بیماری ها و سلامتسلامت زنان

عمل هیسترکتومی چیست؟ + هر آنچه از آن باید دانست

عمل هیسترکتومی جراحی است که در آن رحم به صورت کامل از بدن خارج می شود. اگر فردی مبتلا به فیبروم های رحمی باشد و این توده ها بسیار در رحم پیشرفت کرده باشد اغلب این عمل را برای نجات بیمار انجام می دهند.

البته هیسترکتومی تنها برای درمان بیماری انجام نمی گیرد. برای مثال افراد ترنسکشوال f to m که قصد دارند چنج کنند نیاز است این عمل را انجام دهند.

تعریف کلی از عمل هیسترکتومی

عمل هیسترکتومی نوعی جراحی نیمه تهاجمی یا کاملا تهاجمی است که در آن رحم را از داخل بدن افراد دارای رحم خارج می کنند. زمانی که رحم از بدن خارج شود دوران پریود شدن و تخمک گذاری نیز در بدن آن فرد پایان پیدا می کند.

اگر جراحی به دلیل چنج کردن باشد یا آسیب وارد شده به گونه ای باشد که تخمدان ها را نیز درگیر کرده باشد، پزشک جراح مجبور می شود در هیسترکتومی لوله های فالوپ و تخمدان ها را نیز کاملا خارج کند. اگر فردی این عمل را انجام دهد دیگر قادر به بارداری نخواهد بود.

مطلب پیشنهادی
پروژسترون چیست؟ نقش آن در بدن + موارد مصرف آمپول آن

در چه زمان هایی جراحی هیسترکتومی انجام می شود؟

در چه زمان هایی جراحی هیسترکتومی انجام می شود

از آن جایی که عمل هیسترکتومی یک عمل بسیار حساس است و اگر خانم ها یا افراد دیگری که دارای رحم هستند آن را انجام بدهند تغییرات زیادی در بدن آن ها رخ می دهد؛ در نتیجه در شرایط بسیار خاص این جراحی انجام می شود.

1. فیبروم رحم و عمل هیسترکتومی

فیبروم رحم نوعی سرطان است که می تواند تمامی رحم را در بر گیرد و مشکلات بسیار زیادی را برای فرد دارای رحم ایجاد کند. فیبروم ها اغلب خود را با خونریزی های شدید قاعدگی نشان می دهند.

در این زمان اگر فیبروم رحم بسیار پیشرفت کرده باشد جراح مجبور است عمل هیسترکتومی را انجام دهد و رحم را برای نجات بیمار کامل خارج کند.

2. سرطان و جراحی هیسترکتومی

سرطان رحم، تخمدان و دهانه رحم از جمله سرطان هایی هستند که اگر با شیمی درمانی و دارو درمانی نتوان جلوی پیشرفت آن را گرفت با تشخیص پزشک متخصص برای خروج این توده های سرطانی لازم است عمل هیسترکتومی بر روی فرد بیمار انجام شود.

مطلب پیشنهادی
علت درد سینه چیست؟ (بررسی 13 علت اصلی و درمان موثر)

3. افتادگی رحم

افتادگی رحم یکی از عارضه هایی است که در میان خانم هایی که زایمان های طبیعی زیادی داشته اند بسیار شایع است. البته برخی دیگر از خانم به دلایل دیگر دچار افتادگی رحم می شوند.

در مرحله اولیه این بیماری می توان آن را با حرکات ورزشی درمان کرد، اما زمانی که این بیماری بسیار پیشرفت کند رحم از ناحیه واژن کمی خارج می شود که در این زمان پزشک معالج مجبور می باشد عمل هیسترکتومی را بر روی بیمار انجام دهد.

4. عمل هیسترکتومی برای بیماری آندومتریوز

یکی دیگر از بیماری هایی که به رحم را درگیر می کند بیماری آندومتریوز است. در این بیماری بافت داخلی رحم شروع به تکثیر شدن می کنند. به آن اندازه که بافت خارجی، دهانه رحم و تخمدان ها بافتشان تغییر می کند و شبیه به داخل رحم می شود.

تعریف این بیماری بسیار ساده است اما باید این را باید بگوییم فرد بیمار درد های خیلی زیادی را تحمل می کنند و در هنگام پریود شدن خونریزی های بسیار شدیدی خواهند داشت.

مطلب پیشنهادی
ورزش در قاعدگی مفید است یا مضر؟ 6 فایده مهم + مراقبت‌های لازم

متاسفانه این بیماری راه درمانی ندارد تنها دارو هایی وجود دارد که پیشرفت این بیماری را کند می کند. زمانی که این بیماری پیشرفته می شود با تشخیص پزشک رحم و تخمدان ها کامل خارج می شود، یعنی همان عمل هیسترکتومی روی بیمار انجام می شود.

5. عفونت های رحمی

محیط رحم به گونه ای است که اگر عفونتی وارد آن شود، سریع شروع به پخش شدن می کند. در مراحل اولیه و متوسط می توان با آنتی بیوتیک های قوی جلوی پیشرفت این عفونت ها را گرفت. اما زمانی که عفونت ها به بافت های رحمی نفوذ کنند دکتر اغلب چاره ای ندارد جز آن که عمل هیسترکتومی را برای بیمار انجام دهد.

هیسترکتومی چند نوع عمل دارد؟

انواع عمل هیسترکتومی

1. عمل هیسترکتومی از نوع سالپنگو

عمل هیسترکتومی انواع مختلفی دارد که نام یکی از آن ها جراحی سالپنگو اوفورکتومی است. البته این جراحی را برخی از متخصصان یک عمل جدا از هیسترکتومی می دانند.

مطلب پیشنهادی
سرطان رحم چگونه تشخیص داده می‌شود؟ (بررسی 9 نشانه شایع)

زمانی که به هر دلیل لوله های فالوپ و تخمدان ها آسیب دیده باشد و پزشک نیاز ببیند آن ها باید برداشته شود، با تمرکز بسیار بالا برای آسیب نرسیدن به بافت های بدن تخمدان و لوله های رحمی کامل برداشته می شود.

با انجام این عمل به مرور فرد بیمار، دچار پاسا قاعدگی مصنوعی می شود. البته این اتفاق جای نگرانی ندارد و کاملا طبیعی است، چرا که دیگر تخمکی برای ترشح هورمون ها برای پریود شدن تولید نمی شود.

2. جراحی هیسترکتومی گسترده

یکی دیگر از عمل هیسترکتومی به نام رادیکال یا گسترده معروف است. این جراحی زمانی انجام می شود که فرد دارای رحم سرطان فوق پیشرفته داشته باشد؛ در نتیجه برای این جراحی به صورت کامل رحم را خارج می کنند و علاوه بر آن دهانه ی رحم، بخش هایی از بافت واژن و گاهی لوله های فالوپ نیز خارج می شود.

3. جراحی هیسترکتومی از نوع ساب توتال

دیگر عمل هیسترکتومی وجود دارد که آن را با نام ساب توتال می شناسند. در این نوع از عمل جراحی که هم به صورت تهاجمی و هم غیر تهاجمی انجام می شود. از بخش های بالایی رحم بیشتر از نیمی از آن را تخلیه می کنند و دهانه ی رحم را دیگر خارج نمی کنند.

مطلب پیشنهادی
7 علت اصلی تکرر ادرار + راهکارهای درمانی بسیار موثر

البته این نکته قابل ذکر می باشد خانم هایی که تست پاپ اسمیر آن ها نرمال بوده و هیچ مشکلی را نداشته اند می توانند با تشخیص پزشک متخصص خود این نوع جراحی را انجام دهند.

در آخر:

عمل هیسترکتومی جراحی است که رحم و در موارد ضروری تر تخمدان ها و لوله های فالوپ به کلی خارج می شود. پس از انجام این جراحی و گذراندن دوران نقاهت خانم ها به دوران نقاهت خانم ها به دوران پسا قاعدگی مصنوعی می رسند، در نتیجه لازم است با تجویز پزشک داروهای هورمون مربوطه را میل کنند.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *