نمک سیاه از جمله نمک هایی با ارزش غدایی بالا می باشد و نقش مهمی در سلامت و زیبایی می تواند از خود ایفا کند. این نمک بیشتر در هندوستان و پاکستان هنگام طبخ مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ سنگ این نمک اغلب تیره تر از ذره های بلورین ریز شده ی آن می باشد و در آب کاملا مشکی می شود.
در این مقاله به طور جامع درباره نمک سیاه و خواص آن در سلامت و زیبایی صحبت شده است.
نمک سیاه چیست؟
نمک سیاه را به نام نمک هندی نیز می شناسند؛ چرا که سنگ های این نمک را از کوه های آتشفشانی هند بدست می آورند. این نمک تا زمانی که به آب اضافه نشده است رنگی متمایل به خاکستری دارد اما هنگامی که آن را به آب اضافه می کنند، به مشکی تغییر رنگ می دهد.
نمک هندی برای بدن به اندازه ای مفید می باشد که امروزه دیگر تنها در کشور های هند و پاکستان از آن استفاده نمی شود، بلکه بیشتر افراد در مناطق مختلف سعی می کنند برای بهره گیری از خواص آن و بهبود سلامت خود این نمک را جایگزین نمک های دیگر کنند.
مواد تشکیل دهنده ی این نمک سدیم سولفات، سدیم کلراید، ان-اکسید، کلسیم، منیزیم و سولفات آهن می باشد.
فواید نمک سیاه برای سلامت بدن
1. نمک سیاه مناسب بیماران قلبی
اکثر بیمارانی که دارای مشکلات قلبی یا فشار خون بالا هستند باید خوراکی هایی که حاوی سدیم می باشد را از غذای خود حذف کنند. بیشترین منبع سدیم در نمک های معمولی است. نمک معمولی در اکثر آشپزخانه ها برای طعم بخشیدن به غذا استفاده می شود، اما نمک سیاه جایگزین بسیار مناسبی برای نمک معمولی می باشد؛ چرا که میزان سدیم موجود در این نمک بسیار کم است.
نکته : علاوه بر بیماران قلبی این نمک برای بیمارانی که دارای کلسترول بالا می باشند نیز مناسب است.
2. جلوگیری از پوکی استخوان
کلسیم نقش بسزایی در استحکام بخشی و شکل گیری استخوان ها ایفا می کند. شاید این نکته برایتان جالب باشد که سدیم نیز نقش مهمی در قوی سازی استخوان دارد؛ اما از طرفی سدیم زیاد باعث بیماری های خطرناک دیگری نیز می شود. راهکار چیست؟ نمک سیاه علاوه بر آن که سدیم مورد نیاز استخوان ها را تامین خواهد کرد، احتمال دفع سدیم از استخوان ها را به اندازه ی چشمگیری کاهش خواهد داد، در نتیجه سدیم ها در استخوان می مانند و خطر پوکی استخوان در سنین بالا کاهش پیدا می کند.
3. تقویت کننده دستگاه گوارش و معده
یبوست یکی از بیماری هایی است که مستقیما دستگاه گوارش را درگیر خود می کند. به دلایل مختلف فردی ممکن است دچار این بیماری شود. در مواقع حاد خوردن خوراکی های فیبردار نیز نمی تواند این عارضه را برطرف کند.
در این زمان پیشنهاد می شود افرادی که روده های تحریک پذیر دارند و دائم دچار یبوست می شوند از نمک سیاه در غذای خود استفاده کنند؛ چرا که این نمک یک ملین به حساب می آید و برای درمان یبوست بسیار می تواند بهتر از داروهای دیگر عمل کند.
نمک هندی سیاه به عملکرد و هضم غذا کمک شایانی می کند، چرا که به دلیل نوع ترکیبات قلیایی که دارد معده را برای به تعادل رساندن تحریک می کند تا اسید بیشتری از خود ترشح کند؛ در نتیجه ی این عملکرد هضم غذا راحت تر صورت می گیرد.
نکته: نمک سیاه به علت تحریک معده برای ترشح اسید معده می تواند خوراکی مناسبی برای افزایش اشتهای کودکان و بزرگسالان باشد.
خواص نمک هندی سیاه برای پوست و مو
نمک سیاه هندی علاوه بر آن که برای سلامت بدن بسیار مفید می باشد در زیبایی پوست و مو هم نقش بسزایی را ایفا می کند که در زیر به معرفی این خواص پرداخته ایم.
1. فواید نمک سیاه برای ریزش مو
ریزش مو می تواند از کمبود مواد معدنی و ضعیف شدن فولیکول ها باشد. محلول نمک سیاه و آب می تواند درمان موثری برای ریزش مو باشد؛ چرا که سرشار از مواد معدنی است و در نتیجه غذای مو را تامین کرده و در آخر باعث تقویت فولیکول ها و رشد مو خواهد شد.
2. درمان آکنه و جوانسازی پوست
نمک سیاه را می توان با روغن های سازگار با پوست ترکیب کرد و به عنوان یک اسکراب خوب از آن برای سلامت پوست استفاده کرد. این نمک به آرامی سلول های مرده سطح پوست را جدا می کند و جایگزین آن سلول های زنده و شاداب بر روی پوست قرار می گیرد، طی همین عملکرد آکنه و لکه های پوستی از بین خواهند رفت.
حمام نمک هندی سیاه
نمک هندی همانطور که به صورت خوراکی و موضعی برای سلامت بدن بسیار مفید می باشد، حمام آن نیز کمک شایانی به کاهش درد های مفصلی خواهد کرد. مواد معدنی موجود در این نمک قادر می باشند از طریق پوست جذب بدن شوند و نقش مسکن و درمانی را برای بیماری های مفصلی و استخوانی ایفا کنند.
نمک محبوب وگن ها
نمک سیاه سرشار از مواد مغذی می باشد و مصرف آن برای بیشتر افراد مفید است؛ اما اشخاصی که رژیم وگن و وجترین را دنبال می کنند نیاز دارند این مواد حیاتی بدن را از خوراکی های غیر حیوانی تهیه کنند. این نمک پروتئین مغذی که داخل زرده تخم مرغ وجود دارد را در خود دارا است. این افراد با افزودن این نمک به غذای خود بخش زیادی از مواد معدنی مورد نیاز خود را تامین کرده اند.
درآخر:
نمک سیاه دارای طبعی سرد می باشد که چاشنی مناسبی برای افراد گرم مزاج می باشد. این نکته درستاست که این نمک هندی برای بدن بسیار مفید می باشد؛ اما مانند هر نمک دیگری استفاده بی اندازه از آن مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت.