7 راهکار خانگی برای بهبود خروسک در کودکان + علائم
خروسک در کودکان به عنوان یکی از بیماریهای تنفسی ریوی شناخته میشود که علائمی مانند سرفه خشک و خس خس سینه را به همراه دارد. البته بهتر است نکاتی در مورد گزینههای زیر را برایتان توضیح دهیم تا بیشتر با این بیماری ریوی آشنا شوید:
- خروسک چیست؟
- چه علائمی به همراه دارد؟
- راه درمان آن چیست؟
- طول دوره آن
خروسک در کودکان چیست؟
خروسک (croup) به التهاب نای و حنجره یا راههای هوایی فوقانی گفته میشود که توسط عواملی از جمله اغلب اوقات عفونت ویروسی معلق در هوا، باکتریها، آلرژی و هر عامل محرک مجاری تنفسی دیگر ایجاد خواهد شد.
با ابتلا به خروسک در کودکان حین سرفه کردن، صدایی ایجاد میشود که شبیه صدای خروس است؛ به همین دلیل آنرا خروسک نامیدهاند. در کودکان به دلیل باریک بودن لوله تنفسی نسبت به بزرگسالان این التهاب و تورم تاثیر و عوارض بیشتری مانند خروسک را بروز میدهد.
اغلب خروسک در کودکان پیش از سنین 6 سالگی اتفاق میافتد و بین 3 ماهگی الی 5 سال رایجتر است. از آنجایی که این بیماری واگیردار است وسایل بازی، اسباب بازی و هر وسیله مشترکی بین کودکان یا تنفس کنار هم میتواند عاملی برای انتقال آن به کودک دیگر باشد. گاهی ممکن است برخی از کودکان دو مرتبه در طول سال به این بیماری مبتلا شوند که در ادامه با علائم و راه درمان آن اطلاعات بیشتری را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
خروسک در کودکان چه علائمی دارد؟
این بیماری معمولا طی فصلهای زمستان و پاییز شایع است و در پی باریک شدن لوله تنفسی بر اثر التهابات ایجاد شده، علائمی را بروز خواهد داد. این علائم شامل گزینههای زیر هستند که لازم است در صورت ادامه دار و شدید شدن آها بیش از 3 الی 5 روز به پزشک مراجعه شود:
- تغییر صدای سرفه کودکان در پی التهاب حنجره ایجاد میشود که تقریبا شبیه صدای خروس است
- نفس کشیدن در طول این بیماری دشوار شده و با صدایی مانند سوت همراه خواهد بود
- صدای کودک کمی زمخت و کلفتر از سابق خواهد شد که در زمان گریه کردن بیشتر احساس میشود
- سرفهها احتمالا در طول شب شدیدتر خواهند شد
- التهاب غدد لنفاوی
- بالا رفتن دمای بدن و تب
راه درمان خروسک در کودکان چیست؟
درمانهای خانگی این مشکل تنفسی برای موارد خفیف بسیار کاربردی است که در ادامه برایتان به چند مورد موثر اشاره خواهیم کرد. اما در مواردی که آبریزش از دهان، کبودی و تب شدید برای کودک به همراه داشته باشد حتما باید درمان توسط پزشک پیش گرفته شود.
در این صورت پزشک با تجویز دوز مناسب از داروهای استروئیدی، آنتی بیوتیک (در موارد بسیار نادر آنتی بیوتیک تجویز میشود) و مسکن، به درمان این ناراحتی خواهد پرداخت. به هیچ وجه داروهای خودسرانه را برای درمان خروسک در کودکان استفاده نکنید. زیرا اینکار در مواردی به بهبود التهابات ایجاد شده در مجاری تنفسی کمک نخواهد کرد و در مواردی آنرا تشدید خواهد کرد. راهکارهای درمان خانگی که آسیبی به همراه نخواهند داشت را در ادامه برایتان بیان خواهیم کرد.
راهکارهای موثر خانگی برای درمان خروسک در کودکان
- از یک بالشت مناسب برای بالاتر نگه داشتن سر کودک خود استفاده کنید
- هوای اتاق را با یک دستگاه بخور مرطوب نگه دارید و روزانه آنرا تمیز کنید تا از تولید باکتری جلوگیری شود
- دوش آب گرم و بخور در حمام تاثیر به سزایی در کاهش التهابات تنفسی به همراه دارد
- هوای تمیز و خنک در اتاق کودک یا در محیط خانه بهتر است وجود داشته باشد
- آرامش کودک را با روشهای مختلف مثل بازی کردن یا کتاب خواندن، حفظ کنید؛ گریه و هیجانی شدن کودک ممکن است سبب تشدید بیماری شود
- از استفاده عطر، سیگار و هر عامل محرکی برای دستگاه تنفسی در محیط منزل پرهیز کنید
- مصرف مایعات با دمای کمی خنکتر باید با فواصل کم به کودک داده شود
طول دوره خروسک در کودکان چقدر است؟
معمولا این بیماری تنفسی در پی سرماخوردگی بروز داده خواهد شد. علائمی که ناشی از مشکلات ریوی در این بیماری بروز داده میشود در 3 روز ابتدایی شدیدتر است که در طول شب بیشتر بروز داده میشوند. در بسیاری از موارد خروسک در کودکان در عرض یک هفته بهبود خواهد یافت.
نکات پایانی
این بیماری پس از بهبود یافتن، مجددا ممکن است ایجاد شود. در مواردی که تنفس کودک سخت شده و عواملی مانند رنگ پریدگی، وخامت صدا حین سرفه، مشکل در بلع آب دهان، کشیدگی عضلات گردن حین نفس کشیدن، تیرگی دهان و بینی حتما باید به پزشک مراجعه شود.