سایکوز چیست؟ بررسی 2 نشانه اصلی روانپریشی و علت ابتلا
سایکوز که به روانپریشی نیز شناخته میشود، حالتی غیر عادی برآمده از روان است. وضعیتی است که به صورت غیر طبیعی از فرد بروز داده میشود. در این متن به طور کامل در مورد نکاتی از جمله موارد زیر که به این ناراحتی روحی مربوط است، خواهیم پرداخت:
- تعریف کلی از سایکوز یا روانپریشی
- علت ایجاد آن
- علائم ناشی از آن
- راه درمان و کنترل
سایکوز چه بیماری است؟
افرادی که به این بیماری روحی مبتلا میشوند، اغلب از واقعیت دور میشوند. به طور کلی فرد دَرِ مغز را به روی واقعیات میبندد و مغز درک کاملی از دنیای واقعیتها نخواهد داشت.
سایکوز به عنوان اصطلاحی است که در روانپزشکی برای حالت روانی ناشی از عدم توانایی در ارتباط با واقعیتها و از دست دادن درک ایجاد میکند، شناخته میشود. در واقع سایکوز وضعیتی است که سبب بروز حالات متعددی برای فرد میشود که بهتر است در ابتدا به علت آن بپردازیم و بعد نشانههای ابتلا به آن را بررسی کنیم.
علت ابتلا به روانپریشی یا سایکوز چیست؟
علت ابتلا به بسیاری از بیماریهای روحی و روانی به طور کامل شناخته نشده اما دلایلی وجود دارند که میتواند به بروز این اتفاق دامن زده و ابتلا به این مشکل روحی را برای افراد مختلف زمینهسازی کند. این دلایل شامل موارد زیر میشوند:
- ممکن است در پی برخی بیماریهای مغزی و عروقی مانند تومور مغزی ایجاد شده باشد
- زمینههای ژنتیکی یا وراثتی
- سوء مصرف مواد مخدر مانند شیشه، آمفتامین و یا الکل
- ضربه یا ضربات وارد شده بر مغز و سر، گاهی سایکوز را ایجاد میکنند
- گاهی بعد از حملات تشنجی ممکن است بروز داده شود
- تنشهای روحی و روانی شدید مانند افسردگی و یا شرایط محیطی ایجاد شده مانند مرگ عزیزان و…
- ابتلا به اختلال دوقطبی زمینه سازی برای بروز این مشکل را ایجاد میکند
- در برخی از موارد با زوال عقل و سکته مغزی این بیماری ایجاد میشود
بهتر است این نکته را در نظر گرفت که گاهی این بیماری کاملا پنهان است و با ایجاد شدن زمینههایی که علت پیدایش آن است، بروز داده میشود. با این حال بهتر است شناختی در رابطه با علائم آن داشت تا با تشخیص به موقع بتوان از تشدید آن جلوگیری کرد.
نشانهها و علائم ابتلا به سایکوز کدامند؟
بیشتر اوقات فردی که به سایکوز مبتلا میشود، حالاتی از خود بروز میدهد که نسبت به گذشته، تغییراتی کاملا واضح و ملموس را متوجه سایر اطرافیان میکند. این حالات و رفتارها شامل موارد زیر میشود.
1. بروز حالاتی از توهم
حالاتی از جمله حس کردن، شنیدن و دیدن مواردی که سایر افراد قادر به درک آنها نیستند و خارج از واقعیتهای موجود است. گاهی به اشخاص، وسایل و یا چیزهایی وابسته میشوند که واقعیت ندارد و فقط خودشان در باورشان آن را حس میکنند.
2.هذیان گویی
این حالت را اغلب به عنوان نشانهای از جنون میشناسند و بر اساس آن، چیزهایی را بیان میکنند که استدلال منطقی برای آنها وجود ندارد.
علاوه بر این دو مورد اصلی که بیان شد، حالات دیگری که ممکن است بروز داده شود شامل مواردی از جمله بروز گفتار و رفتارهای آشفته، عدم توانایی در قضاوت درست و عدم توانایی در درک واقعیتها میشود.
راه درمان سایکوز چیست؟
بهترین راه برای درمان، مراجعه به پزشک است و باید از درمانهای خودسرانه جلوگیری شود. زیرا تشخیص درست تنها توسط پزشکان متخصص ممکن است و درمان مناسب بسته به شدت ابتلا در بسیاری از موارد متفاوت باشد.
گاهی درمان دارویی برای کنترل و بهبود بیمار کفایت میکند و گاهی برای افرادی که شدت بیماری در آنها زیاد است نیاز به بستری شدن و راهکارهای مناسبتر برای درمان وجود خواهد داشت.
لازم به ذکر است، درک اطرافیان و همینطور آموزش نکاتی برای کنترل این ناراحتی که اغلب پزشکان میتوانند آنها را مشخص کنند نیز تاثیر به سزایی برای کنترل بیماری در کنار درمان دارویی دارد.
جمعبندی
حالت روانپریشی یا سایکوز علائم و دلایل مخصوص به خود را بروز میدهد. در این متن به طور کامل در مورد این حالت روحی، نکاتی ارائه شد که برای تشخیص بهتر کاملا میتواند موثر باشد. اما برای درمان و راه کنترل بهترین کار مراجعه به پزشک است و باید از درمانهای خودسرانه به شدت پرهیز شود. زیرا در صورت نتیجه غلط، ممکن است حالاتی شدیدتر از قبل بروز داده شود. تنها با طی کردن دوره درمان و مصرف داروی تجویز شده توسط پزشک میتوان آنرا کنترل کرد.