آشنایی کامل با خواص و عملکرد توت فرنگی برای سلامت + کالری
توت فرنگی میوه ای کم کالری، خوشمزه و سالم است. آن ها منبع بسیار خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند. این میوه مزایای قدرتمندی برای سلامتی بدن را در خود دارا می باشد. از مزایای سلامتی آن می توان به کاهش کلسترول، فشار خون، التهاب و استرس اکسیداتیو اشاره کرد.
علاوه بر این، مصرف متداول و متعادل از این میوه ممکن است به جلوگیری از ایجاد لخته های بزرگ در سطح قند خون و انسولین کمک کند. توت فرنگی یک افزودنی عالی برای یک رژیم غذایی سالم است.
در این مقاله به صورت علمی و اثبات شده این میوه را مورد بررسی قرار داده ایم.
فواید توت فرنگی برای سلامت بدن
1. سلامت قلب با مصرف توت فرنگی
بیماری قلبی یکی از شایع ترین بیماری ها در میان افراد می باشد. این بیماری از یک طرف نشات گرفته از تنش های عصبی می باشد و از طرف دیگر به دلیل داشتن رژیم غذایی نامناسب است.
مطالعات زیادی برای درمان و پیشگیری این بیماری تا به امروز صورت گرفته است و نشان داده است داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند تا حدود زیادی سلامت را به قلب باز گرداند یا از بیماری های قلبی پیشگیری کند.
بررسی ها بر روی خواص توت فرنگی نشان داده است، مصرف این میوه ارتباط مستقیمی با سلامت قلب می تواند داشته باشد.
نکته: توت فرنگی دارای ترکیباتی است که قادر می باشد کلسترول های رسوب کرده در رگ های خونی را رفع کند.
این میوه حاوی آنتی اکسیدان می باشد. یکی از عواملی که باعث تنش های عصبی مانند استرس اکسیداتیو می شود فعالیت رادیکال های آزاد می باشد. ترکیبات رادیکال آزاد قادر می باشند سیگنال های عصبی را دچار اختلال کنند و در نتیجه ی آن بیماری های قلبی از تنش در فرد رخ دهد. آنتی اکسیدان های موجود در این میوه قادر می باشند مبارز خوبی برای عدم فعالیت این رادیکال ها در بدن باشند.
یک مطالعه در افراد میان سال انجام شد تا عوامل خطرزا برای بیماری قلبی بر روی آن ها بررسی شود. طبق این بررسی ها به این نتیجه رسیدند توت فرنگی قادر می باشد، میزان کلسترول خوب را در بدن افزایش دهد و با این عملکرد خود به خود میزان کلسترول بد بدن کم می شود. همچنین این توانایی را دارد فشار خون آن ها را متعال سازد. از طرفی دیگر افرادی که به طور متعادل توت فرنگی روزانه مصرف می کردند پلاکت های خون آن ها رو به بهبودی قرار می گرفت. (منبع)
به طور دسته بندی شده در یک مطالعه بر روی خواص توت فرنگی و ارتباط آن با بهبود عملکرد قلب به موارد زیر رسیدند:
- بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی خون
- استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد
- التهاب را کاهش می دهد
- عملکرد عروقی را بهبود بخشد
- مشخصات چربی خون را بهبود بخشید
- کاهش اکسیداسیون مضر کلسترول LDL (بد)
نکته: تاثیر مکمل های توت فرنگی یخ زده بر دیابت نوع 2 یا سندرم متابولیک به شدت مورد مطالعه قرار گرفته است. عمدتا در افراد دارای اضافه وزن نتیجه ی بسیار مثبتی از آن دریافت کردند.
در یک مطالعه دیگر پس از 4 تا 12 هفته مصرف مکمل، شرکت کنندگان کاهش قابل توجهی در چندین عامل خطر اصلی، از جمله LDL (کلسترول) بد، نشانگرهای التهابی و ذرات LDL اکسیده شده را تجربه کردند.
2. پیشگیری از سرطان
سرطان یکی از بیماری هایی است که در آن به دلایل نامشخص سلول ها ناگهان شروع به تکثیر غیر طبیعی می کنند. در این زمان شخص دچار بیماری سرطان خواهد شد. متاسفانه این بیماری هر روز رو به افزایش می باشد.
یکی از مهمترین عوامل شکل گیری و پیشرفت سرطان غالباً با استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن مرتبط است. این بیماری بیشتر از هر بیماری دیگر لازم است قبل از ابتلا به آن پیشگیری های لازم را انجام داد.
تعدادی از تحقیقات نشان می دهند که انواع توت فرنگی ها از طریق توانایی آن ها در مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب، می توانند در جلوگیری از چندین نوع سرطان کمک شایانی به عمل آورند.
نکته: نشان داده شده است كه توت فرنگي مانع تشكيل تومور در حيوانات مبتلا به سرطان دهان و سلول هاي سرطاني كبد انسان مي شود.
اثرات محافظتی توت فرنگی ممکن است توسط اسید الاژیک و الاگیتانین ها انجام شود، که نشان داده شده است رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند.
از طرفی این میوه سرشار از آنتی اکسیدان های بسیار قوی در خود می باشد. یکی از نقش های اصلی که آنتی اکسیدان ها در بدن از خود ایفا می کنند این می باشد که به دور سلول ها مانند یک محافظ می پیچند و در نتیجه ی آن اجازه نمی دهند رادیکال های آزاد به سلول ها آسیب برساند.
رادیکال های آزاد طی متابولیسم هایی در بدن تشکیل می شوند و قادر می باشند، به سلول های سالم بدن حمله کرده و به آن ها آسیب برسانند؛ در نتیجه ی این آسیب رسانی سلول ها مستعد سرطانی شدن می شوند.
نکته:برای بهبود درک تاثیرات توت فرنگی بر سرطان قبل از رسیدن به نتیجه گیری کامل، تحقیقات بیشتری لازم است.
3. تنظیم قند خون
یکی از مشکلاتی که اغلب افراد دارای دیابت نوع 2 و 1 دارند این می باشد که دقیقا نمی دانند چه میوه هایی را می توانند مصرف کنند؛ چرا که قند میوه با قند های دیگر خوراکی ها بسیار متفاوت است؛ یعنی میوه ای که اصلا انتظار نمی رود قند را بالا ببرد این کار را خواهد کرد، در نتیجه تحقیقات بر روی آن ها بسیار گسترده می باشد.
هنگامی که کربوهیدرات ها هضم می شوند، بدن انسان آن ها را به قند های ساده تجزیه می کند و سپس آن را به جریان خون آن فرد منتقل می کند. در این زمان بدن آن فرد ترشح انسولین را شروع می کند که گویی به سلول های او می گوید، قند را از جریان خون خود برداشت کرده و از آن برای سوخت یا ذخیره استفاده کنند.
نکته: عدم تعادل در تنظیم قند خون و رژیم های غذایی با قند بالا با افزایش خطر اضافه وزن، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی همراه است.
به نظر می رسد توت فرنگی هضم گلوکز را کاهش می دهد و باعث کاهش گلوکز و انسولین بعد از یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات، در مقایسه با یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات بدون توت فرنگی می شود. بنابراین، توت فرنگی به ویژه برای جلوگیری از سندرم متابولیک و دیابت نوع 2 بسیار مفید است.
نکته: توت فرنگی تازه از نظر آب بسیار غنی است. در نتیجه مقدار کل کربوهیدرات آن ها بسیار کم است؛ یعنی کمتر از 8 گرم کربوهیدرات در هر 100 گرم.
بسیاری از کربوهیدرات های توت فرنگی و خانواده آن ها از قندهای ساده مانند مانند گلوکز، فروکتوز و ساکارز تهیه می شوند، از طرفی حاوی مقدار مناسبی فیبر نیز هستند.
توت فرنگی دارای نمره شاخص گلیسمی GI40 است که نسبتاً پایین است؛ این بدان معنی است که این میوه نباید منجر به افزایش شدید قند خون شود و برای افراد دیابتی ایمن محسوب می شود.
4. بهبود عملکرد دستگاه گوارش
توت فرنگی میوه ای سرشار از فیبر های محلول و غیر محلول می باشد؛ در نتیجه گزینه خوبی برای تقویت دستگاه گوارش در بدن است.
فیبر ها نقش اساسی را برای سلامت بدن ایفا می کنند. فیبر های نامحلول قادر هستند بدون هضم شدن وارد روده ها شوند. در آنجا از باکتری های مضر داخل روده بزرگ تغذیه می کنند. با این عملکرد باعث خواهند شد میزان باکتری های مفید خوب روده تقویت شود.
در نتیجه عضلات روده تقویت می شود و حرکات منظم تری برای دفع مدفوع از خود نشان می دهد. همچنین می تواند درمانی برای افرادی باشد که از بیماری یبوست رنج می برند.
همچنین فیبر موجود در توت فرنگی به گونه ای است که در معده مدت زمان بالایی می ماند. این برای افرادی که رژیم لاغری را دنبال می کنند، بسیار مناسب می باشد؛ در نتیجه غذا مدت زمان بیشتری در معده می ماند و فرد دیرتر احساس گرسنگی خواهد کرد. از طرفی همین عامل باعث می شود معده فرصت کافی برای هضم بهتر غذا را داشته باشد.
عوارض جانبی
1. توت فرنگی معمولاً به خوبی قابل هضم و خوش خوراک می باشد. اما میزان آلرژی زا بودن آن نسبتاً متداول است. به خصوص در کودکان خردسال این واکنش آلرژیک بسیار دیده می شود.
2. توت فرنگی حاوی پروتئینی است که می تواند باعث ایجاد علائم آلرژیک در افرادی شود که به گرده توس یا سیب حساس هستند. علائم شایع شامل خارش یا احساس سوزن شدن در دهان، کهیر، سردرد، تورم لب، صورت، زبان یا گلو و همچنین مشکلات تنفسی در موارد شدید می باشد.
نکته: اعتقاد بر این است که پروتئین ایجاد کننده آلرژی با آنتوسیانین توت فرنگی مرتبط است.
ارزش غذایی و کالری توت فرنگی
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 32 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 7.68 گرم |
پروتئین | 0.67 گرم |
چربی | 0.30 گرم |
آب | 90.95 گرم |
فیبر | 2.00 گرم |
قند | 4.89 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 16.00 میلی گرم |
آهن | 0.41 میلی گرم |
منیزیم | 13.00 میلی گرم |
فسفر | 24.00 میلی گرم |
پتاسیم | 153.00 میلی گرم |
سدیم | 1.00 میلی گرم |
روی | 0.14 میلی گرم |
مس | 0.05 میلی گرم |
منگنز | 0.39 میلی گرم |
سلنیم | 0.40 میکروگرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین A | 1.00 میکروگرم |
ویتامین D | 0.00 میکروگرم |
ویتامین E | 0.29 میلی گرم |
ویتامین K | 2.20 میکروگرم |
ویتامین C | 58.80 میلی گرم |
تیامین (B1) | 0.02 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.02 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 0.39 میلی گرم |
کولین (B4) | 5.70میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.13 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.05 میلی گرم |
فولات (B9) | 24.00میکروگرم |
ویتامین B12 | 0.00 میلی گرم |
خط آخر
توت فرنگی میوه ای می باشد که ریشه آن در قرن 18، از اروپا سرچشمه گرفته است. این میوه و خانواده ی آن منبع عالی از ویتامین C و منگنز هستند. همچنین حاوی مقادیر مناسبی از فولات (ویتامین B9) و پتاسیم در خود است. توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان های متنوع و ترکیبات گیاهی می باشد که فوایدی برای سلامت قلب و کنترل قند خون در خود دارد.