بیماری ها و سلامتسلامت زنان

تست پاپ اسمیر چیست و چگونه انجام می شود؟ + نتایج

تست پاپ اسمیر شامل جمع آوری سلول ها از دهانه رحم ( انتهای باریک و پایین رحم در بالای واژن) است. این نوع تست می تواند تغییراتی را که در سلول های دهانه رحم رخ می دهد را نشان دهد.

انجام این آزمایش برای خانم ها و افراد دارای رحم بسیار ضروری است. چرا که با تشخیص سریع سلول های سرطانی یا غیر طبیعی می توان از بیماری سرطان پیشگیری کرد.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر آزمایشی است که پزشکان برای تشخیص سریع بیماری سرطان دهانه رحم آن را انجام می دهند. نام دیگر این آزمایش پاپ تست است.

همچنین پاپ تست می تواند تغییراتی را در سلول های دهانه رحم اتفاق می افتد را نشان دهد. این امکان وجود دارد این تغییرات در آینده تبدیل به سلول های سرطانی شود.

این را باید به خاطر داشته باشید تشخیص زود هنگام این سلول های غیرطبیعی با آزمایش تست پاپ اولین قدم خانم ها برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم و سرطان رحم است.

چرا تست پاپ اسمیر انجام می شود؟

چرا تست پاپ اسمیر انجام می شود

تست پاپ اسمیر برای بررسی تغییرات سلول های دهانه رحم قبل از تبدیل شدن آن ها به سلول های سرطانی انجام می شود. این را بخاطر داشته باشید نباید از ترس یا خجالت از پزشک از انجام پاپ تست صرف نظر کنید.

مطلب پیشنهادی
بهداشت واژن - (جواب سوالات رایج درباره بهداشت واژینال)

چرا که یافتن هرچه سریع تر این تغییرات سلولی به شما شانس بسیار بالایی برای درمان این بیماری می دهد. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم اگر خیلی سریع متوجه این تغییرات شوید می توانید از ابتلا به بیماری سرطان جلوگیری کنید.

آزمایش پاپ تست را برای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود که معمولا همراه با معاینه لگن انجام می شود.

خانم ها از سن 21 تا 65 ساله باید به طور منظم آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. تعداد دفعات انجام این آزمایش کاملا بستگی به سلامت کلی دارد. همچنین اگر در گذشته پاپ تست مشکوکی داشته باشید ممکن است پزشک از شما بخواهد مدت زمان کوتاه تری این تست را مجدد تکرار کنید.

همچنین در خانم های  بالای 30 سال آزمایش پاپ تست ممکن است با آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ترکیب شود. چرا که عفونت هایی که از راه رابطه جنسی منتقل می شود می تواند باعث سرطان دهانه رحم شود. در برخی موارد آزمایش HPV ممکن است به جای پاپ اسمیر انجام شود.

چند بار باید پاپ تست انجام شود؟

خانم ها از سن 21 تا 65 سالگی باید هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را انجام دهند. خانم ها می توانند تست پاپ خود را با آزمایش برای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در 30 سالگی ترکیب کنند.

مطلب پیشنهادی
تنبلی تخمدان - 4 علت سندرم تخمدان پلی کیستیک + درمان

اگر این نوع آزمایش را خانم ها ترکیبی انجام دهند اگر مورد مشکوکی دیده نشود می توانند این آزمایش را هر 5 سال یکبار انجام دهند.

نکته: شایع ترین عفونت مقاربتی (STI) است و با سرطان دهانه رحم مرتبط است.

چه زمانی تست پاپ اسمیر باید بیشتر انجام شود؟

چه زمانی تست پاپ اسمیر انجام می شود

پزشکان به طور کلی توصیه می کنند هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را خانم ها انجام دهند. اما اگر عوامل خطر خاصی وجود داشته باشد ، پزشک متخصص زنان ممکن است مکرر انجام آزمایش پاپ اسمیر را بدون توجه به سن خانم ها توصیه کند. این عوامل خطر عبارتند از:

  • آزمایش پاپ که سلولهای پیش سرطانی را نشان داد
  • سرطان دهانه رحم
  • ضعف سیستم ایمنی بدن به دلیل پیوند اعضا
  • داشتن شیمی درمانی
  • استفاده مزمن از کورتیکواستروئیدها
  • خانمی که قبل از به دنیا آمدن در معرض دی اتیل استیل بسترول (DES) قرار گرفته باشد
  • سابقه سیگار کشیدن
  • عفونت HIV

خانم ها و افراد دارای رحم باید این را در نظر داشته باشند می توانند قبل از انجام این آزمایش با پزشک خود نیز به طور کامل در مورد فواید و خطرات پاپ اسمیر صحبت کنند. همچنین بر اساس عوامل خطر با یکدیگر تصمیم بگیرند که هر چند وقت یکبار نیاز است پاپ تست را انجام دهند.

مطلب پیشنهادی
عمل هیسترکتومی چیست؟ + هر آنچه از آن باید دانست

نکاتی که قبل از پاپ اسمیر باید رعایت کنید

خانم ها نباید در دوران پریود تست پاپ اسمیر را انجام دهند. چرا که خونریزی شدید می تواند بر دقت آزمایش تاثیر بگذارد. به خاطر داشته باشید اگر زمان آزمایش پاپ تست شما در دوران پریورتان است از پزشک خود بپرسید که آیا می تواند برنامه ریزی مجدد کند.

برای دقیق ترین جواب پاپ اسمیر پزشکان توصیه می کنند مراحل زیر را از 48 ساعت قبل از آزمایش شروع کنید.

  • رابطه جنسی نداشته باشید و از روان کننده ها استفاده نکنید.
  • از اسپری یا پودر در نزدیکی واژن استفاده نکنید.
  • هیچ چیزی از جمله تامپون ، داروها ، کرم ها و شیاف ها را وارد واژن نکنید.
  • واژن را با آب ، سرکه یا مایعات دیگر (دوش واژینال) شستشو ندهید.

این موارد را اگر قبل از پاپ تست انجام دهید ممکن است سلول های سلول های غیر طبیعی را بشوید یا آن ها به صورت مبهم در آزمایش معلوم شوند. از همین رو درصد خطا را بسیار بالا می برد.

مطلب پیشنهادی
یائسگی و 10 نشانه اصلی آن + راه‌های کنترل و تسکین

تست پاپ اسمیر چگونه است؟

پاپ اسمیر چگونه است

تست پاپ اسمیر در مطب یا کلینیک پزشک شما انجام می شود. حدود 10 تا 20 دقیقه طول می کشد.

در پاپ تست باید شلوار و لباس زیر خود را کامل در بیاورد و روی تخت مخصوص معاینه دراز می کشید و پاهایتان را محکم در رکاب قرار داده می دهید.

پاهای خود را باز کرده و پزشک شما یک ابزار فلزی یا پلاستیکی (اسپکولوم) را وارد واژن شما می کند. پزشک اسپکولوم را باز می کند تا دیواره های واژن پهن شود. این حرکت به آن ها اجازه می دهد دهانه رحم شما را ببینند.

پزشک از سواب برای برداشتن نمونه ای از سلول های دهانه رحم استفاده می کند. آن ها را در یک مایع کوچک در یک شیشه کوچک قرار می دهند و برای بررسی به آزمایشگاه می فرستند.

نکته: آزمایش پاپ به شما آسیب نمی رساند اما ممکن است در زمان آزمایش کمی احساس فشار در ناحیه لگن کنید.

بعد از انجام پاپ اسمیر می توانید روز خود را بدون محدودیت ادامه دهید. نمونه ها به آزمایشگاه منتقل می شوند و در آنجا زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرند. تا مشخصه هایی در سلول ها که نشان دهنده سرطان یا یک وضعیت پیش سرطانی است را بررسی کنند.

مطلب پیشنهادی
فولیکول تخمدان چیست؟ بررسی علائم و ضرورت نیاز به درمان

نتایج تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر می تواند پزشک شما را از وجود سلول های مشکوک که نیاز به آزمایش بیشتر دارند آگاه کند. پزشک شما ظرف چند روز جواب تست را دریافت می کند. جواب می تواند شامل نتایج زیر باشد.

1. نتیجه عادی تست پاپ اسمیر

نتیجه منفی تست پاپ اسمیر چیز خوبی است. این بدان معناست که پزشک شما هیچ سلول پیش سرطانی یا سرطانی در دهانه رحم شما پیدا نکرده است. تا زمانی که قرار نیست برای آزمایش بعدی پاپ اسمیر و معاینه لگن اقدام کنید به هیچ گونه درمان یا آزمایش دیگری نیاز نخواهید داشت.

2. نتیجه غیرطبیعی پاپ تست

اگر سلول های غیر طبیعی یا غیر معمول در طول تست پاپ اسمیر شما کشف شد، گفته می شود که نتیجه مثبت آزمایش مثبت است. نتیجه مثبت به این معنا نیست که شما سرطان دهانه رحم دارید.

معنای نتیجه مثبت بستگی به نوع سلول های کشف شده در آزمایش شما دارد. البته باید به این نکته اشاره کنیم دلایل زیر می تواند موجب تست غیر طبیعی شود

  • التهاب خفیف یا تغییرات جزئی سلول (دیسپلازی)
  • وجود HPV یا عفونت دیگر
  • سرطان یا پیش سرطان
  • خطای آزمایشگاه
مطلب پیشنهادی
از بارداری خارج از رحم چه می دانید + 3 روش درمان

نکته: اگر مدت کوتاهی قبل از انجام پاپ اسمیر رابطه جنسی داشته اید یا از دیافراگم ( کاندوم خانم ها) استفاده کرده اید ممکن است موجب التهاب ایجاد شود.

اگر دچار التهاب یا تغییرات جزئی در سلول ها شده باشید. پزشک ممکن است پیشنهاد دهد که چند ماه دیگر مجدد آزمایش پاپ انجام دهید.

اگر سلول های غیر طبیعی تا آن زمان برطرف نشده باشد پزشک ممکن است آزمایش های بیشتری را تجویز کند. این ها ممکن است شامل روشی به نام کولپوسکوپی باشد.

کولپوسکوپی برای اطمینان از تست پاپ اسمیر چگونه است؟

برای اطمینان از جواب تست پاپ اسمیر روش کولپوسکوپی را انجام می دهند. روش انجام آن به شکل زیر است.

  • در حین کولپوسکوپی پزشک شما یک اسپکولوم را در واژن شما قرار می دهد. درست مانند آزمایش پاپ تست.
  • این بار آن ها با کولپوسکوپ به دهانه رحم نگاه می کنند. این ابزاری است که دارای لنز و نور روشن است و به پزشک اجازه می دهد تا دهانه رحم شما را بهتر ببیند.
  • پزشک دهانه رحم شما را با سرکه یا محلول مایع دیگر پاک می کند. هر منطقه مشکوک را بزرگ می کند. از این طریق پزشک می تواند آن ها را از طریق لنز روی کولپوسکوپ مشاهده کند.
مطلب پیشنهادی
پولیپ رحم چه انواعی دارد؟ راه‌ درمان و علت آن چیست؟

اگر مناطقی را پیدا کردند که از نظر ظاهری مناسب نیستند نمونه برداری (بیوپسی) می کنند. آن ها نمونه را برای آزمایش بیشتر به آزمایشگاه می فرستند.

چه کسی می تواند آزمایش پاپ اسمیر ندهد؟

چه کسی می تواند آزمایش پاپ اسمیر ندهد

در موارد خاص خانم ها و پزشک ممکن است تصمیم بگیرند که انجام مکرر تست پاپ اسمیر را پایان دهند. این ها شامل افراد زیر است.

  1. پس از هیسترکتومی کامل (برداشتن رحم از جمله دهانه رحم). اگر هیسترکتومی شما برای شرایط غیر سرطانی مانند فیبروم رحم انجام شده، ممکن است بتوانید پاپ اسمیر معمول را متوقف کنید.

    اما اگر هیسترکتومی شما برای شرایط پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم انجام شده باشد پزشک ممکن است ادامه آزمایش معمول پاپ تست را توصیه کند.
  2. سن بالا. پزشکان عموماً بر این عقیده اند که اگر آزمایش های قبلی سرطان دهانه رحم منفی بوده باشد  خانم ها می توانند در 65 سالگی پاپ تست را متوقف کنند.

خطرات

تست پاپ اسمیر روشی مطمئن برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. با این حال آزمایش پاپ تست بی عیب نیست. ممکن است نتیجه منفی کاذب دریافت کنید. به این معنی که این آزمایش نشان می دهد که هیچ ناهنجاری وجود ندارد. حتی اگر سلول های غیر طبیعی دارید.

مطلب پیشنهادی
ناباروری چه دلایلی دارد؟ معرفی 5 راه درمان رایج و موثر

نتیجه منفی کاذب به این معنا نیست که اشتباهی رخ داده است. عواملی که می توانند منجر به نتیجه منفی کاذب شوند عبارتند از:

  • مجموعه ناکافی از سلول ها
  • تعداد کم از سلول های غیر طبیعی
  • سلول های خونی یا التهابی که سلولهای غیر طبیعی را پوشانده است

اگرچه ممکن است سلول های غیر طبیعی تشخیص داده نشوند اما زمان با شماست. پیشرفت سرطان دهانه رحم چندین سال طول می کشد. اگر یک آزمایش سلول های غیر طبیعی را تشخیص ندهد آزمایش بعدی به احتمال زیاد تشخیص می دهد.

در آخر:

تست پاپ اسمیر یکی از آزمایش های مهم برای خانم ها و افراد دارای رحم است. آن ها در انجام پاپ تست نباید سهل انگاری کنند. چرا که با تشخیص به موقع سلول های غیر طبیعی به جای درمان سرطان آن ها روند درمانی بسیار آسانی را در پی خواهند گرفت.

منبع:

Webmd
mayoclinic

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *