آشپزیتغذیهغذاهای اصلیغذاهای سالمغذاهای مکملغذاهای ناسالمکالری ها

غذاهای کنسروی چه مضراتی دارند؟ آیا فایده هم دارند؟

غذاهای کنسروی طرفداران زیادی دارند. زیرا:
می‌توان با این روش مواد غذایی را در طولانی مدت نگهداری کرد
از فاسد شدن غذا جلوگیری می‌شود و ماندگاری آنها بالا می‌رود
غذا سریع‌تر آماده می‌شود
گزینه‌های عالی برای افراد پرمشغله یا دانشجو و شاغل هستند
ذائقه‌ها و طعم‌های مختلف را پوشش می‌دهند
منابعی مناسب و مقرون به صرفه هستند
و خیلی از مزایای دیگری که باعث می‌شود غذاهای کنسروی مختلف را انتخاب کنیم. اما باید در نظر داشته باشیم که ترکیبات به کار برده شده در کنسرو باعث می‌شود تا ارزش غذایی متفاوتی به بدن رسانده شود. خیلی از افراد بر این عقیده هستند که این روش نگهداری مواد غذایی باعث کم شدن ارزش غذایی و ویتامین‌های موجود در مواد غذایی می‌شود.
اما برخی دیگر از افراد معتقدند که غذاهای کنسروی می‌تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم معرفی شود. از آنجایی که خیلی از افراد در پی تغییراتی در سبک زندگی خود هستند، ممکن است رو به استفاده روزافزون از کنسروها بیاورند. به همین دلیل در این مقاله از مجله کوئیک فیت قرار است به بررسی فواید و مضرات غذاهای کنسروی بپردازیم. با ما همراه باشید.

مطلب پیشنهادی
کنترل وزن در دوران بارداری فقط با رعایت 5 نکته موثر

مقالات پیشنهادی مرتبط با غذاهای کنسروی

چگونه مواد غذایی را کنسرو می‌کنند؟

با توجه به نوع مواد غذایی، فرایند کنسرو کردن ممکن است متفاوت باشد. ولی اغلب سه مرحله اصلی زیر طی می‌شود:

  1. پردازش مواد غذایی: بسته به نوع ماده غذایی، مواردی مانند شستشو، جداسازی پوست و هسته، خرد کردن یا پختن انجام می‌شود.
  2. بسته بندی مهروموم شده: مواد غذایی بعد از فرآوری شدن، در قوطی بسته بندی می‌شوند.
  3. گرمایش: برای از بین بردن باکتری‌ها و جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی، قوطی‌ها حرارت می‌بینند.

وقتی مواد غذایی به این روش کنسرو می‌شوند، نگهداری آنها بین 1 تا 5 سال افزایش می‌یابد. ولی بعد از اینکه ظرف کنسرو باز شود، باکتری‌ها می‌توانند وارد مواد غذایی شوند و رشد کنند. به همین دلیل باید باقیمانده آنها را در ظروف تمیز و در بسته، در یخچال نگهداری کرد.

مطلب پیشنهادی
خواص فوق‌العاده چلغوز (Chilgoza Pine) و روش مصرف

کنسرو کردن چه تاثیراتی روی مواد غذایی دارد؟

خیلی از افراد بر این باورند که کنسرو کردن باعث کیفیت کمتر مواد غذایی نسبت به منجمد کردن یا مصرف نوع تازه مواد غذایی می‌شود. تحقیقات متعددی در این رابطه انجام شده است. اغلب به این نتیجه رسیده‌اند که این ادعا همیشه درست نیست. وقتی مواد غذایی کنسرو می‌شوند، بیشتر مواد مغذی و ویتامینی آنها حفظ می‌شود.

غذاهای کنسروی

چربی، کربوهیدرات و پروتئین مواد غذایی تحت تاثیر این فرایند قرار نمی‌گیرند. خیلی از ترکیبات معدنی و ویتامین‌های محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین E، ویتامین D و ویتامین K دست نخورده باقی می‌مانند.

ولی باید در نظر داشته باشید که در طی فرایند کنسرو شدن، ممکن است برخی از ویتامین‌های مواد غذایی آسیب ببینند و کیفیت سابق را نداشته باشند. ویتامین‌های محلول در آب مانند ویتامین C و انواع ویتامین‌های گروه B ممکن است در طی فرایند کنسرو شدن، آسیب دیده و کیفیت سابق را نداشته باشند. این گروه از ویتامین‌ها نسبت به هوا و گرما آسیب‌پذیر هستند. به همین دلیل در طی فرایند پخت و پز در خانه هم ممکن است افت کیفیت داشته باشند.
برخی از مواد غذایی مانند ذرت و گوجه فرنگی، وقتی حرارت داده می‌شوند آنتی اکسیدان‌های بیشتری را آزاد می‌کنند. به همین دلیل منابع بالای آنتی اکسیدانی محسوب می‎‌شوند.

مطلب پیشنهادی
این 5 کمبود تغذیه ای می تواند سلامت هر فردی را تهدید کند

غذاهای کنسروی چه فوایدی دارند؟

خیلی از مواد غذایی مانند انواع میوه و سبزیجات، انواع حبوبات، غذاهای دریایی، گوشت انواع ماکیان و انواع گوشت قرمز و… را می‌توان به صورت کنسرو شده نگهداری کرد.

غذاهای کنسروی گزینه‌های عالی برای افرادی هستند که زمان کافی برای پخت و پز را ندارند. حتی در برخی از مناطق که مواد غذایی سالم و باکیفیت در دسترس نیست، این روش نگهداری و مصرف مواد غذایی راهکار بسیار عالی است.

از طرف دیگر وقتی مواد غذایی کنسرو می‌شوند، ماندگاری آنها بین 1 تا 5 سال افزایش می‌یابد. این راهکار برای افرادی که خیلی از خوراکی‌ها را به دلیل فاسد شدن دور می‌ریزند، می‌تواند روشی عالی باشد تا این ترکیبات را حفظ کنند.

غذاهای کنسروی چه مضراتی دارند؟

محصولات کنسروی همانقدر که می‌توانند مفید و موثر باشند، می‌توانند آسیب زننده و مضر هم باشند.

1. ممکن است حاوی مقادیری از بیسفول‌آ (BPA) باشد

یکی از ترکیبات به کار برده شده در غذاهای کنسروی، BPA است. این ماده شیمیایی، در دسته بندی قوطی‌های کنسرو کاربرد دارد. این پوشش ممکن است به ترکیبات مواد غذایی وارد شود. در تحقیقات انجام شده، BPA در بیش از 90 درصد غذاهای کنسرو شده وجود داشته است.

غذاهای کنسروی

یک علت بالا رفتن سطح BPA می‌تواند مصرف کردن مواد غذایی کنسرو شده باشد. BPA می‌تواند زمینه مشکلاتی مانند دیابت نوع 2، بیماری‌های قلبی، اختلال در عملکرد جنسی آقایان را به همراه داشته باشد. برای جلوگیری از بالا رفتن سطح BPA بهتر است تا جای ممکن مقدار متعادلی از مواد غذایی کنسرو شده را استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی
کنجد در بارداری - 4 خاصیت اصلی (کالری + ارزش غذایی)

2. احتمال باکتری‌های کشنده وجود دارد

در برخی از تحقیقات به این نتیجه رسیدند که برخی از غذاهای کنسروی ممکن است دارای باکتری خطرناکی به نام کلستریدیوم بوتولینوم باشند. رسیدن این باکتری به بدن می‌تواند سبب بوتولیسم شود. این بیماری در صورت درمان نشدن، به طور جدی می‌تواند سبب فلج یا حتی مرگ فرد شود.

بوتولیسم در پی مصرف مواد غذایی که به درستی کنسرو نشده باشند، ایجاد می‌شود. صنایع غذایی تجاری کمیابی سبب بروز این بیماری می‌شوند. باید توجه داشته باشید که کنسروهایی که ویژگی‌های زیر را دارند را تهیه نکنید:
قوطی‌های باد کرده
قوطی‌های فرورفته
کنسروهایی با قوطی ترک خورده
قوطی‌هایی که نشتی دارند

حتما کنسروها را قبل از مصرف در آب بجوشانید.

3. نمک و شکر افزوده دارند

خیلی از غذاهایی که به صورت کنسرو نگهداری می‌شوند، دارای نمک زیادی هستند. نمک برای خیلی از افراد آسیبی به همراه ندارد اما گروهی از افرادی که در معرض ابتلا به فشار خون هستند یا سلامت افرادی که فشار خون بالا دارند را تهدید می‌کند.

مطلب پیشنهادی
اسموتی لاغری ؛ یک هفته چربی سوزی با بهترین موارد

از طرف دیگر در ترکیبات غذاهای کنسروی شکر نیز به کار بده می‌شود. مصرف شکر می‌تواند زمینه ساز ابتلا به چاقی، دیابت نوع 2، بیماری‌های قلب و عروق را فراهم کند.

غذاهای کنسروی علاوه بر شکر و نمک، دارای ترکیبات نگهدارنده مختلفی هستند که ممکن است برای سلامت مفید نباشد. به همین دلیل اغلب توصیه می‌شود، میزان متعادلی از غذاهای کنسروی استفاده شود.

مقالات پیشنهادی مرتبط با غذاهای کنسروی

هنگام خرید غذاهای کنسروی به این نکات توجه کنید

  • توجه به مقدار نمک (عبارت “بدون نمک افزوده” را داشته باشد بهتر است)
  • توجه به مقدار شکر (عبارت “بدون شکر افزوده” را داشته باشد بهتر است)
  • بدون مواد افزودنی باشد
  • به تاریخ انقضای آن توجه کنید
  • قوطی کنسرو باید سالم باشد
مطلب پیشنهادی
تغذیه ورزشی مناسب برای ورزشکاران چگونه باید باشد؟

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *