بیماری ها و سلامتسلامت زنان

علائم افتادگی مثانه را بشناسیم ( 12 علت + راه های پیشگری)

علائم افتادگی مثانه اغلب در تمامی خانم ها و افراد دارای رحم یکی می باشد و خود را با فشار هایی در ناحیه داخلی که در آنجا مثانه قرار دارد نشان می دهد. البته این بیماری علائم دیگری نیز دارد که لازم است قبل از آن با مکانیسم و نوع عملکرد مثانه آشنا شویم. سپس به سراغ آشنایی با علائم این عارضه دردناک برویم.

تعریف کلی از افتادگی مثانه

مثانه عضوی از بدن است که وظیفه آن نگهداری از ادرار است دقیقا هنگامی که احساس کند نیاز به خالی شدن دارد به مغز سیگنال پر شدن می فرستد.

این عضو از بدن بر اثر آسیب یا افزایش سن می تواند از جای خود حرکت کند. جای مثانه در بدن خانم ها دقیقا در کنار رحم قرار دارد که توسط رباط ها و عضلات لگن در بدن نگهداری می شود.

اگر به هر دلیلی اجزای نگهدارنده مثانه شما آسیب ببینند شما شاهد آن خواهید بود که دچار افتادگی این ناحیه شده اید و علائم افتادگی مثانه را حس خواهید کرد.

مطلب پیشنهادی
9 راز زیبایی موی زنان هندی که به آن قسم می خورند

چند نوع افتادگی مثانه داریم؟

چند نوع افتادگی مثانه داریم

علائم افتادگی مثانه کاملا به نوع و درجه ی این افتادگی بستگی دارد. اما به طور کلی هر عاملی که باعث شود عضلات لگنی نگهدارنده مثانه و رحم آسیب ببند شاهد این نوع از عارضه خواهیم بود.

درجه یک: این نوع افتادگی مثانه را از نوع خفیف آن می دانند که تنها بخش کوچکی از بافت مثانه وارد واژن شده است

درجه دوم: در این نوع از افتادگی مثانه بافت بیشتری وارد واژن شده است و تقریبا تا دهانه واژن این بافت پیشروی کرده است.

درجه سوم: در اینجا افتادگی مثانه بسیار پیشروی کرده است و حتی بخشی از بافت مثانه از رحم خارج شده است.

درجه چهارم: این مرحله از افتادگی مثانه بسیار حاد است و زمانی اتفاق می افتند که عضلات دچار آسیب جدی شده باشند. در این مرحله مثانه کاملا از واژن خارج شده است که اغلب این اتفاق با خروج رحم نیز همراه است.

مطلب پیشنهادی
درمان خشکی واژن با 7 راهکار موثر + بررسی دلایل و پیشگیری

12 علت افتادگی مثانه

آشنایی با علت افتادگی مثانه

1. زایمان طبیعی و افتادگی مثانه

یکی از شایع ترین اتفاقاتی که برای خانم ها در طول زایمان طبیعی می افتد افتادگی مثانه و افتادگی رحم است. از آن جایی که برای زایمان طبیعی نیاز است مادر با فشار بچه را از دهانه رحم خارج کند فشار زیادی روی رباط ها و عضلات لگن متصل به مثانه وارد می شود و این اتفاق می افتد و این امکان وجود دارد علائم افتادگی مثانه را مادر کمی بعد از زایمان مشاهده کند.

2. بارداری چند قلو و امکان علائم افتادگی مثانه

یکی دیگر از مسائلی که باعث می شود خانم ها در بارداری یا پس از آن شاهد علائم افتادگی مثانه باشند، حاملگی های چند قلویی است. در اینجا رحم به شدت سنگین می شود و روی بافت ها و عضلاتی که مثانه را داخل شکم نگه داشته است فشار زیادی وارد می کند و این عامل باعث آسیب به استحکام مثانه خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
عمل سزارین چگونه انجام می‌شود؟ مقایسه با زایمان طبیعی

3. افزایش سن

افزایش سن از دیگر علت هایی است که باعث می شود خانم ها علائم افتادگی مثانه را تجربه کنند. چرا که با افزایش سن اندام های داخلی قدرت اولیه خود را از دست می دهند و به اصلاح بافت و عضلات نگهدارنده مثانه قدرت بالا نگه داشتن آن را ندارند.

4. رسیدن به دوران پسا قاعدگی

با رسیدن به دوران پسا قاعدگی خانم ها تغییرات هورمونی زیادی را مجدد تجربه می کنند. در این زمان هورمون هایی مانند هورمون استروژن کم کم ترشح نمی شوند.

این همون علاوه بر آن که باعث شادی و طراوت در خانم ها می شود عضلات بدن را نیز جوان و با قدرت نگه می دارد؛ در نتیجه برخی از خانم ها ممکن است در این سن علائم افتادگی مثانه یا افتادگی رحم را تجربه کنند.

5. عمل جراحی برداشت رحم ( هیسترکتومی):

عمل جراحی هیسترکتومی جراحی کاملا تهاجمی است که در آن رحم و برخی از بافت های دیگر داخلی بدن را خارج می کنند. از آن جایی که رحم و مثانه در کنار یک دیگر قرار دارند، اگر عمل با احتیاط انجام نشود موجب ضعف عضلات لگنی می شود و پس از مدتی فرد بیمار شاهد علائم افتادگی مثانه خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
کیست تخمدان چیست؟ علائم و انواع آن + 5 راه درمان

عوامل دیگری وجود دارد که ممکن است باعث افتادگی رحم یا مثانه شوند که شامل موارد زیر می شود:

  • فشار به ناحیه زیر شکم
  • فشار بر روی عضلات لگنی
  • کشیدگی رباط های متصل به مثانه
  • بیماری های شدید ریوی
  • چاقی و افزایش وزن
  • یبوست های ممتد
  • خانم هایی که وزنه برداری را به صورت غیر حرفه ای دنبال می کنند.

افتادگی مثانه چه نشانه هایی دارد؟

افتادگی مثانه چه نشانه هایی دارد

علائم افتادگی مثانه برای تمامی افرادی که به این عارضه دچار شده اند یکی نمی باشد، بلکه بسته به درجه ای که با آن درگیر هستند نشانه های مختلفی را تجربه می کنند که شایع ترین آن ها شامل موارد زیر می شود.

  • احساس درد در ناحیه لگن. به خصوص هنگام نشستن
  • احساس درد های غیر طبیعی در ناحیه زیر شکم و نزدیک به ناحیه مثانه
  • در موارد حاد بیرون زدن بافت مثانه از داخل واژن
  • متورم شدن واژن
  • به سختی ادرار کردن
  • چکه کردن ادرار زمانی که فرد عطسه یا سرفه می کند
  • هنگام تخلیه ادرار فرد متوجه می شود ادرار کامل خارج نشده است
  • عفونت های پشت هم در ناحیه واژن و عفونت های ادراری
  • احساس درد زیاد و غیر طبیعی هنگام برقراری رابطه جنسی
  • خارج شدن ادرار در حین رابطه جنسی به صورت بی اختیار
  • احساس کمر درد های بی دلیل
مطلب پیشنهادی
چسبندگی رحم- (هر چه از آن باید دانست + نحوه تشخیص سندروم آشرمن)

آیا راه پیشگیری برای جلوگیری از افتادگی مثانه وجود دارد؟

بله. همیشه پزشکان و متخصصان هر بیماری بر این باور هستند پیشگیری از بیماری از درمان آن بسیار آسان تر است. اگر می خواهید علائم افتادگی مثانه و افتادگی رحم را تجربه نکنید، پیشنهاد می شود سبک زندگی خود را تغییر دهید و راهکار های زیر را انجام دهید.

  1. اولین راهکاری که می تواند به شما کمک کند تا دچار عارضه افتادگی مثانه نشوید رفع یبوست های مکرر است. برای رفع این مشکل ابتدا پیشنهاد می شود غذاهای فیبر دار را در رژیم غذایی خود جای دهید.
  2. از انجام حرکاتی که به مثانه و لگن شما آسیب می رساند کاملا دوری کنید.
  3. خانم هایی که علاقه به ورزش وزنه برداری دارند حتما این کار را زیر نظر یک مربی انجام دهند تا قبل از آن تمرینات استحکام عضلات لگن را با شما کار کنند.
  4. اگر دچار یبوست می شوید از فشار زیاد برای خروج مدفوع خودداری کنید و برای رفع آن به پزشک مراجعه کنید.
  5. برای آن که شاهد افتادگی مثانه و افتادگی رحم نباشید پیشنهاد می شود وزن خود را پایین بیاورید؛ چرا که اضافه وزن یکی از اصلی ترین فشار ها به عضلات لگنی است.
مطلب پیشنهادی
ریزش مو در دوران شیردهی - (4 علت + 3 خوراکی موثر + ماسک خانگی)

در آخر:

اولین علائم افتادگی مثانه را که در بالا به آن ها اشاره کردیم خانم ها باید بسیار جدی بگیرند؛ چرا که در اولین مراحل می توانند سریع با درمان های خانگی که پزشک معالج به آن ها می دهد جلوی پیشرفت آن را بگیرند. در غیر صورت ممکن است مجبور شوند جراحی تهاجمی انجام دهند که آن نیز خطراتی را به همراه خود دارد.

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *