بیماری کودکانبیماری ها و سلامت

5 علت اصلی استفراغ نوزاد + راه درمان موثر و درست

استفراغ نوزاد معمولا بعد از تغذیه با شیر ایجاد می‌شود. این اتفاق برای نوزادان اتفاق مطلوبی نیست و می‌توان با راهکارهای مناسبی از بروز آن جلوگیری کرد. در ادامه متن به بررسی دلایل ایجاد آن و راهکارهایی برای پیشگیری و بهبود خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

استفراغ نوزاد چه دلایلی دارد؟

جالب است بدانید، استفراغ نوزاد اغلب به دلیل پرخوری نوزادان ایجاد می‌شود. مشکل چندانی ایجاد نمی‌کند اما باعث ناراحتی شدید نوزاد می‌شود. ولی در برخی از موارد خبر دهنده ابتلای نوزاد به بعضی از بیماری‌ها خواهد بود. به دلایل زیر توجه کنید تا با رفع آنها بتوانید به جلوگیری از ایجاد استفراغ کمک کنید.

علت استفراغ نوزاد

پرخوری نوزاد دلیل اصلی بیشتر استفراغ‌ها

وقتی نوزاد گریه می‌کند، اولین کاری که مادران تازه وارد انجام می‌دهند، شیر دادن به نوزاد است. این موضوع رفته رفته باعث می‌شود تا نوزاد به پرخوری عادت کند. لازم به ذکر است که باید هر وقت نوزاد گرسنه بود به او شیر داد اما هر گریه‌ای دلیل بر گرسنگی و تغذیه با شیر نمی‌شود.

مطلب پیشنهادی
سرماخوردگی نوزاد ؛ از پیشگیری تا راهکارهای درمانی

بهتر است تغذیه نوزاد با شیر را هر 2 الی 3 ساعتی یک مرتبه انجام دهید تا از بروز استفراغ نوزاد جلوگیری شود. نکته مهمی که باید توجه شود، روند رشد نوزاد است. در صورت رشد طبیعی، نیازی به نگرانی برای این حالت وجود ندارد.

بازگشت اسید به مری دلیلی برای بالا آوردن نوزاد

یکی از دلایل دیگر استفراغ نوزاد بازگشت اسید از معده به مری است. شل شدن ماهیچه زیر مری اغلب دلیل اصلی این موضوع است که می‌توان با راهکارهای زیر آنرا کنترل کرد:

  • بالا بردن غلظت شیر مصرفی نوزاد
  • کاهش مقدار شیردهی و در عوض افزایش دفعات شیردهی
  • آروغ گرفتن نوزاد و کنترل سکسکه نوزاد
  • عمودی بغل گرفتن نوزاد تا 15 الی 30 دقیقه بعد از شیردهی

انسداد راه معده به روده

تنگی دریچه پیلور یا همان ضخیم شدن قسمت انتهایی معده، معمولا پس از 3 الی 5 هفتگی نوزادان اتفاق می‌افتد. در این حالت معده نوزاد مبتلا به پیلور هیپرتروفیک، قادر به تخلیه کامل شیر نوشیده شده به روده نخواهد بود. همین موضوع سبب استفراغ نوزاد می‌شود که برای کنترل و درمان اغلب راه جراحی را پزشکان تجویز خواهند کرد.

مطلب پیشنهادی
تغذیه نوزاد شش ماهه + آموزش 3 غذای مفید برای شروع

ابتلا به برخی از عفونت‌ها

نوزادان شیرخوار رفته رفته ممکن است دچار عفونت معده و روده شوند که یکی از دلایل مهم استفراغ نوزاد محسوب می‌شود. این موضوع ممکن است بر اثر عفونت‌های باکتریایی، ویروسی و حتی انگلی برای نوزاد رخ دهد. این موضوع نیاز به درمان تجویز شده توسط پزشک دارد و باید تشخیص دقیق و راه درمان را پزشک مشخص کند.

دریافت مقدار زیادی شیر

برخی از موارد شیر مادر به گلوی کودک با فشار وارد می‌شود که ممکن است کودک سریعا آنها را ببلعد بدون آنکه درون معده جایی برای آنها داشته باشد. علاوه بر این موضوع هوای زیادی نیز وارد معده نوزاد خواهد شد که اغلب بعد از گرفتن آروغ نوزاد یا خواباندن آن، بالا خواهد آورد.

راه پیشگیری و درمان استفراغ نوزاد چیست؟

وقتی لازم است مواردی انجام شود تا بتوان از بروز این حالت برای نوزاد جلوگیری شود، راهکارهای تغذیه‌ای هیچ جایی نخواهند داشت. زیرا نوزاد باید تا 6 ماهگی فقط شیر مادر یا شیر خشک بنوشید.

پیشگیری و درمان استفراغ نوزاد

حتی پزشکان نیز برای درمان دارویی تجویز نخواهند کرد و راهکارهای خانگی را به مادران توصیه می‌کنند. پس باید سراغ راهکارهای موثر رفت که در ادامه برایتان خواهیم گفت.

مطلب پیشنهادی
درمان آب ریزش بینی نوزادان با 10 راهکار طبیعی و بی‌ضرر

رعایت نکات مهم بعد از شیر خوردن

  • بعد از شیر خوردن باید کاملا آروغ نوزاد گرفته شود
  • بهتر است بیش از 30 دقیقه نوزاد را عمودی نگه دارید
  • باید بعد از شیر خوردن یا در حین شیر خوردن نوزاد در جای آرام باشد و از هیجان دور باشد زیرا می‌تواند به استفراغ نوزاد منجر شود
  • به معده نوزاد نباید فشار وارد شود؛ از نوع بغل کردن گرفته تا البسه نوزاد نباید به معده فشار وارد کند

نکات مهم در حین خواب

  • بهتر است طوری نوزاد را قرار دهید که شیبی ملایم داشته و سر بالاتر از پاها قرار گیرد (نباید به گردن نوزاد فشار وارد کرد)
  • برای خواباندن نوزاد بعد از شیر خوردن، نباید آنرا زیاد تکان دهید زیرا به شدت سبب ایجاد استفراغ نوزاد می‌شود
  • از روی شکم و دمر خواباندن نوزاد تا جای ممکن به ویژه بعد از شیر خوردن پرهیز کنید؛ ضروری است برای حفظ جان نوزاد، آنرا به پشت خواباند
مطلب پیشنهادی
ماساژ نوزاد با 10 فایده مهم + نکات کلیدی برای انجام آن

نکات مهم پایانی

ورود نوزاد به زندگی مشترک تجربیات متعددی را در اختیار خانواده قرار می‌دهد. یکی از آنها استفراغ نوزاد است که گاهی برای برخی افراد ممکن است نگران کننده باشد. تنها در مواردی که استفراغ همراه با تنگی نفس، تب، استفراغ زرد یا سبز، خون در مدفوع یا استفراغ، عدم دفع مدفوع و ورم شکم یا استفراغ جهنده همراه بود باید نوزاد را فورا به پزشک برد.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *