بیماری ها و سلامت

آب آوردن ریه چیست ؟ (4 علت اصلی + علائم + راه درمان)

آب آوردن ریه یکی از مشکلات ریوی است که اغلب در افراد بزرگسال دیده می شود. ریه به دلیل ساختاری که دارد اگر دچار هر بیماری شود، طول درمان آن بسیار طول خواهد کشید؛ چرا که محیط ریه مرطوب است و دائم در حال انقباض و انبساط است.

بیماری های مختلف و عوامل دیگر می تواند این بیماری ریوی را برای هر کسی ایجاد کند. در این زمان فرد بیمار هنگام تنفس با مشکل روبرو خواهد شد تا جایی که ممکن است جان او در خطر باشد.

تعریفی از آب آوردن ریه

ریه نیز مانند باقی اعضای بدن از بافت و عضله تشکیل شده است که هزاران مویرگ و رگ خونی از آن عبور کرده است. در برخی مواقع این امکان وجود دارد که در ریه فردی آب میان بافتی تجمع کند. در این حالت گفته می شود فرد بیمار دچار اِدِم ریوی شده است.

آب آوردن ریه را به نوعی می توان بسیار خطرناک تلقی کرد. تحقیقات نشان داده است افراد دارای سن بالا هنگامی که دچار آب آوردن ریه می شوند احتمال خطر فوتشان بسیار بالا می رود.

مطلب پیشنهادی
علت زود بیدار شدن در آخر هفته ها را بدانید

آب آوردن ریه را بسیار باید جدی گرفت و سریعا اقدام به درمان های اورژانسی برای آن کرد. به علت بافت مرطوب ریه این بیماری می تواند بسیار سریع پیشروی کند. از سمتی دیگر تنفس فرد بیمار را بسیار با مشکل رو به رو خواهد کرد. بنابر این اتفاق هنگامی که تنفس با مشکل انجام شود، اکسیژن رسانی نیز با مشکل همراه می شود. در نتیجه دیگر اعضای بدن نیز درگیر خواهند شد.

عواملی که باعث آب آوردن ریه می شوند

عوامل آب آوردن ریه

1. اختلال قلبی و آب آوردن ریه

مشکلات قلبی و ریه ها تقریبا رابطه ی مستقیمی با یکدیگر دارند. یکی از شایع ترین علت های آب آوردن ریه اختلال در عملکرد قلب می باشد. هنگامی که قلب فردی دچار بیماری شود اولین اتفاقی که می افتد این می باشد که دیگر قلب قادر نمی باشد خون را با انرژی و متناسب با نیاز بدن پمپاژ کند.

رگ های بدن در این حالت دچار فشار می شوند. این عملکرد باعث خواهد شد رگ های خونی و عروقی مایعی به علت فشار زیاد، به میان بافت های ریه ترشح کنند؛ این عامل باعث ادم ریوی در فرد بیمار می شود.

مطلب پیشنهادی
زونا چیست؟ آیا واگیردار است؟ (9 راه درمان خانگی سریع)

ریه های یک فرد سالم اکسیژن را در طی عمل دم از محیط اطراف می گیرد و آن را وارد جریان خونی می کند. اما هنگامی که فرد بیمار دچار آب آوردن ریه شده باشد، حجم ریه کاهش پیدا می کند، در نتیجه ریه دیگر قادر نمی باشد میزان مورد نیاز بدن اکسیژن دریافت کند. همین عامل باعث خواهد شد، اعضای بدن انرژی لازم برای فعالیت خود را دریافت نکنند.

2. عفونت های ریوی و اِدِم

وجود عفونت در هر بخشی از بدن بسیار خطرناک می باشد. اما وجود عفونت در ریه از خطر بسیار بالاتری برخوردار است. ریه محیطی مرطوب دارد در نتیجه این یک عامل مناسب برای رشد عفونت در محیط ریه می باشد.

هنگامی که ریه فردی دچار عفونت ریوی می شود بافت های ریه التهابات بسیاری پیدا می کنند. این التهابات علاوه بر درد در ناحیه قفسه سینه باعث خواهد شد به رگ های خونی و عروقی فرد بیمار از دو جهت فشار آورده شود. نتیجه ی این فشارها ترشح مایع از رگ ها خواهد بود و در آخر آب آوردن ریه برای فرد اتفاق خواهد افتاد. 

مطلب پیشنهادی
برونشیت چه نشانه هایی دارد؟ (راهکار بهبود درد ریه در منزل)

3. تومور ریه

شش ها هنگام سلامت حجم کافی برای جای دادن اکسیژن مورد نیاز بدن را در خود دارند. اما عواملی مانند تومور ریه باعث خواهند شد این حجم کاهش پیدا کند.

این تومور ها بسته به اندازه بر دیواره ریه فشار وارد می کنند. در نتیجه ی این اتفاق رگ های خونی عملکرد عکس از خود نشان می دهند، یعنی برای کاهش فشار وارد شده مایعی را از خود خارج می کنند که این مایع در میان ریه تجمع خواهد کرد. هین عملکرد تومور ها باعث خواهد شد؛ آب آوردن ریه در فرد اتفاق بیفتد.

4. آسیب و جراحت خارجی بر ریه

این امکان وجود دارد بر اثر تصادف یا هر صدمه شدید دیگری ریه ها دچار آسیب شوند. یکی از اتفاقات شایعی که در زمان بهبودی ریه اتفاق می افتد، آب آوردن ریه یا ادم ریوی می باشد.

این ادم ریوی می تواند عوامل مختلفی داشته باشد. یکی آن که پس از جراحت محیط برای رشد عفونت و باکتری ها فراهم می شود. از طرفی نمی توان آنتی بیوتیک را به صورت مستقیم در این ناحیه از بدن فرستاد. از طرفی دیگر به علت آن که اکسیژن رسانی با مشکل جدی روبرو شده است رگ ها دچار فشار می شوند.

مطلب پیشنهادی
9 تکنیک ساده برای جلوگیری از فراموشی و تقویت حافظه

به طور خلاصه می توان این گونه بیان کرد که با جراحت خارجی بر ریه تمام عوامل آب آوردن ریه نیز فراهم می شود.

عوامل دیگری نیز وجود دارد که احتمال آب آوردن ریه را در شخص بسیار بالا می برند که در ادامه از آن ها نام برده شده است:

  • بالا رفتن ناگهانی فشار خون 
  • سرطان ریه
  • اختلالات کلیوی
  • سپسیس بالای خون
  • التهابات پانکراس
  • تمرینات زیاد در ارتفاعات 
  • مصرف برخی دارو ها
  • افزایش سن
  • تنفس هوای سمی و آلوده

نشانه های ادم ریه چیست؟

علائم و نشانه های آب آوردن ریه ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شود یا با گذشت زمان خود را نشان کم کم نشان دهد. علائم و نشانه هایی که خود را ظاهر می کنند کاملا بستگی به نوع ادم ریوی دارد.

  • تنگی نفس
  • سختی در عمل دم و بازدم
  • درد هنگام نفس کشیدن
  • درد در ناحیه قفسه سینه
  • سوزش ریه
  • کاهش غیر طبیعی وزن و اشتها
  • نامنظم بودن ضربان قلب
  • صدای خس خس هنگام عمل دم و بازدم
  • سرفه های خلط دار
  • تغییر رنگ پوست
  • تورم به خصوص در ناحیه پا و دست ها
  • احساس خستگی و بی حالی
مطلب پیشنهادی
آتاکسی چیست؟ چه انواعی دارد؟ + بررسی 5 راه درمان

آیا آب آوردن ریه درمان دارد؟

درمان آب آوردن ریه

اگر به نشانه های اولیه و اختلالات ریه توجه شود و سریعا برای درمان آن اقدام شود، احتمال بهبودی و درمان کامل در فرد بیمار بسیار بالا می باشد.

بررسی ها نشان داده است اولین راهکاری که پزشکان برای درمان آب آوردن ریه انجام می دهند اتصال دستگاه اکسیژن به فرد بیمار می باشد.
هنگامی که اکسیژن مورد نیاز بدن تامین شود حجم بسیار زیادی از فشار ناشی روی رگ های خونی و عروقی برداشته می شود. در نتیجه عمل ترشح مایع از رگ ها به خارج کاهش پیدا می کند.

از طرفی پزشک برای از کاهش مایع جمع شده در بافت ریه داروهایی نظیر دیورتیک ها برای بیمار تجویز می کنند. این دارو ها ادرار آور هستند. این عمل باعث می شود با تولید ادرار آب های اضافی عروق و رگ ها از این طریق خارج شوند. این گونه فشار از روی رگ ها برداشته خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
گرفتگی صدا | آشنایی با ( علت + پیشگیری + درمان خانگی)

نکته: در مواقعی که آسیب بسیار حاد باشد و بیمار درد بسیاری داشته باشد، پزشک برای کاهش درد و استرس که هر دو باعث بالا رفتن فشار خون می شود، مورفین تجویز خواهد کرد.

نکته: در مواقعی که آب آوردن ریه به علت تنش های عصبی و فشار قلبی باشد، پزشک اغلب داروهای کاهنده فشار خون و ضد اضطراب برای فرد بیمار تجویز خواهد کرد.

در آخر: 

آب آوردن ریه به دلایلی که درباره ی آن صحبت شد بسیار خطرناک است و می تواند جان فرد بیمار را تهدید کند. در نتیجه لازم است مشکلات ریوی را جدی گرفته و با نشانه های اولیه سریعا برای معاینه به پزشک مراجعه کرد.

منبع:
mayoclinic

healthline

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *