراد دارد.

مطلب پیشنهادی
لیست غذاهای ممنوع برای افرادی که تپش قلب دارند

علاوه بر این اگر جزء طرفداران پیتزاهای منجمد هستید باید بدانید که در این نوع از مواد غذایی برای تازه نگه داشتن آنها از نگه دارنده استفاده می شود که ترکیب آن با سدیم میتواند خطرات بسیار زیادی را با خود به دنبال داشته باشد.

  • گوشت قرمز

کسانی که از فشار خون بالا رنج می برند باید بدانند که گوشت قرمز برای آنها یک غذای نامناسب محسوب می شود زیرا چربی بسیار بالایی داشته که سلامت قلب و رگ های خونی را به خطر می اندازد.

هر چند که نمیتوان مصرف گوشت قرمز را به طور کامل قطع کرد اما تا حد امکان سعی کنید که مصرف آن را به حداقل برسانید و برای مصرف آن از رژیم غذایی خاصی که سلامت شما را به خطر نمی اندازد پیروی کنید.

  • کیک و شیرینی

برای تهیه کیک و شیرینی از محصولاتی استفاده می شود که عامل فرآوری شده مانند جوش شیرین و بیکینگ پودر در آن وجود دارد که هر کدام از این محصولات مقدار زیادی نمک را شامل می شود.

مطلب پیشنهادی
افتادگی دریچه میترال چه علائمی دارد؟ + 3 راه درمان موثر

علاوه بر تمام این موارد، این محصولات میتواند منجر به افزایش وزن شده که تاثیر بسیار زیادی بر افزایش فشار خون افراد خواهد داشت.

  • مصرف کافئین را حداقل کنید

وقتی به پزشک مراجعه کنید اولین مسئله ای که به شما عنوان می کند این است که مصرف کافئین را تا جایی که امکان دارد حذف کنید و یا آن را به حداقل برسانید زیرا کافئین تاثیر بسیار بالایی بر افزایش فشار خون شما دارد. هنگامی که کافئین به بدن شما میرسد، ضربان قلبتان افزایش پیدا می کند و در نتیجه فشار خون بالا می رود.

از همین رو پزشکان بر این عقیده اند که مصرف کافئین تا حد امکان باید قطع شود.

عوارضی که با فشار خون بالا پیوند خورده اند

کسانی که به فشار خون بالا مبتلا هستند باید به این مسئله آگاه باشند که این بیماری به طور مستقیم بر عملکرد کلیه‌ها تاثیر میگذارد.

این بیماری باعث محدود شدن جریان خون به کلیه ها شده و آنها را وادار می کند تا سخت تر کار کنند. این مسئله با گذشت زمان افت شدید عملکرد کلیه را با خود به همراه دارد زیرا جریان اکسیژن و مواد غذایی به این اندام ها کاهش پیدا کرده است.

ممنوعیت ها برای فشار خون بالا

همانطور که در جریان هستید کلیه ها به عنوان پالایشگاه بدن شناخته می شوند که وظیفه پالایش مواد زائد از خون را بر عهده دارند آنها میتوانند الکترولیت های موجود در خون را تنظیم کرده و آنها را از طریق ادرار به عنوان یک مایع اضافی از بدن خارج نمایند.

مطلب پیشنهادی
چربی خون چیست؟ حد نرمال، 4 راه درمان و پیشگیری از افزایش آن

دیابت

دیابت نیز جزء بدترین بیماری هایی است که افراد می توانند به آن مبتلا شوند و جالب اینجاست که بدانید فشار خون بالا می تواند تاثیر بسیار زیادی بر ایجاد این بیماری داشته باشد.

شاید افزایش فشار خون تاثیر مستقیمی بر ایجاد دیابت نداشته باشد اما میتواند کنترل قند خون موجود در بدن را از بین ببرد باعث افزایش قند در جریان خونی شود که این مسئله به صورت دیابت در بدن ظهور پیدا می کند.

علاوه بر تمام موارد گفته شده دیابت می تواند بر روی سلامت شریانی تاثیرگذار باشد و در جریان خون مناسب به قلب اختلال ایجاد کند.

در برخی موارد نیز افراد مبتلا به فشار خون بالا، با شرایط وخیم تری روبرو خواهند شد زیرا فشار خون به طور مستقیم بر سوخت و ساز بدن و همچنین عملکرد لوزالمعده و کلیه ها تاثیرگذار است و آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.

زمان مراجعه به پزشک

اگر تمام روش های درمانی که در بالا به آن اشاره کردیم نتیجه ای را برای شما به همراه نداشت و باز هم فشار خون بالا شما کنترل نشد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. زیرا پایین نیامدن فشار خون شما میتواند دلایل دیگری را با خود به همراه داشته باشد و نمود بیماری دیگری باشد.

مطلب پیشنهادی
پلاویکس برای چیست؟ (عوارض + مصرف با آسپرین)

اما سوال اینجاست که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟ باید بدانید در صورت مشاهده هر کدام از این علائم باید فورا پزشک متخصص را در جریان بگذارید:

  • تاری دید
  • خستگی مفرط
  • حالت تهوع
  • گیج بودن
  • تنگی نفس

هر چند این امکان وجود دارد که این علائم به دلایل دیگری و یا به دلیل مصرف برخی داروها به وجود آمده باشد از همین رو مراجعه به پزشک شرایطی را به وجود می آورد تا مصرف داروهای دیگر عوارض کمتری را متحمل شوید و به درمان فشار خون بالا خود بپردازید.

سخن پایانی

بالا بودن فشار خون در بسیاری از افراد به یک بیماری خاموش تبدیل شده است. در این مطلب سعی بر آوردن و ارائه اطلاعات کاملی در مورد فشار خون بالا و نحوه صحیح پایین آوردن آن در کنار رسیدن به سلامتی برای کل بدن شد. این نکات بسیار مهم تنها با اصلاحاتی در سبک زندگی و برخی از ممنوعیت‌های غذایی ساده امکان پذیر است.

المیرا حسن زاده

المیرا حسن زاده هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *