بیماری ها و سلامتسلامت زنان

4 عامل اصلی در تنگی نفس + تنگی نفس در دوران بارداری

 در سال های اخیر به دلیل عوامل مختلف تنگی نفس جزء یکی از شایع ترین مشکلات و بیماری های انسان تبدیل شده است. در این مقاله درباره انواع تنگی نفس صحبت خواهیم کرد. همچنین عواملی که باعث تنگی نفس در خانم ها می باشد نیز مورد بحث قرار داده ایم.

عوامل که باعث تنگی نفس خواهند شد

عوامل که باعث تنگی نفس خواهند شد

1. آسم و تنگی نفس 

 یکی از علائم بارز در بیماری آسم احساس تنگی نفس سرفه های بسیار می باشد.

 در این بیماری ریه های شخص مبتلا به آسم، دچار مشکل می باشد. به گونه ای که عمل دم و بازدم را نمی تواند به درستی انجام دهد. بیماری آسم می تواند از نوع آلرژیک یا غیر آلرژیک آن باشد. که هر دو آن ها قابل پیشگیری و مدیریت می باشد.

در آسم آلرژیک شخص مبتلا هنگامی که در برابر محرک های بیرونی مانند گرد و خاک، دود سیگار، گرده ی گیاهان و هر عاملی که بتواند دستگاه تنفس را درگیر کند؛ قرار گیرد، آسم به سراغ شخص آمده و عمل دم و بازدم وی را دچار مشکل خواهد کرد. در این نوع تنگی نفس پیشگیری و مدیریت بسیار سان است چرا که شخص مبتلا به آسم آلرژیک تنها کافی است از عواملی که باعث تحریک دستگاه تنفس وی می شوند دوری کرده و اغلب با اسپری های حاوی آنتی هیستامین دفعات حملات آسم را کاهش دهد.

مطلب پیشنهادی
مولتی ویتامین پریناتال با 7 فایده برای دوران بارداری و شیردهی

زمانی که شخص، مبتلا به آسم غیر آلرژِیک باشد باز با علائمی مانند آسم آلرژیک رو به رو است. اما کنترل و پیشگیری از آن بسیار سخت است چرا که در این نوع تنگی نفس عامل محرک کاملا شناخته شده نمی باشد.

2. تنش های عصبی و سختی در تنفس

همیشه مشکلات تنفسی به علت حساسیت و یا عوامل مرتبط به آسم رخ نخواهد داد. برخی اشخاص هنگامی که در برابر تنش های عصبی و استرس زا قرار می گیرند دچار تنگی نفس خواهند شد. این نوع از سختی نفس کشیدن را تقریبا بسیار راحت می توان کنترل کرد. در این شرایط اغلب دکتران راهکار هایی برای کنترل استرس ارائه خواهند داد و در صورت نیاز از دارو نیز برای کنترل آن کمک خواهند گرفت.

3. سرماخوردگی و گرفتگی نفس

زمانی که شخصی دچار سرماخوردگی می شود، اغلب ویروس حمله کننده، دستگاه تنفسی شخص را نیز درگیر خواهد کرد. در این هنگام ریه ها و بینی شخص تحریک شده و دیگر عمل دم و بازدم به راحتی انجام نخواهد شد. مدت زمان سرماخوردگی اغلب 4 روز تا یک هفته می باشد. اغلب پزشکان برای برطرف شدن تنگی نفس در دوران سرماخوردگی بخور دادن و گرفتن دوش آب گرم را به بیمار توصیه خواهند کرد. 

مطلب پیشنهادی
آشنایی کامل با مسمومیت پره اکلامپسی بارداری + راه درمان

نکته: اگر سرماخوردگی با درد شدید ریه و یا خس خس کردن نفس همراه باشد حتما باید مجدد به پزشک مراجعه کرد. چرا که ممکن است ریه ها در حال عفونی شدن باشند.

4. کم خونی

یکی از مهمترین عواملی که باعث تنگی نفس در افراد می شود کم خونی می باشد. در بدن گلبول های قرمز نقش اساسی در رساندن اکسیژن به عضله ها و بافت های بدن را ایفا می کنند. کمبود این گلبول ها در بدن باعث واکنش های بسیار خطرناک خواهد بود. از آن جا نرسیدن اکسیژن کافی به بدن باعث گرفتگی عضله ها بیماری های متعدد خواهد بود. یکی از این بیماریها سختی در انجام عمل دم و بازدم می باشد و شخص دائم احساس کمبود هوا در بدن خود را احساس خواهد کرد. نتیجه ی این اتفاق خستکی و بی حوصلگی های مداوم می باشد.

علت تنگی نفس در دوران بارداری چیست؟

علت تنگی نفس در دوران بارداری چیست؟

دوران بارداری برای خانم ها یک دوره ی بسیار حساس به حساب می آید. اغلب خانم های باردار در این دوره دچار مشکلات مشابهی خواهند شد. اما جای نگرانی وجود ندارد چرا که این اتفاقات آزاردهنده کاملا طبیعی می باشد. یکی از این عارضه ها تنگی نفس می باشد. 

مطلب پیشنهادی
کنترل وزن در دوران بارداری فقط با رعایت 5 نکته موثر

تنگی نفس در سه ماهه اول بارداری

– در سه ماهه اول بارداری بدن به طور طبیعی شروع به تولید گلبول های قرمز می کند. به حدی که حجم آن ها 50 درصد بیشتر از حالت طبیعی در بدن خواهد بود. این افزایش خون به این علت می باشد که بدن به طور خود به خود این را تشخیص خواهد داد که علاوه بر مادر، جنینی در بدن وجود دارد که مسئولیت اکسیژن رسانی را برای او نیز باید به عهده داشت باشد. در نتیجه ی این عمل قلب باید میزان خون بیشتری را تصفیه و پمپاژ کند. همین مسئله باعث خواهد شد خانم ها در دوران بارداری دچار تنگی نفس شوند. عمل دم و بازدم به همین علت در هنگام خواب نیز به سختی انجام خواهد شد و موجب آزار و احساس کلافگی در آن ها خواهد شد.

– یکی دیگر از اتفاقاتی که در دوران بارداری رخ می دهد این می باشد که، حجم ریه ها به طور طبیعی نسبت به قبل بزرگ تر خواهد شد و همین عامل به قفسه سینه فشار بسیاری را وارد خواهد کرد. همین فشار ناشی از بزرگ شدن ریه ها به قفسه سینه تنگی نفس را به همراه خواهد داشت.

مطلب پیشنهادی
عصبانیت در بارداری - (شناخت عوامل خشم + راهکار)

– با شروع بارداری در بدن خانم ها هورمونی به نام هورمون پروژسترون ترشح می کند. این هورمون یکی از عوامل اصلی در تنگی نفس در بارداری می باشد. هورمون پروژسترون اینگونه عمل می کند که بدن اکسیژن بیشتری را در داخل ریه ها جای دهد. در نتیجه ی این عمل بدن به همین میزان باید دی اکسید کربن را از خود خارج کند. همین ازدیاد اکسیژن و خروج دی اکسید کربن باعث سختی در عمل دم و بازدم خواهد بود.

نکته: خانم ها در دوران بارداری تعداد عمل دم و بازدم شان مانند قبل از دوران بارداری آن ها می باشد. در نتیجه ی این اتفاق این امکان وجود دارد به طور موقتی خانم ها احساس تنگی نفس داشته باشند.

تنگی نفس در سه ماهه دوم بارداری

– با شروع دوره ی سه ماهه دوم بارداری، همان هورمون هایی که در سه ماهه اول در بدن ترشح می شدند، مجدد ترشح می شوند. اما میزان آن ها بیشتر از قبل خواهد بود. چرا که جنین در این دوره بزرگتر از ماه های اول شده است، در نتیجه ی این بزرگتر شدن، میزان اکسیژن و مواد غذایی بیشتری نیاز خواهد داشت. به همین علت می باشد که در بدن به طور طبیعی ترشح هورمون های جاذب اکسیژن را بیشتر خواهد کرد.

مطلب پیشنهادی
رژیم غذایی سالم در دوران بارداری (7 نیاز مهم تغذیه‌ای)

– افزایش ترشح این هورمون ها عوارضی را در پی خواهد داشت، یکی از این عوارض التهابات مویرگ ها در تمامی قسمت های بدن می باشد. این التهابات در دستگاه تنفسی نیز رخ خواهد داد؛ که در این دوره باعث خواهد شد خانم ها به سختی عمل دم و بازدم خود را انجام دهند.

تنگی نفس در سه ماهه آخر بارداری

– در ماه های آخر بارداری جنین رشد بسیاری داشته است و باعث خواهد شد، حجم رحم افزایش پیدا کند. در نتیجه ی این اتفاق رحم به دیافراگم های ریه فشار خواهد آورد و باعث تنگی نفس بیشتری در این دوره خواهد بود.

– میزان مایع آمونیاک در رحم برخی از خانم ها در سه ماهه آخر بیشتر از میزان طبیعی خواهد بود، با آن که این داستان خطرناک نمی باشد؛ اما باعث خواهد شد حجم رحم افزایش پیدا کند و علل تنگی نفس در خانم ها باشد.

در آخر:

مطلب پیشنهادی
دفع پروتئین در بارداری (پروتئینوری چیست + علت + پیشگیری)

تنگی نفس همانطور که صحبت شد عوامل مختلفی را شامل می شود. اما این نکته ی مهم را باید اشاره کرد که با احساس کردن هر کدام از این عوامل بهتر است برای رفع آن سریعا به پزشک مراجعه شود. چرا که تنگی نفس مانند هر بیماری دیگر خطرناک می باشد و با پشت گوش انداختن برای درمان آن، این امکان وجود دارد ریسک خفگی بالا رود.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *