رژیم یویویی چیست؟ – (8 دلیل که سلامت را به خطر می اندازد)
رژیم یویویی از جمله رژیم هایی است که طرفداران متوسطی دارد. چرا که این رژیم نه تنها از سلامت بدن محافظت نمی کند بلکه با الگویی که دارد سلامت فرد را به خطر می اندازد.
رژیم های یویو با عنوان چرخش در وزن نیز شناخته می شوند. الگوی این رژیم این گونه است که در یک دوره فرد شاهد کاهش وزن زیادی خواهد بود و مجدد نوع رژیم تغییر کرده و فرد خوراکی هایی را مصرف می کند که باعث اضافه وزن در او می شود. این کاهش و اضافه وزن مانند یویو هی تکرار می شود.
تحقیقات و بررسی ها نشان داده است این سبک رژیم غذایی تقریبا در جهان خیلی رایج نیست و حدود 10 درصد از مردان و 30 درصد ار خانم ها این رژیم را دنبال می کنند و پشتیبان آن هستند.
8 علت برای آن که رژیم یویویی خطرناک است
1. از بین رفتن عضلات و بازگشت سریع وزن
در طول رژیم های غذایی لاغری از دست دادن چربی باعث می شود سطح هورمونی به نام لپتین پایین بیاید. در نتیجه به طور طبیعی این عامل کمک می کند تا شما احساس گرسنگی نداشته باشید.
ذخایر چربی در بدن باعث ترشح این هورمون می شوند و زمانی که میزان آن در بدن متعادل باشد به مغز سیگنال های گرسنگی فرستاده نمی شود و شما بی اراده به سمت غذا خوردن نمی روید.
در رژیم یویویی شما شاهد کاهش وزن ناگهانی هستید در این زمان این هورمون از سطح تعادل پایین تر می آید و مغز دائم به بدن سیگنال گرسنگی می فرستد. اما اگر زمانی که در مقابل این سیگنال ها مقاومت کنید بدن برای تامین انرژی شروع به سوزاندن عضلات بدن می کند. این را در نظر داشته باشید اگر عضلات آب شوند دیگر به بدن باز نمی گردند. مگر به حالت چربی دوباره ساخته شوند.
در رژیم های یویویی در مدت زمان کوتاهی برای مثال یک سال فرد حدود 30 تا 70 درصد وزن خود را به صورت ناگهانی از دست می دهد.
پس از این دوره، رژیم های سنگین غذایی باز می گردند و وزن سریعا افزایش پیدا می کند؛ حتی اگر فردی این رژیم را دنبال کند بیشتر از قبل شاهد اضافه وزن در خود خواهد بود. حال تصور کنید بعد از اضافه وزن و چاقی فرد مجدد باید رژیم لاغری سخت را دنبال کند.
2. ایجاد اشتهای کاذب با رژیم یویویی
بررسی ها نشان داده است اختلال اشتهای کاذب ارتباط مستقیمی با هورمون های لپتین دارد. در رژیم یویویی به شدت این هورمون در بدن کم و زیاد می شود. این عامل می تواند سلول ها را به طور ناگهانی تغییر دهد. این بدان معنا است که سلول های فرد دیگر این هورمون حیاتی را دریافت نمی کند و دائما احساس گرسنگی بی دلیل می کند و در نتیجه فرد دچار پرخوری های بی دلیل می شود.
3. چربی خون بالا با رژیم غذایی یویو
در مطالعاتی که به تازگی انجام شده است به این نتیجه رسیده اند رژیم یویویی می تواند باعث افزایش درصد چربی خون شود.
در این بررسی ها نشان داده شد زمانی که پس از کاهش وزن فرد مجدد به مرحله افزایش وزن می رسد، چربی های اشباع شده بسیار راحت تر از توده های عضلانی بازگردانده می شود. در نتیجه این عامل می تواند در آخر منجر به چربی خون بالا شود.
4. ارتباط رژیم غذایی یویویی با کبد چرب
کبد چرب یکی از بیماری های شایع کبدی است که امروزه به دلیل سبک زندگی و مصرف غذاهای سالم بسیار زیاد شده است. در این بیماری چربی های اضافی و اشباع شده بدن دور سلول های کبد ذخیره می شوند.
در رژیم یویویی ما شاهد این هستیم که در مرحله افزایش وزن اغلب افراد دچار چاقی می شوند، در نتیجه این عامل باعث می شود ریسک ابتلا به کبد چرب در فردی که این سبک رژیم غذایی را دنبال می کند بیشتر شود.
نکته: در چندین بررسی بر روی حیوانات نشان داده است چرخه افزایش و کاهش وزن که آن را در رژیم غذایی یویویی شاهد هستیم باعث ابتلا به کبد چرب می شود.
5. افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
رژیم غذایی یویویی یا چرخش وزنی با بیماری بسته شدن رگ و عروق اغلب همراه می شود. در این بیماری شریان هایی که از قلب خارج می شوند تنگ و باریک می شود.
براساس مطالعه ای که بر روی 9509 فرد بزرگسال انجام شد به این نتیجه رسیدند: افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی به اندازه نوسان وزن بستگی دارد یعنی هرچه وزن بیشتری در طول رژیم های یویو از دست داده و به دست بیاورد، خطر بیشتری شما را تهدید خواهد کرد.
7. رژیم چرخش وزن فشار خون را افزایش می دهد
افزایش وزن چه در حالت طبیعی و چه در زمانی که با رژیم یویویی اتفاق می افتد منجر به افزایش فشار خون می شود . در نتیجه این را باید در نظر داشت هر رژیم غذایی پایه آن باید بر اساس سلامت فرد برنامه ریزی شده باشد اما با پیش گرفتن این سبک رژیم غذایی مثل یویو، فردی که تنها از اضافه وزن رنج می برد در آخر ممکن است به بیماری هایی نظیر فشار خون بالا مبتلا شود.
نکته: افزایش وزن از جمله افزایش وزن مجدد در رژیم های یویو باعث افزایش فشار خون می شود. این اثر می تواند سالهای طولانی روی فرد بماند، اما به نظر می رسد با گذشت زمان محو می شود.
8. احساس افسردگی و ناامیدی
بدون شک این که رژیم لاغری سختی را دنبال کنید و به وزن ایده آل خود برسید اما در مدت زمان کوتاه مجدد چند برابر وزن قبلی برگردد هر کسی را ناامید می کند و متاسفانه رژیم غذایی یویویی دقیقا باعث این اتفاق خواهد شد.
بیشتر افرادی که این نوع رژیم غذایی را دنبال کردند در نظرسنجی ها از حس ناامیدی و افسردگی خود بایت این موضوع خبر دادند و همچنین از اینکه تلاش آن ها تا این اندازه ناکارآمد بوده است احساس نارضایتی کرده اند.
در آخر:
رژیم یویویی سبکی از رژیم غذایی است که هیچ پزشکی آن را تایید نکرده است و آن را برای سلامتی بسیار مضر می دانند چرا که فرد در این نوع از رژیم شاهد نوسان دائمی وزن خواهد بود.
همچنین این نکته را باید به یاد داشته باشید بدون مشورت با پزشک متخصص تغذیه هیچ رژیم غذایی را نباید دنبال کرد، چرا که مکانیسم هر بدنی متفاوت است و نیاز می باشد قبل از رژیم فرد کاملا آنالیز شود.