این 3 آسیب فضای مجازی برای کودکان را جدی بگیرید!
هر لحظه به افرادی که در شبکههای اجتماعی و دنیای اینترنت وارد میشوند، افزوده میشود. دنیای اینترنت طیف گستردهای از سنین مختلف را پوشش میدهد. از کودکان کم سن و سال گرفته تا افراد سن و سال دار ساعات زیادی را در دنیای اینترنت میگذرانند.
البته امروزه کودکان نسبت به سایر سنین از دنیای اینترنت و فضای مجازی بیشتر استفاده میکنند. اما آسیب فضای مجازی برای کودکان را نباید نادیده گرفت. عادت کردن به استفاده مداوم از ابزارهایی مانند گوشی و موبایل یا شبکههای اجتماعی مختلف در هر سن و سالی خوب نیست. اما میتوان از آثار مخرب جلوگیری کرد. فضای مجازی میتواند فواید زیادی برای کودکان به همراه داشته باشد:
دسترسی برای یادگیری بیشتر و آموزش دروس
دسترسی به کتابخانههای مجازی
افزایش مهارتهای مربوط به فضاهای مجازی
ارتقاء مهارت اینترنتی
و…
اما فضای مجازی و دنیای اینترنت میتواند وابستگی زیادی را برای کودکان نسبت به سایر سنین به همراه داشته باشد. هر قدر بیشتر در دنیای مجازی فعالیت داشته باشند، بیشتر به آن عادت میکنند. اما علاوه بر آن میتواند برای کودکان کم سن و سالتر موارد متعددی مانند رواج پورنوگرافی، زورگوییهای سایبری مانند مواردی که به خودکشی منجر میشوند، کم تحرکی، گوشه گیر شدن و خیلی از زیانهای دیگر که در ابتدا دیده نمیشوند را به همراه داشته باشد. با ادامه این مقاله از مجله کوئیک فیت همراه ما باشید تا نکات متعددی را در رابطه با آسیب فضای مجازی برای کودکان بررسی کنیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط با آسیب فضای مجازی برای کودکان
- ورزش کودکان با 11 فایده مهم + عوارض ورزش حرفهای کودکان
- ترامپولین چیست؟ 12 تاثیر مهم آن بر سلامت جسم و روان
- کمبود روی در کودکان چه علائمی دارد؟ 5 منبعغذایی غنی از روی
آسیب های فضای مجازی برای کودکان را در 3 دسته بندی مختلف بررسی میکنیم.
آسیب های جسمانی که فضای مجازی برای کودکان به همراه دارد
وارد شدن به دنیای مجازی میتواند ساعتها کودک را یکجا نگه دارد. این موضوع به معنای کم تحرکی کودک است که در پی آن زمینه چاقی و اضافه وزن او فراهم میشود. متاسفانه کودک هر قدر بیشتر در فضای مجازی قرار گیرد، بیشتر به آن وابسته میشود. این موضوع به معنای آن است که هر هفته بیشتر از هفته قبل در فضای اجتماعی و دنیای اینترنت زمان را سپری خواهد کرد.
کم تحرکی ناشی از وقت گذرانی در دنیای اینترنت میتواند به شدت رشد جسمانی کودک را تحت تاثیر قرار دهد. زیرا کودک سعی میکند از خانه بیرون نرود تا زمان بیشتری را در گوشی یا تبلت خود یا هر ابزار سرگرم کننده دیگر بماند. تصور کنید کودک علاوه بر اینکه دچار اضافه وزن میشود، در رشد جسمانیاش هم اختلال ایجاد خواهد شد.
حتی به احتمال زیاد تحت چنین شرایطی، خیلی از کودکان با رسیدن به سن نوجوانی و بلوغ با مشکلاتی مانند دیابت و کلسترول بالا مواجه میشوند. این آسیب فضای مجازی برای کودکان میتواند تا بزرگسالی اثرات سلامت خود را بر جان و تن کودک باقی بگذارد.
جالب است بدانید استفاده بیش از اندازه از صفحه کلید، میتواند باعث بروز اختلالات حرکتی، آسیب به مچ دست و انگشتان کودک شود. علاوه بر این موارد، قرار گیری بیش از اندازه در معرض صفحات نمایشی میتواند سبب بروز آسیب به چشمها، خستگی چشم و سردرد برای کودک شود.
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که مشکلات خواب میتواند آسیب زیادی به رشد و تغییرات هورمونی کودک وارد سازد. وقتی خواب کودک کامل نباشد اختلالات هورمونی رشد وی را با مشکل مواجه میسازد.
خلاصه آسیب فضای مجازی برای جسم کودکان
فضای مجازی آسیب به چشم، خستگی چشم، افزایش وزن، تغییر فرم ستون فقرات، خطر ابتلا به دیابت نوع 2، کم تحرکی، اختلال در رشد و مشکلات سلامت جسمانی متعدد دیگر را میتواند برای کودکان به همراه داشته باشد.
آسیب های روانشناختی که فضای مجازی برای کودکان به همراه دارد
آسیب فضای مجازی برای کودکان فقط به جسم آنها مربوط نمیشود. بلکه میتواند آسیبهای روانشناختی متعددی را هم برای کودک رقم بزند. از آنجایی که کودکان مدت زمان زیادی را در دنیای مجازی میگذرانند، زمینه بروز افسردگی و انزوا برای آنها فراهم خواهد شد.
هر قدر کودک زمان بیشتری را در فضای مجازی باشد، میل بیشتری به انزوا و دوری از خانواده خواهد داشت.
داشتن ماهیت و هویت مجازی در اکثر کودکانی که زمان زیادی را در دنیای مجازی میگذرانند دیده میشود. این موضوع باعث میشود کودک به مرور قدرت تمرکز یا انجام خیلی از امور را از دست دهد و حتی حوصله انجام فعالیتهای روزمره را نداشته باشد.
اطلاعات زیادی که در فضای مجازی جابجا میشود، میتواند سبب اختلال در رشد شناختی کودک شود. در نتیجه میتواند آسیبهایی مانند انزوا، خستگی افراطی و استرس را به همراه داشته باشد. یکی دیگر از این اختلالات این است که کودک دیگر تمایل به تماس رو در رو با افراد مختلف را ندارد و خود را دور افتاده از دیگران میبیند.
همچنین بازی در فضای مجازی به عنوان یک محرک مصنوعی برای تخلیه هیجانات مختلف کودک محسوب میشود و در عمل نتیجهای که بازی در واقعیت به همراه دارد را ایجاد نمیکند.
خلاصه آسیب روانشناختی فضای مجازی برای کودکان
فضای مجازی برای کودکان از نظر روانشناختی میتواند سبب آسیبهایی همچون کم توجهی، اختلال بیش فعالی و یا انزوا و افسردگی شود.
آسیب های اجتماعی که فضای مجازی برای کودکان به همراه دارد
کودکان امروزی که دسترسی آسانی به فضای مجازی دارند، زمان بیشتری را در دنیای مجازی سپری میکنند. به مرور برخی از آنها قدرت تشخیص واقعیت و خیال را از دست میدهند. خیلی از موارد بدون در نظر گرفتن کودکان، اطلاعات و محتواهای مختلف را در دیدرس قرار میدهند. به مرور برای آنها مرز بین واقعیت و خیال کم میشود.
محتواهای خشونت آمیز یا صحنههای جنسی که برای سن آنها مناسب نیست، بی اعتنایی به درد و رنج دیگران یا رفتارهای پرخاشگرانه و خیلی از موارد اجتماعی دیگر برای زندگی واقعی کودک آسیب زننده است.
خلاصه آسیب اجتماعی فضای مجازی برای کودکان
در پی وقت گذرانی زیاد کودکان در فضای مجازی، مرز بین واقعیت و خیال برای اکثر کودکان سخت و غیرقابل تشخیص میشود. این گروه از کودکان در سنین بالاتر آسیب اجتماعی بیشتری در انتظارشان است. حتی تمایل به پرخاشگری و بی اعتنایی نسبت به درد و رنج را تجربه خواهند کرد.
مقالات پیشنهادی مرتبط با آسیب فضای مجازی برای کودکان
- ورزش کودکان با 11 فایده مهم + عوارض ورزش حرفهای کودکان
- ترامپولین چیست؟ 12 تاثیر مهم آن بر سلامت جسم و روان
- کمبود روی در کودکان چه علائمی دارد؟ 5 منبعغذایی غنی از روی
شما بگویید
میتوان با خیلی از راهکارهای اصولی از آسیب فضای مجازی برای کودکان جلوگیری کرد:
کمک گرفتن از نرم افزارهای محافظ و امنیتی
همراه شدن با کودک و پیش گرفتن فعالیتهای مشترک
زیر نظر گرفتن حسابهای بانکی و قبوض
آموزش دادن به کودک برای استفاده به جا و به موقع از فضای مجازی
آموزش داشتن حریم خصوصی در دنیای واقعی و مجازی
در قسمت ارسال دیدگاهها، یک مورد مهم و کاربردی در رابطه با محافظت از کودکان در مقابل آسیبهای دنیای مجازی را برای ما و سایر همراهان کوئیک فیت معرفی کنید تا از آن بهره مند شویم.