کم خونی در کودکان و آشنایی با (علت + علائم + عوارض)
کم خونی در کودکان زنگ خطری برای شروع بیماری های دیگر می باشد که پدران و مادران باید برای درمان آن باید توجه ویژه ای نشان دهند. شاید تصور شود کم خونی فقط در افراد بزرگسال، به خصوص خانم ها باشد؛ اما کودکان نیز مستعد آن هستند. در این مقاله درباره کلیت کم خونی کودکان و عوامل ایجاد آن صحبت خواهیم کرد.
کم خونی در کودکان
کودکان تا 6 ماهگی از ذخیره آهن موجود در بدن خود استفاده می کنند؛ اما بعد از آن باید آهن مورد نیاز خود را از طریق مواد غذایی بدست آورد.
این باور وجود دارد که با خوردن قطره یا قرص های حاوی مواد خون ساز کم خونی به راحتی رفع خواهد شدغ اما این نکته قابل ذکر است که رفع شدن این مشکل به همین راحتی ها نخواهد بود. اگر این بیماری سریع رفع نشود، بدون شک کودک دچار آسیب های غیرقابل جبران خواهد شد.
نکته: در نوزادان شیرخوار، آهن موجود باید از طریق شیر مادر تامین شود؛ بنابراین مادر باید به تغذیه ی خود بسیار اهمیت دهد.
نکته: اغلب پزشکان از سن 4 تا 6 ماهگی برای جلوگیری از فقر آهن، برای کودکان قطره آهن تجویز می کنند.
علت کم خونی کودک
1.فقر آهن و کم خونی در کودکان
یکی از اصلی ترین علت های کم خونی کودکان فقر آهن است. آهن ماده ی معدنی می باشد که باعث جذب گلبول قرمز در خون می شود. آهن را می توان از طریق رژیم غذایی درست و مکمل ها به بدن رساند، اما متاسفانه جذب آهن با وجود خوراکی های کلسیم دار غیر ممکن است، به همین دلیل است که پیشنهاد می شود کودکان در کنار اسفناج و باقی خوراکی ها ماست، دوغ و دیگر مواد حاوی کلسیم فراوان را مصرف نکنند.
2. کمبود ویتامین B12
کمبود ویتامین B12 باعث خواهد شد کودک دچار کم خونی شود. B12 ویتامینی است که تنها در معده ساخته می شود. B12 یک ویتامین بسیار مهم و ضروری در خونسازی بدن محسوب می شود؛ بنابراین اگر کودک دچار مشکلات معده مانند رفلاکس شود اولین اتفاقی که برای او می افتد این است که، این ویتامین مهم دیگر در معده ساخته نمی شود.
زمانی که در بدن کودک یا بزرگسالان این ویتامین حیاتی تولید نشود اولین نشانه های خود را با کم خونی، حس ضعف و خستگی مداوم نشان خواهد داد.
3. بیماری های مزمن
برخی از بیماری ها باعث می شود سطح هموگلوبین خون بسیار پایین بیاید. بیماری هایی مانند سرطان که امروزه در بین کودکان رشد پیدا کرده است و از عوامل مهم در کم خونی شدید کودک می باشد.
همچنین بیماری هایی نظیر ایدز، سل نیز گلبول های قرمز را کاهش می دهند. از دیگر بیماری ها کم کاری تیروئید است که بر فعالیت مغز و استخوان اثر می گذارد، در نتیجه باعث کم خونی در کودکان خواهد شد.
4. کم خونی های وراثتی
برخی بیماری ها نظیر تالاسمی مادرزادی هستند و اگر پدر یا مادر دچار آن باشد این بیماری به نسل های بعد خود نیز منتقل می کنند. یکی از شایع ترین نوع کم خونی در کودکان تالاسمی است.
تالاسمی دو نوع می باشد: مینور و ماژور. در این بیماری گلبول های قرمز از حد معمول خود بسیار کوچکتر هستند و اگر برای پیشگیری آن اقدام نشود، این بیماری بسیار رشد خواهد کرد؛ در آخر باعث تغییر در شکل استخوان ها، اختلالات هورمونی و رشد کودک خواهد شد.
علائم و عوارض کم خونی در کودکان
- کم خونی در کودکان باعث خستگی های مداوم، رنگ پریدگی و بی حالی می شود.
- فقر آهن در کودکان باعث اختلالات هوشی و مغزی آن ها می شود.
- در موارد حادتر کودکان دچار نفس تنگی های مزمن و آسم می شود.
در آخر:
این نکته را در نظر داشته باشید، هیچگاه بدون مشاوره از پزشک به کودک خود مکمل های دارای آهن ندهید؛ همچنین با دیدن اولین علائم از کم خونی در کودک سریعا برای درمان آن به دکتر مراجعه کنید.