8 نکته مهم برای رژیم غذایی دیابت نوع 2 و راه کنترل آن
رژیم غذایی دیابت نوع 2 نباید خالی از مواد غذایی مهم و ضروری برای مبتلایان باشد. بهتر است در آن حد اعتدال رعایت شود و حذف کامل بسیاری از مواد غذایی در آن صورت نگرفته باشد.
این موضوع تمام نکاتی نیست که برای این روند تغذیهای باید در نظر گرفت. در ادامه این متن به طور کامل در مورد مواد غذایی که باید و نباید مبتلایان به این بیماری مصرف کنند، توضیحات کاملی را ارائه کردهایم.
ضرورت پیروی از رژیم غذایی دیابت نوع 2 برای مبتلایان
عوامل متعددی سبب ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 میشود که از جمله مهمترین آنها میتوان به زمینه وراثتی و تغذیه غلط اشاره کرد. این موضوع در حالتی رخ میدهد که بدن قادر به تولید انسولین برای کنترل سطح قند خون نباشد.
درمان و کنترل زمینه وراثتی، نیازمند مصرف دارو و تحت مراقبت قرار گرفتن زیر نظر پزشکان و متخصصان است. اما گاهی خود افراد خودشان خواسته یا ناخواسته، زمینه ساز ابتلا به دیابت نوع 2 میشوند که بهتر است در این صورت رژیم غذایی را پیروی کنند که به درمان و کنترل آن کمک میکند.
روند بهترین رژیم غذایی دیابت نوع 2
برای پیروی از روند مناسب برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 نیازی به حذف و یا قطع مصرف برخی مواد غذایی نیست. فقط باید اعتدال مصرف بسته به نیازهای بدن هر فرد رعایت شود. این موضوع نشان دهنده این است که باید از الگویی صحیح و دقیق پیروی شود تا علاوه بر رفع بیماری، سلامت بدن نیز تامین شود.
با رعایت اصولی میتوان رژیم غذایی دیابت نوع 2 را طوری پیش گرفت که برای سلامتی هیچ ضرری نداشته باشد. روزانه باید تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن تامین شود و برخی از مواد غذایی را که ممکن است در بالا رفتن قند خون موثر باشند تا زمان درمان، حذف کرد.
بایدها و نبایدها در رژیم غذایی دیابت نوع 2
در طول این رژیم فرد با سه گروه از مواد غذایی مواجه میشود. مواد غذایی ممنوع، مواد غذایی مجاز و مواد غذایی با محدودیت از جمله این سه دسته هستند.
در این رژیم غذایی باید از مصرف مواد غذایی ممنوع شده، پرهیز کرد. یعنی مواد غذایی از جمله انواع شیرینی، کیک، آدامس، حلوا، دسرهای بسیار شیرین مانند شل زرد، آبمیوههای صنعتی با شیرینکنندههای مصنوعی و بسیاری از موارد که از قند بالایی برخوردار هستند، باید مصرف آنها قطع شود.
در عوض فرد میتواند مواد غذایی مجاز که شامل انواع میوه و سبزیجات، لبنیات، حبوبات، سویا، گوشت کم چرب و ماهی میشود را به اعتدال و روزانه مصرف کند.
اما مواد غذایی که محدود هستند و نقش بسیار مهم در رژیم غذایی دیابت نوع 2 را دارند، شامل کربوهیدرات، برنج، سیب زمینی، ذرت، لبو، چغندر و امثال این موارد میشوند. این موارد را بهتر است به اعتدال مصرف کرد تا در کاهش سطح قند خون کمک کند.
بهتر شدن روند رژیم غذایی دیابت نوع 2
نکاتی هستند که کمک به داشتن روندی بهتر برای این رژیم را به همراه دارند. این نکات که بهتر است از سوی افراد مبتلا به این نوع دیابت رعایت شود، شامل موارد زیر است:
- حذف قند و شکر برای خوردن چای و استفاده از توت خشک یا خرما خشک
- حذف نوشابه و نوشیدنیهای حاوی انواع شیرینکنندههای مصنوعی
- درست است مصرف میوه و سبزیجات در طول رژیم غذایی دیابت نوع 2 آزاد است اما بهتر است مصرف میوههای شیرین به حداقل رسانده شود
- استفاده از مقدار متعادل از برنج آبکش شده به جای برنج کته (زیرا نشاسته کمتری به همراه دارد)
- کاهش مقدار مصرف نمک و همینطور تنقلات شود مانند چیپس، پفک و…
- به حداقل رساندن غذاهای فراوری شده و فست فود مانند سوسیس، کالباس و…
- کاهش مصرف غذاهای چرب مانند کلهپاچه، مغز و غذاهای سرخ کرده
- چاشنیهای سالم مانند آب لیموترش، آب نارنج، آبغوره و سرکه باید جایگزین سس برای مصرف سالاد شوند
نکات پایانی در مورد رژیم غذایی دیابت نوع 2
برای نتیجه بهتر در بهبود و کنترل قند خون در کنار رژیم غذایی دیابت نوع 2 بهترین کار ورزش روزانه، مدیریت استرس و خواب کافی به شمار میرود. تنها با اصلاح سبک زندگی میتوان از روند درستی برای داشتن سلامتی بهرهمند شد.
ورزش روزانه بیش از 40 دقیقه با ورزشهای مختلف از جمله پیاده روی تا سایر انواع، در روز میتواند تاثیر چشمگیری در کنترل دیابت داشته باشد. البته برای پیروی از روند بهتر، نیاز است تا از یک پزشک متخصص در این زمینه راهنمایی گرفته شود.