بیماری ها و سلامت

علت خارش کف پا چیست؟ ( 10 دلیل + درمان خانگی)

علت خارش کف پا هر چیزی که باشد بسیار آزاردهنده است. به خصوص اگر این خارش ها مزمن یا همراه با علائم دیگر باشد. شرایط مختلفی می تواند باعث خارش کف پا شود.

در حالی که خارش ها اغلب نمی تواند نگران کننده باشد. اما خارش های شدید یا خارشی که با گذشت زمان بهبود پیدا نکند بدون شک نیاز علت یابی و سپس درمان دارد.

10 علت خارش کف پا

علت خارش کف پا

1. نوروپاتی محیطی

علت خارش کف می تواند به دلیل نوروپاتی محیطی باشد. به گفته موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی نوروپاتی محیطی آسیب به سیستم عصبی محیطی است که در سراسر بدن جریان دارد.

آسیب های عصبی می تواند باعث خارش، بی حسی و درد در هر ناحیه از بدن شود. اگر این آسیب عصبی در ناحیه پا باشد شما این احساسات را در کف پا تجربه خواهید کرد.

2. خشکی پوست و علت خارش کف پا

خشکی پوست اغلب باعث خارش می شود. عواملی که می تواند خطر خشکی پوست را بیشتر کند شامل موارد زیر می شود:

  • سن
  • زندگی در آب و هوای خشک
  • شستشوی پوست با محصولات بهداشتی خشن
  • قرار گرفتن مکرر در آب
  • شنا کردن زیاد در آب کلر دار
مطلب پیشنهادی
5 راهکار آسان و خانگی برای درمان خلط ریه و پاکسازی آن

مواردی که در بالا به آن اشاره کردیم می تواند علت خارش کف پا باشد. چرا که این ها باعث خشکی پوست می شوند و به دنبال آن باعث خارش خواهند شد.

استفاده از کرم، لوسیون یا روغن می تواند کمک کننده باشد. اگر مرطوب کننده های معمولی خارش را کم نکرد باید برای گرفتن دارو به پزشک یا داروساز داخل داروخانه مراجعه کنید.

3. پسوریازیس

علت خارش کف پا می تواند ناشی از پسوریازیس باشد. پسوریازیس یک بیماری پوستی است که منجر به زخم و پوسته پوسته شدن قرمزی پوست می شود. این می تواند تقریباً هر قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد. پسوریازیس می تواند بسیار خارش آور و دردناک باشد.

این بیماری زمانی رخ می دهد که سیستم دفاعی فرد به سلول های سالم پوست حمله می کند. این امر سرعت تولید این سلول ها را افزایش می دهد و باعث ایجاد علائم ناراحتی می شود.

مطلب پیشنهادی
قارچ کاندیدا - (12عوامل + 14علائم) (رژیم غذایی + پاکسازی بدن)

درمان ها معمولاً شامل کرم ها و لوسیون هایی هستند که ممکن است حاوی سالیسیلیک اسید، کورتیکواستروئیدها یا ترکیبی باشند.

4. اگزما

اگزما که به آن درماتیت آتوپیک نیز گفته می شود. این بیماری پوستی است که معمولاً با پوست بسیار خشک و خارش دار مشخص می شود. اگزما می تواند در بسیاری از نواحی بدن از جمله پا ظاهر شود و یکی از علت خارش کف پا باشد.

اگزمای دیشیدروتیک نوعی اگزما است که اغلب در کناره ها و کف پا ظاهر می شود. این نوع از اگزما باعث تاول های کوچک، عمیق و بسیار خارش دار می شود.

می توان خارش ناشی از اگزمای خفیف دیس هیدروتیک را با خیساندن پاها در آب سرد یا استفاده از کمپرس های سرد و مرطوب در آن ناحیه درمان کرد. اگر اگزما شدیدتر شد باید به پزشک مراجعه کنید و از کرم های تجویز شده یا محلول های OTC برای درمان استفاده کنید

مطلب پیشنهادی
بیماریهای زبان ؛ 10 بیماری شایع زبان + تشخیص و درمان

5. پای ورزشکار و خارش کف پا

خارش کف پا به دلیل قارچ

پای ورزشکار یک بیماری قارچی پوستی است که معمولاً بین انگشتان پا ایجاد می شود. اگرچه می تواند سایر قسمت های پا را نیز درگیر کند و علت خارش کف پا باشد.

نکته: پای ورزشکار می تواند باعث خارش و احساس سوزش در ناحیه آلوده شود.

قارچ ها در شرایط گرم، مرطوب و تاریک مانند داخل کفش های ورزشی رشد می کنند. رشد بیش از حد این قارچ ها می تواند باعث ایجاد پای ورزشکار شود.

داروهای ضد قارچی که به صورت قرص یا لوسیون عرضه می شوند معمولاً در درمان پای ورزشکاران بسیار موثر هستند.

6. واکنش های آلرژیک

حساسیت های پوستی می توانند علت خارش کف پا باشد. این حساسیت می تواند ناشی از بیماری های خاص پوستی مانند اگزما، پسوریازیس یا تماس با ماده ای مانند لاتکس یا گرده باشد.

مصرف آنتی هیستامین ها می تواند به مدیریت علائم واکنش آلرژیک کمک کند. این داروها به صورت قرص یا کرم در داروخانه ها بدون نسخه به فروش می رسند.

مطلب پیشنهادی
واریس بر اثر چه عواملی ایجاد می‌شود؟ + (7 راه درمان)

7. عفونت های کرم قلابدار

علت خارش کف پا می تواند کرم قلابدار باشد. کرم قلابدار نوعی انگل است که در روده انسان زندگی می کند. انسان ها می توانند با پا برهنه راه رفتن در مناطقی که لاروها وجود دارند به کرم قلاب مبتلا شوند. عفونت های کرم قلابدار در مکان هایی که رعایت بهداشتی خوب و کافی دارند نسبتاً نادر است.

پزشکان می توانند عفونت های کرم قلابدار را با داروهایی که انگل ها را درمان می کنند استفاده کنند.

8. گال

گال می تواند علت خارش کف پا باشد. گال زمانی اتفاق می افتد که کنه های بسیار کوچک در پوست فرو رفته و تخم گذاری کنند. به دنبال آن بثورات خارش دار روی پوست ایجاد می شود.

این بیماری مسری است و از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود. استفاده از داروهای تجویزی به طور مستقیم بر روی پوست معمولاً می تواند گال را درمان کند.

مطلب پیشنهادی
سرماخوردگی در بارداری ، بهترین راه درمان و پیشگیری چیست؟

9. دیابت

دیابت یک بیماری ماندگار است که بر اثر مقاومت به انسولین رخ می دهد. به این معنی است که سطح قند خون بسیار بالا می رود. این اتفاق می تواند پیامدهای جدی برای سلامتی داشته باشد.

دیابت می تواند باعث ایجاد نوروپاتی دیابتی شود که می تواند منجر به سوزن سوزن شدن، خارش و بی حسی به ویژه در پاها شود. در نتیجه دیابت می تواند علت خارش کف پا باشد.

این خارش به دلیل گردش ضعیف ناشی از دیابت است. همچنین داشتن دیابت ممکن است خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی را افزایش دهد.

10. سوختگی و خارش

یکی دیگر از علت خارش کف پا می تواند سوختگی باشد. سوختگی های شدید پس از بهبودی تا مدت زمان طولانی ناحیه آسیب دیده دچار خارش و احساس گزگز می شود

درمان های خانگی

درمان خارش کف پا

برای درمان خارش کف پا و پوست در خانه می توانید نکات زیر را رعایت کنید:

  • استفاده از پارچه های سرد و مرطوب یا کیسه های یخ روی ناحیه خارش دار
  • ساخت حمام بلغور جو دوسر (با آسیاب 1 فنجان بلغور جو دوسر  را پودر کنید و آن را به آب گرم حمام اضافه کنید)
  • استفاده منظم از مرطوب کننده ها
  • سعی کنید از داروهای بی حسی موضعی حاوی پراموکسین استفاده کنید
  • استفاده از منتول یا کالامین در منطقه آسیب دیده که می تواند احساس خنکی را ایجاد کند
  • باید سعی کنید از خاراندن پوست آسیب دیده جلوگیری کند. چرا که اغلب باعث بدتر شدن خارش می شود یا احتمال عفونت را افزایش دهد.
مطلب پیشنهادی
سندرم متابولیک چیست؟ + عوامل ایجاد بیماری + پیشگیری

در آخر:

علت خارش پا می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اغلب با درمان های کوتاه و خانگی درمان می شوند. اما به خاطر داشته باشید اگر این خارش ها ادامه پیدا کرد یا متوجه لکه های پوستی شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.

منبع:
Healthline
medicalnewstoday

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *