نشانه های افسردگی شدید کدامند؟ بهترین راههای درمان چیست؟
نشانه های افسردگی شدید در افرادی که از این ناراحتی روحی و روانی رنج میبرند، در بسیاری از موارد به راحتی قابل تشخیص است. این ناراحتی از گذشته در بین جوامع مختلف وجود داشته است اما امروزه با بروز مشکلات متعدد و بالا رفتن سطح آگاهی و خواستههای مردم، همهگیرتر شده است.
از آنجایی که ممکن است به دلیل همهگیر شدن، روزانه افراد زیادی را تحت تاثیر قرار دهد و یا گاهی نگرانی بیموردی باشد، بهتر است علائم آنرا دقیقتر مورد بررسی قرار دهیم. به همین منظور در ابتدای این متن به بررسی این نشانه ها پرداختهایم و سپس برخی از راهکارهای درمانی را برایتان بیان کردهایم. با ما همراه باشید.
نشانه های افسردگی شدید چیست؟
اغلب افراد افسردگی را همراه با ناراحت بودن، غمگین شدن و اندوه میپندارند. در بسیاری از مواقع ممکن است این حالات در طی چند روز بهبود یابد و فرد از این افکار خارج شود. اما این تمام موضوع نیست و افسردگی شدید فراتر از این علائم را از خود بروز خواهد داد.
زمانی گفته میشود فرد دچار افسردگی شدید شده است که این احساسات به راحتی و سریع بهبود نیابند. از طرفی دیگر این ناراحتیهای خلقی و روحی میتوانند در زندگی روزمره اختلالات چشمگیری را ایجاد کنند.
مواردی که در طی افسردگی فرد تجربه میکند پایدار است و فرد به تنهایی و بدون کمک دیگران کمتر قادر به درمان و بهبود آن خواهد بود. در این موارد علائم شدیدی از جمله علائم عنوان شده در ادامه از فرد بروز داده خواهد شد:
- ناراحت بودن، غم و اندوه پایان ناپذیر
- عدم قدرت تصمیم گیری
- عدم شوق به ادامه زندگی و نادیده گرفتن نکات مثبت زندگی
- حالاتی از جمله بیقراری، بیحوصلگی، کسل بودن، ناامیدی، استرس و اضطراب شدید
- رو آوردن و تصمیم به خودکشی، بدترین مورد بروز داده شده از نشانه های افسردگی شدید به شمار میرود
- کاهش علاقه و کاهش توانایی جنسی
- تحریک پذیری مانند بازخورد سریع نشان دادن و تندخو شدن
- اختلال خواب مانند سخت خوابیدن
- کاهش اعتماد به نفس و دوری از دیگران
- سرزنش خود و احساس بی ارادگی
- کاهش وزن و از دست دادن اشتها (این مورد در برخی افراد با افزایش اشتها و چاقی ممکن است همراه باشد)
چرا نشانه های افسردگی شدید ایجاد میشود؟
نشانه های افسردگی شدید هنگامی درست قلمداد میشود که فرد بیش از 4 مورد از گزینههای نام برده شده را در کنار یکدیگر داشته باشد. همه سنین از کودکان، نوجوانان، میانسالان و سالمندان، ممکن است نشانه های افسردگی شدید را از خود بروز دهند.
این موضوع بسته به عوامل و دلایل مختلفی ممکن است در افراد مختلف با شرایط مختلف ایجاد شود. گاهی به دلیل ناآگاهی این علائم بیان نمیشوند و به پزشک برای درمان مراجعه نمیشود.
این موضوع بسیار تاثیرگذار، میتواند دلیلی برای نهان ماندن و تشدید افسردگی در آینده برای فرد قلمداد شود. عواملی که بر بروز نشانه های افسردگی شدید سهیم هستند شامل گزینههایی از جمله موارد زیر میشوند:
- اتفاقات ناگوار و عذاب آور زندگی مانند مرگ عزیزان، طلاق، از دست دادن شغل و…
- شرایط زندگی مانند نگرانی و دغدغههای فکری
- وراثت و عوامل ژنتیکی تا بیش از 7 درصد موثر هستند
- جنسیت (زنان بیش از مردان نشانه های افسردگی شدید را خواهند داشت)
- مصرف افراطی الکل
- مصرف برخی از داروها
- ابتلا به برخی بیماریهای جسمی مانند سرطان
- خصوصیات شخصیتی
با بروز نشانه های افسردگی شدید چه باید کرد؟
معمولا هر فرد از احساسات درونی خود کاملا با خبر است. این موضوع نشان میدهد که با بروز برخی از حالات باید نیاز به درمان را با خبر شد. این حالات شامل مواردی از قبیل حس ناراحتی دائمی و پایدار، منزوی شدن، دوری از دوستان و خانواده، احساس کم ارزش بودن زندگی و کم خوابی خواهد بود.
در صورت بروز این علائم باید هر چه سریعتر به فکر راه چاره و درمان بود. برای درمان حتما باید به پزشک مشاور و متخصص در این حوزه مراجعه کرد تا به طور دقیق از شدت بیماری آگاه شده و راههای درمان و در صورت نیاز درمان دارویی را پیش گیرد.
اما در این قسمت راهکارهای موثری را در صورت مشاهده نشانه های افسردگی شدید میتوان پیش گرفت که برای درمان و تسکین نیز بسیار موثر است.
کنترل افسردگی شدید با چند راهکار
با بروز علائم و نشانه های افسردگی شدید بهتر است فرد به خود کمک کند. در واقع بیشترین کمکی که برای از بین بردن و درمان این حالات میتوان انجام داد در گرو اراده و اختیار خود فرد است.
- کمک گرفتن از جلسات روان درمانی گروهی و انفرادی
- بیرون رفتن از محیط بسته و انجام فعالیتهای فیزیکی مانند پیاده روی
- پرهیز از الکل، زیرا نوشیدنیهای الکلی قادر به تشدید افسردگی هستند
- پیروی از رژیم غذایی سالم و ویتامینه
- خواب راحت
- استفاده از یوگا و مدیتیشن کمک شایانی را خواهد داشت
- پیوستن به گروههایی با فعالیتهای نشاط آور مانند گروههای رقص و ورزشی یا حتی موسیقی
سخن پایانی
بهتر است در صورت بروز علائم و نشانه های افسردگی شدید سعی بر مبارزه با آنها برداشت و اراده را تقویت کرد. البته اطرافیان نیز نقش مهمی را در بهبود فرد ایفا میکنند. شرایط ناراحت کننده گذرا ممکن است در پارهای از زمان هر فردی را ناراحت و افسرده سازد که بهتر است اراده برای رفع آن تقویت شود.