تلخ شدن شیر مادر (15 علتی که سبب تغییر طعم میشود)
تلخ شدن شیر مادر میتواند ساعتها کودک را گرسنه نگه دارد. اگر مادر مراقبتهای لازم را انجام نداده باشد کودک از خوردن شیر مادر خودداری میکند. این موارد میتواند گریه کودک را به همراه داشته باشند. دلایل متعددی وجود دارد که سبب تلخ شدن و بوی بد شیر مادر میشود که کودک مزه و بوی آنرا کاملا متوجه میشود.
بسیاری از مادران ترجیح میدهند کودکشان حساسیت کمتری نشان دهد اما باید این موضوع را در نظر داشت که کودکان شیرخوار خیلی حساس هستند. طی تکامل رشد کودک در دوران بارداری، حس بویایی، حس چشایی و خیلی از ترجیحات خاص غذایی ایجاد میشود.
اگر مادر مراقب آنچه که میخورد یا اینکه چگونه شیر در سینه ذخیره میشود، نباشد، کودک از خوردن شیر امتناع خواهد کرد. در نتیجه این موضوع کودک ضعیف میشود، مشکل در رشد آن ایجاد میشود و شیر مادر را پس میزند. پس بهتر است بررسی کنیم چه مواردی سبب طعم بد و تلخ شدن شیر مادر میشوند؟
چه مواردی سبب طعم بد و تلخ شدن شیر مادر میشوند؟
مادران بدون آنکه بدانند، به طور مستقیم در طعم شیر تاثیر میگذارند. آنچه که میخورند، بو میکنند، هوای آلودهای که نفس میکشند یا نوشیدنیهایی که مینوشند و حتی احساسی که در آنها تغییر میکند، کاملا بر طعم شیر تاثیرگذار است. اما مواردی هستند که تاثیر زیادی در مزه شیر دارند و باید به آنها توجه کرد.
1. یخ زدن و ذوب کردن
با پرمشغله شدن مادران امروزی، یکی از روشهای تامین شیر برای کودکان در طولانی مدت، فریز کردن است. اما بافت و کیفیت شیر تازه مادر کاملا با بافت شیر یخ زده متفاوت است که کودکان گاهی از مصرف آن امتناع میورزند.
2. خوردن مارچوبه
خواص مارچوبه بسیار فراوان است که برخی از مادران برای دریافت ویتامینها و کلروفیل موجود در آن، از آن استفاده میکنند. اما نکته مهم اینکه مارچوبه نه تنها میتواند باعث شود پوست بو دهد، بلکه شیر مادر را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
اگر میخواهید کودک به بو و طعم مارچوبه عادت کند بهتر است آنرا در دوران بارداری نیز مصرف کنید. در غیر اینصورت، برای جلوگیری از تلخ شدن شیر مادر باید از مصرف آن پرهیز کرد.
3. نوشیدن الکل
دوران بارداری و سپس وضع حمل و نگهداری از کودک میتواند فشار زیادی را به مادر وارد کند. گاهی برای فراموش کردن این فشار ممکن است به مصرف نوشیدنیهای الکلی رو آورده شود.
اما باید به این نکته توجه کرد که استعمال سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی به طور مستقیم در طعم شیر مادر تاثیرگذار است. در این صورت حتی خطر مسمومیت، خواب آلودگی و مشکلات بهداشتی دیگر کودکان شیرخوار را تهدید خواهد کرد.
4. غذاهای تند در منوی غذایی
برخی از مادران علاقه به مصرف ادویهها و غذاهای تند دارند. این موضوع میتواند شیر مادر را تحت تاثیر قرار دهد. اگر یکباره این تفاوت در غذاهای مصرفی ایجاد شود، روی شیر و تلخ شدن شیر مادر تاثیر خواهد داشت. هنگامی که کودک شیر حاوی ترکیبات فلفل مادر را بنوشد، مشکلاتی مانند بالا آوردن، تومور بدخیم و نارضایتی را بروز خواهد داد.
5. مصرف برخی از داروها
در مواردی که مادران نیاز به مصرف برخی از داروهای خاص برای حفظ حیات و سلامت خود دارند، نیاز به تغذیه کودک با شیر مادر نیست. این موضوع میتواند شیر بی کیفیتی را به کودک برساند و کودک از خوردن شیر امتناع کند.
6. برخی غذاهای دریایی
وارد شدن زبالههای صنعتی به دریاها باعث شده است غذاهای دریایی حاوی مقداری جیوه باشند. بهتر است گزینههایی انتخاب شوند که کمتر در معرض آلودگی قرار دارند. این موضوع میتواند تاثیر مستقیم در تلخ شدن شیر مادر داشته باشد.
7. مراقب آب نوشیدن باشید
در برخی مناطق حتی آب تصفیه شده شده نیز حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین، آلودگیهای سربی و آرسنیک یا جیوه و سموم مختلف دیگر است. آب آلوده و تغییر آب مصرفی نیز میتواند طعم شیر را تغییر دهد و سبب تلخ شدن شیر مادر شود.
8. محدود کردن مصرف گوشت
طبیعی است که مادران در دوران بارداری و بعد از زایمان نیاز به مصرف غذاهایی مانند جگر و انواع گوشت را داشته باشند. اما اگر گوشتی یا هر پروتئین حیوانی که خریداری میشود، تحت سموم، آنتی بیوتیکها و هورمونهای رشد پرورش داده شده باشد، به سمی شدن و تلخ شدن شیر مادر میانجامد.
9. مصرف سیر
سیر فواید متعددی دارد و برای درمان سرماخوردگی، طعم دادن به غذا و حتی زیاد شدن شیر مادر مفید است. اما اگر مادر غذاهای زیادی را با سیر مصرف کند، ممکن است کودک با مصرف شیر از این موضوع ابراز ناراحتی کند.
10. اصلا زمان مناسبی برای سیگار کشیدن نیست
سیگار کشیدن نه تنها برای پوست، مو، دندانها و سلامت بدن مضر است، بلکه میتواند آسیب زیادی به کودک وارد کند. سموم و نیکوتین سیگار به صورت مستقیم از طریق شیر به کودک منتقل میشوند و طعم بد و تلخ شدن شیر مادر را به همراه خواهند داشت.
11. دور کردن استرس
حالات افسردگی و استرس در زنان، سبب نامتعادل شدن هورمونهای بدن میشود. این پاسخ هورمونی کاملا موثر بر افت کیفیت شیر است. مادران برای جلوگیری از این موضوع باید خوب استراحت کنند و راهکارهای درستی را برای مدیریت استرس آموزش ببینند.
12. سموم و آفتکشها
مادران برای جلوگیری از افت کیفیت شیر و تلخ شدن شیر مادر باید از منابع غذایی استفاده کنند که کاملا ارگانیک تهیه میشود. علفکشی مانند گلیفوزات سالها است که مورد استفاده قرار میگیرد و قطعا برای سلامت انسانها بسیار مضر است. این سموم و آفتکشها به طور مستقیم بر بافتهای بدن تاثیر میگذارند و طعم شیر مادر را تغییر میدهند.
13. وجود مقدار نامتعادل لیپاز
لیپاز در شیر مادر عنصری ضروری است. اما اگر بیشتر از حد متعادل باشد، کودک در دهان خود ترشی و تلخ شدن شیر مادر را احساس خواهد کرد. اگر مادر دچار التهاب صفرا یا سنگ صفرا و عفونی شدن صفرا شده باشد، آنزیم لیپاز در شیر مادر افزایش خواهد یافت. حتی ممکن است شیر بوی صابون دهد. در این صورت باید با مراجعه به پزشک به درمان این موضوع بپردازد.
14. توجه به وسایل موجود در کیف لوازم آرایش
مادران وقتی تصمیم به مراقبت از کودک خود دارند باید به هر آنچه که میخورند، بو میکنند و یا بر پوست خود میزنند، کاملا دقت کنند. انتقال سموم و فلزات سنگین از پوست به بدن و شیر، کاملا جدی است.
فلزاتی که باید مادران در مقابل آنها کاملا مراقب باشند شامل جیوه، سرب، آرسنیک، فتالات، دیوکسین و سایر فراوردههای نفتی است. از بیشتر آنها در تهیه لوازم آرایش استفاده میشود. مادر باید مراقب انتخاب آنها باشد تا تاثیر مستقیم را از کودک خود دور نگه دارد. حتی بوی آنها نیز ممکن است کودک را از مصرف شیر دور کند.
15. آلودگی هوا
صنعتی شدن به هر چه بیشتر آلوده شدن هوا منجر شده است. همانطور که بارها اشاره شد هر آنچه که مادر مصرف و احساس میکند بر روی شیر تاثیرگذار است. ساعاتی در شلوغی شهر بودن و استشمام هوای آلوده مقدار زیادی فلزات سنگین را به بدن مادر وارد میکند.
برای پیشگیری از این موضوع بهتر است فیلتر هوا و آب در خانه، ماسکهای فیلتر دار در خارج از منزل و پرهیز از بیرون ماندن در هوای آلوده جدی گرفته شود. از این طریق از تلخ شدن شیر مادر و تغییر در کیفیت آن جلوگیری خواهد شد.
جمعبندی
در این متن به بررسی 15 علت مهم برای تغییر طعم و تلخ شدن شیر مادر پرداختیم. مادران باید در این دوران به هر آنچه که تغذیه میکنند توجه کامل داشته باشند و تغییر عادات غذایی را به مرور وارد برنامه غذایی کنند. از این طریق از آسیب به کودک خود جلوگیری کردهاند.