بیماری ها و سلامتسلامت زنان

هر آنچه از بیماری افتادگی رحم باید دانست + علائم و راه های پیشگیری

برخی بیماری های داخلی نشانه هایی دارند که با دانستن آن ها می توان سریعا برای درمان اقدام کرد و از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرد. علائم افتادگی رحم نیز دارای نشانه هایی می باشد که با توجه کردن به این نشانه ها این امکان وجود دارد که درمان به موقع صورت گیرد.

افتادگی رحم چیست؟

رحم و مثانه هر دو دقیقا در بالای واژن قرار دارند. رحم توسط عضلات لگنی و رباط هایی در بدن نگه داشته می شوند.در برخی مواقع که در ادامه به آن خواهیم پرداخت باعث خواهد شد، این عضلات و لیگامان ها دچار پارگی یا فرسودگی شوند. زمانی که این اتفاق رخ دهد، باعث خواهد شد قسمتی از رحم درون حفره ی داخلی واژن بیاید. در شرایط حاد رحم از دهانه ی واژن خارج می شد. به این عارضه در پزشکی پرولاپس رحم یا افتادگی رحم می گویند.

نشانه و علائم افتادگی رحم

علائم افتادگی رحم

هنگامی که رحم به میزان کمی دچار این عارضه شده باشد در اکثر مواقع خانم ها متوجه علائم افتادگی رحم نخواهند شد. همچنین در این مواقع مشکلی را برای آن ها در پی نخواهد داشت. اما این امکان وجود دارد رفته رفته این افتادگی و عارضه رحمی بیشتر شود در نتیجه علائمی از خود نشان می دهد و شخص را دچار مشکلاتی خواهد کرد.

  • یکی از اولین نشانه و علائم افتادگی رحم احساس ناراحتی در قسمت واژن می باشد. این ناراحتی و درد به این علت می باشد که رحم بیشترین وزن خود را به درون حفره های واژن انداخته است و باعث آزار و درد در شخص خواهد شد.
  • احساس ناراحتی و اذیت در ناحیه لگن، کمر، کشاله های ران و زیر شکم از دیگر علائم افتادگی رحم می باشد. از نشانه های آن درد و تیر کشیدن در این ناحیه ها می باشد. این درد ها می تواند گذری و یا مداوم به نسبت افتادگی رحم شخص را درگیر کند.
  • از دیگر علائم افتادگی رحم در افرادی که این عارضه بسیار پیش رفته باشد این می باشد که، شخص احساس می کند از داخل واژن یه شیء در حال افتادن است. این حس به علت وجود وارد شدن عضله های رحم داخل لوله ی واژن و فشار ناشی از آن می باشد.
  • یکی دیگر از نشانه و علائم افتادگی رحم این می باشد که، برخی از افراد هنگام نشستن احساس این را دارند که توده ای داخل واژن آن ها ایجاد شده است که نشستن را برای فرد سخت خواهد کرد.
  • در مواقعی که این عارضه تا حد زیادی پیش می رود توده ای صورتی رنگ از واژن خارج می شود. 
  • فشار وزن عضله ی رحم باعث خواهد شد، فشار اضافی روی مثانه ایجاد شود، از طرفی با حرکاتی که باعث انقباض عضله ی شکم می شوند این فشار بیشتر خواهد شد. در نتیجه ی این فشار افرادی که دچار افتادگی رحم شده اند، چکه کردن بی اختیار ادرار نیز دیده می شود.
  • مثانه برای هر فردی اندازه ی مشخصی دارد که در شرایط نرمال تعداد دفعات ادرار به حجم و عملکرد کلیه ها بر می گردد. اما هنگامی که شخص دچار افتادگی رحم شده باشد، حجم مثانه به دلیل فشار عضله های رحم کوچک می شود. در نتیجه شخص دچار تکرر ادرار خواهد شد. 
مطلب پیشنهادی
کورتاژ چیست؟ (آشنایی با مراحل انجام اتساع و کورتاژ)

نکته: در مواقع حاد از افتادگی رحم، عضله های رحم به روده نیز فشار وارد می کنند و باعث سختی در عمل دفع و یبوست خواهند شد.

  • افتادگی رحم، مشکلات مثانه را به همراه خود خواهد آورد. هنگامی که شخص دچار تکرر ادرار می شود، به همراه آن عفونت های ادراری نیز پیش خواهد آمد. علت آن درست خارج نشدن ادرار از مثانه ی فرد مبتلا به افتادگی رحم می باشد.
  • در موارد حاد از افتادگی رحم، شخص برای خارج کردن ادرار، مجبور می باشد انگشتان خود را در ناحیه واژن فرو کرده تا پوست بیرون آمده از رحم را جا به جا کند. این عمل بخاطر این می باشد که رحم جلوی دهانه ی خروج ادرار را کاملا گرفته است.
  • از دیگر علائم افتادگی رحم مرطوب شدن های غیر طبیعی لباس زیر می باشد.

راهکار های پیشگیری از افتادگی رحم

پیشگیری از افتادگی رحم

خانم ها و ترنسکشوال های F to M داری رحم، برای جلوگیری از بیماری افتادگی رحم، می توانند تمریناتی و یا نکاتی را رعایت کنند که از بروز این بیماری پیشگیری کنند.

  •  از بلند کردن اجسام سنگین باید خودداری شود. چرت که با فشار بر عضله رحم و رباط های نگهدارنده ی رحم این امکان وجود دارد فشار به قدری زیاد باشد که، بافت رباط و عضله ها شل شود. در نتیجه ی این اتفاق خطر افتادگی رحم بالا خواهد رفت.
  • خانم هایی که زایمان طبیعی داشته اند، باید بسیار دقت داشته باشند، برای عمل دفع مدفوع بیش از اندازه فشار به خود و روده ها وارد نکنند. به علت آنکه بافت رحم و رباط های نگهدارنده ی آن مانند قبل شل استحکام ندارند، احتمال افتادگی رحم با هر فشاری بالا می باشد.
  • افراد دارای رحم، در ورزش های روزانه باید مراقب باشند، تا از وزنه های سنگین تر از توان خود استفاده نکنند.
  • از عواملی که می تواند باعث افتادگی رحم شود، مصرف بیش از حد دخانیات و الکل می باشد.
  • افرادی که دارای اضافه وزن هستند، نسبت به افرادی که وزن متعادلی دارند، خطر ابتلا به افتادگی رحم بیشتری دارند. چرا که اضافه وزن بر عضله و بافت های نگهدارنده ی رحم فشار بیش از توان آن ها وارد خواهد کرد.
  • با فرا رسیدن سن پسا قاعدگی (یائسگی) میزان استروژن در سطح بدن به دلیل تغییرات هورمونی کاهش پیدا می کند. خانم ها می توانند زیر نظر پزشک متخصص استروژن تزریق و یا مصرف کنند. این عمل علاوه بر متعادل سازی هورمون های بدن، باعث خواهد شد بافت لگن استحکام قبل را حفظ کند. در نتیجه رحم نیز مستحکم تر در محل خود خواهد بود.
مطلب پیشنهادی
قاعدگی و 9 راه خانگی برای داشتن سیکل منظم بدون درد

در آخر :

علائم افتادگی رحم در اول ممکن است با دیگر بیماری های رحمی اشتباه گرفته شود. اما با بررسی های دکتران متخصص این بیماری سریعا تشخیص داده می شود. این نکته قابل بیان است که این بیماری کاملا قابل درمان می باشد. در ابتدای این بیماری پزشک تمریناتی مانند کگل را به شخص خواهد داد. به طور کل هر بیماری اگر در ابتدا شناسایی شود راه های درمان آن نیز بسیار راحت تر می باشد.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *