درد دنبالچه چرا ایجاد میشود؟ (3 راه اصولی درمان و پیشگیری)
درد دنبالچه از جمله دردهای مربوط به پایین کمر است که در پایینترین بخش ستون فقرات ایجاد میشود. برای کاهش این درد باید اقدامات فیزیکی را انجام داد تا بهبود یابد. در ادامه این متن به بررسی دلایل درد در این ناحیه و راه درمان سریع آن خواهیم پرداخت.
درد دنبالچه چرا ایجاد میشود؟
درد دنبالچه از جمله دردهایی است که ممکن است در هر سنی برای هر جنسیتی ایجاد شود. دنبالچه به عنوان استخوانی در پایینترین قسمت ستون فقرات است که شامل 4 مهره جوش خورده به هم میشود. دنبالچه برای اینکه بتوانیم حین نشستن تعادل داشته باشیم، در بدن وجود دارد.
این درد وقتی ایجاد میشود که آسیبهای ناگهانی بر آن وارد شوند. حتی گاهی با انجام برخی حرکات ورزشی و یا غلط نشستن ممکن است این دردها بعد از گذر زمان ایجاد شوند. از جمله دلایلی که ممکن است سبب بروز این دردها شود شامل گزینههای زیر است:
- نشستنهای طولانی مدت روی صندلی
- بد نشستن (طوری که تمام فشار روی این استخوان باشد)
- زمین خوردن با باسن
- نشستن طولانی مدت روی زمین سرد
- دوران بارداری و زایمان سخت (شل شدن رباطهای این ناحیه برای آماده شدن عمل زایمان طبیعی سبب آسیب دیدگی و درد دنبالچه میشود)
- غلط انجام دادن حرکات ورزشی
- عفونت، یبوست و هر نوع اختلال طولانی مدت در اجابت مزاج زیرا سبب کشیدگی مفصلها و وارد شدن فشار به آنها میشود
- ایجاد حالت نیمه دررفتگی برای استخوان دنبالچه
- تحلیل رفتن مفصل
- رشد تومور
- جراحی نخاعی
ادامه دار شدن درد دنبالچه چه چیزی را به همراه دارد؟
اینکه چه عوارضی در پی درد دنبالچه ایجاد خواهد شد، به علتی که سبب درد شده است بستگی دارد. این دردها ممکن است تشدید شده و درد در ناحیه مقعد و به ویژه در حین اجابت مزاج ایجاد شود.
از بین رفتن حس لامسه، ضعف ماهیچهها، و در موارد بسیار نادر حالت تهوع و استفراغ را نیز به همراه خواهد داشت. برای پیشگیری از بروز این موارد باید هر چه سریعتر به فکر درمان و کنترل این وضعیت بود. در ادامه با ما همراه باشید تا راهکارهای بسیار موثر در بهبود و درمان درد دنبالچه را برایتان ارائه دهیم.
پیشگیری، تسکین و درمان درد دنبالچه با چند راهکار موثر
در بسیاری از موارد که دردها ناشی از آسیبهایی مانند بد نشستن، هستند پس از مدتی بهبود خواهند یافت. برخی افراد نیز با مصرف داروهای مسکن مانند ایبوپروفن و یا استامینوفن این درد را تسکین میدهند.
اما بهتر است برای درمان ابتدا به پزشک مراجعه کرد و راهکارهای درمانی درست را پیش گرفت. در این بین راهکارهای بسیار موثری وجود دارند که میتوان از آنها برای تسکین و بهبود سریعتر استفاده کرد. این راهکارها را در ادامه برایتان معرفی خواهیم کرد.
حرکات ورزشی مناسب برای بهبود درد دنبالچه
بهترین راهکار برای درمان درد دنبالچه رو آوردن به انجام حرکات ورزشی محسوب میشود. تقویت عضلات کمک میکند تا ضمن اینکه از بروز درد در این ناحیه جلوگیری شود، در صورت ایجاد آنها نیز سریعا بهبود یابند و درمان شوند. ورزشهایی از جمله پیلاتس و یوگا، انجام حرکات اصلاحی فیله بسیار موثر خواهند بود.
بهترین راهکارهایی که میتوان برای این منظور پیش گرفت را معمولا فیزیوتراپیستها در اختیار قرار میدهند. اما چند حرکت اصلاحی هستند که برای بهبود بسیار موثر واقع میشوند:
- به سمت چپ یا راست روی پهلو دراز بکشید و بازو را زیر سر قرار دهید. پاها را صاف نگه داشته و وقتی روی سمت چپ دراز کشیدهاید، پای راست را برای 10 ثانیه بالا نگه دارید. این کار را برای هر دو طرف 10 مرتبه انجام دهید. در هر ست 5 ثانیه به پا استراحت دهید.
- به پهلو دراز بکشید و کمی پاها را داخل شکم جمع کنید. دستها را صاف مقابل صورت قرار دهید. اگر به پهلوی چپ خوابیدهاید باید دست راست را به طور کامل باز کنید طوری که تقریبا سرشانه سمت راست به زمین نزدیک شود. این کار را 10 مرتبه برای هر طرف انجام دهید.
- ماساژ این ناحیه با یک حوله گرم نیز میتواند بسیار موثر باشد.
اصلاح سبک زندگی برای رفع درد دنبالچه
برای اینکه بتوان به درد دنبالچه مبتلا نشد و یا آنرا درمان کرد باید اصلاحاتی در سبک زندگی انجام داد. زیرا بسیاری از رفتارهای فیزیکی که در طول شبانه روز انجام میدهیم سبب بروز این دردها میشوند. به نکات زیر برای این منظور توجه کنید:
- برای کاهش درد این ناحیه هنگام نشستن یک بالش نرم زیر باسن قرار دهید.
- روی صندلی با زاویه مناسب و صاف بنشینید تا تمام فشار روی این نقطه نباشد و وزن بدن بین نشیمنگاه تقسیم شود.
- مدت زمان طولانی ننشینید. به ویژه روی صندلی، هر 40 دقیقه یکبار از جای خود بلند شوید و تغییر حالت دهید.
- از رانندگی کردن برای بیش از 1/5 ساعت مداوم پرهیز کنید.
- فعالیت بدنی روزانه مناسب برای تقویت عضلات خود را پیش بگیرید.
درمان دارویی برای بهبود درد دنبالچه
برخی از پمادها که بدون نسخه نیز ارائه میشوند، گزینههای بسیار مناسبی برای تسکین دردهای استخوانی هستند. قرصهای مسکنی از جمله مسکنهای غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن میتواند در تسکین این دردها بسیار موثر باشد. علاه بر این موارد بنا به تجویز پزشک ممکن است آمپولهای ضد التهابی و کورتوندار تجویز شوند که به سرعت درد دنبالچه را تسکین میدهند.
تا جای ممکن بهتر است از داروهای مسکن به عنوان تنها راه درمان استفاده نکرد. زیرا این داروها تنها درد را از بین میبرند و مهمتر از آن یافتن علت اصلی و اصلاح آن برای همیشه است.
چه موقع درد دنبالچه نگران کننده است؟
در مواردی که درد دنبالچه به همراه کبودی و بی حسی باشد حتما باید به پزشک مراجعه کرد. گاهی این درد میتواند سبب ایجاد تغییر در انجام حرکات و هماهنگی بین اعضای بدن شود.
این موضوع ممکن است در صورت ادامهدار شدن آسیبهای جبران ناپذیری مانند قطعی نخاع را به همراه داشته باشد. باید برای جلوگیری از این مورد در صورت مشاهده این علائم همراه با درد دنبالچه حتما به پزشک مراجعه کرد.
- احساس بیحسی و سر شدن
- کبودی گسترده در این ناحیه از کمر
- طولانی شدن درد بیش از یک هفته الی 10 روز
- عدم تعادل و هماهنگی بین اعضا بدن در اطراف این ناحیه
- بالا رفتن دمای بدن
برای تشخیص درست معمولا پزشک معایناتی با در دست داشتن تصویر از کمر، انجام خواهد داد. معمولا دردهای خفیف را با تجویز چند جلسه فیزیوتراپی از بین میبرند اما در مواردی که درد شدید باشد نیاز به تزریق آمپولهای ضد درد یا گاهی عملهای جراحی است.
نکات تکمیلی
در صورتی که درد دنبالچه به شدت اذیت کننده باشد باید از اقدامات خودسرانه و انجام حرکات ورزشی، حرکات یک دفعه، شکاندن قولنج و هر فعالیت فیزیکی که سبب آسیب بیشتر به این ناحیه میشود پرهیز کرد و به پزشک مراجعه کرد. به کار بردن حرکاتی که توسط فیزیوتراپیست تجویز میشوند اگر دقیق و روزانه انجام شوند، به طور کامل درد را از بین خواهد برد.