دهان و دندانسلامت زنان

درد دندان در بارداری و آشنایی با علت آن + درمان خانگی

درد دندان در بارداری یکی از مزمن ترین درد ها برای مادر باردار به حساب می آید. عوامل مختلفی می تواند در هر سن و دورانی باعث درد دندان شود؛ اما مسئله مهم این می باشد که در بارداری نمی توان راهکار های زمان های دیگر را به کار گرفت چرا که ممکن است به جنین آسیب وارد شود.
در این مقاله به طور جامع دندان درد در دوران بارداری را مورد بحث قرار داده ایم و راهکار های خانگی برای کاهش درد دندان را نیز آموزش داده ایم.

چه عواملی باعث درد دندان در بارداری می شود؟

عوامل درد دندان در بارداری

1. تغییرات هورمونی

در دوران بارداری خانم ها دچار تغییرات هورمونی می شوند. به گفته ی متخصصان این تغییرات هورمونی در خانم های باردار می تواند باعث التهابات لثه شود.
زمانی که این عارضه در دهان ایجاد شود، اگر سریع برای درمان آن اقدام نشود یا به بهداشت دهان بی توجهی کرد، این التهابات لثه ای دچار عفونت خواهد شد و در نتیجه درد را به همراه خواهد داشت.

2. فقر کلسیم و درد دندان در بارداری

در دوران بارداری از آنجایی که جنین برای رشد و شکل گیری استخوان ها، از کلسیم بدن مادر تغذیه می کند، به طور طبیعی کلسیم به اندازه ی قابل توجهی در بدن مادر کاهش پیدا می کند. بنابراین مادران باردار هم برای سلامت خود و هم برای تقویت رشد جنین باید مصرف کلسیم خود را افزایش دهند.

کمبود کلسیم در بدن علاوه بر مشکلات پوکی استخوان، پوسیدگی و ضعف دندان را به همراه خواهد داشت. کمبود کلسیم، چرخه تولید مجدد املاح مورد نیاز برای محافظت از مینای دندان را تا سطح چشمگیری کاهش می دهد، بنابراین تا زمانی که محافظی برای مینای دندان وجود نداشته باشد، دندان ها مستعد خرابی قرار خواهند گرفت.

3. تغییرات رژیم غذایی

در دوران بارداری به علت تغییرات هورمونی برخی خانم ها میل زیادی به مصرف خوراکی های شیرین و دارای شکر دارند. همین عامل باعث خواهد شد ریسک پوسیدگی و خراب شدن دندان ها بالا رود، چرا که خود گلوکز عاملی برای تجمع پلاک بر روی دندان ها است.

مطلب پیشنهادی
خاکشیر در بارداری چه فواید و مضراتی به همراه دارد؟

 4. ویار

اغلب خانم ها در دوران بارداری دچار ویار صبحگاهی یا حالت تهوع های ممتد می شوند. این تهوع و استفراغ های متدد باعث خرابی دندان ها می شود.
تهوع زیاد در فرد باردار موجب خرابی دندان و آسیب به لثه می شود؛ این آسیب دیدگی به علت ترشح اسید معده در دهان است.
نکته: اسید معده در است، آسیب بسیار جدی به مینای دندان و لثه برساند.

 5. رعایت نکردن بهداشت دهان

برخی از خانم ها در دوران بارداری به طعم و بوی خمیر دندان حساسیت پیدا می کنند یا خمیر دندان باعث حالت تهوع در آن ها می شود. همین عامل باعث می شود خانم های باردار توجهی به بهداشت دندان خود نکرده و مسواک زدن را کنار بگذارند؛ در نتیجه ی این کار ریسک خرابی و پوسیدگی دندان بالا خواهد رفت.

کاهش دندان درد بارداری با راهکار خانگی

هر خانمی در دوران بارداری ممکن است حتی با رعایت نکات بالا باز هم به دلایلی دچار درد دندان و مشکلات لثه و دهان شود. این درد به شدت آزار دهنده ممکن است هر زمانی به سراغ فرد بیاید.
اگر زمانی که مادران باردار به دندانپزشک دسترسی نداشتند، می توانند از درمان خانگی مطمئن و بی خطر استفاده کنند.

  • با استفاده از  آنتی اکسیدان های چای سبز التهاب لثه را بخوابانید.
  • از روغن و گیاه میخک برای تسکین درد استفاده کنید
  • ژل گیاه آلوئه ورا یکی از مسکن های خوب و آرامبخش برای دندان و لثه به حساب می آید
  • محلول آب و جوش شیرین را به جای شوینده های فلورایدی استفاده کنید

عوارض درد دندان در بارداری

عوارض درد دندان در بارداری

دندان درد در بارداری علاوه بر آزار های جسمی و روانی که فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، می تواند باعث شود به جنین نیز آسیب برسد.
برخی از مادران باردار به دلایلی به جای مراجعه به دندانپزشک برای کاهش درد دندان از مسکن های بدون نسخه موجود در داخل داروخانه استفاده می کنند؛ در نتیجه استفاده ی همین مسکن های شیمیایی، ممکن است جنین آسیب های جبران ناپذیری را متحمل شود.

  • یکی از دلایل درد دندان التهابات لثه ای است. زمانی که مادر باردار به آن بی توجهی کند و برای درمان آن اقدامی انجام ندهد باعث خواهد شد، لثه ها دچار عفونت های مزمن شوند.
    عفونت ها بسیار فعال هستند و سریعا در بدن پخش می شوند، همین ویژگی باعث خواهد شد ریسک بیماری در مادر و جنین بالا رود.
  • زمانی که درد دندان شدت پیدا کند مادر باردار را دچار استرس و واکنش های عصبی خواهد کرد. همانطور که مشخص است استرس و عصبی بودن مادر روی جنین داخل رحم اثرات مخربی می گذارد.
    برخی از متخصصان بر این باورند که، این استرس ها بر روی جنین داخل رحم اثرات مخرب تری در برابر درمان های دندانپزشکی خواهد داشت.

نکته: این موضوع باعث نمی شود مادران باردار هر درمانی را پیش گیرید؛ بهتر است در زمان بارداری قبل از مراجعه به دندانپزشک از تخصص و دانش آن اطمینان کافی را داشته باشید.

  • پزشکان طی تحقیقاتی پی برده اند مادرانی که دچار پریودنتال لثه هستند، نوزادانشان در خطر تولد زود هنگام قرار می گیرند. همچنین این نوزادان اغلب دچار کمبود وزن هستند.

در آخر:

مطلب پیشنهادی
دویدن در بارداری تا چه اندازه برای مادر و جنین مفید است

دندان درد در دوران بارداری می تواند مادر را بسیار درگیر مشکلات خود کند، در نتیجه پیشنهاد می شود قبل از بارداری حتما برای معاینه نزد دندانپزشک بروید؛ چرا که تقریبا در این دوره درمان درد دندان و لثه بسیار سخت می باشد؛ همچنین این را در نظر داشته باشید در دوران بارداری هر عاملی ممکن است سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد، پس در دوران بارداری از هر خود درمانی باید کاملا دست کشید و به پزشک مراجعه کرد.

 

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *