تغذیه

ترس از غذا خوردن یا سیبوفوبیا چیست؟ (علائم + راه درمان)

ترس از غذا خوردن که با نام سیبوفوبیا (Cibophobia) نیز معرفی می‌شود نوعی ترس غیر منطقی از خوردن غذا و نوشیدنی است. فرد مبتلا به سیبوفوبیا معمولا از خود غذا می‌ترسد و این غذا می‌تواند هر ماده غذایی مختلفی باشد. غذای تازه یا فاسد، نوشیدنی یا خوردنی، فرقی نمی‌کند و ممکن است انواع غذاها را شامل شود.

این بیماری گاهی با خود خشکی دهان، تنگی نفس و حتی وحشت عمیق را ممکن است به همراه داشته باشد. اما این موارد تمام چیزی نیست که می‌توان در مورد سبوفوبیا دانست و بهتر است با ادامه متن همراه باشید تا اطلاعات جامعی را در رابطه با این بیماری در اختیارتان قرار دهیم.

ترس از غذا خوردن یا سیبوفوبیا چیست؟

ترس و فوبیا نسبت به خیلی از موارد غیر معمول نیست. طبق تحقیقات انجام شده، 19 میلیون نفر از افراد آمریکا، فوبیا یا ترس را تا حد شدیدی تجربه می‌کنند که کاملا زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مطلب پیشنهادی
بی اشتهایی عصبی - (علائم جسمی و روحی + علت آنورکسیا)

یکی از عوارض سیبوفوبیا، بی‌اشتهایی است که باعث می‌شود فرد، از خوردن غذا پرهیز کند زیرا نگران آن است که اثر بدی برای بدنش به همراه داشته باشد. مثلا فرد نگران است و هراس دارد که غذا خوردن ممکن است سبب خفگی یا اضافه وزن برای او شود.

ترس از غذا چیست

حتی برخی از اختلالات غذایی مانند بی‌اشتهایی، می‌توانند سبب ابتلای فرد به سیبوفوبیا شوند. خوشبختانه سیبوفوبیا نیز مانند اکثر فوبیاها قابل درمان است. اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند می‌توانند بر آن غلبه کنند و از غذاها و نوشیدنی‌های سالم لذت ببرند. اما بهتر است نشانه‌های ابتلا به این بیماری را دقیق‌تر شناخت تا به موقع رو به راهکارهای کنترلی آورد.

ترس از غذا خوردن با چه علائمی همراه است؟

علائم فوبیای غذا معمولا خود را در زمان سِرو غذا، بیشتر بروز می‌دهد. اغلب علائمی که از فرد بروز داده می‌شوند شامل موارد زیر است:

  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • خشکی دهان
  • استفراغ
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • لرزش بدن
  • درد معده
  • اختلال در تکلم
  • تعریق بیش از حد
مطلب پیشنهادی
11 میان وعده برای کودکان (تامین نیازها و رشد موثر)

چه غذاهایی ترس از غذا خوردن را به همراه دارند؟

افراد مبتلا به سیبوفوبیا، معمولا از بسیاری از غذاها و حتی نوشیدنی‌ها هراس دارند. اما اغلب غذاهای زیر هستند که بیشتر ترس را ایجاد می‌کنند.

  • ترس از غذاهای نپخته و خام: برخی از افراد ترس از بیماری‌های ناشی از غذاهای نپخته و خام را دارند. این موضوع ممکن است باعث شود که آنها غذا را بیشتر بپزند تا حدی که آنرا بسوزانند.
  • غذاهای فاسد شدنی: برخی از انواع غذاها مانند شیر و لبنیات دیگر، سس مایونز، گوشت و حتی میوه و سبزیجات که احتمال خراب شدن دارند، ترس از غذا خوردن را برای برخی از افراد ایجاد می‌کنند. آنها بر این باورند که ممکن است بعد از خوردن آنها بیمار شوند.
  • توجه به تاریخ انقضا: افراد مبتلا به سیبوفوبیا معمولا از غذاهایی که نزدیک به موعد تاریخ انقضای آنها است هراس دارند و همیشه نگرانند که تاریخ مصرف خوراکی‌ها به آنها آسیب بزند. حتی همواره می‌ترسند که پس از باز شدن از بسته‌بندی ممکن است غذا سریعا فاسد و خراب شده باشد.
  • غذاهای آماده: گاهی برخی از افرادی که ترس از غذا خوردن دارند نگران نحوه آماده شدن غذاهای آماده هستند. در این صورت ممکن است از خوردن غذا در رستوران، خانه دوستان و آشنایان پرهیز کنند زیرا نمی‌توانند ببینند که غذا چگونه آماده و پخته شده است.
  • غذاهای مانده: معمولا برخی از افراد مبتلا به سیبوفوبیا از مصرف غذاهای مانده اجتناب می‌کنند. زیرا معتقدند ممکن است سبب بیماری آنها شود.
مطلب پیشنهادی
منابع امگا 3 - آشنایی با 13 بمب امگا 3 در خوراکی ها

ترس از غذا خوردن چه عوارضی دارد؟

در بسیاری از موارد اگر فوبیاها یا همان ترس‌ها درمان نشوند ممکن است اختلالات جدی‌تری را به همراه داشته باشند. ترس‌های درمان نشده ممکن است در محیط مدرسه، دانشگاه، کار و حتی روابط شخصی و اجتماعی برای فرد تاثیرات ناخوشایندی را ایجاد کند.

با اینکه تحقیقات کمی برای عوارض ترس‌ها انجام شده است اما کاملا مشخص است که در صورت عدم درمان چه مشکلات جدی ایجاد خواهد شد. در ادامه عوارضی که ترس از غذا خوردن به همراه دارد را بررسی خواهیم کرد.

1. تبدیل شدن به وسواس شدید

هراس از غذا سبب می‌شود که فرد همواره با اضطراب به انجام فعالیت‌های روزمره مشغول باشد. این موضوع به پاکسازی آشپزخانه یا حتی حفظ مواد غذایی نیز مربوط می‌شود. با این وجود باز هم در مواجهه با غذا خوردن هراس خواهند داشت.

2. ابتلا به سوء تغذیه

معمولا با پیشروی در سیبوفوبیا، مواد مغذی و ویتامینی کمتری به بدن فرد خواهد رسید. این موضوع سوء تغذیه و مشکلات ناشی از آن را در پی خواهد داشت.

مطلب پیشنهادی
بهترین زمان غذا خوردن برای کاهش وزن سریع چه ساعتی است؟

3. دوری از جمع

هراس از غذا را نمی‌توان از دوستان، همکاران و خانواده پنهان نگه داشت. این موضوع سوالات متعددی را به سمت فرد روانه می‌کند که اغلب ممکن است فرد ترجیح دهد از جمع خود را دور نگه دارد تا مورد حمله سوالات متعدد قرار نگیرد.

انواع فوبیاهای غذایی

انواع ترس از غذا

ترس از غذا خوردن ممکن است انواع مختلفی را شامل شود. انواع آن می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • نئوفوبی: در مواجهه با غذاهای جدید هراس ایجاد می‌شود که اغلب در کودکان شایع است.
  • ماژیروکوفوبیا: به ترس از پختن غذا مربوط می‌شود که به خام و پخته بودن غذا برمی‌گردد و نگرانی از بیماری یا غذای بد را به همراه دارد.
  • احساسات هراسی: مثلا ترس از استفراغ خود سبب ترس از غذا خوردن نیز می‌شود. این حالات به صورت ناخودآگاه در فرد شکل می‌گیرد که مانع از غذا خوردن می‌شود.

راه درمان ترس از غذا خوردن چیست؟

خوشبختانه انواع فوبیاها و ترس‌های شدید قابل درمان هستند و برای درمان ترس از غذا خوردن نیز راهکارهای درمانی موثری وجود دارد. معمولا شیوه‌های درمانی به موارد زیر برمی‌گردد:

  • درمان با رفتار شناختی (CBT): در این روش درمانی با صحبت توسط یک روانشناس در مورد احساسات فرد با غذا خوردن راهی برای دور کردن افکار منفی ایجاد خواهد شد.
  • مواجه شدن با ترس: در این روش درمانی فرد در موقعیت ترس قرار می‌گیرد که می‌تواند در امنیت با هراس خود مواجه شود.
  • درمان دارویی: معمولا درمان دارویی زیاد مورد استفاده قرار نمی‌گیرد اما ممکن است داروهای کاهنده فشار خون، ضد اضطراب و ضد افسردگی توسط پزشک تجویز شوند.
  • هیپنوتیزم: در این حالت آموزش به مغز آغاز می‌شود که معمولا با کلام آموزش‌های جدیدی جایگزین ترس از غذا می‌شود.
مطلب پیشنهادی
رژیم غذایی سالم در دوران بارداری (7 نیاز مهم تغذیه‌ای)

جمع‌بندی

شاید بسیاری از افراد نسبت به مصرف برخی از انواع غذاها علاقه‌ای نداشته باشند. اما ترس از غذا خوردن با آن متفاوت است و می‌تواند در روند زندگی روزمره اختلالات متعددی را به همراه داشته باشد. تا جایی که در صورت عدم درمان و مقابله با ترس‌ها، عوارض بیان شده بروز داده می‌شوند. بهترین راه درمانی کمک گرفتن از مشاورین است.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *