سرطان مری (7 علائم برجسته + درمان و پیشگیری موثر)
سرطان مری مشکلات متعددی برای افرادی که به آن مبتلا میشوند را ایجاد خواهد کرد که یکی از آنها سخت شدن عمل بلع است. اما این مورد تنها نشانه و علامت ابتلا به آن نیست. در ادامه متن به بررسی علائم آن و راهکارهای پیشگیری و درمانی خواهیم پرداخت.
همه چیز در مورد سرطان مری
مری به عنوان یکی از اعضای بدن وظیفه رساندن غذا به معده را بر عهده خواهد داشت. در واقع این عضو لولهای شکل و توخالی از دهان تا معده کشیده شده است و از اعضاء سیستم گوارشی محسوب میشود.
این رابط بین دهان و معده گاهی خود به سرطان مبتلا شده و گاهی نیز به دنبال ابتلا برخی از اعضای دیگر بدن به تومورهای سرطانی ایجاد مبتلا خواهد شد.
سرطان مری وقتی اتفاق میافتد که تغییر در رشد و عملکرد سلولهای مری ایجاد شود. این نوع از سرطان یکی از 6 سرطان رایج در سراسر جهان است که ممکن است هر نقطه از این عضو بدن را درگیر کند.
انواع سرطان مری کدامند؟
سرطان مری با توجه به قسمتی که درگیر میکند طبقهبندی میشود. علائم سرطان مری بر اساس ناحیهای که درگیر شده است ممکن است متفاوت بوده و راهکار درمانی متفاوتی را لازم داشته باشد. انواع سرطان مری شامل گزینههای زیر است:
- آدنوکارسینوم که برای سلولهای غدد ترشح کننده مخاط یا موکوس در مری ایجاد میشود که معمولا بخش پایینی مری را درگیر خواهد کرد.
- کارسینوم سلولهای سنگفرشی که پوششی مسطح و صاف برای مری است و در صورت ابتلا به سرطان مشکلاتی در قسمت بالایی و میانی مری را ایجاد خواهد کرد. این نوع از سرطان مری شایعترین انواع آن در جهان است.
- انواع نادری که برای سرطان مری وجود دارد شامل سارکوم، ملانوم، لنفوم و همینطور کوریوکارسینوما میشود که نسبت به سایر انواع کمتر اتفاق خواهد افتاد.
علائم سرطان مری چیست؟
بیشترین علائمی که برای انواع سرطان بروز داده میشود مخصوص عضوی است که درگیر شده است. علائم شایعی که از انواع سرطانها برای افراد بروز داده میشود شامل بیحالی، کسلی و احساس خستگی است. اما علائمی که برای این بیماری بروز داده میشود شامل گزینههای متعدد و موثر بر ناحیه مری و عمل بلع است. این نشانهها شامل موارد زیر میشوند:
تاثیر سرطان مری در بلع غذا
یکی از بارزترین علائمی که این نوع از سرطان به همراه دارد، سخت شدن عملیات بلع است. این موضوع از بلعیدن مقدار کوچکی از غذا گرفته تا قورت دادن بزاق دهان میتواند اذیت کننده باشد. گزینههای زیر در حین بلع برای فرد ایجاد میشوند:
- گیر کردن غذا در گلو
- انسداد مری
- دردناک بودن عمل بلع که در قفسه سینه و پشت نیز احساس خواهد شد
حالت تهوع و استفراغ
این موضوع ناشی از انسداد مری است که برای مبتلایان به این نوع سرطان بروز داده میشود. بالا آوردن غذا گاهی ممکن است همراه با خونریزی باشد که درد را نیز به همراه خواهد داشت.
گرفتگی صدا علائم بارز سرطان مری
یکی از علائم سرطان مری در صورت بزرگ شدن غده سرطانی گرفتگی صدا است که اغلب 20 درصد از مبتلایان به آن احساس خواهند کرد. این موضوع میتواند با سرفههای مکرر همراه باشد.
کاهش وزن و لاغری بیدلیل
انواع سرطانها ممکن است کاهش وزن را به همراه داشته باشند که ناشی از کاهش اشتها است. البته در این نوع از سرطان به دلیل سخت شدن عمل بلع و بروز مشکلات متعدد برای انجام بلع ممکن است مواد مغذی و ویتامینهای لازم و ضروری برای بدن تامین نشود که همین موضوع میتواند کاهش وزن را در پی داشته باشد.
ترشح بزاق بیشتر
به عنوان یکی از فرایندهای طبیعی بدن بزاق بیشتری برای تسهیل در عمل بلع غذا ترشح خواهد شد. این موضوع برای هر فردی که به آن مبتلا شده باشد قابل لمس است.
تغییر رنگ مدفوع
از دیگر علائم سرطان مری میتوان به تغییر رنگ مدفوع اشاره کرد. این موضوع ممکن است ناشی از خونریزی مری و وجود ملنا برای مدفوع باشد که رنگی تیره برای مدفوع ایجاد خواهد کرد.
علائم نادر ابتلا به سرطان مری
علائمی هستند که بسیار نادر هستند و اغلب کمتر بروز داده میشوند. اما باید بیشتر به بدن توجه کرد تا در صورت مشاهده هر نشانه غیر طبیعی به پزشک مراجعه کرد. زیرا با پیش گرفتن راهکارهای درمانی در ابتدای ابتلا به انواع بیماری به ویژه ابتلا به سرطان، بیمار زودتر بهبود خواهد یافت. این علائم شامل گزینههای زیر هستند:
- احساس درد و سوزش سر دل ناشی از رفلاکس معده
- منقبض شدن مکرر دیافراگم و سکسکه ناشی از حمله تومور به عصب دیافراگم
- خونریزی شدید
- تنگی نفس و سخت بودن دم و بازدم
- احساس درد در پشت کمر (در حالتی است که تومور به ریه و قلب نزدیک شده باشد)
- التهاب غدد لنفاوی
- سوء هاضمه
بهتر است با مشاهده هر یک از علائم گفته شده حتما به پزشک مراجعه شود. زیرا در صورتی که ابتلا به این بیماری سریعا تشخیص داده شود تومور هنوز به قسمتهای دیگر بدن انتقال نیافته و کنترل، درمان و پیشگیری از پیشروی آن سادهتر است و بیمار کمتر اذیت خواهد شد.
درمان سرطان مری چگونه است؟
با مشاهده علائم معمولا پزشک برای بیمار و تشخیص دقیق آندوسکوپی و یا نمونهبرداری را تجویز خواهد کد. بعد از تشخیص دقیق راهکارهای درمانی بسته به شدت ابتلا پیش گرفته خواهد شد. ای راهکارها شامل گزینههای زیر هستند:
- جراحی برای مرحلهای که هنوز سرطان حاد نشده و تنها لازم است تا ناحیه سرطانی از بافت مری جدا شود.
- جراحی برای برداشتن بخشی از مری برای زمانی است که قسمتی از مری درگیر سرطان شده باشد. که در ادامه آن مری ا به معده متصل خواهند کرد.
- جراحی برای برداشتن مری که اغلب در صورت شرایط حاد انجام میدهند و گاهی لازم است تا بخشی از غدد لنفاوی و معده را نیز خارج کنند.
- شیمی درمانی با مصرف داروهای شیمیایی برای اوایل شروع این بیماری ممکن است تجویز شود.
- پرتودرمانی از اقداماتی است که پزشکان قبل از و آوردن به عمل جراحی آنرا با تشخیص شدت درگیری تجویز خواهند کرد.
عوامل بروز سرطان مری کدامند؟
- رفلاکس معده
- رژیم غذایی غلط
- اضافه وزن
- مصرف بیش از حد مشروبات الکلی
- افزایش سن (در سنین بالای 65 سال بیشتر شایع است)
- استعمال دخانیات
پیشگیری از ابتلا به سرطان مری
برای اینکه بتوان از ابتلا به این نوع سرطان دور ماند بهتر است عوامل بروز آنرا که بسته به سبک زندگی خودمان است، از بین ببریم. گزینههای زیر تا حد مطلوبی از ابتلا به این بیماری پیشگیری خواهند کرد:
- رژیم غذای سالم حاوی انواع میوه و سبزیجات
- پرهیز از مصرف نوشیدنیهای الکلی
- تناسب اندام و کنترل وزن
- نوشیدن مایعات و غذا با دمای متعادل و پرهز از سرد یا داغ مصرف کردن مواد غذایی و نوشیدنیها
نکات پایانی
در این متن به طور کامل 7 نشانه و علائم سرطان مری را برایتان ارائه کردیم. با توجه به این علائم بهتر است در صورت مشاهده هر یک سریعا به پزشک مراجعه شود. از راهکارهای پیشگیری کننده برای در امان ماندن از ابتلا به این بیماری استفاده کنید.