تغذیهرژیم غذاییغذاهای سالم

کمبود روی در بدن چه عوارضی دارد؟ 7 نشانه نبود زینک

کمبود روی در بدن با علائم بسیار واضحی همراه است که اکثر افراد متوجه آن می‌شوند. واضح‌ترین نشانه‌ای که اکثر افراد با آن آشنا هستند ریزش مو و نازک شدن تارهای مو است. اما این تنها نشانه‌ای که می‌تواند به همراه داشته باشد نیست.

خوشبختانه راهکارهای تغذیه‌ای مناسبی برای تامین روی مورد نیاز روزانه بدن وجود دارد اما برخی از عوامل سبب عدم جذب و افت میزان نرمال آن در بدن می‌شوند. با ادامه متن همراه باشید تا نکات مهمتری را در رابطه با کمبود روی در بدن بیان کنیم.

ضرورت درمان کمبود روی در بدن

روی یکی از 16 ماده معدنی است که باید روزانه به بدن برسد. وظایف بسیار مهمی روی برای بدن به همراه دارد که از جمله آنها می‌توان به حفظ بافت‌های پروتئینی، اشتها، تقویت و حفظ سیستم دفاعی بدن، سنتز پروتئین، ترمیم و حفظ سلامت پوست و مو اشاره کرد.

علائم کمبود زینک

به همین دلیل عملکرد بسیاری از ارگان‌های بدن تحت تاثیر دریافت روی است که عدم دریافت مقدار متعادل آن از طریق مواد غذایی یا مکمل‌ها، سبب بروز بسیاری از مشکلات کوچک و بزرگ برای بدن خواهد شد. اما مقدار دریافت روی در بدن را بهتر است در نظر داشت.

مطلب پیشنهادی
ویتامین D3 - (هر آنچه از فواید آن باید دانست + منابع دی 3)

چه مقدار روی باید روزانه به بدن برسد؟

میزان حداقلی که از طرف سازمان وزارت جهانی برای دریافت روی روزانه مشخص شده است، برای خانم‌ها 10 میلی گرم و برای آقایان 12 میلی گرم است. اما حد نرمالی که برای دریافت روی باید در نظر گرفته شود، برای سنین بالای چهار سال 15 میلی گرم در روز است. از این طریق بدن با کمبود روی مواجه نخواهد شد.

علائم کمبود روی در بدن چیست؟

همانطور که اشاره شد، کمبود روی در بدن، علائم بسیار واضحی را به همراه دارد. با کمی دقیق شدن روی عملکردها و واکنش‌های بدن می‌توان آنها را به راحتی تشخیص داد. در ادامه به طور کامل به این علائم اشاره خواهیم کرد.

1. ریزش مو و نازک شدن تارهای مو

ریزش مو ناشی از کمبود روی

یکی از واضح‌ترین عوارضی که کمبود روی به همراه دارد، تاثیرات منفی بر موها و حجم موها است. یکی از موثرترین نقش‌هایی که روی در بدن دارد، تاثیر آن بر ترشح هورمون‌هایی در بدن است که غده تیروئید را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع نقش به سزایی بر سلامت موها به همراه خواهد داشت.

مطلب پیشنهادی
ویتامین B17 و نادانسته های آن - آیا سرطان با لاتریل درمان می شود؟

2. کاهش اشتهای چشمگیر

از دیگر علائم واضحی که کمبود روی در بدن به همراه دارد، کاهش اشتها است. این موضوع ناشی از این است که عطر و بوی مواد غذایی نسبت به سابق کمتر احساس می‌شوند. زیرا کمبود روی کاملا بر کاهش حس بویایی و چشایی موثر عمل می‌کند.

3. ابتلا به بیماری‌ها

روی برای تضمین سلامت سیستم دفاعی بدن کاملا ضروری است. وقتی به میزان کافی این ماده معدنی به بدن نرسد، سیستم دفاعی بدن تحت تاثیر قرار می‌گیرد و با افت شدید مواجه می‌شود.

این موضوع زمینه ابتلا به انواع بیماری‌ها را در فرد ایجاد خواهد کرد. به ویژه بیماری‌هایی مانند بیماری‌های عفونی باکتریایی و ویروسی مانند آنفولانزا، زخم معده، التهاب معده و عفونت‌های پوستی را در پی خواهد داشت.

4. مشکلات گوارشی

دریافت مواد غذایی معدنی برای حفظ و ترمیم بافت‌های پروتئینی دستگاه گوارش ضروری هستند. روی یکی از آنها است که در صورت عدم دریافت متعادل، روده‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و اغلب به صورت اسهال این کمبود را بروز خواهد داد.

مطلب پیشنهادی
ویتامین E برای پوست و جوانسازی (6 تاثیر عالی بر پوست)

5. بروز علائم آلرژیکی

هیستامین در بدن باید به مقدار متعادل وجود داشته باشد. وقتی سطح هیستامین از حد نرمال افزایش یابد، مشکلات آلرژیکی و حساسیت بروز داده می‌شود. روی برای ذخیره‌سازی هیستامین بسیار مهم است. کمبود روی در بدن سبب آزادسازی بیش از حد نرمال هیستامین می‌شود که علائم آلرژیکی را بروز خواهد داد.

6. علائم کمبود روی در ناخن

یکی از علائم واضح اولیه‌ای که کمبود روی در بدن بروز می‌دهد، به رشد و سلامت ناخن‌ها مربوط می‌شود. این موضوع می‌تواند علائمی را به صورت شکننده شدن ناخن‌ها، خم شدن ناخن‌ها، رشد کم و حتی لایه لایه شدن را بروز دهد.

7. تاثیر کمبود روی بر پوست

یکی از علائم کمبود روی در بدن، بهبود زخم‌ها در مدت زمان طولانی است. علاوه بر این موضوع بروز جوش روی سطح پوست، خشکی پوست و آسیب‌پذیر شدن بافت پوست بر اثر کمبود روی بروز داده می‌شود.

روی برای پوست

روی نقش به سزایی بر ترمیم و رشد سلول‌های مرده پوست دارد. به همن دلیل درمان آکنه و جای جوش و حتی بسیاری از زخم‌ها با کمبود روی در بدن به تعویق خواهد افتاد.

مطلب پیشنهادی
ویتامین B - (آشنایی با خانواده ب + نقش هر ویتامین B)

چرا کمبود روی ایجاد می‌شود؟

عوامل مختلفی سبب کمبود روی در بدن می‌شوند که اغلب با شناخت و رفع آنها می‌توان آنرا درمان کرد. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ناراحتی گوارشی مانند اسهال که دفع روی و بسیاری از مواد معدنی و ویتامینی را در پی دارد
  • مصرف برخی از انواع داروها مانند داروهای مدر
  • تغذیه نامناسب و رژیم غذایی غلط
  • ابتلا به برخی از بیماری‌ها مانند ابتلا به کم خونی داسی
  • زیاده روی در مصرف الکل
  • سن و سال که افراد مسن بیشتر در معرض کمبود روی قرار می‌گیرند
  • عادات غذایی بد و حذف برخی از منابع غذایی حاوی روی

منابع حاوی روی برای درمان کمبود روی

از بهترین راهکارهایی که برای درمان کمبود روی می‌توان انجام داد، تشخیص علتی است که سبب بروز آن شده است. وجود برخی موارد زمینه‌ای نیاز به درمان تجویز شده توسط پزشک را دارد.

منابع طبیعی حاوی روی

اما برای مواردی که روند تغذیه‌ای غلط سبب این موضوع شده باشد بهترین راهکار اصلاحاتی در رژیم غذایی است. از این رو بهتر است منابع حاوی روی را روزانه در رژیم غذایی مصرف کرد. بهترین منابع حاوی روی شامل مواد زیر است:

  1. لوبیا: نصف پیمانه لوبیا حاوی 0.9 میلی گرم روی است
  2. گوشت گوساله: در هر 100 گرم گوشت گوساله 8.6 میلی گرم روی وجود دارد که بهترین منبع برای درمان کبود روی شناخته می‌شود
  3. بادام هندی: در هر 100 گرم از آن 5.7 میلی گرم روی وجود دارد
  4. گوشت مرغ: در 100 گرم گوشت مرغ 2.9 میلی گرم روی یافت می‌شود
  5. شاه میگو: در هر 100 گرم مقدار 4 میلی گرم روی وجود دارد
مطلب پیشنهادی
ویتامین ب کمپلکس - 4 ضرورت مصرف آن + 7 فایده برای سلامت

جمع‌بندی

در این متن به بارزترین علائم کمبود روی در بدن اشاره کردیم. کمبود این ماده معدنی در صورت ادامه ‌دار شدن می‌تواند عوارض جدی را برای سلامتی بدن به همراه داشته باشد. بهتر است با مشاهده علائم و بررسی توسط پزشک راهکارهای درمان را هر چه سریع‌تر پیش گرفت.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *